ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ !!

0
168

 

Βρισκόμαστε πλέον σε μια κρίσιμη περίοδο που οι οικονομικές συγκυρίες έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα σε όλους μας.  Ένα από τα κυριότερα προβλήματα μας είναι με ποιόν τρόπο θα έχουμε θέρμανση και πως αυτό θα γίνει πιο οικονομικά. Στην Μεγαλόπολη δυστυχώς η Τηλεθέρμανση έχει βαλτώσει , έχει απαξιωθεί. Δεν έχει υπογραφτεί ακόμα οριστική συμφωνία της επιχείρησης με την ΔΕΗ για την παροχή και τιμολόγηση του ατμού. Δεν υπάρχουν νέες συνδέσεις εδώ και 6 χρόνια! Δεν υπάρχει επέκταση του δικτύου με αποτέλεσμα να έχει Τηλεθέρμανση μόνο το 1/3 των πολιτών. Οι χρεώσεις ακολουθούν την τιμή του πετρελαίου  και είναι μεγάλες. Ειδικά για τα έτη 2011-2012 η χρέωση είναι στα 75 ευρώ περίπου ανά Mwh ενώ οι αντίστοιχες χρεώσεις στις άλλες Τηλεθερμάνσεις της Βόρειας Ελλάδας κυμαίνονται περίπου στα 45 ευρώ ! Δεν υπάρχει ακόμα η πλήρης αυτονομία των εγκαταστάσεων και δεν μπορεί να  λειτουργήσει ακόμα  η Τηλεθέρμανση με τους  τρόπους που περιγράφονται στην αρχική της μελέτη. Η τελευταία Προγραμματική σύμβαση των 12 εκατ. Ευρώ  είναι κολλημένη  εδώ και 2 χρόνια!
Όλα αυτά αλλά και ακόμα κάποιες λεπτομέρειες έχουν φρενάρει την εξέλιξη της επιχείρησης και δημιουργού σοβαρά προβλήματα στην επιβίωση της. Από το 2007 που είχε γίνει ανοιχτή συζήτηση – ενημέρωση από  τον  νεοεκλεγέντα  τότε Δήμαρχο , δεν έχει γίνει ποτέ ξανά η παραμικρή κουβέντα για το θέμα!! Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τελικά τα πράγματα με το μεγάλο αυτό έργο , στην Μεγαλόπολη υπάρχουν πολίτες 2 κατηγοριών. Αυτοί οι λίγοι που απολαμβάνουν τα όποια προνόμια της λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης και όλοι οι υπόλοιποι  που δυστυχώς  δεν τους έχει δοθεί αυτή η δυνατότητα.  Η ευθύνη για αυτή την κατάσταση ανήκει σε όσους διαχειρίστηκαν τις τύχες του έργου και σε όσους δεν πρόβλεψαν τι θα γίνει. Όλοι οι κάτοικοι της πόλης  πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση και τις ίδιες ευκαιρίες! Είναι πλέον μεγάλη ανάγκη και απαίτηση πολλών  να ανοίξει  η δημόσια συζήτηση για την λειτουργία και τις προοπτικές της Τηλεθέρμανσης.
Με βάση όλα τα παραπάνω , θέλω να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες  σκέψεις και  προτάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το ξεκίνημα μιας κουβέντας που θα έχει σαν σκοπό την καλύτερη λειτουργία της επιχείρησης και την επέκταση της! Προτάσεις

1.Αναβάθμιση
Άμεσα να γίνει μελέτη των θερμικών φορτίων που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης , να υπολογιστεί μαζί το ενδεχόμενο δημιουργίας Βιομηχανικού και Βιοτεχνικού Πάρκου αλλά να υπολογιστούν επίσης και επιπλέον μεγέθη για να μην  υπάρξει ποτέ περίπτωση αδυναμίας κάλυψης . Να μελετηθεί και να γίνει άμεσα η αλλαγή των Καυστήρων και να επιλεγεί σαν καύσιμο το Φυσικό Αέριο και να απαιτηθεί η σύνδεση των εγκαταστάσεων με τον νέο αγωγό που έρχεται στην Μεγαλόπολη. Με την αλλαγή καυσίμου θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα συνεχούς και απρόσκοπτης λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης ,  οπότε θα δοθεί η αίσθηση σε όλους  τους πολίτες ότι μπορούν πλέον να  χρησιμοποιούν σαν βασικό μέσο θέρμανσης την Τηλεθέρμανση . Να υπογραφεί επιτέλους μια ολοκληρωμένη Σύμβαση με την ΔΕΗ με ίδια χρέωση που έχουν και σε Κοζάνη – Φλώρινα – Πτολεμαΐδα  , 3 πόλεις που έχουν φτάσει να χρεώνουν ακόμα και στο ¼ της τιμής του πετρελαίου! 2.Κόστος. Ανά χρόνο θα υπολογίζεται πόση θερμική ενέργεια  παίρνει η Τηλεθέρμανση από την ΔΕΗ και κατόπιν θα απαιτηθεί να πληρώνεται στην τιμή κόστους  που στοιχίζει στην ΔΕΗ. Πολλοί συμπολίτες μας ζητούν να είναι εντελώς δωρεάν αυτή η παροχή, για να υπάρχει όμως μια σοβαρή πρόταση πρέπει να υπολογίζουμε έστω την πληρωμή στο κόστος της ! Αποσύνδεση της τιμής χρέωσης στον καταναλωτή από την τιμή του Πετρελαίου. Η σημερινή πολιτική χρέωσης είναι πλέον άκαιρη και ασύμφορη.  Υπάρχει τρόπος να γίνεται υπολογισμός σε ετήσια βάση πόσο πληρώνεται ο Ατμός στην ΔΕΗ, πόσο θα μας στοιχίζει η καύση του Φυσικού Αερίου όταν αυτό χρειάζεται, μαζί  θα μπαίνουν και όλα τα υπόλοιπα λειτουργικά κόστη της επιχείρησης αλλά και η εξόφληση των δανείων και έτσι θα μπορούμε να έχουμε το κοστολόγιο λειτουργίας. Μετά υπάρχουν αρκετές λογιστικές οικονομικές μέθοδοι για να βγαίνει η χρέωση στον κάθε καταναλωτή, με την βοήθεια πάντα κατάλληλου λογισμικού το οποίο θα βγάζει και τους τελικούς λογαριασμούς.

Αλλαγή του  τρόπου χρέωσης για νέες συνδέσεις. Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν όσοι συνδέονται για πρώτη φορά είναι μεγάλα και αποτρέπουν τους πολίτες. Να γίνει εξορθολογισμός και μείωση των ποσών.

Να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια. Ένα τόσο μεγάλο έργο όπως η Τηλεθέρμανση απαιτεί συνέπεια και συνέχεια. Ανεξάρτητα από το ποιος εκλέγεται η λειτουργία της επιχείρησης θα πρέπει να γίνεται απρόσκοπτα, να μην χρησιμοποιούν το έργο αυτό οι αιρετοί μας ανάλογα πως τους βολεύει.

 

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here