Νέα μονάδα φυσικού αερίου θα κατασκευάσει η ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη ή στην Δυτική Μακεδονία

0
1040

Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη οι καταλληλότερες περιοχές εγκατάστασης

Στην κούρσα των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο μπαίνει και η ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία που από τον περασμένο μήνα μπήκε στην λιανική αγορά φυσικού αερίου εξετάζει την κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου.


Η απόφαση φέρεται μάλιστα να είναι ειλημμένη και αυτό που μένει να οριστικοποιηθεί είναι η περιοχή που θα εγκατασταθεί, με τη Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη να εμφανίζονται ως οι καταλληλότερες, η πρώτη λόγω της αξιοποίησης των υποδομών του υφιστάμενου δικτύου μεταφοράς ενέργειας και η δεύτερη των συνεργειών που μπορεί να προσφέρει η υφιστάμενη μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 811 MW.

Τρεις υφιστάμενοι σταθμοί με καύσιμο φυσικό αέριο

H ΔΕΗ, εκτός της Μεγαλόπολης V, λειτουργεί μία ακόμη μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στην Κομοτηνή ισχύος 485 MW που τέθηκε σε λειτουργία το 2001, και μία στο Λαύριο ισχύος 560 MW που τέθηκε σε ισχύ το 1998.
Η έξοδος από το σύστημα 4.000 MW περίπου λιγνιτικής ισχύος με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δημιουργεί έδαφος για επενδύσεις στο φυσικό αερίου  που καλείται να παίξει ρόλο- γέφυρα για την ομαλή μετάβαση από το λιγνίτη στις ΑΠΕ.
Το έδαφος αυτό αναμένεται να αξιοποιήσει και η ΔΕΗ προκειμένου να ενισχύσει τα μερίδιά της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το διάστημα μεταξύ απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και ανάπτυξης μεγάλων επενδύσεων στις ΑΠΕ.

Νέες μονάδες από Μytilineos και Elpedison

Η πρώτη νέα επένδυση μονάδας συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο κατασκευάζεται ήδη από την Μytilineos στο ενεργειακό κέντρο Αγ. Νικολάου Βοιωτίας.
Πρόκειται για σύγχρονη μονάδα υψηλού βαθμού απόδοσης ισχύος 826 MW, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.
Στις αρχές του 2020 αναμένεται να ξεκινήσει και η κατασκευή της νέας μονάδας φυσικού αερίου της Elpedison στη Θεσσαλονίκη ισχύος 826 MW. Eπενδυτικά σχέδια για νέες μονάδες φυσικού αερίου προωθούν επίσης οι Ομιλοι Κοπελούζου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Καράτζη.  

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here