Νέα από το Ανθοχώρι – Ιανουάριος 2015

0
190

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας εύχεται ολόψυχα σε όλους τους Ανθοχωρίτες χρόνια πολλά και το 2015 να είναι έτος χαράς, αγάπης και ελπίδας για όλο τον κόσμο.
Λευκές και χειμωνιάτικες ήταν οι φετεινές γιορτές των Χριστουγέννων για το χωριό μας, με πολύ κρύο, βροχές ακόμα και χιόνι στις γύρω βουνοκορφές. Χιόνι μάλιστα έπεσε τόσο μέσα στην πόλη της Μεγαλόπολης όσο και στα γύρω χωριά, πολλά από τα οποία αντιμετώπισαν προβλήματα πρόσβασης αλλά και ηλεκτροδότησης. Το σίγουρο όμως είναι πως οι γιορτές συνδυάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο με τον καιρό, ντύνοντας στα λευκά τις ημέρες των Χριστουγέννων και κυρίως της Πρωτοχρονιάς.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά του Συλλόγου παρά το τσουχτερό κρύο είπαν τα κάλαντα στην πόλη της Μεγαλόπολης, συλλέγοντας έτσι τη μαγιά για την εφετινή, καθιερωμένη πια, γιορτή τπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο χωριό μας (το καλοκαίρι), προς τιμήν τους. Εξάλλου τα μυνήματα που βγαίνουν μέσα από τα κάλαντα για τα παιδιά μας, είναι αυτά της ανταποδοτικότητας αλλά και της χρηστής διαχείρησης των χρημάτων που τα ίδια κερδίζουν.

Τη δεύτερη ημέρα της Πρωτοχρονιάς αρκετοί συμπατριώτες και φίλοι, μαζευτήκαμε στην αίθουσα του πνευματικού μας κέντρου στο χωριό, προκειμένου να ανταλλάξουμε ευχές για τον καινούριο χρόνο, να ψάλλουμε όλοι μαζί το «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά» και να γευτούμε υπέροχο βραστό ζυγούρι – προσφορά του Β. Αθανασό-πουλου – στους χυμούς του οποίου προστέθηκε λαχταριστός τραχανάς. Το μενού συμπλήρωσε υπέροχη τηγανιτή συκωταριά αγριογούρουνου – προσφορά του Δ. Σεφέρου – και άφθονο κρασί. Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν την συγκεκριμένη βραδιά με κάλαντα, ευχές και τραγούδια, στον απόηχο των εφετινών Χριστουγεννιάτικων εορτών στο Ανθοχώρι.

Την Κυριακή 04 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίττας του Συλλόγου μας. Πλήθος κόσμου παρευρέθησαν στην εκδήλωση τιμώντας έτσι το Σύλλογο και το χωριό μας. Το παρών έδωσε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιερεμίας ο οποίος ευλόγησε την πίττα μας, εξήρε το έργο του Συλλόγου μας και εκφώνησε ένα θαυμάσιο λόγο. Αντιθέτως ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης παρόλο που είχε διαβεβαιώσει τον γράφοντα για την παρουσία του, τόσο στις 29/12/2014 σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, όσο και το ακριβώς προηγούμενο βράδυ της εκδήλωσης, λίγες ώρες δηλαδή πριν την πραγματοποίησή της, σε εξοχική ταβέρνα στην οποία συναντηθήκαμε, δεν παρέστη. Δυστυχώς, μη κρατώντας το λόγο του, όχι μόνο δεν απέστειλε κάποιον εκπρόσωπό του, αλλά και δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει, εκθέτοντας αφενός τον Σύλλογο και αφετέρου τον Μητροπολίτη, ο οποίος επί τούτου δεν ξεκινούσε την έναρξη της τελετής αναμένοντας τον ίδιο. Αν μη τι άλλο αυτό ονομάζεται επιεικώς εμπάθεια προς την κοινότητά μας.

Χαιρετισμό απήυθυναν επίσης ο τοπικός εκπρόσωπος της κοινότητας στο Δήμο, Κώστας Σαραντόπουλος καθώς και το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ανθοχωριτών Αθήνας Βαγγέλης Μαλτέζος. Τα παιδιά δημιουργώντας μια μικρή χορωδία, έψαλλαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς καθώς και άλλα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ενώ η κοπή της πίττας που πραγματοποιήθηκε από κοινού με τον Ιερέα του χωριού π. Χρήστου και τον τοπικό εκπρόσωπο Κ. Σαραντόπουλο ανέδειξε τυχερή της χρονιάς την Γεωργία Ταμπάκη – Πετροπούλου που βρήκε το φλουρί. Υπέροχο μενού για όλους, καθώς και πλούσιο μουσικό ρεπερτόριο, αποτέλεσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να διασκεδάσουν και να χορέψουν όλοι έως αργά το απόγευμα. Πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά με πολλά και καλά δώρα, ενώ το φλουρί της πίττας αντιστοιχούσε σε μία δωροεπιταγή 50 € από το κατάστημα ρούχων «Αντώνακας».

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως στη συγκεκριμένη εκδήλωση έλαβε χώρα και η απονομή τιμητικής πλακέτας στο νεαρό Ανθοχωρίτη Σαραντόπουλο Γ. Παναγιώτη, για τη διάκριση του σε πανελλήνιο φοιτητικό διαγωνισμό μετά χρηματικής υποτροφίας. Δυστυχώς, κανείς από την οικογένειά του ή τα αδέλφια του δεν παρευρέθησαν στην εκδήλωσή μας, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο οποίος ζει και εργάζεται στην Κίνα. Παρ’ όλ’ αυτά, την πλακέτα που απένειμε ο Σαβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιερεμίας παρέλαβε ο Χρ. Π. Σαραντόπουλος, θείος του νεαρού, μέσα σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης. Ο Σύλλογός μας πιστός στις αξίες του και τις υποχρεώσεις που τον διέπουν καταστατικά εύχεται στο συγκεκριμένο Ανθοχωρίτη όπως και σε όλα τα παιδιά, πάντα επιτυχίες, πάντα πρωτιές, πάντα διακρίσεις. Καλή Χρονιά.

Ευχαριστίες : Ευχαριστούμε για τις οικονομικές τους προσφορές τους : Γιαννακόπουλο Βασίλειο, Κουτσούκο Γεώργιο, Μαλτέζο Ευάγγελο και Πέττα Αναστασία. Επίσης ευχαριστούμε τις κυρίες Πετροπούλου Γεωργία, Πολίτη Ευγενία και Δημητροπούλου – Καραπιπέρη Γεωργία για την συγκομιδή των δώρων της λαχειοφόρου, όπως άλλωστε και τα καταστήματα της πόλης που ανταποκρίθηκαν στην προσπάθειά μας. Ευχόμαστε στους επιχειρηματίες της Μεγαλόπολης καλή χρονιά με υγεία και ευημερία για τους ίδιους, τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις τους.

Κλείνοντας γνωστοποιούμε πως απεβίωσε στον Καναδά η Παρασκευή Αθανασοπούλου σύζυγος Γεωργίου, στις 11 Δεκεμβρίου 2014. Ο Θεός ας την αναπαύσει.

Παγιώτας Παναγιώτης (Μπινιώρη)

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here