ΑρχικήΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣΜια διαφορετική πρόταση για φωτοβολταϊκά πάρκα από πολίτες και εργαζόμενους

Μια διαφορετική πρόταση για φωτοβολταϊκά πάρκα από πολίτες και εργαζόμενους

Ακούσαμε τον αρμόδιο Υπουργό, κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, να μας αναγγέλλει θριαμβευτικά ότι τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και Πτολεμαΐδα θα κλείσουν άμεσα διότι μολύνουν την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα ( CO2) και τη θέση τους θα πάρουν μεγάλα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) πάρκα (από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης) που θα παράγουν καθαρή (πράσινη) ηλεκτρική ενέργεια.

Εδώ έχουμε το πλεονέκτημα ότι υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα άγονης γης από τα λιγνιτικά πεδία που τίθενται εκτός λειτουργίας και, επίσης, υπάρχουν τα δίκτυα της ΔΕΗ για τη μεταφορά της ενέργειας στο εθνικό δίκτυο.
Σύμφωνα με τα όσα ανήγγειλε ο κ. Υπουργός, η κατασκευή των Φ/Β πάρκων στη μεν Πτολεμαΐδα θα ανατεθεί στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), στη δε Μεγαλόπολη σε κάποια πολυεθνική εταιρεία. Η κατασκευή θα γίνει με «fast track» διαδικασίες και η χρηματοδότηση υποθέτω, ως συνήθως, με κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, την ανακεφαλαιοποίηση των οποίων αναλαμβάνει το Δημόσιο κάθε φορά που επιτήδειοι δανειολήπτες τις «ρίχνουν στα βράχια».

Απ’ όσο γνωρίζω, τα ΕΛΠΕ έχουν ξεπουληθεί σε ξένους, όπως όλα τα φιλέτα της ελληνικής περιουσίας με απαίτηση των «θεσμών» που μας προέκυψαν με τα «Μνημόνια» και επομένως τα γιγαντιαία Φ/Β πάρκα σε Μεγαλόπολη και Πτολεμαΐδα θα είναι ξένων συμφερόντων.

Ποιος δεν θυμάται το ξεπούλημα του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, των αεροδρομίων, των λιμανιών, του ΟΠΑΠ και τόσων άλλων κερδοφόρων ΔΕΚΟ με εντολή και απαίτηση κυρίως των Γερμανών; Ακόμα και σήμερα που οι Τούρκοι εισβάλλουν στα σύνορά μας στον Έβρο και τα νησιά, η κα Μέρκελ κάλεσε τον Πρωθυπουργό της χώρας μας στο «ελληνογερμανικό forum» στο Βερολίνο για να αποσπάσει τη διαβεβαίωσή του ότι τα πάρκα θα είναι γερμανικών συμφερόντων.

Νομίζω ότι το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη βρίσκει σύμφωνους όλους τους Έλληνες, αφού η ρυπογόνος παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αντικατασταθεί με πράσινη ενέργεια από Φ/Β πάρκα. Υπάρχει όμως ένα τεράστιο ζήτημα, αφού τα πάρκα θα είναι ξένων συμφερόντων και οι 2000 περίπου εργαζόμενοι σε αυτά θα μείνουν άνεργοι και θα κληθούμε εμείς, από τον εθνικό προϋπολογισμό να καταβάλουμε τις αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Το έργο το έχουμε ξαναδεί από τον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος παλαιότερα από την ίδια θέση με απαίτηση των Γερμανών τους παρέδωσε τον ΟΤΕ με το 1/3 των εργαζομένων, αφού τους υπόλοιπους ανέλαβε ο εθνικός προϋπολογισμός με κόστος της τάξεως του 1 δις ευρώ.

Επειδή είναι κοινή συνείδηση ότι οι ξένοι «φίλοι» μας δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στον λαό μας με την τεχνητή κρίση και τα μνημόνια κι επειδή η κριτική είναι χρήσιμη όταν συνοδεύεται και από εναλλακτική πρόταση, καταθέτω ένα ΣΧΕΔΙΟ- Λύση του προβλήματος των απασχολούμενων στη ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Πτολεμαΐδα.

Συγκεκριμένα:
Η ΔΕΗ στις περιοχές αυτές κατέχει χιλιάδες στρέμματα γης που αγόρασε από τους αγρότες με αναγκαστική απαλλοτρίωση για την εξόρυξη του κάρβουνου (επιφανειακό και υπόγειο). Η πρότασή μου
είναι αυτή η γη να ενοικιαστεί ανά δέκα (10) στρέμματα σε κάθε εργαζόμενο του εκεί εργοστασίου της. Έτσι, εάν υποθέσουμε ότι στη Μεγαλόπολη οι εργαζόμενοι είναι 500, θα χρειαστούν 5000 στρέμματα (τα οποία υπάρχουν) που θα ενοικιαστούν με 1€ το χρόνο για κάθε εργαζόμενο.
Τότε θα κληθούν ελληνικές εταιρείες κατασκευής Φ/Β, οι οποίες θα κατασκευάσουν πάρκα ισχύος 500KW ανά αγροτεμάχιο των 10 στρεμμάτων τα οποία και θα δοθούν σε κάθε εργαζόμενο. Το κόστος με τα σημερινά δεδομένα για ένα τέτοιο πάρκο δεν ξεπερνά τις 300.000€ και, επομένως, για την κατασκευή 500 τέτοιων πάρκων θα απαιτηθούν 150.000.000€. Οι ελληνικές τράπεζες, χωρίς κανένα ρίσκο, θα μπορούσαν να δανείσουν κάθε εργαζόμενο με το ποσό των 300.000€, αφού αυτά θα ήταν εγγυημένα από τη ΔΕΗ έναντι της πώλησης του παραγομένου ρεύματος.

Επειδή με τα σημερινά δεδομένα ένα πάρκο 500KW δίνει 60.000€ το έτος με 20ετές συμβόλαιο από τη ΔΕΗ, καθίσταται σαφές ότι:
– Κάθε εργαζόμενος θα έχει προς εκμετάλλευση ένα πάρκο με 20ετή σύμβαση τα έσοδα του οποίου θα του καλύπτουν τοκοχρεωλυτικά το δάνειό του, την ασφάλισή του στον ΟΑΕΕ και ένα καθαρό έσοδο της τάξης των 2000€ τον μήνα για τα δέκα (10) πρώτα χρόνια, δηλαδή μέχρι την εξόφληση του δανείου του και μετά η απόδοση θα διπλασιάζεται.
– Κάθε εργαζόμενος, αντί να παραλάβει από τη ΔΕΗ ένα χαρτί απόλυσης, θα παραλάβει τα κλειδιά ενός Φ/Β πάρκου 500KW.
– Το ελληνικό Δημόσιο δεν θα καταβάλει ούτε ένα ευρώ για αποζημίωση των εργαζομένων, το αντίθετο μάλιστα, θα εισπράττει κανονικά τη φορολογία εισοδήματος από τα πάρκα και την ασφαλιστική κάλυψη των δικαιούχων.
– Σε αντίθεση και σε αντιπαραβολή, εάν η κατασκευή των πάρκων γίνει από ξένες πολυεθνικές εταιρείες, η πιθανότητα να μην αποδοθούν τα δανεικά στις τράπεζες είναι μεγάλη, θα έχουν ήδη πετύχει απαλλαγή φορολογίας με τις «fast track» διαδικασίες αφού η έδρα τους θα είναι σε φορολογικούς παραδείσους κλπ.

Παρακαλείται ο κ. Χατζηδάκης αλλά και κάθε αρμόδιος του σημαντικότατου αυτού ζητήματος να δει θετικά και καλοπροαίρετα την πρότασή μου για το καλό των εργαζομένων αλλά και της οικονομίας της χώρας μας.

Σωκράτης Αγγελέτος,
εκδότης “Γεωγραφικό Ινστιτούτο”

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ