ΑρχικήΑΡΘΡΑΜηνύματα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μηνύματα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Παπαηλιού Γεώργιος –  Το «Πολυτεχνείο» ζει – Νοέμβρης 1973 – Νοέμβρης 2019

Ο εορτασμός της επετείου του «Πολυτεχνείου» συνιστά υπόμνηση του κορυφαίου γεγονότος της ενωτικής πάλης της ελληνικής νεολαίας κατά της στρατιωτικής δικτατορίας του 1967. Στο σύνθημα-μήνυμα της εξέγερσης «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» συμπυκνώνεται το αίτημα για πολιτική και κοινωνική αλλαγή, για απαλλαγή από την ξενοκρατία, ελευθερία, δημοκρατία, παιδεία και ευημερία για όλους.

Έκτοτε, μετά την κατάρρευση του χουντικού καθεστώτος, έχει διανυθεί πολύς και πυκνός χρόνος.

Σήμερα, η Ευρώπη της επιβολής της οικονομίας επί της πολιτικής, του τεχνοκρατικού δήθεν μονόδρομου, της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης αντίληψης και  της ακραίας συντήρησης, αλλά και της ανόδου του φασισμού ως νοοτροπίας και  πρακτικής,  έχει επιβάλλει ένα σύστημα που  οδηγεί σε  τεράστιες κοινωνικές ανισότητες  μεταξύ αφενός των ολίγων και ισχυρών και αφετέρου των πολλών.

Παρά ταύτα, αργά και βασανιστικά, αρχίζουν και ενεργοποιούνται οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται σ΄ αυτή την κατάσταση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ασκώντας νεοφιλελεύθερης και ακραίας συντηρητικής κοπής πολιτικές, σε όλους τους τομείς, και αυτού της εκπαίδευσης, χρησιμοποιεί αστυνομικές δυνάμεις παντού.

Ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι στην ημερήσια διάταξη. Μέσω αυτών αντιμετωπίζονται όσοι διαμαρτύρονται, κινητοποιούνται, διεκδικούν τα δικαιώματά τους αλλά και απλώς ζούν.   

Από το λαό μας και τη νέα γενιά επιζητείται  μία άλλη πορεία, η οποία να μη συνδέεται με το «παρελθόν» που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία αλλά να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες, με βάση τα διαχρονικά αιτήματα του «Πολυτεχνείου».

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία  η ενωτική στάση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και η συμπαράταξη των λαϊκών, μεσαίων και κατώτερων, κοινωνικών στρωμάτων, του κόσμου της εργασίας, της μικρομεσαίας δημιουργίας, του πολιτισμού και της νεολαίας, προκειμένου να ανασχεθούν η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα και ο εκφασισμός και εν τέλει να διασφαλιστεί, να εμβαθυνθεί και να επεκταθεί η δημοκρατία,  να κατοχυρωθούν η κοινωνική ευημερία και η αξιοπρέπεια των πολιτών.

Κατά συνέπεια, και υπό τις σημερινές συνθήκες, το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο και η υλοποίησή του παραμένει ζητούμενο. Στο σύνθημα της εξέγερσης «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» αντανακλώνται προτάγματα, όπως η πάλη κατά του φασισμού, ο αγώνας για την πολιτική ανασύνταξη, για την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους και για  η ανάταξη της δημόσιας δωρεάν παιδείας για όλους.

Το Πολυτεχνείο ζει, ως σύμβολο, παρακαταθήκη και επιταγή.

Το μήνυμα της 17 Νοέμβρη 1973 θα παραμείνει ζωντανό, μέσω της ανιδιοτέλειας, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, που επέδειξε η γενιά της εξέγερσης και που πρέπει να ανακτηθούν σημερα.  

Γιώργος Η. Παπαηλιού Δικηγόρος-Διδάκτωρ Νομικής Βουλευτής Αρκαδίας-ΣΥΡΙΖΑ


Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο Π.Α.ΜΕ.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας χαιρετίζουμε και τιμούμε την 46η επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973.

Καθημερινά στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς, με σταθερή αγωνιστική δράση, δίνoυμε συνέχεια και προοπτική στις αγωνιστικές παραδόσεις και παρακαταθήκες, του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Ο αταλάντευτος και διαρκής αγώνα ενάντια στη φασιστική, αμερικανονατοϊκή δικτατορία, η αλύγιστη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στα βασανιστήρια και στις εξορίες, αποτελούν οδηγό και εμπνέουν τα σημερινά αγωνιστικά βήματα μας.

 Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για την εργατική τάξη της χώρας μας, και την νεολαία που μετά την κρίση, βλέπει και στην περίοδο της ανάπτυξης να συνεχίζει η πολιτική των κυβερνήσεων που συνθλίβει κατακτήσεις και δικαιώματα.

Ταυτόχρονα κυβερνήσεις και φιλονατοϊκά κόμματα προκαλούν τον ελληνικό λαό, παρουσιάζοντας την λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ ως «παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας». Τα ψέματα τους αποκαλύπτονται όταν η νέα Κυβέρνηση της ΝΔ, προσπαθώντας να ανταγωνιστεί την παρακαταθήκη του «διαβολικά καλού» ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε στο σημείο να μιλά με περηφάνια για το αίμα των ελλήνων φαντάρων που θα χυθεί στις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που σχεδιάζουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Ενώ τον Οκτώβριο υπέγραψε με τις ΗΠΑ Συμφωνία για τις βάσεις, που κάνουν την Ελλάδα πυριτιδαποθήκη, ακόμη και πυρηνικών!

Από την μια δολοφονούν τους λαούς της Συρίας, της Παλαιστίνης, του Αφγανιστάν, από την άλλη καλλιεργούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, απέναντι στους πρόσφυγες που οι ίδιοι ξερίζωσαν από τα σπίτια τους.

Με μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια και στον ταξικό, αγωνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό εορτασμό της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου δίνουμε απάντηση στο δόγμα «Νόμος και Τάξη», στον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή, καθώς και στην κατάργηση του ασύλου. Δίνουμε απάντηση σε κυβερνήσεις και βιομηχάνους που θέλουν τα συνδικάτα στο γύψο και τα Πανεπιστήμια Ανώνυμες Εταιρείες.

Τιμούμε τους νεκρούς της τάξης μας. Οργανώνουμε νέους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Απαντάμε στους υμνητές της χούντας, στους θρασύδειλους φασίστες-δολοφόνους της Χρυσής Αυγής.

Απέναντι στα αιματοβαμένα σχέδια των ιμπεριαλιστών, απέναντι στην πολιτική που δολοφονεί τα όνειρα και το μέλλον της νέας γενιάς, για τα κέρδη των λίγων διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργατών και της νεολαίας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή.

Ανοίγουμε τον δρόμο για να γίνουν πράξη τα συνθήματα και οι διεκδικήσεις των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης και του Πολυτεχνείου του ’73.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Π.Α.ΜΕ.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ – 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη του 1973 ήταν η κορυφαία εκδήλωση της επτάχρονης αντιχουντικής πάλης και μια από τις  κορυφαίες στιγμές των αγώνων του λαού και της νεολαίας.

Τιμούμε την Ηρωική Έξοδο του Πολυτεχνείου, όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν ακόμη και την ζωή τους στον αγώνα κατά της δικτατορίας.

Μετά από 46 χρόνια τα συνθήματα «ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» αποτελούν την παρακαταθήκη που εμπνέουν το αγωνιστικό κίνημα του σήμερα.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν αποτελεί μόνο μέρα μνήμης και τιμής στα θύματα του Πολυτεχνείου αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας για την αποτελεσματικότητα που μπορούν να έχουν οι μαζικοί και ενωτικοί αγώνες.

Τα μηνύματα του αντιδικτατορικού αγώνα μας υπενθυμίζουν ότι ο αγώνας δεν σταματά ποτέ. Στους κοινωνικούς αγώνες πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι για την διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, δημιουργία ενός πραγματικού κοινωνικού κράτους, για κάθε πολίτη.

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες και διεκδικήσεις για δημοκρατία και ισονομία για αποφάσεις και μέτρα που θα ανατρέψουν τη κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Για το λόγο αυτό το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι πάντα επίκαιρο.

Το Δ.Σ. του Ε.Κ.ΑΡΚΑΔΙΑΣ


ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ  «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Όλες/οι στις συγκεντρώσεις   και  πορείες  την Κυριακή στις 17 Νοέμβρη για την 46η  επέτειο της εξέγερσης  του Πολυτεχνείου

Η  «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» τιμά  την 46η  επέτειο της εξέγερσης  του Πολυτεχνείου και  καλεί τους πολίτες   να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στις συγκεντρώσεις και πορείες που οργανώνουν οι φορείς σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου.

 Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του ‘73, αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή του αντιδικτατορικού αγώνα, και συνέβαλε αποφασιστικά  στην κατάρρευση της αμερικανοκίνητης χούντας.

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 46 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973.

Μέρες που λαός και νεολαία σήκωσαν το αγωνιστικό τους ανάστημα στη χούντα των συνταγματαρχών  και  ενάντια   στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Βγήκαν δυναμικά στο προσκήνιο για ν’ αποδείξουν για μια ακόμα φορά, ότι κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος. Όταν ο λαός παλεύει, μπορεί να τα καταφέρει όλα!

Αυτός είναι ο δρόμος και σήμερα!

Σήμερα   τα συνθήματα της εξέγερσης: «Κάτω η Χούντα», «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Εθνική Ανεξαρτησία», «Έξω οι βάσεις του Θανάτου», «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ»   που βροντοφώναξαν οι φοιτητές, η νεολαία, η Εργατική Τάξη και η πλειονότητα του ελληνικού λαού είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.

Η άγρια καταστολή της κυβέρνησης ΝΔ σε φοιτητές, εργαζόμενους και απλούς κατοίκους και περαστικούς στοχευμένων περιοχών στο κέντρο της Αθήνας, καθιστά αναγκαία την πιο ουσιαστική και ενεργή παρέμβαση της νεολαίας και του λαϊκού  κινήματος .

Όλα αυτά γίνονται, για να υπάρξει «σιγή νεκροταφείου», για  να μην υπάρξει ουδεμία αντίδραση  ώστε  να εφαρμοστούν οι μνημονιακές πολιτικές  λιτότητας    και  να συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Τα 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ας εμπνεύσουν ανατρεπτικά, δημιουργικά κι ελπιδοφόρα τον λαό και τη νεολαία.

Ο αγώνας συνεχίζεται! Όχι στη λιτότητα και στον αυταρχισμό

ΤΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ