Με «Άγιο Δημήτριο 5», «Μελίτη 1» και «Μεγαλόπολη 3 – 4» το market test τον Οκτώβριο – Θα το διεξάγει η DGcomp

0
898

Στα χέρια της Κομισιόν βρίσκεται πλέον ο πλήρης έλεγχος της διαδικασίας πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αφού σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ακόμη και το market test θα διενεργηθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, πόσο μάλλον η κατάρτιση της λίστας των προς πώληση μονάδων.
Η πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί που εμφανίστηκε ως ένα είδος «πολιτικής διαπραγμάτευσης» επί των εκκρεμοτήτων του τομέα της ενέργειας και κυρίως επί της λίστας των προς πώληση μονάδων της ΔΕΗ, δεν φαίνεται να κατέληξε σε αποδοχή των επιχειρημάτων της ελληνικής πλευράς.

Ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και το market test να διενεργηθεί οπωσδήποτε εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος

Ενδεικτική άλλωστε της εμμονής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις απόψεις της, ήταν ακόμη και η φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε από την εκπρόσωπο της Επιτροπής για τη συνάντηση Σταθάκη – Μοσκοβισί. Υπογράμμισε ότι η συζήτηση αφορούσε τις «δεσμεύσεις» της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας και πρόσθεσε το σκεπτικό της Επιτροπής για τις δεσμεύσεις αυτές που είναι «να καταστήσουν τον τομέα της ενέργειας πιο ανταγωνιστικό, αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις».

Σε κάθε περίπτωση εντός του Οκτωβρίου το market test

Έτσι, ανεξαρτήτως του ποια θα είναι τελικώς η λίστα, ο υπουργός Ενέργειας εμφανίζεται αποφασισμένος να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και το market test να διενεργηθεί οπωσδήποτε εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, δηλαδή εντός του Οκτωβρίου.
Μάλιστα, επί του παρόντος δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ούτε στην Αθήνα, αλλά ούτε και στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητηθεί η περίφημη λίστα και όπως φαίνεται οι όποιες συνεννοήσεις θα γίνονται στο εξής με ανταλλαγή επιστολών.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι το market test δεν θα διενεργηθεί από τη ΔΕΗ που είναι και ο πωλητής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αλλά ούτε και από το ελληνικό δημόσιο που έχει αναλάβει τη σχετική δέσμευση μέσω του Μνημονίου.
Το market test θα διενεργηθεί από την DGcomp, γεγονός που μεταξύ άλλων αναδεικνύει την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζονται στις Βρυξέλλες οι ελληνικές κινήσεις.
Έτσι η DGcomp που είναι γνωστό ότι δεν θεωρεί ικανοποιητική και ελκυστική για τους επενδυτές την πρόταση της ελληνικής πλευράς για την πώληση μόνον των παλαιών λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου, μαζί με τη Μελίτη Ι και την άδεια για την κατασκευή της Μελίτη ΙΙ, θα κάνει τις όποιες αλλαγές διορθώσεις οι παρεμβάσεις κρίνει απαραίτητες και θα προχωρήσει στη διαδικασία.

Η νέα – και ενδεχομένως τελική – λίστα

Μάλιστα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η DGComp έχει ήδη καταλήξει στο πακέτο των μονάδων που θα βγει στο market test και στο οποίο όλα δείχνουν ότι θα περιλαμβάνονται:
• Ο Άγιος Δημήτριος 5 καθαρής ισχύος 342MW, με χρόνο ζωής έως το 2040
• Η Μελίτη Ι καθαρής ισχύος 289 MW, με χρόνο ζωής έως το 2040
• Η Μεγαλόπολη 3 συνολικής ισχύος 255 MW και με χρόνο ζωής έως το 2025
• Η Μεγαλόπολη 4 συνολικής ισχύος 256MW και με χρόνο ζωής έως το 2025.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι των συζητήσεων τίθεται με κάθε ευκαιρία και το ζήτημα των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ.
Άλλωστε οι περισσότερες από τις ενεργειακές εταιρίες που εδρεύουν σε χώρες του πυρήνα της ΕΕ – αλλά και εγχώριοι όμιλοι – έχουν διαμηνύσει ότι θα ενδιαφέρονταν να επενδύσουν μόνο εάν στο προς πώληση πακέτο περιλαμβάνονταν και υδροηλεκτρικές μονάδες.

worldenergynews.gr

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here