ΑρχικήΑΡΘΡΑΜελέτη ενίσχυσης της θεμελίωσης και αποκατάστασης του εμβληματικού Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου...

Μελέτη ενίσχυσης της θεμελίωσης και αποκατάστασης του εμβληματικού Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως, Πολιούχου της Καρύταινας

Με απόφαση του το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καρύταινας, αποδέχθηκε την προσφορά που αφορά στην άμεση ανάθεση της μελέτης ενίσχυσης της θεμελίωσης και αποκατάστασης του εμβληματικού Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως, Πολιούχου της Καρύταινας.  Το σύνολο της δαπάνης για την υπερεπείγουσα αυτή μελέτη ανέλαβε ο  Απόστολος Κοντογιάννης.  Ομόφωνα το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αποδέχεται την δωρεά,  εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες στον άξιο συμπατριώτη μας και του εύχεται ο Άγιος Αθανάσιος να τον έχει πάντοτε υπό την προστασία του και να χαρίζει υγεία και ευτυχία στον ίδιο και την οικογένεια του.

Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει:

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ι.Ν.ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΕΝΟΡΙΑΣ ΚΑΡΥΤΑΙΝΗΣ
Εν Καρυταίνη τη 21η/01/2022.
ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ι.Ν.ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.

Εν Καρυταίνη και εν τοις γραφείοις του Ι.Ν.Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σήμερον την 21 ην Ιανουαρίου 2022, ημέρα Παρασκευή και περί ώραν 11.00 πμ, συνήλθε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν.Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου αυτού Αιδεσιμώτατου Δήμου Αδαμόπουλου. Το Συμβούλιο ευρέθη εν απαρτία παρόντος του Προέδρου αυτού και των μελών αυτού, ως ακολούθως α/ του κ. Α. Κοντογιάννη, Αντιπροέδρου, μέσω τηλεδιάσκεψης, β/ του κ. Γ. Αδαμοπούλου, Γραμματέως, μέσω τηλεδιάσκεψης, και γ/ της κας Σ. Ταγκαλάκη, Μέλους, με φυσική παρουσία.

Αφού έγινε η καθιερωμένη προσευχή, ο Πρόεδρος έθεσε προς συζήτησιν το μοναδικό θέμα που αφορά στην δεινή κατάσταση στην οποία ευρίσκεται το κτίριο του Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως και στις διαφαινόμενες προοπτικές αντιμετώπισης του εξαιρετικά δύσκολου προβλήματος διάσωσης του εμβληματικού Ι. Ναού.

Λαβών τον λόγο ο Γραμματέας του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Γ. Αδαμόπουλος, εξήγησε ότι, με βάσει όλες τις γνωματεύσεις ειδικών, που έχει μετακαλέσει ο Σύλλογος των Καρυτινών «ο Θ. Κολοκοτρώνης», τα θεμέλια του Ναού έχουν υποστεί διαφορικές καθιζήσεις, με αποτέλεσμα εκτεταμένες ρωγμές στο κτίριο του Ι. Ναού. Ο Ναός κρίνεται επικίνδυνος κατάρρευσης, ακόμη και σε μικρής κλίμακας σεισμική δόνηση.

Έχουν γίνει προκαταρκτικές συζητήσεις με δύο ανεξάρτητα εξειδικευμένα γραφεία μελετών, τα οποία προτείνουν σχεδόν ταυτόσημο τεχνικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, με την κατασκευή πλέγματος θεμελιοδοκών και στη συνέχεια αποκατάσταση των ρωγμών, περιδέσεις στην στέψη του κτιρίου, και εγκατάσταση ελκυστήρων (τένοντες), σε επιλεγμένα σημεία ενίσχυσης. Για να γίνουν όλα τα παραπάνω απαιτείται η σύνταξη αναλυτικής τεχνικής μελέτης που θα περιλαμβάνει.

Λεπτομερή αρχιτεκτονική αποτύπωση του Ναού.
Λεπτομερή αποτύπωση παθογενειών (ρωγμών).
Μελέτη στατικής επάρκειας και στατικής ενίσχυσης (τεύχη υπολογισμών, κατασκευαστικά σχέδια)
Πλήρης τεχνική έκθεση.
Υποβολή φακέλων στις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες. (δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι θα υπάρξει εμπλοκή των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών, γιατί από πληροφορίες ο Ναός δεν είναι άνω των 100 ετών, ώστε να εμπίπτει στον αρχαιολογικό νόμο. Γι αυτό όμως απαιτείται σχετική τεκμηρίωση).
Υποβολή φακέλου για την έκδοση της αναγκαίας οικοδομικής άδειας.

Αναγκαίος χρόνος για σύνταξη της πλήρους μελέτης, 3 περίπου μήνες, με το κόστος της μελέτης να κυμαίνεται μεταξύ 15.000 έως 20.000 ευρώ. Από την μελέτη θα προκύψει ο ακριβής προυπολογισμός του έργου, που με τα τωρινά δεδομένα εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 100.000 ευρώ.

Ο Σύλλογος των Καρυτινών «ο Θ. Κολοκοτρώνης», δεσμεύεται να εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια για την συγκέντρωση των παραπάνω ποσών με μεγάλης κλίμακας έρανο μεταξύ των απανταχού Καρυτινών και φίλων της Καρύταινας, καθώς επίσης με την προσέλκυση Δωρητών.

Στη συνέχεια ζήτησε και έλαβε τον λόγο ο Αντιπρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Απόστολος Κοντογιάννης. Επεσήμανε ιδιαίτερα το εξαιρετικά επείγον του θέματος, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις, κατά τα άλλα, αξιέπαινες προσπάθειες χρηματοδοτήσεως από τις ενέργειες του Συλλόγου.

Δήλωσε στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την πλήρη χρηματοδότηση της μελέτης του έργου εξ ιδίων, ώστε να μη χαθεί ο παραμικρός χρόνος. Την μελέτη αναθέτει άμεσα στους συνεργαζόμενους μηχανικούς , Νικόλαο Γέρου, αρχιτέκτονα μηχανικό και Αθανάσιο Πανταλέων, πολιτικό μηχανικό, εξειδικευμένο σε στατικά και θεμελιώσεις, με εντολή ολοκλήρωσης της μελέτης το συντομότερο δυνατόν.

Μετά από διαλογική συζήτηση, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αποδέχεται ομόφωνα την ευγενή προσφορά και πρόταση του Δωρητή Απόστολου Κοντογιάννη, τον ευχαριστεί θερμά για την γενναιοδωρία του, τον σεβασμό του προς την Εκκλησία και την αγάπη του προς την γενέτειρα Καρύταινα. Είθε ο Πολιούχος της Καρύταινας Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως να τον έχει υπό την προστασία του, και να παρέχει ΥΓΕΙΑ στον ίδιο και στην οικογένειά του.

Μη υπάρχοντος άλλου θέματος λύεται η συνεδρίαση.

Ο Πρόεδρος Ιερέας Δήμος Αδαμόπουλος
Ο Αντιπρόεδρος Α. Κοντογιάννης
Ο Γραμματέας Γ. Αδαμόπουλος
Το Μέλος Σ. Ταγκαλάκη

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ