ΑρχικήΑΡΘΡΑΜειωμένο ρεύμα στην Μεγαλόπολη: Γιατί το πήρε μόνο η Μεγαλόπολη; Επανάσταση στην...

Μειωμένο ρεύμα στην Μεγαλόπολη: Γιατί το πήρε μόνο η Μεγαλόπολη; Επανάσταση στην υπόλοιπη Αρκαδία !

Η μείωση αυτή δίνεται μόνο στην Μεγαλόπολη γιατί η συγκεκριμένη περιοχή δεν αναπτύσσει άλλη δραστηριότητα λόγω των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ. Καμία επιχείρηση δεν θα έρθει στην Μεγαλόπολη να επενδύσει δίπλα στα ορυχεία , στις λάσπες και στο σεληνιακό τοπίο. Πολύ δύσκολα κάποιος πολίτης θα πάρει την οικογένεια του και θα έρθει να μείνει στην Μεγαλόπολη.

Χθες το μεσημέρι , ημέρα Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου  μπήκε στην Βουλή για συζήτηση και ψηφοφορία η τροπολογία για την θέσπιση ειδικού μειωμένου τιμολογίου στο ηλεκτρικό ρεύμα , στις περιοχές της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της πόλης της Μεγαλόπολης.

Από την στιγμή εκείνη και μετά , ξέσπασε μια αληθινή επανάσταση στην Αρκαδία και έχουν ξεσηκωθεί άπαντες και διαμαρτύρονται στον Υπουργό κ. Σταθάκη γιατί δίνει το μειωμένο ρεύμα μόνο στην Μεγαλόπολη και όχι σε όλη την Αρκαδία.

Ο τρόπος που έγινε η όλη διαδικασία από την Κυβέρνηση ( με την μορφή τροπολογίας) και το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνει μέσα όλους τους νομούς στην Μακεδονία αλλά μόνο την Μεγαλόπολη εδώ στην Αρκαδία, δίνει το ερέθισμα στις δικαιολογημένες μέχρι ένα βαθμό διαμαρτυρίες.

Πολύ καλά κάνουν όλοι οι Αρκάδες και διεκδικούν και για την δική τους περιοχή το μειωμένο ρεύμα. Όμως πολύ φοβάμαι ότι κάπου έχουν ξεφύγει λίγο τα πράγματα και πρέπει να οι πολίτες να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Το μειωμένο τιμολόγιο διεκδικήθηκε από την τοπική Αυτοδιοίκηση στην Μεγαλόπολη:

α) Ως αποκατάσταση του συγκριτικού περιβαλλοντικού, οικονομικού και ανταγωνιστικού μειονεκτήματος που προκαλεί η λιγνιτική δραστηριότητα στην περιοχή.

β) Ως προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, λαμβανομένου υπόψη του σοβαρού ανταγωνιστικού μειονεκτήματος που υφίσταται αυτή από τη λειτουργία των μονάδων της Δ.Ε.Η. Α.Ε. σε σχέση με τις λοιπές περιοχές της χώρας.

γ) Ως αντιστάθμιση της περιβαλλοντικής και κοινωνικοοικονομικής υποβάθμισης για την συγκεκριμένη περιοχή όπου λειτουργούν ορυχεία και λιγνιτικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Γιατί δόθηκε μόνο στην Μεγαλόπολη;

Μπορεί να μην έχει γραφτεί στην τροπολογία αλλά όσοι ασχολούνται γνωρίζουν. Η μείωση αυτή δίνεται μόνο στην Μεγαλόπολη γιατί η συγκεκριμένη περιοχή δεν αναπτύσσει άλλη δραστηριότητα λόγω των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ. Καμία επιχείρηση δεν θα έρθει στην Μεγαλόπολη να επενδύσει δίπλα στα ορυχεία , στις λάσπες και στο σεληνιακό τοπίο. Πολύ δύσκολα κάποιος πολίτης θα πάρει την οικογένεια του και θα έρθει να μείνει στην Μεγαλόπολη. Αυτό άλλωστε το γνωρίζουν όλοι ,αφού καθημερινά η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στην ΔΕΗ μετακινούνται στην Τρίπολη και στην Καλαμάτα. Και στην Μεγαλόπολη μένει μόνο η μόλυνση και όλες οι αλυσιδωτές επιπτώσεις. Αυτό όπως σας είπα έρχεται να διορθώσει και να  επανορθώσει η κυβέρνηση , με την θέσπιση του συγκεκριμένου μέτρου. Η Κυβέρνηση θέλει να υπάρχει αυτή η διαφορά στην χρέωση των λογαριασμών για να δοθούν κίνητρα σε πολίτες και επιχειρήσεις να έρθουν στην Μεγαλόπολη.Αυτό άλλωστε γίνεται πάντα και το κάνουν όλοι, δίνουν κίνητρα σε συγκεκριμένες περιοχές η ομάδες.

Αν αύριο δοθεί η μείωση στα οικιακά τιμολόγια και στον υπόλοιπο νομό και μεθαύριο δοθεί και η μείωση στις επιχειρήσεις πάλι σε όλο τον νομό, τότε αυτόματα παύει να υπάρχει ο σκοπός του μέτρου. Παύει να υπάρχει ο σχεδιασμός που μιλάει για ενίσχυση της περιοχής. Δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως κίνητρο σε κανέναν να έρθει στην Μεγαλόπολη. Μάλιστα είναι βέβαιο ότι ειδικά οι νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από επιχειρήσεις στην βιομηχανική ζώνη της Τρίπολης αφού η Μεγαλόπολη  δεν έχει ακόμα. (Αλήθεια κ. Παπαδόπουλε και κ. Μπουντρούκα γιατί δεν έχει προχωρήσει ακόμα το θέμα αυτό;)Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έβαλε όλους τους νομούς της Μακεδονίας έχει να κάνει με τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Δυστυχώς η ευτυχώς είναι διαφορετικές.

Ένα ακόμα θέμα που θέλω να σχολιάσω είναι ότι δημιουργεί πολύ αρνητική εικόνα το γεγονός ότι το μεγαλύτερο σύνολο όσων σήμερα αντιδρούν, με τον τρόπο που το κάνουν δείχνουν να ξύπνησαν απότομα και να ανακάλυψαν πολύ ξαφνικά την αδικία εις βάρος της Αρκαδίας. Βουλευτές , Δήμαρχοι, πολιτικοί-επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και πόσοι ακόμα, αλήθεια δεν καταλαβαίνετε ότι εκτίθεστε; Το θέμα έχει ξεκινήσει εδώ και 2 χρόνια από την Δυτική Μακεδονία και το ξέρετε πολύ καλά. Η πόλη της Μεγαλόπολης το διεκδικεί εδώ και μήνες , πριν λίγο καιρό όλοι είδατε την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τόσο καιρό που το θέμα είναι γνωστό τι κάνατε όλοι σας; Γιατί αλήθεια έπρεπε να έρθει στην Βουλή για να αντιδράσετε; Τόσους μήνες γιατί δεν πήρατε έστω μια απόφαση και να το ζητήσετε; Έχει βουίξει ό τόπος και εσείς περιμένετε να φωνάξετε τώρα; Αλήθεια πιστεύετε ότι οι πολίτες σας είναι τόσο χαζοί και δεν θα καταλάβουν ότι στην ουσία δεν έκανε κανένας σας τίποτα!!! Είστε πολύ έμπειροι και γνωρίζετε ότι αν το είχατε ζητήσει όταν το πάλευε η Μεγαλόπολη θα το παίρνατε. όμως την ώρα που ψηφιζόταν στην Βουλή ήταν αναμενόμενο να μην αλλάξει τίποτα. Με τον τρόπο που αντιδράσατε σήμερα , μόνοι σας το δείχνετε αυτό!

Μπορεί ορισμένοι από εσάς να ενοχλείστε από τα γραφόμενα μου. Κάποιοι  μάλιστα έχετε η είχατε πρόσφατα θέσεις ευθύνης και στα σημεία των αποφάσεων, τότε δεν είδα να κάνετε καμία πρόταση για μειωμένο ρεύμα! Σας ξαναλέω είμαι και εγώ μαζί σας, να πάρει όλη η Αρκαδία το μειωμένο ρεύμα. Θα πρέπει όμως πρώτα να έρθετε στην Μεγαλόπολη και να μας πείτε με ποιο τρόπο προτείνετε να ενισχυθεί η περιοχή μας. Θα πρέπει όλοι εσείς που φωνάζετε ότι η Αρκαδία αδικήθηκε να βρείτε ένα τρόπο και να κάνετε μια πρόταση πως η Μεγαλόπολη θα ενισχυθεί. Γιατί εμείς εδώ στην Μεγαλόπολη αυτό ζητήσαμε και αυτό πήραμε. Φανερά το κάναμε όχι κρυφά, ούτε εις βάρος κάποιας άλλης περιοχής.

Πολύ σύντομα η Μεγαλόπολη θα υποστεί απότομα την μείωση των θέσεων εργασίας και την ερημοποίηση. Η πολιτεία και πολλοί από εσάς που τώρα φωνάζετε, έπρεπε να είχατε φροντίσει να στηριχθεί η περιοχή μας. Να αναδειχθούν και άλλα πράγματα πέρα από την ΔΕΗ. Ακόμα και το λιγνιτόσημο  πηγαίνει σε έργα εκτός της Μεγαλόπολης. Σε κάποιες περιπτώσεις καλώς έγινε, κάποτε όμως η μόλυνση της Μεγαλόπολης πλήρωνε τα έπιπλα σε γραφεία η δρόμους και γεφύρια στην άλλη πλευρά της Αρκαδίας.

Μαζί σας θα είμαστε και εμείς οι Μεγαλοπολίτες να το πάρουν όλοι στην Αρκαδία. Αλλά όχι να διαμαρτύρονται και να βγάζουν πύρινους λόγους τώρα αυτοί που έπρεπε να έχουν στηρίξει και την Μεγαλόπολη αλλά και την Αρκαδία.Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι καθαρά επανορθωτικό και έχει συγκεκριμένο στόχο. Στοχεύει σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα και δε είναι μια οποιαδήποτε παροχή. Ξαναλέω εσείς καλά κάνετε και το ζητάτε αλλά δεν μπορείτε να μιλάτε για αδικία. Αδικία φίλοι μου είναι ότι η Μεγαλόπολη τελειώνει και δεν υπάρχει στον ορίζοντα καμία σοβαρή πρόταση για το μέλλον μας. Αδικία είναι να μην μας βοηθάει κανένας να φτιάξουμε το Αρχαίο Θέατρο και τα υπόλοιπα μνημεία μας. Αδικία είναι να τρώμε εμείς εδώ την ρύπανση από το 1970 και τα χρήματα (ο πλούτος που παράγεται)να πηγαίνουν οπουδήποτε αλλού. Αδικία είναι να έχουμε πολίτες που δεν αποζημιώθηκαν από θεομηνίες γιατί το κατά κεφαλήν εισόδημα του Νομού ήταν μεγάλο. Αδικία είναι που τόσο καιρό που ξεπουλάνε τις μονάδες της ΔΕΗ τα δημοτικά συμβούλια των όμορων Δήμων δεν αντέδρασαν τόσο σθεναρά όπως σήμερα. Και πόσα ακόμα παραδείγματα…

Ελπίζω να κατανοήσετε όλοι το ύφος και τους λόγους της ανάρτησης μου . Δεν είναι θέμα τοπικιστικό ούτε κανένας στην Μεγαλόπολη έχει πρόβλημα με τον υπόλοιπο νομό. Όμως το συγκεκριμένο μέτρο έχει πολύ συγκεκριμένο στόχο. Και πρέπει να μας επιτρέψετε και εμάς να παλέψουμε να στηρίξουμε την περιοχή μας.   Ας αγωνιστούμε όλοι μας να βρούμε τρόπους να εξασφαλίσουμε καλύτερο μέλλον για όλους. Αν όμως δεν υπάρχει η κατανόηση από όλους γιατί πραγματικά δίνεται μόνο στην Μεγαλόπολη και συνεχιστούν οι αντιδράσεις , πολύ φοβάμαι ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσει η Μεγαλόπολη την επόμενη ρύθμιση που αφορά το ειδικό τιμολόγιο για επιχειρήσεις και πρόκειται να θεσπιστεί πολύ σύντομα.

Αλεβίζος Παναγιώτης

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ