ΑρχικήΑΡΘΡΑΜεγαλόπολη: Οι εύκολες λύσεις και το δύσκολο μέλλον

Μεγαλόπολη: Οι εύκολες λύσεις και το δύσκολο μέλλον

Κάθε φορά που βρίσκομαι κάπου μακριά με φίλους η γνωστούς, πάντα κομπιάζω όταν δέχομαι ερωτήματα όπως: Από που είσαι; από την Μεγαλόπολη ; Τι παράγει η Μεγαλόπολη; Για ποιο πράγμα είναι γνωστή η Μεγαλόπολη;

Άντε τώρα να απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Άντε τώρα να εξηγήσεις ότι η Μεγαλόπολη είναι μια κωμόπολη στο κέντρο της Πελοποννήσου που παλεύει μια ζωή να σταθεί όρθια.
Που της έλαχε να έχει στα σπλάχνα της έναν μαύρο θησαυρό ο οποίος είναι και ανάθεμα ταυτόχρονα. Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της βρήκαν δουλειά και έστησαν τις ζωές τους πάνω στο κάρβουνο αλλά ταυτόχρονα πολλοί είδαν τα χωριά τους και την ιστορία τους να χάνονται για να καεί το καύσιμο στα εργοστάσια. Πως να αναλύσεις ότι η Μεγαλόπολη είχε κατοίκους με καλά εισοδήματα λόγω ΔΕΗ αλλά ποτέ αυτή πόλη δεν κατάφερε να κρατήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων  που τελικά πηγαινοέρχονται καθημερινά Τρίπολη – Καλαμάτα.

Θέλω να πω στους φίλους μου και για το γεγονός ότι ποτέ στην ουσία (πλην ελάχιστων – πολύ ελάχιστων- εξαιρέσεων) δεν αξιοποιήθηκε η παρουσία της ΔΕΗ στην περιοχή για να γίνουν σοβαρά έργα που θα βελτίωναν την καθημερινότητα των πολιτών και θα επέτρεπαν την ομαλή ροή στην μεταλιγνιτική εποχή που έχει ήδη ξεκινήσει.

Αναρωτιέμαι αν πρέπει να τους αναφέρω ότι όπως δείχνουν τα πράγματα, η πόλη μου  έχει ήδη μπει στην φάση της διάλυσης αφού οι οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή είναι ελάχιστες και συνέχεια μειώνεται η παρουσία της ΔΕΗ. Τα χρήματα που θεωρητικά μπαίνουν στην πόλη είναι στην ουσία μόνο από τις μισθοδοσίες της ΔΕΗ. Τουρισμός, κτηνοτροφία, γεωργική παραγωγή, βιοτεχνίες, είναι λέξεις οράματα που πάντα ακούγαμε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις και ποτέ δεν είδαμε. Μήπως δεν έχουμε μνημεία; μήπως δεν έχουμε χωράφια; μήπως δεν έχουμε επιστήμονες; Τι μας λείπει άραγε και δεν προχωρήσαμε; Έχουμε αναρωτηθεί πόσοι νέοι και νέες φεύγουν μετά το Λύκειο και δεν γυρνάνε ποτέ πίσω;

Και ενώ είμαστε σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για τις προοπτικές της Μεγαλόπολης , εδώ και μερικά χρόνια κάποιοι έχουν σταμπάρει την περιοχή μας και σχεδιάζουν να μας μετατρέψουν σε χαβούζα.

Απορρίμματα δίπλα μας στα 10 χλμ, απόβλητα-επικίνδυνα απόβλητα,  υπολείμματα και αμίαντος στα ορυχεία,  η αλλιώς ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ-ΧΥΤΕΑ-ΧΔΒΑ και ότι ακόμα βάζει ο νους σας. Με κάτι τέτοια επιστημονικά σχεδιάζουν να μας δώσουν προοπτική και μέλλον για να ολοκληρωθεί με επιτυχία – όπως φοβόμαστε- η μεταλιγνιτική εποχή. Τι και αν παλιά διαβάζαμε ότι αυτή η εποχή θα περιλαμβάνει λίμνες και υδροβιότοπους δίπλα στα αρχαιολογικά μνημεία , ότι στο μέλλον τα παιδιά μας θα έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης (παρηγοριά που  φάγαμε την ρύπανση εμείς). Και μιλάμε για την Ελλάδα , γιατί σε οποιαδήποτε άλλη πολιτισμένη χώρα αυτές οι δράσεις δεν ενοχλούν αλλά πράγματι δίνουν λύσεις, προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες και μπορούν να λειτουργούν ακόμα και στο κέντρο των πόλεων. Αλλά είπαμε εμείς είμαστε άλλο πράγμα!

Τα πρόσωπα των φίλων και των γνωστών γεμίζουν με θλίψη και οργή ακούγοντας τις παραπάνω περιγραφές. Και αμέσως έρχονται οι ευνόητες απορίες: Και εσείς τι κάνετε; πως τα δέχεστε όλα αυτά; Και εδώ η αποστολή μου γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Γιατί πρέπει να τους εξηγήσω ότι η τοπική κοινωνία δεν αποδέχεται τίποτα από όλα αυτά αλλά μια ζωή βρισκόμαστε πάντα προ τετελεσμένων γεγονότων, πως όταν πλέον  το κράτος αποφασίζει είναι δύσκολο να ανατρέψουν οι πολίτες τέτοιες αποφάσεις και σχεδιασμούς. Είδαμε άλλωστε τι έγινε και στην γενικότερη πολιτική σκηνή με τα μνημόνια, όλοι τα έσκιζαν και τελικά όλοι τα υπέγραψαν! Οι πολίτες πίστεψαν σε ηγέτες που στο τέλος απλά έκαναν άλλα από αυτά που έλεγαν. 

Με ποιον τρόπο να πω στους φίλους μου ότι εδώ στην Μεγαλόπολη κατά κύριο λόγο τσακωνόμαστε μεταξύ μας και κοιτάμε να κατηγορήσουμε ο ένας τον άλλον αντί να ενωθούμε και να βρούμε  λύσεις και προτάσεις και μετά όλοι μαζί να τις  διεκδικήσουμε! Πως να τους πω ότι πολλοί συμπολίτες μου λειτουργούν με την τακτική ‘να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα’ και υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν να ‘ψοφήσει και ο γείτονας’!

Αυτή η ιστορία δεν ξέρω αν θα έχει ευτυχισμένο τέλος και ποια θα είναι η κατάληξη. Σίγουρα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και το μέλλον αβέβαιο. Μπορεί διαχρονικά όλες οι Δημοτικές αρχές αλλά και η Περιφέρεια να διαφωνούν με την υποβάθμιση της περιοχής μας αλλά η πραγματικότητα φαίνεται να είναι άλλη.

Έχουμε θαμμένα σκουπίδια από κάποιους έξυπνους σε πολλά δάση της περιοχής μας.
Όλοι αντέδρασαν και καταδίκασαν αυτές τις πράξεις αλλά τα σκουπίδια παρέμειναν θαμμένα!

Έχουμε ήδη αποφασισμένο και αδειοδοτημένο  στην περιοχή μας ένα χώρο απόθεσης προϊόντων αμιάντου (ΧΔΒΑ) στα Ορυχεία της ΔΕΗ.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή έχει κάνει προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Έχουμε ήδη επίσημη Μελέτη για τις εργασίες και την αποκατάσταση των Ορυχείων της ΔΕΗ.
Από την μελέτη απουσιάζει η αποκατάσταση των εδαφών και θα εξαφανιστούν και άλλα χωριά!

Έχουμε ήδη σχεδιασμένη και ψηφισμένη μια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη και υπάρχει ο Φόβος να δεχόμαστε και τα σκουπίδια της Μεσσηνίας!
Η Μεγαλόπολη δεν έχει ακόμα τελικά λύση διαχείρισης των απορριμμάτων της.

Πριν λίγες ημέρες υπάρχει επίσημη απόφαση και είναι οριστική η Έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ), μέσα στο οποίο αναφέρεται σαν πιθανός χώρος η Μεγαλόπολη.
Για τα απόβλητα υπάρχουν διαχρονικά ομόφωνες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Για το τι μας περιμένει στο μέλλον χρειάζεται επαγρύπνηση και κινητοποίηση. Αλίμονο μας αν αρκεστούμε σε λόγια και εύκολες υποσχέσεις. Αλίμονο μας αν νομίζουμε ότι με λίγη δημοσιότητα , με μερικές μεμονωμένες φωνές και αντιδράσεις και μερικές δηλώσεις θα σταματήσουμε τα σχέδια που έχουν κάποιοι για εμάς. Αλίμονο μας αν πιστεύουμε ότι με αποφάσεις εν θερμώ και ξεπερασμένες μεθόδους των προηγούμενων δεκαετιών θα κάνουμε κάτι. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, ομοψυχία και να μπουν συγκεκριμένοι στόχοι. Χρειάζονται προτάσεις , αντίλογος και να καταδείξουμε ποια είναι πραγματικά η Μεγαλόπολη. Δεν αρκεί να υπάρχει μια κοινωνία που να λέει εμείς δεν θέλουμε , δεν συμφωνούμε. Πρέπει με επιχειρήματα και συγκεκριμένες κινήσεις να υπάρχει η απόρριψη των σχεδιασμών που αν υλοποιηθούν θα καταστρέψουν οριστικά το μέλλον της περιοχής!

Και σίγουρα πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι η ΔΕΗ μας τελείωσε, ότι Μεγαλόπολη πλέον δεν είναι η ΔΕΗ. Μεγαλόπολη πρέπει να είναι η ιστορία, οι αρχαιολογικοί μας χώροι, η πολιτιστική κληρονομιά που είναι πλούσια στον τόπο μας. Μεγαλόπολη είναι τα θρησκευτικά μνημεία μας αλλά και οι καινούργιες δράσεις φορέων στην περιοχή όπως ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, η αξιοποίηση του Αλφειού και του Λούσιου, τα μονοπάτια. Μεγαλόπολη είναι πολλά παραπάνω που θα πρέπει να αφήσουμε νέους ανθρώπους με νέες προτάσεις να αναδείξουν.

Αν δεν τα καταλάβουμε όλα αυτά , τότε δεν μας φταίει κανένας άλλος.

Για καλύτερη ενημέρωση σας παραθέτω μερικές χρήσιμες συντομογραφίες που συναντάμε συχνά ,  φωτογραφίες από το επίσημο πλέον Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων με τα σημεία που γίνεται αναφορά στην Μεγαλόπολη αλλά και ολόκληρο το σχέδιο.

____________________________________________________

Ενημέρωση άρθρου 22-02-2017

Όπως το είχα φανταστεί κάποιοι αναγνώστες θεωρούν ότι αυτά που γράφονται στο παρόν άρθρο είναι εκτός πραγματικότητας , η ότι είναι ένα άρθρο που στρογγυλεύει την κατάσταση και άλλα πολλά. Το άρθρο και οι αναφορές του βασίζονται αποκλειστικά στα γραφόμενα στο Εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων που υπογράφτηκε από 5 υπουργούς στις 30 Δεκεμβρίου 2016.

Επαναλαμβάνω γιατί μερικοί διαβάζουν ότι τους συμφέρει, διαφωνώ με την δημιουργία χώρου διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή μας. Διαφωνώ όμως και με όσους υποστηρίζουν ότι ο κύβος ερίφθη , ότι όλα τελείωσαν , ότι οι αποφάσεις είναι τελεσίδικες , ότι η Μεγαλόπολη είναι μια οριστική λύση που είναι άμεσα εκτελεστέα. Και το αναφέρω αυτό γιατί αν οι πολίτες το πιστέψουν , τότε μπαίνουμε σε διαδικασία κοινωνικού αυτοματισμού. όταν κάτι είναι δεδομένο είναι πιο δύσκολο να το πολεμήσεις.

Το παρόν άρθρο δεν θα λύσει το πρόβλημα, απλά σας παρέχω την ταπεινή μου άποψη για το πως έχουν ακριβώς τα δεδομένα και μέσα και από το επίσημο έγγραφο προτείνω τρόπους αντίδρασης. Τρόποι αντίδρασης που σίγουρα μπορεί να βρεθούν μέσα από διάλογο και από όλους τους φορείς της πόλης. Ας μάθουμε επιτέλους να κάνουμε διάλογο , με προτάσεις , με στοιχεία και με επιχειρήματα. Τα προβλήματα δεν λύνονται με κραυγές , με βιαστικές κινήσεις και με λόγια του αέρα.!

δείτε το επίσημο έγγραφο στην συνέχεια, σας επισημαίνω κάποια επίμαχα σημεία.

Σελίδα 110 – 111
Η αναφορά για τον Αμίαντο και την αδειοδοτημένο ΧΔΒΑ στην Μεγαλόπολη

Σελίδα 124 – 125 
Παρ. 4.13.1 Κριτήρια αποκλεισμού και εντοπισμού ευρύτερων κατάλληλων περιοχών.

Σελίδα 125 – 128
Παρ. 4.13.2 Κριτήρια αξιολόγησης για εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων

Σελίδα 127-128
Τα ανωτέρω κριτήρια εξετάζονται στο πλαίσιο πολυκριτηριακής ανάλυσης του κάθε προτεινόμενου χώρου κατά την διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου.

Πέρα από τα άλλα κριτήρια που περιγράφονται πιο πριν , καθορίζονται επιπλέον βασικά κριτήρια αξιολόγησης των  θέσεων ως εξής:

Α.Χωροταξική κατανομή της παραγωγής των Επικίνδυνων Αποβλήτων(Ε.Α.). Η διερεύνηση των πιθανά κατάλληλων θέσεων συναρτάται κυρίως με:

-Την Παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων Ε.Α. στην χώρα, η οποία επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στο Θριάσιο Πεδίο και στην Ανατολική Αττική στην Περι΄φερεια Αττικής, στα Οινόφυτα Βοιωτίας, στην Ανατολική Φθιώτιδα και στην Κεντρική Εύβοια στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στον άξονα Λάρισας- Βόλου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην Σίνδο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην Πτολεμαίδα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στα παράλια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , καθώς και στην Μεγαλόπολη στην Πελοπόννησο.

Β. Επίσης εξετάζονται και περιοχές εξαντλημένων λιγνιτικών πεδίων.

Σελίδα 130-131

Ο ΦΟΣΔΑ είναι υπεύθυνος για την εκπόνηση και υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ , καθώς και των μελετών σχεδιασμού, υλοποίησης και λειτουργίας έργων διαχείρισης αποβλήτων , συμπεριλαμβανομένων και των επικινδύνων, ειδικότερα σε ότι αφορά εγκαταστάσεις διάθεσης που προβλέπονται στο ΕΣΔΕΑ και στο ΠΕΣΔΑ.

____________________________________________________

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΣΔΑ          Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων
ΕΣΔΕΑ        Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων  Αποβλήτων
ΠΕΣΔΑ       Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων
ΦοΔΣΑ      Φορείς  Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων
ΧΑΔΑ          Χώρος Ανεξέλεγκτης   Διάθεσης Αποβλήτων
ΧΔΒΑ          Χώρος  Διάθεσης  Βιομηχανικών Αποβλήτων
ΧΑΔΒΑ       Χώρος Ανεξέλεγκτης   Διάθεσης  Βιομηχανικών Αποβλήτων
ΧΥΤΑ          Χώρος Υγειονομικής Ταφής  Αποβλήτων
ΧΥΤΕΑ        Χώρος Υγειονομικής Ταφής  Επικίνδυνων  Αποβλήτων
ΧΥΤΥ          Χώρος Υγειονομικής Ταφής   Υπολειμμάτων

Η αναφορά στον ήδη αδειοδοτημένο χώρο στα ορυχεία για απόθεση Αμιάντου, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμα γίνει.

 

 

Η μοναδική αναφορά στην Μεγαλόπολη , σαν χώρο προς διερεύνηση λόγω παραγωγής επικίνδυνων αποβλήτων, κάτι που στον επόμενο χάρτη αναιρείται!
Οι περιοχές στην χώρα με το μέγεθος παραγωγής Επικίνδυνων Αποβλήτων
Τα σημεία στον χάρτη που προτείνονται για Υγειονομική ταφή Επικίνδυνων Αποβλήτων

 

Έγκριση Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ) by Πάνος Αλεβίζος on Scribd

 

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,827ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,358ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια