ΑρχικήΑΡΘΡΑΜεγαλόπολη: Και να μην πουληθούν οι μονάδες με την τακτική που υπάρχει...

Μεγαλόπολη: Και να μην πουληθούν οι μονάδες με την τακτική που υπάρχει πολύ σύντομα θα κλείσουν οριστικά.

Σε λίγες ημέρες έρχεται στην Βουλή το νομοσχέδιο με την διαδικασία απόσχισης από την μητρική ΔΕΗ των μονάδων που επιλέχθηκαν για πώληση. Επίσης με το νομοσχέδιο θα ρυθμιστούν όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες για την τύχη του προσωπικού, το τίμημα πώλησης και πολλά άλλα σημαντικά σημεία.

Ταυτόχρονα η ΔΕΗ με την βοήθεια ειδικού συμβούλου- εταιρίας , προχωράει σε σχέδια αναδιοργάνωσης και καλύτερης αξιοποίησης του προσωπικού της. Ακούμε για πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου , για κίνητρα και διάφορα πολλά υποσχόμενα σχέδια. Αυτή είναι η μια , η καλή όψη του νομίσματος.

Η άλλη όψη όμως , που βρίσκεται στο σκοτάδι, κρύβει τις μεγαλύτερες δυσκολίες και κινδύνους.

Με ποιό τρόπο , με ποιά μέθοδο, θα πείσει η ΔΕΗ ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων στην Μεγαλόπολη να δεχθεί να πάει στην νέα θυγατρική, δηλαδή στις μονάδες προς πώληση; Πως θα πειστούν αυτοί οι εργαζόμενοι να υπογράψουν νέες συμβάσεις με τον ιδιώτη επενδυτή που θα αγοράσει την Μεγαλόπολη; Ξέρουμε μόνο ότι θα υπάρχει 5ετής εγγύηση για τα εργασιακά δικαιώματα. Μετά  τι θα γίνει; Πόσοι θα βρεθούν στον δρόμο και πόσοι θα συνεχίσουν να έχουν δικαιώματα;Τι θα γίνει με τις αμοιβές τους;

Αν όμως κανένας εργαζόμενος δεν δεχθεί να πάει στον ιδιώτη, πως έχει σχεδιάσει η ΔΕΗ να βρεθούν πάσει θυσία οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι με ειδικότητες και άδειες εξασκήσεως επαγγέλματος; Πως είναι σίγουροι στην Διοίκηση ότι θα βρουν 250 , 300 η 400 εργαζόμενους στην Μεγαλόπολη να δεχθούν να δοθούν μαζί με τις μονάδες και τα ορυχεία; Μήπως με κίνητρα χρηματικά, μήπως με περαιτέρω εγγυήσεις από τα 5 χρόνια; Δεν νομίζω , μάλλον θα πρέπει να περιμένουν οι εργαζόμενοι να τους δοθεί μια πολύ δυσκολη επιλογή μετακίνησης  μακριά από το σπίτι τους η ακόμα και η απειλή απόλυσης τους.

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στα πρωινά συνεργεία, στα γραφεία , τους οδηγούς, τους φύλακες; Τι επιλογές θα έχουν όλοι αυτοί; Είδε κανείς σας να μιλάει κάποιος από την διοίκηση της ΔΕΗ για αυτές τις περιπτώσεις; Όχι βέβαια , μας το φυλάνε για έκπληξη.

Ακούμε τον κ. Παναγιωτάκη να εξαγγέλει μετακινήσεις τεχνικού προσωπικού στην νέα θυγατρική της ΔΕΗ με την General Electric, την δημιουργία ενός νέου υπερσυνεργείου συντηρήσεων που θα παίρνει δουλειές σε διάφορα μέρη. Και πάλι λοιπόν βλέπουμε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε  εργαζόμενους που θα μετακινούνται σε οποιοδήποτε μέρος , οπουδήποτε μακριά από την Μεγαλόπολη. Επίσης ακούμε για πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου , όσοι έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα πάρουν 35.000 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση και θα φύγουν και αυτοί, όσοι δεν φύγουν , είναι προφανές ότι θα έχουν την τύχη των εργαζομένων στο Κερατσίνι, δηλαδή θα απολυθούν και δεν θα λάβουν τίποτα.

Βλέπουμε λοιπόν ποια θα είναι η τύχη των χιλιάδων εργαζομένων στην Μεγαλόπολη το αμέσως προσεχές διάστημα. Κυριολεκτικά ξαφνικός θάνατος για το μεγαλύτερο ποσοστό και αβέβαιο μέλλον για τους υπόλοιπους. Έτσι κάπως συμπεριφέρεται η μεγαλύτερη επιχείριση της χώρας αλλά και η Κυβέρνηση , σε όσους εργάτες έδωσαν το αίμα τους για την ΔΕΗ. Έτσι συμπεριφέρονται και στην περιοχή της Μεγαλόπολης , την κάνουν ένα χωριό.

Αφιερωμένο αυτό το άρθρο σε όσους περιμένουν την πώληση των μονάδων για να βάλουν στην τσέπη τους οποιοδήποτε ποσό – τυράκι τους δώσουν. Σε όσους έχουν βολευτεί τόσα χρόνια , σε διάφορες τρύπες και δεν έβλεπαν πόσο λάθος δρόμο είχε πάρει αυτή η επιχείρηση. Σε όσους ακόμα και σήμερα κοιτάνε να πάρουν ότι περισσότερο μπορούν και ποτέ δεν νοιάστηκαν , ούτε για τον συνάδελφο τους, ούτε για το μέλλον της επιχείρησης που τους έδινε ένα μισθό. Σε όσους έβαλαν το χεράκι τους και αυτοί για να καταστραφεί ο γίγαντας ΔΕΗ. Γιατί πάντα τα μεγάλα και δυνατά κάστρα , πέφτουν πιο εύκολα από μέσα.Στους συνδικαλιστές που τους ένοιαζε μόνο η καρέκλα και η παραταξούλα τους αλλά και στους εργαζόμενους που 3 χρόνια έβριζαν κάποιον και μετά στις εκλογές έπαιρναν έτοιμο το ψηφοδέλτιο από τα χέρια του και τον ξαναψήφιζαν.Και μετά ξαναφώναζαν.

Η πώληση των μονάδων θα είναι πολύ βαριά υπόθεση και θα αλλάξει τα πάντα στην περιοχή μας. Αυτό άργησαν κάποιοι αλλά το κατάλαβαν. Όμως και την πώληση να μην είχαμε, η ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη έχει ήδη τελειώσει και δεν το έχουμε καταλάβει. Αυτές τις μέρες όλες οι μονάδες είναι σβηστές. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από ρεύμα. Η Μεγαλόπολη δεν έχει διαθέσιμα-απολήψιμα αποθέματα λιγνίτη. Το ορυχείο δεν μπορεί να αναπτυχθεί άλλο και παλαιότερα έχουμε θάψει μεγάλη ποσότητα πολύτιμου λιγνίτη. Οι αυλές άδειες. Η μονάδα 3 δούλευε εδώ και μήνες με μειωμένο φορτίο , με πετρέλαια, εντελώς αντιοικονομικά. Η 4 μονάδα είναι εκτός λειτουργίας για ακόμη μια φορά χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο. Η νέα μονάδα φυσικού αερίου είναι και αυτή σβηστή. Και φυσικά ακόμα σε δοκιμαστική λειτουργία. 810 Mw  η ισχύς της αλλά λόγω έλλειψης δικτύων δεν μπορούν να δουλεύουν και οι 3 μονάδες ταυτόχρονα. Τραγέλαφος, απίστευτα πράγματα, απίστευτη οικονομική ζημιά. Δεν χρειάζεται καμία πώληση , κανένας ιδιώτης. Οι υπεύθυνοι – ανεύθυνοι κατάφεραν να αχρηστεύσουν τα πάντα, τα διέλυσαν όλα.  Οι διοικούντες κοίταγαν μόνο πως θα κόψουν κανένα ευρώ από τους εργαζόμενους και πως θα τους τιμωρήσουν , δίπλα τους και μπροστά στα μάτια τους γίνονταν εγκλήματα αλλά δεν πήραν ποτέ χαμπάρι τίποτα. Απαξίωση μόνο των εργαζομένων και θεοποίηση των εργολάβων.

Αυτά συμβαίνουν δίπλα μας και οι πολιτικοί μας λένε ότι ο λιγνίτης πλέον θα αποτελεί μικρό ποσοστό στο μείγμα καυσίμου. Ήδη το 2017 αν δείτε τους λογαριασμούς σας, έχει πέσει στο 30% , και να μην πουληθούν δηλαδή οι μονάδες με την τακτική που υπάρχει πολύ σύντομα θα κλείσουν οριστικά. Αυτό μάλλον οι περισσότεροι δείχνουν να μην το είχαν καταλάβει.

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ