Το Σάββατο 30 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη και στο κατάμεστο αμφιθέατρο του φιλόξενου Μουσικού Σχολείου Τρίπολης η μεγάλη εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας υπό τον τίτλο «Επενδύσεις, έρευνα και καινοτομία», με φιλοξενούμενους δημοσιογράφους από όλη τη χώρα.
Η Τρίπολη, το κέντρο της Αρκαδίας, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάπτυξης μονάδων παραγωγής φαρμάκου, με επενδύσεις στη Βιομηχανική Ζώνη της πόλης, που φιλοδοξούν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της Ευρώπης για ποιοτικά φάρμακα. Οι μεγαλύτεροι παρασκευαστές φαρμάκου της χώρας μας επενδύουν στην Αρκαδική πρωτεύουσα, η οποία θα μετατραπεί σε ένα ευρωπαϊκό hub παραγωγής φαρμάκου, αλλά και έρευνας και καινοτομίας.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κυρία Βίκυ Λοΐζου, ενώ το «παρών» έδωσαν ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Κώστας Μιχόπουλος, ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης, ο δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Γιάννης Σμυρνιώτης, ο βουλευτής Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Βλάσης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Υγείας και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο διοικητής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης Αναστάσιος Τζανής, η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αρκαδίας Βασιλική Φράγκου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας Βασίλης Ψυχογυιός, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων και φορέων και ο δημοσιογράφος Γιώργος Αφτιάς κ.ά.
Μετά το καλωσόρισμα, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν ένα βίντεο που παρουσίασε τις επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και της δυναμικής των επενδύσεων αυτών, τόσο στη παραγωγή φαρμάκου όσο και στην έρευνα και καινοτομία.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα και μίλησε για τη δεκαετή οικονομική κρίση, και την απόφαση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας από το 2018 – 2019 σε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης, τότε, Άδωνι Γεωργιάδη, να γίνουν επενδύσεις, μέσω ΣΔΙΤ στο φάρμακο. Ο κ. Τρύφων δήλωσε: «Είμαι περήφανος πέντε χρόνια μετά, που είμαι στην Τρίπολη, διότι δείχνουνε στην πράξη ότι, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, κάναμε πράξη αυτό που συμφωνήσαμε τότε. Η Τρίπολη, με τις επενδύσεις τριών φαρμακοβιομηχανιών, μπορεί να γίνει ένα hub φαρμάκου. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία άντεξε, παρά το μικρό μερίδιο αγοράς και τις χαμηλές τιμές στα φάρμακα. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο αποτύπωμα, καθώς το 10% του παραγωγικού ιστού της Ευρώπης, βρίσκεται στην Ελλάδα». Μάλιστα, επεσήμανε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν μπορεί να διατίθενται μόνο για την ανάπτυξη του τομέα της ενέργειας, αλλά πρέπει να δοθούν και στη βιομηχανία, ενώ είπε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο.
«Τα προϊόντα μας είναι διεθνώς ανταγωνιστικά και δίνουμε προοπτική σε νέους και νέες να εργαστούν στον τόπο τους. Οι επενδύσεις μας θα δημιουργήσουν χίλιες θέσεις εργασίας σε μία πενταετία. Αρκετοί εργαζόμενοί μας, επίσης, θα μετοικήσουν στην Τρίπολη και θα επενδύσουμε στην έρευνα σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια».
Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και διευθύνων σύμβουλος της DEMO Δημήτρης Δέμος στη συνέχεια έλαβε τον λόγο και είπε: «Βλέπω στην πρώτη σειρά το παρελθόν και το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΦ. Το 2019 που ήρθε ο Άδωνις Γεωργιάδης, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στάθηκε όρθια. Ο Κώστας Βλάσης μας έφερε με το αυτοικίνητό του στην Τρίπολη. Από την κυρία Λοΐζου, περιμένουμε τα λεφτά για να επενδύσουμε», είπε αστειευόμενος και χειροκροτούμενος από το κοινό. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις επενδύσεις που θα γίνουν στην Τρίπολη, και μίλησε για την άμεση και την έμμεση ανάπτυξη της έρευνας με την ίδρυση φαρμακευτικών μονάδων. «Υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στα συστήματα υγείας όλων των κρατών. Εδώ δημιουργείται χώρος από τα γενόσημα. Δεν μπορεί αν υπάρξει καινοτομία χωρίς την έμμεση βοήθεια της βιομηχανίας γενοσήμων. Ζούμε τον δυτικό κόσμο, και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό για την υγεία μας είναι αυτό. Τα φάρμακα για τα οποία διαβάζετε κάθε μέρα, τα καινοτόμα φάρμακα, δεν κυκλοφορούν στα περισσότερα κράτη, γιατί είναι πολύ ακριβά. Η φαρμακοβιομηχανία γενοσήμων παγκοσμίως έρχεται να αντιμετωπίσει τη ανάγκη αυτή. Άρα, το παιδί που βρίσκεται στη Νιγηρία, θεραπεύεται από τις βιομηχανίες γενοσήμων, που δίνουν λύση στο πρόβλημα του ασθενή. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε μια τεράστια ειδική θέση στον χώρο της παγκόσμιας βιομηχανίας γενοσήμων».
Ακολούθως, ο κ. Δέμος αναφέρθηκε στις καινοτομίες του ελληνικού φαρμάκου, που προέκυψαν και προκύπτουν ύστερα από έρευνα, ενώ μίλησε και για το κομμάτι της βιοτεχνολογίας που ξεκινά η εταιρία του στον Στέφανο Αττικής, διότι έτσι η Ελλάδα μπαίνει σε ένα πολύ κλειστό λόμπι διεθνώς.
συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης απηύθυνε χαιρετισμό: «Η γνώση μου για τη φαρμακοβιομηχανία ήταν σχετική, ώσπου έγινα υπουργός Υγείας, ύστερα από την απόφαση του Σαμαρά, που μου είπε ότι ήθελε κάποιον να βάλει τάξη. Ήμουν ο συνεφευρέτης του claw back. Ο Δημήτρης Πτωχός, με την ιδιότητά του ως επόπτη των υπουργών, με την ιδιότητά του είχε συμβάλει πολύ και μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις εκείνης της περιόδου. Ήταν μια επικίνδυνη περίοδος, που καταφέραμε και ισορροπήσαμε, με τη βοήθεια και του Βασίλη Κοντοζαμάνη, από τη θέση στην οποία βρισκόταν τότε».
Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για τη νομοθέτηση, το 2019, του επενδυτικού clow back στη φαρμακοβιομηχανία, που ήταν δική του ιδέα, όπως είπε, την οποία είχε συζητήσει με την ΠΕΦ, ευχαριστώντας ιδιαιτέρως τον κ. Κοντοζαμάνη. Στη συνέχεια, είπε ότι για την επένδυση στην Τρίπολη, πρωταγωνιστής είναι ο Κώστας Βλάσης, ο οποίος, όπως είπε ο υπουργός: «ήρθε στο γραφείο μου και μου είπε, ‘’δεν ξέρω τι θα κάνεις, θα γίνουν επενδύσεις στην Τρίπολη’’».
«Η Ελλάδα δεν ξέμεινε από φάρμακα ούτε στην καμπή του κορωνοϊού», υπογράμμισε.
«Είμαι πολύ ευτυχής που όταν οι επενδύσεις της ΦΑΡΑΝ, της DEMO, της ΕΛΠΕΝ πραγματοποιηθούν, δεν θα έχουμε ελλείψεις φαρμάκων. Ο κυριότερος λόγος ελλείψεων φαρμάκων στη χώρα μας, είναι οι χαμηλές τιμές. Είναι τελείως λάθος η πολιτική στον τομέα των φθηνών φαρμάκων. Γιατί φτάνουμε να οδηγούμε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης να πωλούνται κάτω του κόστους, και ζημιοσκόπος βιομήχανος δεν μπορεί αν υπάρχει. Οι βιομήχανοι είστε κερδοσκόποι. Με τις χαμηλές τιμές, ούτε λεφτά βγάζουμε, ούτε φάρμακα έχουμε. Πιστεύω ότι την επόμενη πενταετία με πόρους από τον εθνικό προϋπολογισμό θα συνεχίσουμε το claw back, μετά το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο όγκος των εξαγωγών λόγω του ελληνικού clow back εξαπλασιάστηκε. Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε».
«Ο στόχος ελέγχου του clow back είναι στόχος επιβίωσης των ασθενών μας», υπογράμμισε. «Με διαφάνεια, γιατί ως υπουργός δεν μπορώ να ξεχωρίσω την ελληνική φαρμακοβιομηχανία από την πολυεθνική βιομηχανία, με καλόπιστη συνεννόηση, μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε ένα εγχώριο οικοσύστημα ελληνικών φαρμάκων. Αυτό που κάνουμε σήμερα, θέτουν τις βάσεις για να δημιουργηθούν στην Ελλάδα πολυεθνικές. Θεωρώ μεγάλη τύχη που η Πελοπόννησος έχει έναν περιφερειάρχη που καταλαβαίνει από επενδύσεις», είπε. Τέλος, μίλησε για την υποψηφιότητα του κ. Κοντοζαμάνη, προτρέποντας τους φαρμακοβιομηχάνους να τον στηρίξουν, αλλά αναφέρθηκε και στον Γιώργο Αφτιά, και του ευχήθηκε καλή επιτυχία, αν και εφόσον προταθεί ως υποψήφιος.
Η κυρία Βίκυ Λοΐζου στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα και είπε: «Χαίρομαι που είμαι στην Τρίπολη, διότι έχω καταγωγή από την Πιάνα και νιώθω χαρούμενη που αναπτύσσεται η Τρίπολη μέσω της φαρμακοβιομηχανίας». Στη συνέχεια μίλησε βιωματικά, καθώς είχε και η ίδια νοσήσει από ένα σπάνιο είδους καρκίνου και είχε βρεθεί στη θέση εκείνων που χρειάζονται φάρμακα. «Η ΕΕ υιοθετεί πολιτικές που μας βοηθούν να παίρνουμε μέτρα και να επενδύουμε ως υπουργείο στην επαναβιομηχάνηση της χώρας».
«Οι Έλληνες βιομήχανοι γίνονται πρωταγωνιστές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για να έχουμε μια χώρα αναπτυγμένη, πρέπει να αναπτύσσεται η περιφέρεια. Εύχομαι τα καλύτερα και θα είμαι πάντα δίπλα σας, από όποια θέση έχω, ή ακόμα κι αν δεν έχω θέση, για να βοηθήσω με την εμπειρία μου.»
Ο κ. Κώστας Βλάσης έλαβε τον λόγο, και, αναφερόμενος στον κ. Γεωργιάδη, είπε: «Σε όποιο υπουργείο πας, υπάρχει ένα αίσθημα ανακούφισης. Γιατί ο Άδωνις κάνει έργα. Με το που ανέλαβες το υπουργείο, έπαψαν να χτυπάνε τα τηλέφωνα από τους φίλους μου φαρμακοβιομηχάνους και γιατρούς, διότι οι πόρτες σου είναι πάντα ανοιχτές. Είσαι πρότυπο προς αυτή την κατεύθυνση. Να πω μπράβο στον φίλο μου, Βασίλη Κοντοζαμάνη. Έχει προσφέρει πολλά ως Αρκάς, και έχει έρθει η στιγμή η Αρκαδία να του το ανταποδώσει. Αν κανείς έλεγε πριν από χρόνια ότι θα επένδυε στην Τρίπολη μια φαρμακοβιομηχανία, θα μας έλεγαν τρελούς. Σήμερα, όμως, η Τρίπολη θα μετατραπεί σε φαρμακευτικό hub. Σήμερα έρχεται και ένας νέος περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, που πραγματικά ευνοεί τις επενδύσεις και έχει όραμα και σχέδιο. Είμαι σίγουρος ότι το μέλλον είναι πολύ ευοίωνο».
Από την πλευρά του, ο κ. Πτωχός από βήματος είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους σας για τα πολύ καλά σας λόγια. Περάσαμε πολύ δύσκολες στιγμές για να κρατήσουμε όρθια τη φαρμακοβιομηχανία. Είναι ο τομέας με έναν εξαιρετικό πολλαπλασιαστή, συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην περιφερειακή ανάπτυξη, και στο να υπάρχει ευημερία στον τόπο. Για την Πελοπόννησο, βασικός στόχος είναι να γίνει ένας στόχος επενδύσεων, να είμαστε ελκυστικοί και φιλικοί. Καλωσορίζω τις τρεις επενδύσεις στην Τρίπολη και απευθύνω ανοιχτό κάλεσμα σε άλλες φαρμακευτικές να κοιτάξουν την περιοχή μας για επενδύσεις, όπως και επιχειρήσεις γύρω από τον χώρο του φαρμάκου. Η περιοχή στην οποία βρισκόμαστε, έχει ακόμα ένα αναπτυξιακό εργαλείο, το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που αξίζει να το δει κάποιος. Θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε κι άλλες περιοχές γύρω από την Τρίπολη, όπως η Μεγαλόπολη, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν επενδύσεις. Φιλοδοξούμε να γίνουμε ένας μεγάλος πόλος επενδύσεων, είναι η μεταβλητή που θα επηρεάσει τις ζωές μας και καλώ να βρεθούν συνέργειες με άλλους κλάδους. Η ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη και ‘πράσινη’’, αλλά και δίκαιη, να δώσει ίσες ευκαιρίες».
Ο κ. Κώστας Τζιούμης στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό: «Το πόσο σημαντική είναι η φαρμακοβιομηχανία, αναφέρθηκε από τους ομιλητές. Είναι μια σπουδαία ευκαιρία που δίνεται στην περιοχή μας με τις επενδύσεις. Δίνεται καινούρια αναπτυξιακή προοπτική. Αλλάζει την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις εταιρίες που επενδύουν στην περιοχή μας. Και η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και όλοι οι φορείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε τις επενδύσεις. Η τοπική κοινωνία έχει ια ευθύνη, διότι οι νέοι άνθρωποι που θα έρθουν στην πόλη μας για να δουλέψουν, πρέπει να βρουν καλά σχολεία, καλά εστιατόρια, να βρουν υποδομές, να βρουν φθηνά ενοίκια. Να αγκαλιάσουν οι πολίτες τα μακροπρόθεσμα οφέλη που θα φέρει η πρόοδος. Απευθύνω έκκληση και στους επιχειρηματίες της περιοχής μας. Και απευθύνομαι στους επενδυτές, για το ΣΔΑΜ. Είναι μία ακόμα ευκαιρία να επενδύουν στην περιοχή μας. Ευχαριστώ όλους, και τον κ. Κώστα Βλάση, για όσα γίνονται. Να είμαστε αισιόδοξοι».
Τέλος, ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ειδικός συνεργάτης του Πρωθυπουργού σε θέματα Υγείας και υποψηφιος ευρωβουλευτης με την Νέα Δημοκρατία είπε: «Δώσαμε μάχη με τον Γεωργιάδη και τον Σκυλακάκη με την τρόικα να κάνουμε το clow back, και πετύχαμε τον στόχο μας να γίνουν επενδύσεις. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έκανε και εξαγωγές την περίοδο της πανδημίας. Η Τρίπολη καθίσταται κόμβος παραγωγής φαρμάκων και μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες. Ευχαριστώ, και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε ευχάριστα νέα σε λίγο καιρό. Η Υγεία δεν είναι μόνο νοσοκομεία, γκρίνια και κακές ειδήσεις, αλλά η Υγεία θα αποτελέσει την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας».
Ο κ. Κάτσικας, της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΡΑΝ, έλαβε σύντομα τον λόγο, για να πει ότι έχει αργήσει πολύ το επόμενο clow back, που θα ανακοινωθεί τον Μάιο, αλλά «εμείς θα πρέπει να ολοκληρώσουμε το 2025. Ούτε ο μάγος Μέρλιν. Πρέπει να δοθούν περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ», είπε, επισημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η κυβερνηση καθυτερεί πολύ.
Ακολούθησε ξενάγηση των δημοσιογράφων στα εργοτάξια των φαρμακοβιομηχανιών στη ΒΙΠΕ Τρίπολης.
από το ArcadiaPortal.gr