Πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι αγριόχοιροι σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς ο πληθυσμός του είδους έχει αυξηθεί και δημιουργεί καταστροφές σε καλλιέργειες.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο επίλυσης του σημαντικού αυτού προβλήματος πραγματοποίησε συνάντηση την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στο κτίριο της Περιφέρειας στην Τρίπολη, προκειμένου να μεριμνήσει και να λάβει αποφάσεις έτσι ώστε να περιοριστούν οι καταστροφές καλλιεργειών και να αποζημιωθούν οι αγρότες που έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες στις καλλιέργειές τους.
Η αντιπεριφεριάχρης κυρία Ντίνα Νικολάκου μίλησε για την αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Όπως τόνισε, η Περιφέρεια προσπαθεί να βρει λύσεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα προβεί σε σφαγιασμό των ζώων. Ένα από τα αίτια αύξησης του πληθυσμού είναι η απελευθέρωση ημίαιμων αγριόχοιρων σε ολόκληρη την περιοχή.
Ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Τρίπολης κ. Γιώργος Ρουμελιώτης στην τοποθέτησή του αρχικά μίλησε για την εγκατάσταση του αγριόχοιρου στην Αρκαδία, η οποία έγινε από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Μεγαλόπολης ο οποίος το 1986 τα απελευθέρωσε στην περιοχή.
Ο κ. Ρουμελιώτης μίλησε για τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη παρουσία του αγριόχοιρου στην Πελοπόννησο, αναφέροντας ότι έχει δημιουργηθεί κυνηγετικός τουρισμός, ο οποίος συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας στην περιοχή.
Οι λόγοι οι οποίοι οδήγησαν στην υπερπληθυσμό έγκεινται στο γεγονός ότι το ζώο αυτό έχει μόνο έναν «εχθρό», τον άνθρωπο. Αναπαράγεται δύο φορές τον χρόνο και έχει δυναμική επιβίωση.
Μία από τις προτάσεις που ακούστηκαν στην συνάντηση ήταν και επέκταση της κυνηγετικής περιόδου επιπλέον για 10 ημέρες, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των αγριόχοιρων κατά 2.000 ζώα, κάτι που δεν βρήκε ομοφωνία.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέφερε ότι θα σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο έγγραφο με το οποίο να ζητείται η αποζημίωση των καταστροφών τις οποίες έχουν υποστεί οι αγρότες και να έρθει το θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Αγγελόπουλος από τη μεριά του είπε ότι είναι δύσκολο να γίνουν αποζημιώσεις και τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει το ενδεχόμενο χρηματοδότησης τν αγροτών προκειμένου να υπάρχουν συστήματα αποτροπής όπως να τοποθετηθούν φράχτες οι οποίοι θα εμποδίζουν την είσοδο των ζώων.
Η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι έχουν διαβιβάσει στο υπουργείο τις καταστροφές και αναμένουν οδηγίες για το τι μπορεί να γίνει.
Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Γεωργίας ανέφερε ότι έχουν δεχτεί πολλά αιτήματα για τις καταστροφές ιδιαίτερα του καλαμποκιού από αγρότες οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειές τους και τόνισε ότι πρέπει να γίνει σωστή έρευνα και πρόληψη.
Ο αντιδήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Γκάβρος μίλησε για τις πολλές καταστροφές που έχουν σημειωθεί στην περιοχή, όπως σε δέντρα, κερασιές και καστανιές, στα αμπέλια και στα σιτηρά. Μίλησε, μεταξύ άλλων, για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας από τον κυνηγετικό τουρισμό και πρότεινε το θέμα να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Ο εκπρόσωπος από τον Κυνηγετικό Μεγαλόπολης ανέφερε ότι μπορεί να γίνει τοποθέτηση ηλεκτρικών φρακτών και σε καμία περίπτωση να μην γίνει παράταση της κυνηγητικής περιόδου καθώς μετά τις 20 Ιανουαρίου τα ζώα κυοφορούν.
Μετά τις τοποθετήσεις, η Περιφέρεια αποφάσισε να σταλεί έγγραφο στο υπουργείο στο οποίο να ζητείται η αποζημίωση των καταστροφών από τον ΕΛΓΑ στις αγροτικές εκτάσεις, αλλά και η χρηματοδότη για μέτρα πρόληψης.
από το ArcadiaPortal.gr
[ot-video][/ot-video]