ΑρχικήΑΡΘΡΑΜείωση συμμετοχής του λιγνίτη στο μείγμα καυσίμου = Μείωση θέσεων εργασίας!

Μείωση συμμετοχής του λιγνίτη στο μείγμα καυσίμου = Μείωση θέσεων εργασίας!

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι η ΔΕΗ καταρρέει και κινδυνεύει να συμπαρασύρει μαζί της και την λιγνιτική λεκάνη Κοζάνης – Φλώρινας όπου κατοικούν 150.000 άνθρωποι, έκρουσε από το βήμα της ημερίδας με θέμα «ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας Δυτική Μακεδονία ώρα μηδέν» ο πρόεδρος του “Σπάρτακου” Μόσχος Μόσχου, ενός από τα μεγαλύτερο συνδικάτα στο χώρο της ενέργειας.

Τα σβηστά φουγάρα και το περιορισμένο καθεστώς λειτουργίας που υπάρχει σε πολλές ατμοηλεκτρικές μονάδες της περιοχής, είτε για λόγους παλαιότητας, είτε για λόγους ότι η Ελλάδα εισάγει φυσικό αέριο ως φθηνότερο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχει θορυβήσει τους εργαζόμενους που απασχολούνται στο ενεργειακό κέντρο και έτσι οργάνωσαν την ημερίδα ευελπιστώντας να ευαισθητοποιήσουν τους φορείς και το σύνολο της κοινωνίας.

[blockquote style=”1″]«Γενική διευθύντρια των ορυχείων Όλγα Κουρίδου: Το 35% ως ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στο μείγμα καυσίμου ενέργειας που θα καταναλώνει η χώρα μεταφράζεται ότι οι παραγόμενες ποσότητες λιγνίτη στο ενεργειακό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης θα φτάσουν στο 55% του συνόλου της παραγωγής του 2014, ενώ για να παραχθούν οι παραπάνω ποσότητες θα χρειάζονται οι μισές θέσεις εργασίας από τις σημερινές».[/blockquote]

Ξεκαθαρίστηκε σε όλους του τόνους ότι για τον “Σπάρτακο” ύψιστη προτεραιότητα είναι ο λιγνίτης να συνεχίσει να παραμένει το καύσιμο από όπου θα παράγεται μεγάλο μέρος της ενέργειας της χώρας. Ο Μόσχος Μόσχου μίλησε για αδικίες με την συνεχή φορολόγηση του λιγνίτη έναντι του φυσικού με αποτέλεσμα σήμερα να γίνονται αθρόες εισαγωγές ρεύματος από βαλκανικές χώρες που  αγγίζουν το 27% της ζήτησης.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης τόνισε ότι «για μας τα νερά και η ενέργεια είναι αδιαπραγμάτευτα, μην τολμήσει η κυβέρνηση να τα ξεπουλήσει, θα βγούμε στους δρόμους όπως κάναμε και με την προηγούμενη κυβέρνηση».

Κάλεσε το ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει τα χρήματα που οφείλει στην ΔΕΗ αλλά και η επιχείρηση να καταβάλει τα χρήματα  που οφείλει στις ιδιωτικές εταιρίες ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι «ειδάλλως θα βγούμε στου δρόμους».

Ο γενικός διευθυντής παραγωγής ΔΕΗ Γιάννης Κοπανάκης που μίλησε εκ μέρους της διοίκησης, τόνισε ότι «έχει τεθεί ως  στόχος ο λιγνίτης να συμμετέχει σε ποσοστό κατά 35% στο ενεργειακό μείγμα που θα καταναλώνει η χώρα. Πρόκειται για κάτι που μπορούμε να το κερδίσουμε εάν ως χώρα το αντιμετωπίσουμε συντονισμένα». Μίλησε για το απαρχαιωμένο και ξεπερασμένο μοντέλο αγοράς ενέργειας που εμποδίζει την συμμετοχή του λιγνίτη και προειδοποίησε ότι η εφαρμογή των περίφημων ΝΟΜΕ θα καλύπτουν το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η ΔΕΗ. Διαβεβαίωσε ότι στο άμεσο μέλλον ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός της επιχείρησης θα είνα απολύτως συμβατός με τις απαιτήσεις της ΕΕ, ώστε η λιγνιτική παραγωγή να είναι φιλικότερη στο περιβάλλον.

Η γενική διευθύντρια των ορυχείων Ολγα Κουρίδου ανέλυσε τι σημαίνει για την περιοχή σε κόστος και θέσεις εργασίας ο αισιόδοξος στόχος στο μείγμα καυσίμου που έχει τεθεί από την διοίκηση και που είναι άγνωστο στο τέλος εάν επιτευχθεί.  «Το 35% ως ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στο μείγμα καυσίμου ενέργειας που θα καταναλώνει η χώρα μεταφράζεται ότι οι παραγόμενες ποσότητες λιγνίτη στο ενεργειακό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης θα φτάσουν στο 55% του συνόλου της παραγωγής του 2014, ενώ για να παραχθούν οι παραπάνω ποσότητες θα χρειάζονται οι μισές θέσεις εργασίας από τις σημερινές». Επισήμανε την ανάγκη να γίνει άμεσα ένα ενεργειακό σχέδιο που να ορίζει την συμμετοχή του λιγνίτη στο 35% του ενεργειακού μείγματος και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο λιγνίτης μπορεί να γίνει ανταγωνιστικός ειδικά με το φυσικό αέριο, εάν καταργηθούν οι φόροι του CO2, και το τέλος λιγνίτη.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης εκτίμησε ότι ακόμη και να εξαιρεθεί η χώρα από τις εκπομπές CO2 «δεν είμαι πεπεισμένος ότι τα δωρεάν δικαιώματα θα σώσουν την κατάσταση. Αναγνώρισε ότι σήμερα βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και «όσα συμβαίνουν τα γνωρίζαμε τουλάχιστον δέκα χρόνια πριν αλλά  δεν δεχτήκαμε να προσαρμοστούμε».  Ζήτησε να υπάρξει συνεργασία όχι για να σώσουμε την ΔΕΗ αλλά την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία και απαίτησε την δημιουργία ενός σχεδίου στήριξης της περιοχής. «Τα ψέματα τελείωσαν για όλους σημείωσε και προειδοποίησε  ότι εάν δεν το κάνουμε τώρα, οι πολίτες που θα κτυπούν την πόρτα των δημάρχων και των βουλευτών για δουλειά το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ περισσότεροι».

Ο πρόεδρος των Ενεργειακών Δήμων και δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης τόνισε ότι θέλουμε να είμαστε δίπλα στη ΔΕΗ αλλά απαίτησε απευθυνόμενος στα στελέχη της επιχείρησης «μην μας απαξιώνετε με την στάση σας».

Από τα θέματα που κυριάρχησαν στην συζήτηση ήταν οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί που έχουν τεθεί από την ΕΕ στις εκπομπές ρύπων  και οι δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή που αφορούν τις εκπομπές CO2.

Τονίστηκε  σχεδόν από όλους, ότι με βάση τα παραπάνω ενώ η ΔΕΗ υποχρεώνεται να θέτει σε καθεστώς περιορισμένης ή εκτός λειτουργίας μονάδες παραγωγής και να πληρώνει αντίστοιχα υπέρογκα ποσά για τέλη CO2 που αγγίζουν τα 300 εκ € το χρόνο ή να κρατά σβηστή την μονάδα της στην Μελίτη της Φλώρινας, την ίδια στιγμή η Ελλάδα να εισάγει μέσω ιδιωτών ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από το εργοστάσιο που βρίσκεται 15 χλμ. από την Μελίτη, στα Bitola και που έχει εξαιρεθεί από όλες αυτές τις δεσμεύσεις.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς που ενημέρωσε ότι έχει κάνει γραπτή ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τις γειτονικές χώρες που δεν πληρώνουν εισφορές στο διοξείδιο άνθρακα επηρεάζοντας κατάφωρα τους κανόνες του ανταγωνισμού. Ενώ ανέφερε ότι κατέθεσε τροπολογία για τις χώρες με  κατακεφαλή ΑΕΠ μικρότερο από το 60%, «να απαλλαγούν από τις εισφορές σε δικαιώματα εκπομπής αερίων».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι το μνημόνιο που υπέγραψε Α. Τσίπρας στην ουσία καταργεί την ΔΕΗ, αφού από το ποσοστό του 51% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο, το 17% πηγαίνει άμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και το  34% στο υπερταμείο που έχει συσταθεί και που θα ελέγχουν οι δανειστές, προδικάζοντας ότι στο τέλος όλα τα μερίδια θα ιδιωτικοποιηθούν. Κάλεσε τις εισαγγελικές αρχές της χώρας να επέμβουν στην περίφημη υπόθεση των ΝΟΜΕ και στην συμφωνία που προβλέπει ότι «η επιχείρηση θα πρέπει να εισφέρει έως το 2020 το 50% των πελατών λιανικής στους ιδιώτες ανταγωνιστές της. Ακόμη ζήτησε να σταματήσουν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στην διοίκηση και ο λαϊκισμός των κυβερνητικών βουλευτών, ότι «εμείς δεν κόβουμε το ρεύμα» γιατί τα ανείσπρακτα έσοδα από λογαριασμούς συνολικά εκτινάχτηκαν στα 3 δις €.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης τόνισε ότι στηρίζουμε την πρόταση της διοίκησης για συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα καυσίμου και απευθυνόμενος προς τους συνδικαλιστές, τους κάλεσε να αφήσουν την επιχείρηση να λειτουργήσει ελεύθερα όχι συνδιοίκηση» σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ πρώην υπουργός και βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας, ανέφερε πρωτοβουλία της ευρωβουλετή Μαρίας Σπυράκη που προωθεί μέσα από το ΕΛΚ ώστε να επιδοτηθούν οι χώρες στο θέμα του CO2 που έχουν κατακεφαλή ΑΕΠ κάτω του 60%.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ και πρώην υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος απευθυνόμενος στους οργανωτές της ημερίδας υπενθύμισε ότι μήνες πριν τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του από την Κοζάνη «προειδοποίησαν με ντοκουμέντα και αριθμούς την κατάρρευση που θα φέρει στην περιοχή μας το μνημόνιο Τσίπρα στην ηλεκτρική ενέργεια». Παραδέχθηκε ότι ως περιοχή ίσως κάναμε λάθος που οχυρωθήκαμε  επί πολλά έτη στο 51% του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ, πολεμώντας άλλες επιλογές όπως του στρατηγικού επενδυτή. Πρότεινε να δημιουργηθεί επιτροπή αγώνα από όλους τους φορείς που να διεκδικεί να παραμένει ανέπαφο το λιγνιτικό επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ που αφορά το ενεργειακό κέντρο και κάλεσε τους επτά κυβερνητικούς βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας  «να μπλοκάρουν την τελευταία πράξη του δράματος» που θα έλθει το Σεπτέμβριο όταν τα παραπάνω θα πρέπει να ψηφιστούν στην Βουλή.

πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια