Λευκός καπνός από τον ΦΟΔΣΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων

0
235

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης παρουσία σχεδόν του συνόλου των μελών, καθώς και πολλών πολιτών, διότι η συνεδρίαση αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία του Φορέα.

[blockquote style=”1″]Σύμπνοια από τους δημάρχους: Ενέκριναν τον ΠΕΣΔΑ του ΦΟΔΣΑ[/blockquote]

Στην αρχή της συνεδρίασης ο μελετητής παρουσίασε τη νέα βελτιωμένη μελέτη στην οποία έχουν γίνει κάποιες αλλαγές οι οποίες είχαν να κάνουν με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα η οποία δεν υπάρχει, ορίζοντας την ποσότητα στους έως 100.000 τόνους χωρίς να υπάρχει χρονική δέσμευση, όπως έχει το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας 28 χρόνια.

Μετά την ολιγόλεπτη παρουσίαση της μελέτης τα μέλη προχώρησαν σε κάποιες ερωτήσεις, με τον κ. Σκαντζό να ρωτά:

Εμείς έχουμε μια μονάδα προσωρινής διαχείρισης και πάμε για μεταβατική, θα συνεχίσουμε στην διαχείριση;

Ο μελετητής απάντησε ότι η κάθε μονάδα που υπάρχει, αναμένει και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία.

Ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Μαντάς ρώτησε για την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα η οποία είναι 100.000 τόνοι ρωτώντας αν αυτή η μονάδα μπορεί να κάνει διαχειριση και σύμμεικτων απορριμμάτων. Ο μελετητής μίλησε για τους κάδους των απορριμμάτων που θα έχει ο κάθε Δήμος οι οποίοι θα είναι ένας κάδος για τα ανακυκλώσιμα, ένας για τα οργανικά και ένας για το υπόλειμμα.

Οι δήμαρχοι αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο να γεμίσουν οι δρόμοι των πόλεων με τόνους απορριμμάτων, καθώς και τον κίνδυνο να δημιουργηθούν και άλλοι ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ με τα πρόστιμα να κατακεραυνώνουν τους πολίτες και έδειξαν στην πλειονότητά τους ότι η απόφαση που θα πάρουν, είναι μείζονος σημασίας. Σε αρκετές στιγμές τις συνεδρίασης κάλεσαν τα μέλη να λάβουν μια ομόφωνη απόφαση η οποία θα έχει μια άλλη δυναμική.

Από την πλευρά του Δήμου Μεγαλόπολης, ο κ. Τσιριγώτης δήλωσε: «Δεν πρόκειται να δεχτούμε τη διαχείριση του υπολείμματος των απορριμμάτων στα λιγνιτωρυχεία στη Μεγαλόπολη».

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας με τον κ. Μαντά είπε ότι θα υπερψηφίσει τον ΠΕΣΔΑ αλλά προ της μεταφοράς των σύμμεικτων ζήτησε να γίνεται μηχανική διαλογή έτσι ώστε να μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων που θα μεταφέρεται.

Το προεδρείο θέλοντας να προχωρήσει η συζήτηση ζήτησε από το ΔΣ να λάβει μια απόφαση και να εγκρίνει τον ΠΕΣΔΑ του ΦΟΔΣΑ.

Η ονομαστική ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο πριν τις 20:00 μετά την.ένσταση μέρος του ΔΣ που ήθελαν να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις, με μια ένταση να διαταράσσει τη συνεδρίαση και τους τόνους να ανεβαίνουν επικίνδυνα.

Ύστερα από λίγα λεπτά έντονων διαλόγων το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα να υπερψηφίσει τον ΠΕΣΔΑ με τα μέλη να χειροκροτούν την απόφαση αυτή, καθώς αυτό σημαίνει ότι ο ΦΟΔΣΑ θέλει και προχωρεί στην αποκεντρωμένη διαχείριση.

Έφη Καστραντά από το ArcadiaPortal.gr

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here