Λειτουργίες χωρίς πιστούς στις εκκλησίες το Πάσχα – Ζωντανές μεταδόσεις όλες τις ημέρες από το Καφενείο Μεγαλόπολης

0
630

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα με κλειστές εκκλησίες θα κάνουμε φέτος.

Το Καφενείο της Μεγαλόπολης και η Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως θα μεταδίδουν μέσω διαδικτύου όλες τις λειτουργίες από την Κυριακή των Βαΐων και κάθε ημέρα όλη την Μεγάλη Εβδομάδα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΪΩΝ
Θεία Λειτουργία 07:00
Ακολουθία Νυμφίου 19:00

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
Ακολουθία Νυμφίου 19.00

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ
Ακολουθία Νυμφίου και τροπάριο Κασσιανής 19.00

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
Ακολουθία Μυστικού Δείπνου 19.00

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
Θεία Λειτουργία 08:00
Ακολουθία Αχράντων Παθών 19.00

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ακολουθία των Ωρών 08:00
Αποκαθήλωση 10:00
Ακολουθία Επιταφίου Θρήνου 19.00

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Πρώτη Ανάσταση , Θεία Λειτουργία 08:00
Τελετή Αναστάσεως – Θεία Λειτουργία 23.00

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ
Εσπερινός Αγάπης 19.00


Η Νομοθεσία και οι αποφάσεις

Νέες ρυθμίσεις σχετικά με το πώς θα λειτουργήσουν οι χώροι λατρείας, μέχρι και το Πάσχα, προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των νέων προσωρινών περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων για το διάστημα από 12 Απριλίου 2020 έως και 20 Απριλίου 2020, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι οι λειτουργίες στις εκκλησίες θα γίνουν χωρίς πιστούς.

Αναλυτικά, αποφασίστηκαν τα εξής:

α) Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

β) Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.

γ) Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.

δ) Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here