ΑρχικήΑΡΘΡΑΛαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Μεγαλόπολης - Τι ψηφίζουμε στην συνεδρίαση του συμβουλίου...

Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Μεγαλόπολης – Τι ψηφίζουμε στην συνεδρίαση του συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου

Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Μεγαλόπολης.

Μεγαλόπολη 26 Φεβρουαρίου 2021.

Θέμα : Η τοποθέτησή μας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 26/02/2021.

κ. Πρόεδρε

Με τη χτεσινή επιστολή μας σας κάναμε γνωστό τη διαφωνία μας για τον τρόπο διεξαγωγής των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Βλέπουμε ότι για το σημερινό συμβούλιο δεν λάβατε υπόψη σας τα λεγόμενά μας, κάτι που δεν μας ξενίζει και μάλλον επιβεβαιώνει τη θέση μας. Αναγκαστικά λοιπόν θα συμμετέχουμε και θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τα «σοβαρά» για εμάς θέματα με άλλους τρόπους, με κύριο ζητούμενο την ενημέρωση των συντοπιτών μας και κατά συνέπεια την ενίσχυση της υπόστασης του θεσμού του δημοτικού συμβούλου. Θα τοποθετηθούμε λοιπόν στα θέματα της ημερήσιας και οι συμπολίτες μας ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Θέμα 1ο : Παροχή γνώμης Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης επί του σχεδίου καθορισμού της τιμολογιακής πολιτικής έτους 2021 του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Περιφέρειας  Πελοποννήσου.

Μας καλείτε σήμερα να συζητήσουμε και να λάβουμε απόφαση για ένα σοβαρότατο θέμα, το οποίο επιμένουμε ότι πρέπει να ”συζητηθεί”. Την παροχή γνώμης για την τιμολογιακή πολιτική έτους 2021 του ΦΟΔΣΑ. Δηλαδή μας ζητάτε να διασφαλίσουμε μέσω του ΦΟΣΔΑ τα κέρδη της ΤΕΡΝΑ για 28 χρόνια σε βάρος της τσέπης και της υγείας των δημοτών μας. Να συμφωνήσουμε στον πενταπλασιασμό των ανταποδοτικών τελών,  Και να το κάνουμε χωρίς συζήτηση, δι’ αλληλογραφίας (ηλεκτρονικής).

Για την παροχή όμως αυτής της γνώμης, αποκρύπτονται σκόπιμα τα στοιχεία που καθορίζουν το πραγματικό βάρος που φορτώνεται στους δημότες. Πρώτο και κυριότερο αυτό που προκύπτει από το παράρτημα 6 της ΣΔΙΤ και αφορά το μηχανισμό πληρωμών. Δεν γνωρίζουμε τίποτα και το ερώτημα είναι γιατί δεν το γνωστοποιούν. Αν εσείς το έχετε και το γνωρίζετε, παρακαλούμε να μας το γνωστοποιήσετε, για να μάθουμε και εμείς και οι συμπολίτες μας τι πραγματικά καλούμαστε να πληρώνουμε. 

Δεν μας εξηγούν επίσης γιατί φορτώνουν στους δημότες οφειλές παρελθόντων ετών, που αντιστοιχούν σε ποσό που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ, αντί να καταλογισθούν σε αυτούς που ευθύνονται γι’ αυτές.

Μέσω των ΦΟΔΣΑ καθίσταται πρακτικά εφικτή η είσπραξη του περιβόητου πλην ανεφάρμοστου «τέλους ταφής» (για χαράτσι πρόκειται), μετονομάζοντάς το «περιβαλλοντική εισφορά».

Με την ΚΥΑ 2218/8.6.19, θεσμοθετείται πλήρης κατάλογος και τρόποι επιβολής προστίμων προς τους δήμους, που δεν προωθούν τις ανέφικτες, για οικονομικούς και άλλους λόγους, υποδομές ανακύκλωσης.

Το μέλλον προβλέπεται ακόμη πιο ζοφερό για τα λαϊκά στρώματα, όταν τεθεί σε εφαρμογή και σε επίπεδο νοικοκυριού το περιβόητο σύστημα «πληρώνω όσο πετάω», που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστηρίζεται από τα στελέχη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου στην τοπική Διοίκηση, με προεξάρχοντες αιρετούς του ΣΥΡΙΖΑ, από τους οικολόγους και από μερικές περί αυτούς «συλλογικότητες».

Το σύστημα αυτό, που εφαρμόζεται ήδη για τον υπολογισμό της εισφοράς του κάθε δήμου προς τον οικείο ΦΟΔΣΑ, σημαίνει πρακτικά:

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας του μεγάλου κεφαλαίου στη βιομηχανία και τα “logistics”, στα υπερτοπικά κέντρα, στις υπηρεσίες, στην υγεία καθώς και ραγδαία μείωση για τις πολυτελείς κατοικίες των μεγαλοαστών.

Κατά συνέπεια το κατακόρυφα αυξημένο, κόστος διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων θα φορτώνεται πλέον, σχεδόν στο σύνολό του, στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας πολλαπλασιάζοντας «ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας», που θα καλείται να πληρώσει υπό την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης, σε πρώτη φάση και των κατασχέσεων στη συνέχεια. Υπέρ πάντων η εξασφάλιση υψηλών κερδών για το κεφάλαιο.

Αυτά είναι μερικά από τα θεσμοθετημένα μέτρα που έχουν λάβει κατά καιρούς οι κυβερνήσεις και εφαρμόζουν με περισσή συνέπεια πολλές Περιφέρειες και Δήμοι, αλλά δεν τα λένε και τα κρύβουν πίσω από την πράσινη ανάπτυξη και διάφορα τέτοια παραπλανητικά.

Εμείς παλεύουμε να ανοίξουμε έναν ελπιδοφόρο δρόμο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, παλεύουμε για τη βελτίωση των όρων αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, προβάλλοντας ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με προμετωπίδα:

– ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως η «περιβαλλοντική εισφορά» και το «πληρώνω όσο πετάω».

– ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.

Αυτοί και άλλοι πολλοί τέτοιοι λόγοι, μας αναγκάζουν να λέμε ότι επιλέγετε συνειδητά, τόσο σοβαρά θέματα να μην «συζητιούνται».

Φυσικά ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ το πρώτο θέμα ως απαράδεκτο και άκρως αντιλαϊκό.

Θέμα 2ο : Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού οικ. έτους 2021 του Δήμου Μεγαλόπολης με βάση τα πραγματικά οικονομικά αποτελέσματα και μεγέθη όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την 31-12-2020 – Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος έτους 2021.

Είναι γνωστό ότι στα σχετικό Δ.Σ. που έγιναν με τον ίδιο τρόπο (δια περιφοράς), δεν ψηφίσαμε ούτε τον προϋπολογισμό ούτε το τεχνικό πρόγραμμα για το 2021 και τεκμηριώσαμε με την τοποθέτησή μας την αρνητική μας ψήφο. Για τον ίδιο λόγο η ψήφος μας για το 2ο είναι επίσης αρνητική.

Θέμα 3ο : Έγκριση των απολογιστικών στοιχείων Δ΄ Τριμήνουτου Προϋπολογισμού οικ. έτους 2020.

Για τον ίδιο λόγο όπως και στο προηγούμενο θέμα, η ψήφος μας για το 3ο θέμα είναι επίσης αρνητική.

Θέμα 4ο : Αντικατάσταση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου -Σχολικής Επιτροπής με την επωνυμία «Σχολική Επιτροπή Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» Δήμου Μεγαλόπολης – Τροποποίηση εν μέρει της αριθμ. 392/2019 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ψήφος μας για το 4ο θέμα είναι θετική.

Θέμα 5ο : Περί απαλλαγής – μείωσης τελών για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν ή περιόρισαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Θα μπορούσαμε να κάνουμε παραλληλισμούς με παρεμφερή πρότασή μας αλλά προς το παρόν θα αρκεστούμε να πούμε ότι η ψήφος μας για το 5ο θέμα είναι θετική.

Θέμα 6ο :  Περί απαλλαγής – μείωσης μισθωμάτων των κυλικείων στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ψήφος μας για το 6ο θέμα είναι θετική.

Θέμα 7ο : Έγκριση καθαίρεσης τάφων στο Κοιμητήριο Αγίου Νικολάου Κοινότητας Καρίταινας.

Εφόσον υπάρχει τεχνική μελέτη των υπηρεσιών του δήμου και η σύμφωνη γνώμη του προέδρου της τοπικής κοινότητας, η ψήφος μας για το 7ο θέμα είναι θετική.

Θέμα 8ο : Περί παραχώρησης χώρου στο δημοτικό κοιμητήριο της Κοινότητας Βελιγοστής Δ.Ε. Φαλαισίας Δήμου  Μεγαλόποληςγια σύσταση οικογενειακού τάφου – Εξέταση της με αριθμ. πρωτ. 6318/15-06-2020 στο Δήμο υποβληθείσας Αίτησης.

Η ψήφος μας είναι θετική μόνο στην περίπτωση που υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στον κανονισμό λειτουργίας του κοιμητηρίου και υπάρχει και η συναίνεση του προέδρου της τοπικής κοινότητας.

Θέμα 9ο : Περί παραχώρησης χώρου στο δημοτικό κοιμητήριο της Κοινότητας Ισώματος Καρυών Δ.Ε. Μεγαλόπολης Δήμου  Μεγαλόποληςγια σύσταση οικογενειακού τάφου – Εξέταση της με αριθμ. πρωτ. 1527/15-02-2021 στο Δήμο υποβληθείσας Αίτησης.

Η ψήφος μας είναι θετική μόνο στην περίπτωση που υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στον κανονισμό λειτουργίας του κοιμητηρίου και υπάρχει και η συναίνεση του προέδρου της τοπικής κοινότητας.

            Θέμα 10ο εκτός η.δ. που έθεσε η δημοτική παράταξη Νέα αρχή.

Εάν συζητηθεί το θέμα των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων που ζητά η δημοτική παράταξη Νέα Αρχή, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής : Υπάρχει ένας νόμος ο 4056/2012 που αφορά το θέμα, τον οποίο ο Δήμος δεν μπορεί να εφαρμόσει. Άρα την ευθύνη την έχει ο ίδιος ο Δήμος. Συμφωνούμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να λυθεί, έστω με κάποιες εναλλακτικές πλην όμως νόμιμες λύσεις. Και σε αυτό δίνουμε τη θετική μας ψήφο.

Για εμάς τους κοινούς θνητούς όμως και να μας συμπαθούν αυτοί που επικαλέστηκαν (και μάλλον με μια δόση ειρωνείας) τη θέση μας, τα ποσά των προστίμων είναι δυσβάσταχτα και είμαστε αντίθετοι στην επιβολή τους.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Μεγαλόπολης

Κατσιρούμπας Γεώργιος

Παναγουλοπούλου Λίλα.

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ