Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Μεγαλόπολης: Η τοποθέτησή μας για το ΕΔΑΦΙΚΟ Σ.Δ.Μ.

0
182

Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Μεγαλόπολης.

Μεγαλόπολη 19 Μαρτίου 2021.

Θέμα : Η τοποθέτησή μας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 17/03/2021 για το ΕΔΑΦΙΚΟ Σ.Δ.Μ.

Αγαπητοί μας συνδημότες.

Συνεδριάζουμε σήμερα για να συζητήσουμε και να καταθέσουμε τις απόψεις μας για το Εδαφικό Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης της Μεγαλόπολης. Το προσχέδιο λοιπόν αυτό αποτελείται από κείμενο 160 σελίδων όπου ξετυλίγεται όλη η φιλοσοφία της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, τα μέτρα που θα παρθούν και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν.

Πριν όμως πρέπει να αναφέρουμε κάποια πράγματα που πρέπει να έχουμε υπόψη μας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη είναι δύο περιοχές που πρωτοστάτησαν για πολλά χρόνια στην ηλεκτροδότηση της χώρας. Και οι δύο σήμερα είναι αντιμέτωπες με την ανεργία, τη φτώχεια, την υποβάθμιση του επιπέδου υγείας και άλλων προβλημάτων που οφείλονται στην απολιγνιτοποίηση. Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας αλλά και της συνυπάρχουσας οικονομικής κρίσης – ύφεσης.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες η μετάβαση στην εποχή μετά τον λιγνίτη θα είναι δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς. Γι’ αυτό τον σκοπό εκπονούνται, με τη βοήθεια αρμόδιων διεθνών οργανισμών, σχέδια “δίκαιης μετάβασης”, η υλοποίηση των οποίων θα χρηματοδοτηθεί από ειδικούς μηχανισμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Τι σημαίνει όμως “δίκαιη μετάβαση” και πώς θα υλοποιηθεί; Τι μαθήματα μπορούμε να αντλήσουμε από άλλες χώρες που ήδη εφάρμοσαν παρόμοια σχέδια για τη μετάβαση ;

Το πρώτο είναι αυτό που διαπιστώνει η ίδια η Ε.Ε. στην «Πράσινη Συμφωνία. : ότι δηλαδή είναι σίγουρη η ανεργία και η φτώχια για τους εργαζόμενους των περιοχών αυτών και πρέπει να φτιαχτούν προγράμματα διαχείρισης της φτώχιας (ΟΑΕΔ – δια βίου μάθηση – κατώτατο εγγυημένο εισόδημα) κλπ. Επίσης παραδέχεται ότι σε όλες αυτές τις χώρες η τιμή της ενέργειας αυξήθηκε.

Χρηματοδότηση των χαμένων θέσεων εργασίας : η ιδέα είχε διατυπωθεί δεκαετίες πριν και ο περιεκτικός όρος “δίκαιη μετάβαση” αποτέλεσε το ιδανικό επικοινωνιακό ένδυμα, για τη μείωση των επιπτώσεων στους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινότητες από τις απώλειες θέσεων εργασίας, λόγω της παύσης λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων.

Στη Γερμανία που ακόμη είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη, αλλάζουν συνεχώς τους στόχους τους, γιατί παρά τα παρόμοια μέτρα με αυτά που παίρνουν και εδώ, η ανεργία και η φτώχεια στις περιοχές που κλείνουν τα ορυχεία δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί.

Σε άλλες λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, η ανεργία και η φτώχια έχει πάρει εκρηκτική και ανεξέλεγκτη μορφή.

Προσέξτε τώρα : Στη Βουλγαρία, τα εθνικά σχέδια ενεργειακής πολιτικής, ορίζουν καθαρότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υπάρχοντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα ως προτεραιότητα της λειτουργίας τους. «Ο άνθρακας θα είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, για τα επόμενα 60 χρόνια». Και έρχεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2019 και επαινεί τη Βουλγαρία για τη σημαντική της πρόοδο στο δείκτη της Ενεργειακής Μετάβασης.

Και γεννιέται η ερώτηση : ήταν αναγκαία η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, σε αντικατάσταση μάλιστα ενός εθνικού προϊόντος ; Φυσικά και όχι.

Φαίνεται πλέον ολοκάθαρα ότι όλα έγιναν στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης, για να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων. Σας θυμίζω την πρόσφατη κυνική ομολογία ενός από τους θεωρητικούς της πράσινης οικονομίας, του Μπιλ Γκέιτς ότι: «οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και ας αυξηθεί η τιμή του ρεύματος».  Το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων έγινε ακριβώς για να εξυπηρετηθούν τέτοιου είδους συμφέροντα. Η πολιτική αυτή με την μορφή της «απολιγνιτοποίησης» και του σχεδίου δίκαιης μετάβασης, καταδικάζει το λαό μας στην ενεργειακή φτώχεια, την ανεργία, καθιερώνει άθλιους όρους εργασίας, βάζει σε κίνδυνο λόγω ανταγωνισμών την ενεργειακή επάρκεια της χώρας με τον εξοστρακισμό του λιγνίτη και την αύξηση του βαθμού εξάρτησης από άλλες μορφές ενέργειας.    

Ας πάμε όμως πάλι στο Εδαφικό.

Το σχέδιο αυτό εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο που θέτουν ο «Ενεργειακός χάρτης πορείας για το 2050» και η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» και καταρτίστηκε σύμφωνα με το ΕΣΕΚ και την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, τον σχηματισμό και τη λειτουργία μιας Κυβερνητικής και μιας Συντονιστικής Επιτροπής για τη Δ.Α.Μ.

Στη συντονιστική αυτή συμμετείχε απ΄ ότι ξέρουμε μεταξύ άλλων και οι δικοί μας, (άριστα συνεργαζόμενοι όπως δηλώνουν),  ο κ. Περιφερειάρχης και 2 φορές νομίζουμε ο κ. Δήμαρχος.

Οπότε είναι εύλογο και το ερώτημα :

Τι δεν ξέρατε κ. Δήμαρχε ; Δεν ξέρατε ότι  στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (έκδοση Ιούλιος 2020) στις 4 περιοχές ενεργειακής μετάβασης, όπου λέει Μεγαλόπολη αναφέρεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (σελ. 34) ή ότι η Τηλεθέρμανση στη Μεγαλόπολη είναι υποκατηγορία της Τηλεθέρμανσης στην Πελοπόννησο (σελ 56) ; Δεν έχετε διαβάσει πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής ; Δεν ξέρετε ότι και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κουρουνιώτης από πέρυσι είχε εκφράσει τέτοιες  αγωνίες ; Δεν ξέρετε πως γίνεται η μοιρασιά ως τώρα ; Εμείς γιατί ξέρουμε ;  

Εγώ βεβαίως και εσάς και τον κ. Περιφερειάρχη σας θεωρώ έξυπνους ανθρώπους και μου φαίνεται περίεργο πως σας ξεγέλασαν οι της επιτροπής, στην οποία μάλιστα συμμετείχατε. Μήπως λέω εγώ τώρα, μετά από τις απειλές σας ότι θα  προσφύγετε σε όποια διοικητικά και ένδικα μέσα είναι δυνατό, φοβηθούν, κάνουν πίσω και έχουμε νέους ήρωες σωτήρες ;

Βεβαίως αυτά που δεν λέτε και αναφέρονται στις άλλες σελίδες είναι πιο σοβαρά και αφορούν το μέλλον των εργαζόμενων, των νέων, των κατοίκων γενικότερα, που χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Για αυτούς όμως δε λέτε κουβέντα.

Κύριε Δήμαρχε. Το δίκαιο είναι η Μεγαλόπολη να είναι το επίκεντρο. Δεν θα αλλάξει η ουσία όμως, εάν οι παροχές στο κεφάλαιο γίνουν αποκλειστικά στα όρια του Δήμου Μεγαλόπολης ή ευρύτερα.

Εμείς θεωρούμε σκάνδαλο και πρόκληση, στους επενδυτές να δίνεται ως επιδότηση το 80% της επένδυσης που με τις γνωστές υπερτιμολογήσεις θα φτάσει το 100%, να τρέχει ο Δήμαρχος για να γίνει εφικτό αυτό και από την άλλη για τους εργαζόμενους να προβλέπουν τα γνωστά προγράμματα κοροϊδίας και περιπλάνησης για “απόκτηση νέων δεξιοτήτων” και “συνδρομή για την αναζήτηση εργασίας”, λίγες θέσεις εργασίας με όρους γαλέρας, με τσακισμένους μισθούς και δικαιώματα και το Δήμαρχο να μην κάνει τίποτα γι΄ αυτούς.

Ακόμα και στη λαϊκίστικη πρόταση που σας κάναμε να θέσετε δηλαδή σαν όρο «ανάλογα με το ύψος των  επιδοτήσεων να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός θέσεων εργασίας, που θα αμείβονται τουλάχιστον με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» είπατε όχι.

Τους παραμυθιάζετε όμως πως θα πιάσουν δουλειά στα φωτοβολταϊκά, στο φυσικό αέριο, θα γίνουν μέτοχοι στα φωτοβολταϊκά κ.α. Όμως πόσους εργαζόμενους χρειάζεται ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο ή πόσα θα κερδίζουν οι μικρομέτοχοι δημότες (80 έως 90 ευρώ ετησίως), τη στιγμή που οι μεγαλοεπιχειρηματίες ντόπιοι και ξένοι, που θα επιδοτηθούν, θα βγάζουν χιλιάδες ευρώ.   

Ακόμη και για τις «πράσινες» επενδύσεις όπως η καλλιέργεια «φαρμακευτικής και ψυχαγωγικής κάνναβης» ή η παραγωγή ενέργειας από την καύση των απορριμμάτων, που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο και έπονται – παρότι εσείς λέτε ότι είναι διαφορετικά, οι θέσεις εργασίας είναι ελάχιστες.

Τα σχέδιά τους για φωτοβολταϊκά πάρκα, αγροτουρισμό κλπ. δεν πρόκειται ούτε στο ελάχιστο να αναπληρώσουν τις απώλειες που θα υποστεί ο λαός και οι εργαζόμενοι αυτών των περιοχών από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.

Κ. Δήμαρχε.

Στηρίζεται το δήθεν δίκαιο (Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης) ΣΔΑΜ. Καμία δίκαιη μετάβαση δεν θα υπάρξει για τους ανέργους της περιοχής, κανένα χωροταξικό δεν θα βάλει τάξη στις «άναρχες» επενδύσεις.

Το σχέδιο αυτό είναι  δίκαιο και ωφέλιμο μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα πάρουν ζεστό χρήμα με εγγυημένη κερδοφορία  και θα συνεχίσουν να μένουν στην περιοχή μας όσο και εφόσον κερδίζουν όπως αυτοί ορίζουν. Γι΄ αυτούς τρέχετε και πασχίζετε. Σταματήστε να είστε ο λαγός της κυβέρνησης. Τα ίδια κάνατε με το θέμα της τηλεθέρμανσης και του Φ.Α.

Τόσο στη σημερινή σας εισήγηση όσο και στη συνέντευξή σας το περασμένο Σάββατο είναι έκδηλη η αγωνία σας να είναι έτοιμα και με την αναγκαία αποκατάσταση τα οικόπεδα για να τα πάρουν τσάμπα οι «επενδυτές», για να επενδύσουν με τσάμπα χρήμα και με εργαζόμενους που θα δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας.

Και κάτι ακόμη. Ξέρουμε όπως ξέρετε και εσείς και ο κ. περιφερειάρχης, ότι η Ε.Ε. απαιτεί τη συναίνεση της «κοινωνίας των πολιτών». Επίσης ξέρουμε ότι χρησιμοποιείτε την Επιτροπή Διαβούλευσης όταν δεν έχετε τη συναίνεση των εκλεγμένων από τους δημότες Δ.Σ..

Επισημαίνω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένα θεσμικό όργανο που αποτελείται από εκλεγμένους εκπροσώπους των Δημοτών, σε αντίθεση με την Επιτροπή Διαβούλευσης.  Σαν Λαϊκή Συσπείρωση, κατά τη συζήτηση που είχε γίνει, είχαμε διαφωνήσει και δεν συμμετέχουμε στην Επιτροπή Διαβούλευσης για ακριβώς αυτό το λόγο : γιατί δεν εκλέγεται αλλά ορίζεται και γιατί ο ρόλος της είναι καθαρά συμβουλευτικός και πολλές φορές χρησιμοποιείται από τις δημοτικές αρχές για να αλλοιωθεί η εκφρασμένη από το εκλεγμένο Δ.Σ. θέληση των δημοτών.

Τέλος, σε ότι μας αφορά, ξεκαθαρίζουμε  ως λαϊκή συσπείρωση δεν θα εμπλακούμε σε διαδικασίες μοιρασιάς ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Θα είμαστε απέναντι μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που αυτοί πληρώνουν το μάρμαρο της απελευθέρωσης και της απολιγνιτοποίησης.

Απορρίπτουμε τα σχέδια αυτά. Στο πλαίσιο του ανηλεούς ανταγωνισμού των κολοσσών της Ενέργειας και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων δίκαιη μετάβαση για τους λαούς δεν μπορεί να υπάρξει.

Η πρόταση μας προς τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής είναι ένας πραγματικά διαφορετικός, αλλά ανώτερος τύπος οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, όπου στην Ενέργεια θα λειτουργεί ένας Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας, ο οποίος θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και όχι τις ανάγκες κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή με όλους αυτούς που πλήττονται για να διεκδικήσουμε αγωνιστικά:

  • Να αποδοθούν τα εδάφη της ΔΕΗ, αφού αποκατασταθούν στο Δήμο και σε αγροτοκτηνοτροφικούς υγιείς συνεταιρισμούς.
  • Ενέργεια που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες με ρεύμα φθηνό για τα λαϊκά νοικοκυριά. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
  • Πραγματική προστασία της εργασίας, της υγείας και του περιβάλλοντος.
  • Να μην κλείσουν οι μονάδες και τα ορυχεία.
  • Να μην γίνει η Μεγαλόπολη χώρος καύσης και διαχείρισης κάθε είδους απορριμμάτων.
  • Να μην παραδοθούν οι ορεινοί όγκοι στους μονοπωλιακούς ομίλους για δημιουργία ΑΠΕ (Φωτοβολταϊκά – Ανεμογεννήτριες).

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Μεγαλόπολης
Κατσιρούμπας Γεώργιος
Παναγουλοπούλου Λίλα

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here