Kafeneio.gr- Banner 728x180
ΑρχικήΑΡΘΡΑΛαϊκή Συσπείρωση Δήμου Μεγαλόπολης - Ανακοίνωση για τις πυρκαγιές

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Μεγαλόπολης – Ανακοίνωση για τις πυρκαγιές

Ανακοίνωση για τις πυρκαγιές.

Φίλες και φίλοι.

Αυτό που ζούμε σήμερα, είναι το αποτέλεσμα ενός διαχρονικού εγκλήματος στο οποίο έχουν βάλει τη σφραγίδα τους όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα, συνεπικουρούμενες από τις εκάστοτε περιφερειακές και δημοτικές αρχές, με κυρίαρχο στοιχείο την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη. Σχέδιο που να έχει για προτεραιότητα τους ανθρώπους, τις κατοικίες, τον φυσικό πλούτο της περιοχής, ώστε να τους προστατεύει έγκαιρα και κατάλληλα.  

Ο λαός της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας και όλης της χώρας, παρ’ όλο που έδωσε με φιλότιμο και αυταπάρνηση, μαζί με τους πυροσβέστες, μέσα σε δύσκολες συνθήκες τη μάχη με τις φωτιές, βίωσε και εξακολουθεί για ακόμα μια φορά να βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες αυτής της ανυπαρξίας. Κι από πάνω μας κοροϊδεύουν ….

Η «καραμέλα» της κλιματικής αλλαγής…

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, για τις βιβλικές καταστροφές του περιβάλλοντος και τα εκατοντάδες καμένα σπίτια, για την καταστροφή της περιουσίας του λαού, φταίνε τα «ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή». Στη χειρότερη περίπτωση, ένοχος είναι ο τρόπος διαχείρισης του συμβάντος, ή τα επιχειρησιακά όργανα.

«Ευτυχώς δεν χάθηκαν ζωές» …

Από την πυρκαγιά στο Μάτι και μετά, αποκλειστικό κριτήριο της «επιτυχούς» διαχείρισης μιας μεγάλης καταστροφής είναι το πόσο κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές. Αυτό είναι τουλάχιστον προσβλητικό απέναντι στο λαό που χάνει την περιουσία του το σπίτι του ή το χωράφι του. Χάνει τους πόρους για να ζήσει και του λένε πες μας και μπράβο!!!

Προληπτικές εκκενώσεις …

Αντίστοιχα, το απόλυτο μέτρο πρόληψης είναι οι «προληπτικές εκκενώσεις» ολόκληρων περιοχών που κινδυνεύουν. Έτσι ξεμπερδεύουν με μια προειδοποίηση, λέγοντας επί της ουσίας στον κόσμο που κινδυνεύει: «Εγώ σε ενημέρωσα. Τώρα εσύ κόψε το κεφάλι σου. Αν καείς ή πνιγείς, είναι δική σου η ευθύνη». Στην πραγματικότητα, αυτή η λογική «κοστίζει» λιγότερο οικονομικά και πολιτικά.

Αντί να ντρέπονται…

Η σημερινή κυβέρνηση και αυτοί που την σιγοντάρουν (Περιφέρειες και Δήμοι) είναι  αυτουργοί σε αυτό το διαρκές και κατ’ επανάληψη έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας και απειλής της ανθρώπινης ζωής, που βαραίνει διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις.

Καμία απολύτως μέριμνα, αν και εδώ και ένα μήνα γνωρίζουμε όλοι, από συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα, ότι θα έχουμε καύσωνα και μάλιστα τον μεγαλύτερο των τελευταίων δεκαετιών.

Ενώ φέτος η δασική υπηρεσία ζήτησε 17 εκατομμύρια για να κάνει τα απαραίτητα έργα, η κυβέρνηση έδωσε μόλις 1 εκατομμύριο με αποτέλεσμα να μην συντηρηθούν δασικοί δρόμοι, να μην ανοιχτούν ζώνες, να μην λειτουργούν ούτε οι πυροσβεστικοί κρουνοί, όπως καταγράφηκε σε πολλές περιπτώσεις. 

Σε σύσκεψη για τη νέα αντιπυρική περίοδο, στις 24 Μάη, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι «έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, έτσι ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τον αντίκτυπο οποιασδήποτε πυρκαγιάς μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστούμε».

Λίγες μέρες μετά, στις 12 Ιούνη, βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, όπου αναδείκνυαν την πραγματική κατάσταση στην πρόληψη και την πυρόσβεση και ζητούσαν άμεσα μέτρα ενίσχυσης όλων των μέσων και φορέων που εμπλέκονται στην προστασία των δασών. Άκουσε κανείς ;

Οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης, είναι συνυφασμένες με τη μεταφορά μεγάλου μέρους των πιστώσεων του προϋπολογισμού από τη συντήρηση, ανανέωση και ενίσχυση του εναέριου και επίγειου κρατικού μηχανισμού, στην ενοικίαση ιδιωτικών εναέριων μέσων από τους ιδιώτες.

Είναι συνειδητή επιλογή και σχεδιασμός να γίνει συρρίκνωση κονδυλίων για την προστασία, ώστε μέσα από την απαξίωση να προχωρήσει η παραχώρηση οικοσυστημάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα, να αποδομηθεί ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης και να περάσει με ανταποδοτικό τρόπο σε δήμο και Περιφέρειες.

Φίλοι και φίλες.

Οι τεράστιες ελλείψεις στους τομείς της δασοπυρόσβεσης και πυροπροστασίας, η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών και η εμπορευματοποίηση των δασών και της γης, συνθέτουν κάθε χρόνο το “προσάναμμα” για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Αυτό το “προσάναμμα” πρέπει να το σβήσει ο ίδιος ο λαός με την πάλη και τις διεκδικήσεις του. Η δικαιολογημένη οργή για την πυρκαγιά να μετατραπεί σε αγώνα για την προστασία του λαού. Τα ζητήματα προστασίας και αποκατάστασης να γίνουν υπόθεση του λαϊκού κινήματος, με την οργανωμένη του πάλη να διεκδικήσει το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια.

Καλούμε το λαό σε συνεχή αγώνα για:

  • Άμεση καταγραφή και αποζημίωση στο 100% σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου. Αποζημιώσεις για το 100% της ζημιάς σε όλους τους πυρόπληκτους.
  • Με το βλέμμα στο αύριο να παρθούν μέτρα όχι μόνο αποζημίωσης αλλά και εξασφάλισης “δουλειάς” των πληγέντων.
  • Πλήρη κάλυψη των αναγκών σε μόνιμο προσωπικό και σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης, της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας.
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, δηλαδή : 1) Μελέτη διαχείρισης του δάσους, με παρεμβάσεις στη σύνθεση της βλάστησης, υλοτομίες, δασοτεχνικά έργα, συντήρηση και βελτίωση υποδομών. 2) Σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας, που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα (δασοκομικά, διαχειριστικά, αντιπυρικά), σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, τα οποία αυξάνουν την ικανότητα του δάσους να αντιμετωπίσει τη φωτιά πριν αυτή ξεσπάσει.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιδραστικοί νόμοι που παραδίδουν τη γη και τις δασικές εκτάσεις ως φιλέτα στην επιχειρηματική δράση, που καραδοκεί για να «αξιοποιήσει» αυτές τις καταστροφές. Δεν μπορεί να κλείσει κανείς τα μάτια και να μην συνδέσει την τεράστια καταστροφή που υπέστη για μια ακόμη φορά η Εύβοια με τα σχέδια για μετατροπή του νησιού σε «πράσινη μπαταρία» της Ελλάδας, με τις ανεμογεννήτριες να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κάθε βουνοκορφή.

Υστερόγραφο : Ένα συγνώμη και ένα μπράβο στους «άπλυτους νέους με τα σκουλαρίκια» !!!

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Μεγαλόπολης
Κατσιρούμπας Γεώργιος
Παναγουλοπούλου Λίλα

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,835ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,363ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια