Με την ελπίδα ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί
Λαοί που ξεχνούν τις θλιβερές πτυχές της ιστορίας τους, είναι καταδικασμένοι να τις ξανά ζήσουν.
Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να ζει μια ανθρώπινη ζωή, ελεύθερος, δημιουργώντας με την δική του προσωπικότητα τον τρόπο ζωής του, που τον καθορίζει ως οντότητα.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί βία κάθε μορφής απέναντι σε άλλον, στερώντας του την ατομική, τη κοινωνική και τη πολιτική του ελευθερία.
Η Παγκόσμια μέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού αποτελεί ημέρα μνήμης της «Νύχτας των Κρυστάλλων». Πριν από 75 χρόνια, έγινε ένα μαζικό πογκρόμ κατά των Εβραίων τη νύχτα της 9ης προς τη 10η Νοεμβρίου 1938.
Νύχτες σαν την 9 Νοεμβρίου 1938 όπου ουσιαστικά ξεκινάει η αρχή του ολοκαυτώματος των Εβραίων, σε κάνουν να προβληματιστείς, να ψάξεις την ουσία της ζωής.
Σε κάνουν να ξυπνάς από το δικό σου βολεμένο μικρόκοσμο που ζεις, σε κάνουν να αναρωτιέσαι μήπως και εσύ μέσα από ακραίες συμπεριφορές στην καθημερινότητα σου (και χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι), καλλιεργείς ένας είδος φασισμού, είτε στην οικογένεια, είτε στην εργασία, είτε στην κοινωνία γενικότερα.
Αντιλαμβάνεσαι ότι σημασία στην ζωή δεν έχει από που ξεκινάς και που φτάνεις σημασία και νόημα έχει η πορεία και το ταξίδι που διαγράφεις . Μια πορεία της αξιοπρέπειας, της υπερηφάνειας, της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, λέξεις που χάθηκαν εκείνο το βράδυ της 9 Νοεμβρίου 1938, όταν οι ναζί εξαπέλυσαν το πρώτο μαζικό πογκρόμ εναντίον των Εβραίων στη Γερμανία. Οι ναζί ξέσπασαν πάνω στις ιδιοκτησίες των Εβραίων, σπάζοντας τις βιτρίνες πολλών καταστημάτων τους.
Τη Νύχτα των Κρυστάλλων πολλοί την παρομοιάζουν με τα οργανωμένα πογκρόμ κατά των μεταναστών και των μαγαζιών τους που γίνονται κατά καιρούς στην Αθήνα. Με την ελπίδα ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί…Γιατί…Λαοί που ξεχνούν τις θλιβερές πτυχές της ιστορίας τους, γεμάτες πόνο και θλίψη είναι καταδικασμένοι να τις ξανά ζήσουν.
Η νύχτα αυτή ονομάστηκε Kristallnacht (Crystal Night) λόγω των σπασμένων τζαμιών σε πάνω από 7.000 καταστήματα που ανήκαν σε Εβραίους, που καταστράφηκαν από τον γερμανικό βανδαλισμό.
Το πογκρόμ στράφηκε εναντίον και των συναγωγών (περίπου 1.574 καταστράφηκαν στη Γερμανία και 94 στην Αυστρία), στα κοιμητήρια των Εβραίων και βέβαια προς τους ίδιους. Άλλοι ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου και περίπου 30.000 άνδρες στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά κύριο λόγο στο Νταχάου, στο Μπούχενβαλντ και στο Ζάξενχαουζεν.
Ο ακριβής αριθμός των Γερμανών Εβραίων που θανατώθηκαν δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά υπολογίζεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 36 και 200 περίπου ατόμων για τις δύο ημέρες που διήρκεσαν οι αναταραχές.
Τελικά οι συνολικοί θάνατοι που αποδίδονται σε αυτή τη «νύχτα» υπολογίζοντας και τους θανάτους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, είναι μεταξύ 2.000 και 2.500 ανθρώπων.
Ενώ μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και αρκετοί μη Εβραίοι, που είχαν την ατυχία να μοιάζουν.
Η αφορμή για τη νύχτα των κρυστάλλων στάθηκε μια δολοφονία.
Ένας γερμανοεβραίος, ο Χέρσελ Γκρίσπαν, σκότωσε στο Παρίσι τον γραμματέα της γερμανικής πρεσβείας Ερνστ Φον Ρατ.
Και έτσι ξεκίνησαν όλα… Βγαλμένα από το χειρότερο εφιάλτη της ανθρωπότητας.
Του Γιώργου Κουλουρά Πολιτικού Επιστήμονα