Κώστας Φίλανδρος: Μέτρα στήριξης υφιστάμενων επιχειρήσεων στην Μεγαλόπολη

0
597

Εκπτωτικό τιμολόγιο ρεύματος, μείωση δημοτικών φόρων-τελών, ίδρυση Ταμείου Εγγυοδοσίας

Του Κωνσταντίνου Ηλία Φίλανδρου*

Εν όψει της βίαιης απολιγνιτοποίησης και των επιπτώσεων που θα επιφέρει και στις επιχειρήσεις του λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης, τα μέτρα που προωθεί ως «αντίδοτο» η κυβέρνηση, δεν αρκούν. Η μείωση των συντελεστών φορολόγησης (10 ή 15%) αφορά -και έχει ουσία- σε επιχειρήσεις που έχουν κέρδη. Στην περίπτωση του λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης, όμως, όχι μόνο κέρδη δεν θα υπάρχουν για να τύχουν μειωμένης φορολόγησης, απεναντίας οι περισσότερες επιχειρήσεις θα κινδυνεύσουν με κλείσιμο.

Έχοντας ως δεδομένο, όπως έχει εξαγγελθεί από Κυβέρνηση – Περιφέρεια, ότι για το 2020 και 2021 θα διατεθούν περίπου 50 εκατ. ευρώ για το λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης (από οφειλόμενο λιγνιτόσημο, Πράσινο Ταμείο, ΕΣΠΑ, ΤΑΠΤοΚ κ.λπ.), πρέπει ένα κάποιο μέρος από αυτά να διατεθεί για στήριξη της επιχειρηματικότητας.

1. Εκπτωτικό τιμολόγιο ρεύματος

Ένα καλό μέτρο στήριξης των υφισταμένων επιχειρήσεων (αυτές πρωτίστως πρέπει να στηριχτούν και μετά ας δοθούν κίνητρα για δημιουργία νέων), είναι να επεκταθεί το ειδικό εκπτωτικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και στις επιχειρήσεις (κυβερνητική απόφαση -και μη μας πουν ότι αντίκειται στη νομοθεσία της Ε.Ε για τον ανταγωνισμό).

2. Δωρεάν ρεύμα μέσω Ενεργειακής Κοινότητας

Εναλλακτικά θα μπορούσε ο Δήμος Μεγαλόπολης, μέσω Ενεργειακής Κοινότητας που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό, να κατασκευάσει φωτοβολταϊκό πάρκο και να παρέχει με έκπτωση (ακόμη και δωρεάν) ηλεκτρικό ρεύμα στις επιχειρήσεις και σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

(Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 5MW θα κοστίσει περίπου 3.000.000 ευρώ. Μπορεί να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το ΕΑΠ ή κατά ένα ποσοστό από το ΕΑΠ και το υπόλοιπο από κάποιο αναπτυξιακό νόμο ή και από τράπεζα. Θα παράγει 7,5 γιγαβατώρες ετησίως, ποσότητα ικανή να εξασφαλίσει την παροχή ενέργειας για 1.800 επιχειρήσεις και νοικοκυριά).

3. Μείωση δημοτικών φόρων-τελών

Να συζητηθεί άμεσα και να ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης για δραστική μείωση δημοτικών φόρων και τελών, συμπεριλαμβανομένων των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης.

4. Ίδρυση Ταμείου Εγγυοδοσίας

Προτείνεται να ιδρυθεί Ταμείο Εγγυοδοσίας με χρηματοδότηση από το ΕΑΠ (λιγνιτόσημο). Με έναπρόγραμμα χρηματοδότησης, ένα τοπικό ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης),τα χρήματα θα δοθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να τακτοποιήσουν υποχρεώσεις,να αποκτήσουν κεφάλαια κίνησης,ακόμα και ιδίας συμμετοχής σε προγράμματα επέκτασης – εκσυγχρονισμούκ.λπ. Η χρηματοδότηση θα είναι άτοκη και θα γίνει με την εποπτεία και τη διαδικασία που προβλέπεται τόσο από τον τοπικό πόρο και κυρίως μέσω ενός πιστωτικού ιδρύματος.

Με αυτόν τον τρόπο, ένα μέρος του τοπικού αναπτυξιακού πόρου (λιγνιτόσημο) που δόθηκε ανταλλακτικά στην τοπική κοινωνία,θαεπιστρέψει στους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, τις επιχειρήσεις.

Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες προτάσεις στήριξης των υπαρχουσών επιχειρήσεων του λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης. Ας εξεταστούν αρμοδίως και ας ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που στενάζουν από την έλλειψη τζίρου και ρευστότητας να διατηρηθούν αλλά και θα αφυπνίσουν όλες τις δημιουργικές δυνάμεις που αγωνιούν για το μέλλον της περιοχής.

* Ο εκδότης της εφημερίδας  «Νέα της Μεγαλοπόλεως», Κωνσταντίνος Ηλ. Φίλανδρος, είναι οικονομολόγος.

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here