Κυβέρνηση… δάκος: υπερδιπλάσιος φόρος αν το οικόπεδο έχει ελιές!

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου, με το οποίο προσπαθούν να μαζέψουν 1 δισ. ευρώ από ιδιοκτήτες οικοπέδων εκτός σχεδίου και αγρότες. Ακόμη μεγαλύτερο το χαράτσι, αν μέσα υπάρχει και σπίτι.

Ο συντελεστής θέσης διπλασιάζει τον φόρο για περιοχές όπως η Σαλαμίνα ή τον τριπλασιάζει για τον Κάλαμο, το Δήλεσι, τον Μαραθώνα και την Αρτέμιδα. Προβλέπεται συντελεστής απομείωσης για να πληρώνουν έως 50% λιγότερα όσοι έχουν πολύ μεγάλες εκτάσεις, πάνω από 500 στρέμματα

«Φωτιές» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες βάζει η κυβέρνηση με το νέο σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση της αγροτικής γης και των οικοπέδων που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών από το οποίο επιδιώκονται έσοδα 1 δισ. ευρώ.

Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν το 2014 γι’ αυτές τις ιδιοκτησίες φτάνει μέχρι και τα 236 ευρώ το στρέμμα, όπως προκύπτει από τα παραδείγματα της «Εφ.Συν.», τον οποίο θα κληθούν να καταβάλουν φορολογούμενοι που διαθέτουν παραθαλάσσια ακίνητα εντός των οποίων υπάρχει και εξοχική κατοικία ή κάποιο άλλο κτίσμα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ενιαίος φόρος είναι πενταπλάσιος σε σχέση με αυτόν που θα πληρώσουν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες που διαθέτουν απλά και μόνο μια υπαίθρια έκταση που παραμένει ανεκμετάλλευτη.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων κρύβει πολλές επιβαρύνσεις καθώς προκύπτει από έναν μαθηματικό τύπο που υπολογίζει το γινόμενο του βασικού συντελεστή φορολογίας (ΒΣΦ), ο οποίος ορίζεται σε 0,0015 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, και άλλων συντελεστών αναλόγως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του οικοπέδου, όπως είναι η θέση και η χρήση του οικοπέδου (καλλιέργεια, βοσκότοπος, δενδροκαλλιέργεια, δασική έκταση, αν έχει πρόσοψη στην εθνική οδό, εάν υπάρχει στην επιφάνειά του κατοικία, απόσταση από τη θάλασσα κ.ά.).

Με βάση το σύστημα αυτό επιβαρύνονται δυσανάλογα όσοι έχουν αγροτεμάχια:

• Σε «μεσαίες» περιοχές με ΑΒΑ (η τιμή που ορίζει η Εφορία στις εκτός σχεδίου περιοχές) από 3 ώς 15 ευρώ ανά τετραγωνικό. Είναι τέτοια η κλιμάκωση, ώστε ο συντελεστής θέσης διπλασιάζει τον φόρο για περιοχές όπως η Σαλαμίνα ή τον τριπλασιάζει για τον Κάλαμο, το Δήλεσι, τον Μαραθώνα και την Αρτέμιδα, όπου υπάρχουν από παλαιά εκατοντάδες χιλιάδες εξοχικά της μεσαίας τάξης.

• Αν υπάρχει κτίσμα στο οικόπεδο, τότε ο συνολικός φόρος πενταπλασιάζεται.

• Τριπλασιάζεται ο φόρος για τα ακίνητα που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη ή ίση των 100 μέτρων από τη θάλασσα.

• Αν υπάρχουν ρίζες ελιών ή αν ο ιδιοκτήτης φύτεψε στο περιβόλι της αυλής του καρποφόρα δέντρα, η επιβάρυνση αυξάνεται έως και 2,5 φορές!

• Αν το οικόπεδο δεν είναι… «τυφλό»! Στο προσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται μια κρυφή επιβάρυνση ύψους 20%, αν το σπίτι έχει πρόσβαση σε επαρχιακό δρόμο, ακόμα και αν δεν έχει πρόσοψη σε αυτούς – όπως αρχικά προβλεπόταν!

Αντιθέτως, με το νέο σχέδιο μπαίνει «πλαφόν» στους φόρους τους οποίους θα πληρώσουν όσοι διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές-φιλέτα της χώρας. Πιο συγκεκριμένα:

• Οσο «ακριβή» και αν είναι μια περιοχή, ο συντελεστής θέσης δεν ξεπερνά ποτέ το 3,5. Ενώ δηλαδή φτάνει στο 3 για γη με αξία ΑΒΑ έως 15 ευρώ, έχει «ταβάνι» στο 3,5!

• Αν σε ένα δημοτικό διαμέρισμα ισχύουν δύο τιμές ΑΒΑ (συχνά πολύ υψηλότερη μία από την άλλη για την πιο προνομιούχο περιοχή του δήμου) και οι δύο φορολογούνται με βάση την πιο χαμηλή. Ετσι, για παράδειγμα, ενώ στη Βουλιαγμένη υπάρχει ΑΒΑ 90, λαμβάνεται υπόψη ο χαμηλότερος (65) που ισχύει σε άλλα σημεία, σαν να ήταν δηλαδή περιοχές λ.χ. στην Πεντέλη, το Μαρούσι ή το Χαλάνδρι. Ούτως ή άλλως όμως, όποια περιοχή έχει ΑΒΑ πάνω από 20 (π.χ. Σαρωνίδα, Ραφήνα κ.λπ.) φορολογείται ακριβώς το ίδιο (!), με συντελεστή δηλαδή 3,5.

• Προβλέπεται συντελεστής απομείωσης για να πληρώνουν έως 50% λιγότερα όσοι έχουν πολύ μεγάλες εκτάσεις, πάνω από 500 στρέμματα.

Από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων που θα ξεκινήσει το 2014 το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην είσπραξη 980 εκατ. ευρώ και 3,27 δισ. ευρώ συνολικά από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα.

Το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα τα οποία αδυνατούν, λόγω των υφιστάμενων συνθηκών, να αντεπεξέλθουν στη φορολογική τους υποχρέωση, να μεταθέσουν χρονικά την πληρωμή του φόρου.

Παραδείγματα: τι θα πληρώσουν εννέα φορολογούμενοι

1) Τέσσερα στρέμματα στη Βουλιαγμένη

Εστω φορολογούμενος, ο οποίος διαθέτει εκτός σχεδίου πόλης 4 στρέμματα με δέντρα στην περιοχή Βουλιαγμένη της Αττικής. Εντός της έκτασης υπάρχει και κτίσμα. Ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει γι’ αυτό το αγροτεμάχιο το 2014 θα υπολογιστεί με τον παρακάτω μαθηματικό τύπο ως εξής:

Ενιαίος φόρος: 0,0015 ευρώ (βασικός συντελεστής) Χ 4.000 μέτρα (επιφάνεια τεσσάρων στρεμμάτων) Χ 3,5 (συντελεστής θέσης με βάση την Αρχική Βασική Αξία Γης) Χ 2,5 (συντελεστής χρήσης) Χ 1,2 (συντελεστής πρόσβασης) Χ 3 (συντελεστής απόστασης από θάλασσα) Χ 5 (συντελεστής κτίσματος) = 945 ευρώ ή 236 ευρώ το στρέμμα.

Ο ενιαίος φόρος που θα πληρώσει ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης το 2014 θα ανέλθει στα 945 ευρώ.

2) Τέσσερα στρέμματα στο Δήλεσι

Αν ο ίδιος φορολογούμενος είχε τα ίδια ακριβώς στρέμματα με δέντρα στην περιοχή Δήλεσι στην Αττική εντός των οποίων υπάρχει και κτίσμα, ο ενιαίος φόρος που καλείται να πληρώσει θα υπολογιστεί ως εξής:

Ενιαίος φόρος: 0,0015 ευρώ (βασικός συντελεστής) Χ 4.000 μέτρα (επιφάνεια τεσσάρων στρεμμάτων) Χ 2,8 (συντελεστής θέσης με βάση την Αρχική Βασική Αξία Γης) Χ 2,5 (συντελεστής χρήσης) Χ 1,2 (συντελεστής πρόσβασης) Χ 3 (συντελεστής απόστασης από θάλασσα) Χ 5 (συντελεστής κτίσματος) = 756 ευρώ.

Ο ενιαίος φόρος που θα πληρώσει ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης το 2014 θα ανέλθει στα 756 ευρώ. Ο φόρος αυτός είναι μικρότερος κατά 189 ευρώ σε σχέση με αυτόν που θα πλήρωνε για τα ίδια αγροτεμάχια στη Βουλιαγμένη που αποτελεί μια περιοχή-φιλέτο.

3) Αν είχε ελιές…

Αν ο ίδιος φορολογούμενος αντί για δέντρα είχε ελιές στο αγροτεμάχιο στο Δήλεσι, ο ενιαίος φόρος θα είχε ως εξής:

Ενιαίος φόρος: 0,0015 ευρώ (βασικός συντελεστής) Χ 4.000 μέτρα (επιφάνεια τεσσάρων στρεμμάτων) Χ 2,8 (συντελεστής θέσης με βάση την Αρχική Βασική Αξία Γης) Χ 2 (συντελεστής χρήσης) Χ 1,2 (συντελεστής πρόσβασης) Χ 3 (συντελεστής απόστασης από θάλασσα) Χ 5 (συντελεστής κτίσματος) = 604,8 ευρώ.

4) Ενα στρέμμα δίπλα στη θάλασσα στη Μύκονο

Εστω φορολογούμενος, ο οποίος διαθέτει παραθαλάσσια υπαίθρια έκταση 1 στρέμμα στη Μύκονο χωρίς κτίσμα σε αυτή. Ο ενιαίος φόρος θα υπολογιστεί ως εξής:

Ενιαίος φόρος: 0,0015 ευρώ (βασικός συντελεστής) Χ 1.000 μέτρα (επιφάνεια έκτασης) Χ 3,5 (συντελεστής θέσης με βάση την Αρχική Βασική Αξία Γης) Χ 1,5 (συντελεστής χρήσης) Χ 1,2 (συντελεστής πρόσβασης) Χ 3 (συντελεστής απόστασης από θάλασσα) = 28,35 ευρώ.

Ο ενιαίος φόρος που θα πληρώσει ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης το 2014 θα ανέλθει στα 28,35 ευρώ.

5) Ενα στρέμμα δίπλα στη θάλασσα στη Νέα Μάκρη

Αν ο ίδιος φορολογούμενος είχε παραθαλάσσια υπαίθρια έκταση 1 στρέμμα στη Νέα Μάκρη Αττικής, χωρίς κτίσμα μέσα σε αυτήν, ο φόρος που θα πληρώσει έχει ως εξής:

Ενιαίος φόρος: 0,0015 ευρώ (βασικός συντελεστής) Χ 1.000 μέτρα (επιφάνεια έκτασης) Χ 3,2 (συντελεστής θέσης με βάση την Αρχική Βασική Αξία Γης) Χ 1,5 (συντελεστής χρήσης) Χ 1,2 (συντελεστής πρόσβασης) Χ 3 (συντελεστής απόστασης από θάλασσα) = 25,92 ευρώ.

Ο ενιαίος φόρος που θα πληρώσει ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης το 2014 θα ανέλθει στα 25,92 ευρώ.

6) Βαμβακοκαλλιέργεια 50 στρεμ. στην Καρδίτσα

Αγρότης με 50 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης στην Καρδίτσα (βαμβάκι, σιτηρά) θα πληρώσει το 2014 ενιαίο φόρο για τα αγροτεμάχια που θα υπολογιστεί ως εξής:

Ενιαίος φόρος: 0,0015 ευρώ (βασικός συντελεστής) Χ 50.000 μέτρα (επιφάνεια έκτασης) Χ 1,2 (συντελεστής θέσης με βάση την Αρχική Βασική Αξία Γης) Χ 1 (συντελεστής χρήσης) Χ 1,2 (συντελεστής πρόσβασης) Χ 1 (συντελεστής απόστασης από θάλασσα) = 108 ευρώ.

Ο ενιαίος φόρος που θα πληρώσει ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης το 2014 θα ανέλθει στα 108 ευρώ.

7) Πορτοκαλεώνας 15 στρεμμάτων στην Επίδαυρο

Αγρότης με 15 στρέμματα πορτοκαλιές στην Επίδαυρο Αργολίδας θα πληρώσει το 2014 ενιαίο φόρο που θα υπολογιστεί ως εξής:

Ενιαίος φόρος: 0,0015 ευρώ (βασικός συντελεστής) Χ 15.000 μέτρα (επιφάνεια έκτασης) Χ 1,5 (συντελεστής θέσης με βάση την Αρχική Βασική Αξία Γης) Χ 2,5 (συντελεστής χρήσης) Χ 1,2 (συντελεστής πρόσβασης) Χ 1 (συντελεστής απόστασης από θάλασσα) = 101,25 ευρώ.

Ο ενιαίος φόρος που θα πληρώσει ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης το 2014 θα ανέλθει στα 101,25 ευρώ.

8) 23 στρέμματα σιτάρι και τέσσερα ελιές στη Λάρισα

Φορολογούμενος με 23 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης (σιτηρά) στη Λάρισα και 4 στρέμματα ελιές στην ίδια περιοχή θα πληρώσει το 2014 ενιαίο φόρο που θα υπολογιστεί ως εξής: Ενιαίος φόρος: 0,0015 ευρώ (βασικός συντελεστής) Χ 23.000 μέτρα (επιφάνεια έκτασης) Χ 1,2 (συντελεστής θέσης με βάση την Αρχική Βασική Αξία Γης) Χ 1 (συντελεστής χρήσης) Χ 1,2 (συντελεστής πρόσβασης) Χ 1 (συντελεστής απόστασης από θάλασσα) = 49,68 ευρώ.

Ενιαίος φόρος: 0,0015 ευρώ (βασικός συντελεστής) Χ 4.000 μέτρα (επιφάνεια έκτασης) Χ 1,2 (συντελεστής θέσης με βάση την Αρχική Βασική Αξία Γης) Χ 2 (συντελεστής χρήσης) Χ 1,2 (συντελεστής πρόσβασης) Χ 1 (συντελεστής απόστασης από θάλασσα) = 21,60 ευρώ.

Σύνολο ενιαίου φόρου: 49,68 ευρώ + 21,60 ευρώ = 71,28 ευρώ.

9) Βοσκοτόπι στο βουνό

Για αγροτεμάχιο 16 στρεμμάτων σε βουνό, βοσκοτόπι με συντελεστή θέσης 1 θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης ενιαίο φόρο που θα υπολογιστεί ως εξής:

Ενιαίος φόρος = 16.000 * 0,0015 * 1 * 0,7 * 1 = 16,8 ευρώ.

Του Μάριου Χριστοδούλου από την Εφημερίδα των Συντακτών

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,684ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,312ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ