ΑρχικήΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ«Κουρελόχαρτα» οι συμβάσεις σε ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ ( ΔΕΗ - ΟΤΕ-ΟΣΕ)

«Κουρελόχαρτα» οι συμβάσεις σε ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ ( ΔΕΗ – ΟΤΕ-ΟΣΕ)

Τεράστιες θα είναι απώλειες των εισοδημάτων για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ, καθώς το πακέτο των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προβλέπει μείωση κατά 7% σε μόνιμη βάση του συνόλου των αποδοχών τους, ενώ καταργούνται και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου οι συλλογικές και ατομικές συμβάσεις.

Το μέτρο αφορά τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ, αλλά και όσους εργάζονται σε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Ανώνυμες Εταιρίες, εφόσον το Δημόσιο διατηρεί σε αυτές πλειοψηφικό ποσοστό άνω του 50% του μετοχικού τους κεφαλαίου. Αφορά, δηλαδή, τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, την ΕΥΑΘ, την ΕΥΔΑΠ, την Αγροτική Τράπεζα, τον ΟΛΘ και τον ΟΛΠ. Δεν αφορά, όμως, τους εργαζομένους σε εταιρίες όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ ή η Εθνική.

Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμενος, για παράδειγμα της ΔΕΗ, που έπαιρνε ώς τώρα 2.000 ευρώ το μήνα, θα δει το μισθό του να μειώνεται σε 1.860 ευρώ. Με δεδομένο, όμως, ότι πολλοί εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και στον ΟΛΠ λαμβάνουν ετησίως αποδοχές της τάξεως έως και 150.000 ευρώ (μαζί με υπερωρίες κ.λπ.), θα υποστούν μια μείωση που μπορεί να φτάνει ή και ξεπερνά τα 800 ευρώ το μήνα ή τις 10.000 ευρώ το χρόνο. Η μείωση, πάντως, που θα δουν στην επόμενη μισθοδοσία τους θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, γιατί το μέτρο εφαρμόζεται αναδρομικά από της 1.1.2010.

Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, τα ποσά που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα από 1.1.2010 μέχρι την εφαρμογή του νόμου, θα παρακρατηθούν από τη μισθοδοσία των επόμενων μηνών είτε εφάπαξ (για ποσά έως 150 ευρώ), είτε σε δόσεις (από δυο έως οκτώ) ανάλογα με το ποσό.

Παράδειγμα

Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος των 2.000 ευρώ μηνιαίως, που χάνει 140 ευρώ μηνιαίως, θα κληθεί τον Απρίλιο ή το Μάιο να επιστρέψει από την τσέπη του περίπου 630 – 770 ευρώ (για μισθούς τριών ή τεσσάρων μηνών και δώρο Πάσχα που θα έχει ώς τότε εισπράξει). Στην πρώτη περίπτωση (αν η μείωση φανεί τον Απρίλιο) θα δει να του αφαιρούνται συνολικά 455 ευρώ (140+315 ευρώ) και άλλα τόσα το Μάιο. Αυτούς τους δύο μήνες θα εισπράξει μόνο τα 1.545 ευρώ, αντί τα 2.000 που υπολόγιζε. Στη δεύτερη περίπτωση, θα δει το Μάιο να του αφαιρούνται 337,5 ευρώ επί τέσσερις συνεχόμενους μήνες. Θα ζει, δηλαδή, με 1.662,5 ευρώ μέχρι το Σεπτέμβριο.

Οι νεοεισερχόμενοι
Την ίδια ώρα, ετήσιες απώλειες που ξεπερνούν τα 700 ευρώ θα έχει φέτος ένας νεοεισερχόμενος υπάλληλος στο Δημόσιο με τις περικοπές κατά 30% στο δώρο των Χριστουγέννων, του Πάσχα και στο επίδομα αδείας, αλλά και με το ψαλίδισμα κατά 12% των επιδομάτων που δίνονται στο Δημόσιο.

Ετσι, νεοεισερχόμενος υπάλληλος στο Δημόσιο με πτυχίο ανώτατης σχολής που λαμβάνει βασικό μισθό 1.000 ευρώ, κίνητρο απόδοσης 100 ευρώ και συμπληρώνει τις αποδοχές του με επιδόματα ύψους 400 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να πάρει φέτος 550 ευρώ ως δώρο Πάσχα, λόγω των περικοπών θα πάρει μόνο 385 ευρώ, δηλαδή 165 ευρώ λιγότερα. Αλλά και στο επίδομα αδείας, οι απώλειες θα φτάσουν τα 165 ευρώ. Τα Χριστούγεννα όπου το δώρο αντιστοιχεί περίπου σε έναν ολόκληρο μισθό ο ίδιος υπάλληλος θα πάρει 770 ευρώ, δηλαδή 300 ευρώ λιγότερα.

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ