Κομισιόν: Ενέκρινε ένα μήνα παράταση στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για τους λιγνίτες – μετάθεση των προσφορών για 17 Νοεμβρίου

Από τις αρχικές προσδοκίες (ακόμα και για τίμημα της τάξης του 1 δισ. ευρώ), σήμερα οι εκτιμήσεις είναι ότι οι προσφορές που θα υποβληθούν δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Προς τα πίσω κατά ένα μήνα, δηλαδή για τις 17 Νοεμβρίου, μετατίθεται τελικά η ημερομηνία υποβολής προσφορών στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες σε Μελίτη και Μεγαλόπολη. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress”, η Ευρωπαική Επιτροπή, ενέκρινε το αίτημα της κοινοπραξίας των Κινέζων της CHN Energy- ομίλου Κοπελούζου, αποφασίζοντας να δώσει παράταση ενός μηνός για την κατάθεση προσφορών στο διαγωνισμό της ΔΕΗ. 

Εξέλιξη που είχε ήδη προδιαγραφεί εδώ και περίπου δέκα ημέρες, όταν πηγές του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, άφηναν ανοικτό στο πλαίσιο της ΔΕΘ, το ενδεχόμενο να μετατεθούν οι ημερομηνίες μερικές εβδομάδες προς τα πίσω.

Στη πράξη, το περιθώριο του ενός επιπλέον μηνός, σημαίνει δύο πράγματα. Αφενός, ότι θα υπάρξει περισσότερος χρόνος για ΥΠΕΝ και ΔΕΗ, να διαπραγματευθούν με τις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο προσθήκης στο διαγωνισμό, της πρόβλεψης για κάποιου είδους “ρήτρας λιγνιτικών ΑΔΙ”. Δηλαδή μιας φόρμουλας, σύμφωνα με την οποία, θα διασφαλίζονται οι υποψήφιοι για είσπραξη είτε κάποιου επιπλέον εφάπαξ ποσού, είτε ενός ποσοστού από τα ΑΔΙ που θα παίρνουν οι μονάδες, αν και εφόσον αυτά εγκριθούν

Ακριβώς επειδή οι όποιες συζητήσεις και αποφάσεις για τα “λιγνιτικά ΑΔΙ”, έχουν ακόμη δρόμο μπροστά τους, η φόρμουλα που επεξεργάζονται σε Μεσογείων και Χαλκοκονδύλη θεωρείται απαραίτητη, καθώς είναι προφανές ότι το προσφερόμενο τίμημα θα καθορισθεί από τα δικαιώματα CO2. 

Παρ’ ότι τις τελευταίες ημέρες, αυτά έχουν ελαφρώς υποχωρήσει, εντούτοις κινούνται σταθερά πάνω από τα 20 ευρώ ανά τόνο (20,75 ευρώ χθες), με τις προβλέψεις να μιλούν για επίπεδα 30 ευρώ στα τέλη του έτους.

Αφετέρου, η παραπάνω παράταση, σημαίνει ότι εφόσον υπάρξει ανταπόκριση από τους επενδυτές, τότε η τελική μεταβίβαση των μονάδων στους νικητές του διαγωνισμού, μετά και τις σχετικές εγκρίσεις (εγχώριες και ευρωπαικές αρχές ανταγωνισμού, κ.ό.κ), μετατίθεται όλο και πιο βαθιά μέσα στο εκλογικό 2019, με ό,τι αμφιβολίες αυτό εγείρει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Το αίτημα του σχήματος CHN Energy-Κοπελούζου αφορούσε παράταση έως και δύο μηνών, ωστόσο κρίθηκε από τη ΔΕΗ και το λεγόμενο “θεματοφύλακας παρακολούθησης” (σσ: Monitoring Trustee) που έχει αναλάβει για λογαριασμό της Κομισιόν να παρακολουθεί τη διαδικασία, ότι η μετάθεση κατά ένα μήνα είναι αρκετή. 

Με ή χωρίς παράταση, πάντως, είναι διάχυτη η ανησυχία σε ΥΠΕΝ και ΔΕΗ σχετικά με το ενδεχόμενο, τα τιμήματα να κυμανθούν χαμηλά. Εξ ου και η κινητικότητα γύρω από τη “ρήτρα ΑΔΙ”, προκειμένου οι υποψήφιοι αγοραστές, να αποκτήσουν κίνητρο, προκειμένου να αυξήσουν όταν θα έρθει η ώρα, τα τιμήματά τους.

Αν οι τιμές των CO2 παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα ή αυξηθούν ακόμη περισσότερο μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, τότε θα επιδεινωθούν οι εξισώσεις για το τίμημα που μπορεί να εξασφαλίσει η ΔΕΗ από την πώληση των δύο εταιρειών, αυτές της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.

Από τις αρχικές προσδοκίες (ακόμα και για τίμημα της τάξης του 1 δισ. ευρώ), σήμερα οι εκτιμήσεις έχουν προσγειωθεί σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Κάποιοι μάλιστα από τους πιθανούς αγοραστές, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι οι προσφορές που θα υποβληθούν δύσκολα θα ξεπεράσουν ακόμη και τα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι στο διαγωνισμό συμμετέχουν το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ –Seven Energy (Τσεχία), η Μυτιληναίος, το σχήμα CHN Energy (Κίνα)- όμιλος Κοπελούζου, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, και η ΕΡΗ (Τσεχία). Δεσμευτικές προσφορές δεν φαίνεται ότι θα καταθέσουν άλλοι πέραν των δύο σχημάτων: της ΤΕΡΝΑ με τους Τσέχους και του Κοπελούζου με τους Κινέζους.

Γιώργος Φιντικάκης από το energypress.gr

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,684ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,312ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ