ΑρχικήΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣΚλιματική αλλαγή & Μεγαλόπολη

Κλιματική αλλαγή & Μεγαλόπολη

του Παναγιώτη Μπένου

Ο άνθρωπος επηρεάζει όλο και περισσότερο το κλίμα και τη θερμοκρασία της γης μέσω της χρήσης ορυκτών καυσίμων, της αποψίλωσης των δασών της κτηνοτροφίας και άλλων δραστηριοτήτων. Οι δραστηριότητες αυτές προσθέτουν τεράστιες ποσότητες στα αέρια που ήδη υπάρχουν στην ατμόσφαιρα (το φαινόμενο του θερμοκηπίου).

Λόγω περιορισμένου χώρου δεν θα αναφερθώ στις αιτίες υπερθέρμανσης του πλανήτη και στις πολιτικές αντιμετώπισής της. Θα αναφερθώ μόνον στην απόφαση της Κυβέρνησης για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, την οποία θεωρώ αναποτελεσματική, όταν η Ελλάδα με 0,5 % των ρύπων στην Ευρώπη (ένεκα λιγνιτικών  εργοστασίων) περνάει βίαια στην απολιγνιτοποίηση, ενώ η Γερμανία με 2,5% των ευρωπαϊκών ρύπων 10 χρόνια μετά, η Πολωνία πολύ αργότερα και το Κόσοβο να ανοίγει νέα λιγνιτικά εργοστάσια στον χώρο του.

Η περίπτωση της Μεγαλόπολης

Καταθέτω μερικές σκέψεις για την περιοχή Μεγαλόπολης:

– Η αύξηση της θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια είναι αισθητή και στην περιοχή μας. Τα δύο μεγάλα μας βουνά με τα δάση τους (ΜΑΙΝΑΛΟΝ – ΤΑΥΓΕΤΟΣ) είναι οι πνεύμονες της Πελοποννήσου. Είναι η ελπίδα μας.

– Στα ορυχεία της Μεγαλόπολης, μετά την απολιγνιτοποίηση πρέπει να αποκατασταθεί το περιβάλλον και να ισορροπήσει το χαμένο επί χρόνων – λόγω εξόρυξης του λιγνίτη – οικοσύστημα. Η αποκατάσταση μπορεί και πρέπει να γίνει με δάση, υδροβιότοπους, λίμνες, τόπους αναψυχής και όχι να γεμίσουν με φωτοβολταϊκά πάρκα, καλύπτοντας σχεδόν ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Αν λάβουμε υπόψη και τη μορφολογία του εδάφους (λεκανοπέδιο) η αύξηση της παρούσης θερμοκρασίας θα είναι αναπόφευκτη.

– Τα βουνά του Μαινάλου και του Λύκαιου όρους δεν χρειάζεται να γεμίσουν αιολικά βιομηχανικά πάρκα. Τέτοια έργα καταστρέφουν σε μεγάλη κλίμακα το φυσικό περιβάλλον και λειτουργούν αντίστροφα από την επιδιωκόμενη προσπάθεια αντικατάστασης παραγωγής. Συνολικά δεν θα υπάρξει θετικό αποτύπωμα. Επιπλέον θα παραμείνουν κουφάρια μετά τη λειτουργία τους επειδή ο επενδυτής δεν δεσμεύεται στην αποξήλωση.

– Το κλίμα συνδυάζεται με πολιτικές και ενισχύσεις που δεν αφορούν μόνο μια συγκεκριμένη μικρή περιοχή. Δεν μπορεί η Μεγαλόπολη να θερμαίνεται με φυσικό αέριο και τα χωριά γύρω της με πετρέλαιο ή ξύλα από τα δάση.

– Η εξοικονόμηση ενέργειας εύκολο είναι να επεκταθεί με μορφή κινήτρων.

Τα νερά όλο και λιγοστεύουν. Φράγματα και υδροηλεκτρικά στο Λούσιο δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουν. Αντίθετα οι ταμιευτήρες θα δώσουν λύση στο μέλλον για ολόκληρα χωριά κι εκτάσεις προς καλλιέργεια.

– Επιβάλλεται η φύλαξη των δασών με δρόμους πυρασφάλειας και προσωπικό εκπαιδευμένο.

– Να ενισχυθούν οι καταναλωτές και να επιβραβεύονται για την εξοικονόμηση ενέργειας (το αντίθετο γίνεται σήμερα).

– Δημιουργία κινήτρων ώστε να παράγουν οι ίδιοι με ΑΠΕ το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους αντί να καταλαμβάνονται δημόσιες φυσικές εκτάσεις να καταστρέφονται δάση ακόμα και περιοχές NATURA. – Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αφορά επίσης την παροχή βοήθειας στους πλέον ευάλωτους και στην επίτευξη προόδου στις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η καταπολέμηση της φτώχειας της ανισότητας και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ