Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας στην Μεγαλόπολη

0
229

Ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής θα επισκεφθεί τις περιοχές που υπέστησαν καταστροφές στον Νομό Αρκαδίας την Τρίτη 28 Ιουνίου.

Το δελτίο Τύπου αναφέρει:

Την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη κλιμακίου βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στις πληγείσες, από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, περιοχές των δήμων Τρίπολης και Μεγαλόπολης, με επικεφαλής τον τομεάρχη Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Βουλευτή Σερρών κ. Κωνσταντινό Καραμανλή, την Υπεύθυνη Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και τον Αναπληρωτή Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Αρκαδίας κ. Κώστα Βλάση.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης:
10:00 Δημαρχείο Μεγαλόπολης – Ενημέρωση από Δήμαρχο Μεγαλόπολης
10:20 Αυτοψία σε πληγείσες περιοχές Δήμου Μεγαλόπολης
11:15 Αυτοψία σε πληγείσες περιοχές Δ.Ε. Κορυθίου
11:45 Πρώην Δημαρχείο Τεγέας –Ενημέρωση από Δήμαρχο Τρίπολης
12:10 Πρώην Δημαρχείο Τεγέας – Συνέντευξη Τύπου
12:30 Αυτοψία σε πληγείσες περιοχές Δ.Ε Τεγέας

 

“Βλάσης και Σπυράκη φέρνουν στο Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το θέμα της άμεσης αποκατάστασης των πληγέντων από την κακοκαιρία στην Αρκαδία”

Την λήψη άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στους Δήμους Μεγαλόπολης και Τρίπολης αλλά και σε ολόκληρη την Αρκαδία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου Σαββάτου (25/06/16), ζήτησαν με ταυτόχρονες ερωτήσεις τους στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Ε.Λ.Κ. Μαρία Σπυράκη.

Ο κ. Βλάσης, αναγνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή τη σοβαρότητα της κατάστασης απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής αλλά και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας καλώντας τους να μεριμνήσουν για την άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών αλλά και για την αποζημίωση των πληγέντων πολιτών. Επιπλέον, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ζητά να πληροφορηθεί για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η Κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων, την ενεργοποίηση των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. αλλά και την ενίσχυση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση μελλοντικών αντίστοιχων φαινομένων.

Η κ. Σπυράκη με την ερώτηση που υπέβαλε στην Κομισιόν με αφορμή τις φυσικές καταστροφές στην Αρκαδία ζητά να μάθει πόσο άμεσα μπορεί να επισπευσθεί η διαδικασία ενεργοποίησης των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές που υφίστανται χώρες σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική συγκυρία, όπως η Ελλάδα. Παράλληλα η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ ρωτά την Κομισιόν τι δυνατότητες έχει η Ελλάδα να αξιοποιήσει άμεσα χρήματα από τα διαρθρωτικά Ταμεία δεδομένης της πρόσφατης απόφασης του Γενικού Διευθυντή της DG REGIO περί αναστολής, μέχρι νεωτέρας, όλων των πληρωμών για τα συγχρηματοδοτούμενα κατασκευαστικά έργα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής.

 

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Βλάση που απευθύνεται στους Υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθώς και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων:

“Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τους Δήμους Μεγαλόπολης και Τρίπολης αλλά και ολόκληρο το νομό Αρκαδίας στις 25/06/13 προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στην κινητή και ακίνητη περιουσία των πολιτών, ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες αλλά και στον εξοπλισμό των αγροτών και σοβαρά προβλήματα στις υποδομές της περιοχής.

Η άμεση καταγραφή των ζημιών οφείλει να είναι πρώτη προτεραιότητα και οποιαδήποτε φαινόμενα καθυστερήσεων στην όλη διαδικασία είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτα και απαγορευτικά. Αυτό θα συντελέσει στην ενεργοποίηση των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για φυσικές καταστροφές, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν με την Κεντρική Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο. Για την επίσπευση της διαδικασίας ενεργοποίησης θα κατατεθεί ερώτηση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από την Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Εν μέσω της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας που βιώνουμε η άμεση ανταπόκριση και συνδρομή του Κράτους στις έκτακτες ανάγκες των πολιτών της Αρκαδίας είναι απαραίτητη. Σε μια περίοδο που η περιφέρεια βιώνει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη έμπρακτης στήριξης του κράτους, οφείλουμε να κάνουμε κάθε δυνατή ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή. Κατόπιν αυτών,

Ερωτώνται, οι κ.κ. Υπουργοί:

α) Πότε θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών;

β) Θα προχωρήσει η Κυβέρνηση στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ενεργοποιηθούν και να διατεθούν άμεσα οι πόροι του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για φυσικές καταστροφές;

γ) Είχαν παρθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων από τις Δημοτικές Αρχές αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου;

δ) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει η Κυβέρνηση για την ενίσχυση σε εξοπλισμό αλλά και ανθρώπινο δυναμικό της τοπικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας;”

 

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρίας Σπυράκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , έχει ως εξής:

«Έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν τις τελευταίες μέρες την περιοχή της Αρκαδίας. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι ανυπολόγιστες, τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές περιουσίες και καλλιέργειες, αφού στην περιοχή σημειώθηκε πλημμύρα, με αποτέλεσμα ο δήμος Μεγαλόπολης να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων και των καταστροφών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.

Στην Τρίπολη, είχε διακοπεί για μακρό χρονικό διάστημα η ηλεκτροδότηση, ενώ πλημμύρισαν ισόγεια και υπόγεια σπιτιών, κυρίως στην περιοχή πλησίον του σταθμού ΟΣΕ, με αποτέλεσμα να διακοπεί για αρκετές ώρες η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Τρίπολης – Σπάρτης.

Ερωτάται η Επιτροπή:

 

  • Πόσο άμεσα μπορεί να επισπευσθεί η διαδικασία ενεργοποίησης των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φυσικές καταστροφές που υφίστανται χώρες σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική συγκυρία και με περιορισμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, λόγω της εφαρμογής προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής;

Δεδομένης της πρόσφατης απόφασης του Γενικού Διευθυντή της DG REGIO περί αναστολής, μέχρι νεωτέρας, όλων των πληρωμών για τα συγχρηματοδοτούμενα κατασκευαστικά έργα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής, τι δυνατότητες έχει η Ελλάδα να αξιοποιήσει άμεσα χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία για την προστασία και πρόληψη από ανάλογες φυσικές καταστροφές;»

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here