Κλειδώνει το Ειδικό Τιμολόγιο Ρεύματος στην Μεγαλόπολη

Πότε θα είναι έτοιμες οι αναγκαίες υποδομές για την προσέλκυση επιχειρήσεων;

0
1041
Συνεχίζονται οι διεργασίες για το Ειδικό Τιμολόγιο Ρεύματος στη Δυτική Μακεδονία και την πόλη της Μεγαλόπολης. Στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τη συμμετοχή στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες του μέτρου.

 

Η  κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα ισχύσει από 1/1/2018.  Σύμφωνα με πληροφορίες  το επικρατέστερο σενάριο είναι να κατατίθενται εφάπαξ τα χρήματα της έκπτωσης στο λογαριασμό του ωφελούμενου, στην αρχή κάθε έτους, με βάση τα στοιχεία κατανάλωσης ρεύματος του προηγούμενου έτους. Δηλαδή, ο καταναλωτής θα πληρώνει κανονικά το λογαριασμό με το σύνολο του ρεύματος που κατανάλωσε, αλλά θα παίρνει πίσω το 30% ή το 50% αναλόγως αν πρόκειται για οικία ή επιχείρηση.

Ένα ακόμα σημείο που περιμένουμε να δούμε είναι αν το μέτρο θα αφορά όχι μόνο τους πελάτες της ΔΕΗ, αλλά και τους πελάτες των ιδιωτικών εταιριών ενέργειας, αφού το ποσό της έκπτωσης θα προέρχεται από ειδικό κωδικό. Το σίγουρο είναι είναι ότι το ποσό που έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό του κράτους είναι 20 εκ. ευρώ.

Το Καφενείο της Μεγαλόπολης παρακολουθεί το θέμα από το καλοκαίρι , όταν έγινε η πρώτη ανακοίνωση από τον Αλέξη Τσίπρα στην Μακεδονία. Στην συνέχεια ο Δήμος Μεγαλόπολης έκανε τις δικές του παρεμβάσεις και τελικά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας έχουμε  φτάσει λίγες μόνο ημέρες πριν τις τελικές ανακοινώσεις.

Και στην Μακεδονία αλλά και στην Μεγαλόπολη το μέτρο αυτό αναμένεται να προσφέρει πάρα πολλά. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι όλοι μας έχουμε τον φόβο μήπως η Κυβέρνηση χρησιμοποιήσει το ειδικό μειωμένο τιμολόγιο σαν τέχνασμα για να προχωρήσουν οι πωλήσεις των μονάδων της ΔΕΗ. Βλέπουμε όμως ότι παρόλο την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και την επιθετική στάση  όλων των παρατάξεων του Δήμου Μεγαλόπολης, το μέτρο προχωράει κανονικά στην εφαρμογή του. Ελπίζουμε να μην υπάρξει στο μέλλον προσπάθεια να συνδεθεί η παροχή αυτή με το πούλημα των μονάδων και να δούμε να ξεκινάει η εφαρμογή του απο την πρώτη του νέου έτους.

Η Μεγαλόπολη έχει μεγάλη ανάγκη το μέτρο αυτό , ειδικότερα στι τμήμα της μείωσης κατά 50% για τις επιχειρήσεις. Μια περιοχή η οποία δεν έχει τίποτα άλλο να στηριχθεί , θα  μπορούσε με το μέτρο αυτό να προσελκύσει την εγκατάσταση νέων δομών επιχειρήσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Δεν φτάνει όμως  το μειωμένο τιμολόγιο, χρειάζεται άμεσα να προχωρήσουν τα θέματα των υποδομών που δεν υπάρχουν στην περιοχή μας, η δημιουργία ΒΙΠΕ και βέβαια η επέκταση της Τηλεθέρμανσης. Μιλάμε όμως για πράγματα που έχουν μείνει πίσω και πλέον θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να τρέξει με πιο γρήγορους ρυθμούς, αλλιώς πολύ φοβόμαστε ότι το μειωμένο ειδικό τιμολόγιο δεν θα φέρει τα αποτελέσματα που πρέπει.

____________________________

Από το γραφείο του Δημάρχου Μεγαλόπολης  κ. Παπαδόπουλου , λάβαμε και σας δημοσιεύουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις:

  1. Το θέμα δεν έχει μέχρι σήμερα ούτε οριστικοποιηθεί, ούτε ¨κλειδώσει¨. Οι επόμενες ημέρες είναι πραγματικά πολύ κρίσιμες για την τελική έκβαση του θέματος και για το ποια ακριβής τελική μορφή θα πάρει η παροχή.
  2. Ειδικά για το θέμα, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας κ.Καρυπίδη. Επίσης τις επόμενες ημέρες υπάρχει η πρόθεση να συναντηθεί ο Δήμαρχος με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Βερναρδάκη.
  3. Το μειωμένο τιμολόγιο αφορά το σύνολο των νοικοκυριών και επιχειρήσεων όλου του Δήμου Μεγαλόπολης. Γίνεται προσπάθεια: (α)  από  την πρώτη στιγμή της εφαρμογής να κατοχυρωθεί με νομοθετική ρύθμιση, (β) να εφαρμοστεί ήδη από φέτος (η δυσκολία έγκειται στο ότι δεν είναι ακόμα έτοιμα τα στοιχεία για το έτος 2017 αλλά μπορεί να ξεπεραστεί αν χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία κατανάλωσης του 2016), (γ) το ποσοστό μείωσης γίνεται προσπάθεια να είναι 30% για ιδιώτες και 50% για επιχειρήσεις.
  4. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η τύχη της συγκεκριμένης διεκδίκησης δεν εξαρτάται από την στάση μας στο θέμα τη πώλησης των μονάδων  της ΔΕΗ. Η διεκδίκηση για το μειωμένο τιμολόγιο πηγαίνει πολλούς μήνες πίσω σε βάθος χρόνου και απλώς εντατικοποιήθηκε από τις αρχές του καλοκαιριού και μετά. Αλλά και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θεσμικά το θέμα. Άλλο είναι η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας  για την πώληση των μονάδων και άλλο η διεκδίκηση των δικαιωμάτων για το μειωμένο τιμολόγιο.
  5. Το μειωμένο τιμολόγιο είναι μια σπουδαία υπόθεση που θα έπρεπε να έχει διεκδικηθεί εδώ και πολλά χρόνια από τους ενεργειακούς Δήμους.  Τώρα θα είναι πάρα πολύ θετική εξέλιξη για τους ιδιώτες και εμπόρους της περιοχής μας.
  6. Επίσης πρέπει να αποσαφηνισθεί για άλλη μια φορά ότι η συγκεκριμένη κοινωνική παροχή – δικαιότατη καθόλα για τους ανθρώπους που ζουν κάτω από τα φουγάρα παραγωγής- αφορά στον κρατικό προϋπολογισμό και δεν σχετίζεται με τα τιμολόγια χρέωσης της ΔΕΗ.

Όταν ξεκίνησε η διεκδίκησή του ήταν ένα προσωπικό στοίχημα του Δημάρχου και των συνεργατών της Δημοτικής αρχής, το οποίο πάρα πολλοί, έβλεπαν με επιφύλαξη ή και εντελώς απαισιόδοξα.

Στο επόμενο διάστημα όταν υπάρξει και η κατάληξη του θέματος ,είτε θετική είτε αρνητική,  ο Δήμαρχος θα δώσει σχετική συνέντευξη τύπου.

Από το Γραφείο Δημάρχου

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here