ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΚλείδωσε στα 242 εκατ. ευρώ το τίμημα για την επιστροφή των «λιγνιτικών...

Κλείδωσε στα 242 εκατ. ευρώ το τίμημα για την επιστροφή των «λιγνιτικών εδαφών»

Στα 242 εκατ. ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ) έκλεισε ο λογαριασμός ΔΕΗ και δημοσίου για την μεταφορά των εδαφών τα οποία θα επιστραφούν μέσω SPV, που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό.

Η ΔΕΗ θα επιστρέψει στο δημόσιο τα δύο τρίτα των 220-230 χιλιάδων στρεμμάτων που κατέχει στη Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη και η αξία τους υπολογίστηκε βάσει των λογιστικών καταστάσεων της εταιρίας στα 300 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο ποσό και το κόστος αποκατάστασης

Στο ίδιο ποσό εκτιμήθηκε και το κόστος αποκατάστασης των ορυχείων που είναι υποχρεωμένη βάσει της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας να αναλάβει η ΔΕΗ. 

Σε αυτούς τους υπολογισμούς στηρίχτηκε και η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για ενίσχυση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εργασιών αποκατάστασης στις λιγνιτικές περιοχές με το ποσό των 242 εκατ. ευρώ αν και η ΔΕΗ αναμένει και την εκτίμηση ανεξάρτητου εκτιμητή που έχει προσλάβει για να οριστικοποιήσει το σχετικό κόστος.

Τα 242 εκατ. ευρώ ωστόσο δεν θα φτάσουν ποτέ στα Ταμεία της ΔΕΗ αλλά θα δοθούν απευθείας από το δημόσιο στους εργολάβους που θα αναλάβουν τα έργα, προκειμένου να μην θεωρηθεί η χρηματοδότηση ως κρατική ενίσχυση.

Η ΔΕΗ θα αναλάβει την διαχείριση των έργων αποκατάστασης, δηλαδή τις σχετικές μελέτες τους διαγωνισμούς για την ανάθεση των έργων αλλά και την παραλαβή τους όταν θα ολοκληρωθούν

από το worldenergynews.gr

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ