ΚΚΕ: Προκλητικός ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις από την θεομηνία

21
952

Μετά τον Υφυπουργό Εργασίας, που προκλητικά και κυνικά προς τους συνταξιούχους, μιλάει για «αποκατάσταση των αδικιών» με το τσάκισμα των συντάξεων, για «προστασία των χαμηλών συντάξεων» όταν κόβει το ΕΚΑΣ, χτύπησε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την Παρασκευή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που έκανε το ΚΚΕ στη Βουλή για τους πληγέντες στην Αρκαδίας, δήλωσε κυνικά και προκλητικά ότι «δεν είναι δυνατόν οι ζημιές από φυσικές καταστροφές στην αγροτική παραγωγή να είναι ευθύνη της κυβέρνησης». Στα συγκεκριμένα αιτήματα των πληγέντων που έθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή απάντησε «θα δούμε», «θα εκτιμήσουμε», «θα κάνουμε», θα ράνουμε, «αν επιτρέπουν οι κανονισμοί», «αν το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση». Δίνουμε τα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή στη δημοσιότητα και καλούμε τους αγρότες, τους πληγέντες μα κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση του βιός τους, της παραγωγής τους, να διεκδικήσουν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

διαβάστε στην συνέχεια όλα όσα ειπώθηκαν στην Βουλή….

Εισερχόμαστε στην τέταρτη με αριθμό 1058/28.6.2016 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Αχαΐας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Καραθανασόπουλου προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με την αποζημίωση των πληγέντων σε περιοχές της Πελοποννήσου από τις πλημμύρες και το χαλάζι της 25ης Ιουνίου 2016.

Κύριε Καραθανασόπουλε, έχετε τον λόγο.

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Η ερώτηση αυτή δεν είναι κάτι το πρωτότυπο, γιατί τουλάχιστον οι περιοχές Ηλείας, Αρκαδίας, Αργολίδας βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια λόγω των πυρκαγιών, των πλημμυρών, των νέων πυρκαγιών, των νέων πλημμυρών.

Βεβαίως, για αυτή την κατάσταση δεν φταίει το κακό το ριζικό τους ούτε ο Θεός που τους μισεί! Φταίνε διαχρονικά οι επιλογές των κυβερνήσεων, που δεν παίρνουν απολύτως κανένα μέτρο θωράκισης, αξιοποίησης της επιστήμης και της τεχνολογίας για να προστατευτούν οι περιοχές και οι περιουσίες από τις θεομηνίες.

Υπάρχουν μέτρα που μπορούν να παρθούν, όπως και πάρα πολλές προτάσεις. Όμως, είναι άλλες οι προτεραιότητες. Αντί να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η Μεγαλόπολη, ανασκεύασαν την πλατεία. Αντί να θωρακιστεί το Άργος, έφτιαξαν την κεντρική πλατεία με 5 εκατομμύρια. Από αυτή την άποψη, λοιπόν, υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες.

Το ζήτημα είναι αν η σημερινή Κυβέρνηση, η οποία ακολουθεί την πεπατημένη και των προηγούμενων -δεν έχει κανένα σχεδιασμό- θα πάρει συγκεκριμένα μέτρα, πρώτον καταγραφής συνολικά των ζημιών, δεύτερον αποζημίωσης στο 100% -παρά αυτά που προβλέπουν οι διάφοροι κανονισμοί- του συνόλου των καταστροφών που υπέστησαν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι γεωργικές εγκαταστάσεις και άλλες δραστηριότητες, οι οικοσκευές, με άμεση χρηματοδότηση, με παροχή έκτακτης βοήθειας στους πλημμυροπαθείς.

Και, βεβαίως, θα πρέπει να απαλλαγούν -με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης- από μια σειρά υποχρεώσεων που έχουν σε εφορίες και τράπεζες για το διάστημα μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές και να μπορέσει να υπάρξει μια ομαλοποίηση της κατάστασης. Διότι, βεβαίως, δεν είναι μόνο οι πλημμύρες. Οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν την επιδρομή των τελευταίων χρόνων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, από τις αυξήσεις στο ΦΠΑ, στη φορολογία.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι απελπιστική κατάσταση διαμόρφωσαν οι πρόσφατες πλημμύρες.

Η ερώτηση, λοιπόν, είναι σαφέστατη και περιμένουμε από την Κυβέρνηση, όχι θεωρητικολογίες και «θα», αλλά συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων αποκατάστασης των ζημιών.

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, αυτά που θα σας πω δεν θα είναι θεωρητικολογίες, διότι δεν είναι δυνατόν οι ζημιές από φυσικές καταστροφές στην αγροτική παραγωγή να είναι ευθύνη της Κυβέρνησης.

Σε αυτό που ευθύνεται η Κυβέρνηση είναι κατά πόσο λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός και οι φορείς ευρύτερα του δημοσίου για να καλύψουν τις συγκεκριμένες ζημιές. Η αρμοδιότητα, λοιπόν, κάλυψης των ζημιών στη χώρα μας ανήκει στον ΕΛΓΑ.

Όταν προξενούνται οι ζημιές, την επόμενη μέρα έχουμε τις αναγγελίες των ζημιών, τις υποβολές των σχετικών δηλώσεων και οι εκτιμητές μπαίνουν στη διαδικασία εκτίμησης των συγκεκριμένων ζημιών. Από εκεί και πέρα, όπως είναι η πραγματικότητα, με βάση το οργανόγραμμα και τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, αν καλύπτονται αυτές οι ζημιές, γίνονται οι απαραίτητες διαδικασίες εξατομίκευσης και μπαίνουν σε ένα πρόγραμμα για την κάλυψη τους, για την αποζημίωσή τους.

 

Αν αυτές οι ζημιές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, αυτό που έχουμε ως δυνατότητα να κάνουμε είναι να εξετάσουμε κατά πόσον αυτές οι ζημιές μπορούν να καλυφθούν από κρατικές ενισχύσεις ή να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος από το γνωστό «deminimis». Λειτουργώντας, βεβαίως, μέσα στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής –εσείς διαφωνείτε, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε μέσα σ’ αυτήν την πραγματικότητα- θα δούμε κατά πόσον θα εγκριθεί από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η συγκεκριμένη κάλυψη δαπανών που δεν μπορεί να καλύψει ο ΕΛΓΑ ή στην προκειμένη περίπτωση κατά πόσον δημοσιονομικά επιτρέπει ο Κρατικός Προϋπολογισμός να υπάρξει η αντίστοιχη κάλυψη. Αυτό είναι που λέμε «κρατικές ενισχύσεις» ή «deminimis» που αφορά την απώλεια εισοδήματος.

Αυτές είναι οι διαδικασίες τις οποίες σήμερα τουλάχιστον δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Αυτό σας το λέω διότι δεν μπορεί την ίδια ώρα όλοι μας να επιμένουμε και να λέμε γιατί απ’ αυτούς τους κοινοτικούς πόρους δεν παίρνουμε τις ενισχύσεις ή το ένα και το άλλο, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει ένας κίνδυνος. Προσέξτε να δείτε το επικίνδυνο, το οποίο αναπτύσσεται αυτήν την ώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχίζει να δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να αυξήσουν τα «deminimis», την κρατική βοήθεια δηλαδή πάνω στο χώρο, που σημαίνει ότι οι αδύναμες χώρες κάποια στιγμή θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα «θέλετε να δίνετε κρατικές ενισχύσεις εσείς, για να καλύπτετε όπως όλοι λέμε, τις ανάγκες» που σημαίνει ταυτόχρονα ότι αφαιρούνται κοινοτικές ενισχύσεις.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι το δίλημμα είναι πάρα πολύ δύσκολο να απαντηθεί. Τι θέλουμε; Θέλουμε να δίνουμε εμείς ενισχύσεις που σημαίνει ότι θα έχουμε απώλεια από την άλλη πλευρά ή όσο το δυνατόν να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτό το κομμάτι μέσα από τις ενισχύσεις, γιατί οι δημοσιονομικές συνθήκες είναι τέτοιες και ο Κρατικός Προϋπολογισμός δεν το επιτρέπει; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε.

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Καραθανασόπουλε, ορίστε, έχετε τον λόγο.

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δυστυχώς, με επιβεβαιώσατε. Σας είπα συγκεκριμένα πράγματα να μας απαντήσετε. Αυτές είναι συγκεκριμένες απαντήσεις; Είναι συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα; Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά σε ποιους απευθύνεστε; Αυτή η συζήτηση αφορά τους πλημμυροπαθείς αυτών των περιοχών. Τι τους είπατε, δηλαδή; Είπατε κάτι και δεν το κατάλαβα; Λέτε «θα δούμε», «θα εκτιμήσουμε», «θα κάνουμε», «θα ράνουμε», «αν επιτρέπουν οι κανονισμοί», «αν το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση».

Πείτε συγκεκριμένα πράγματα, όταν τα συγκεκριμένα πράγματα είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικά. Για ποιον ΕΛΓΑ μιλάτε και για ποιες αποζημιώσεις; Μιλάτε σοβαρά τώρα ή λέτε ψέματα στον κόσμο; Το ξέρετε ότι ο ΕΛΓΑ χρωστά 80 εκατομμύρια ευρώ, γιατί έχουν υποβληθεί εκατόν δέκα χιλιάδες δηλώσεις με ύψος που ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ μόνο το 2016 και δεν έχει δώσει τίποτα; Το ξέρετε ότι ακόμα δεν έχει κάνει εξατομίκευση, γιατί οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ βρίσκονται σε αποχή; Το ξέρετε ότι ο ΕΛΓΑ για το 2015 χρωστά 30 εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις;

Αυτά τα πράγματα τα ξέρετε πάρα πολύ καλά. Σας είναι γνωστά. Ξέρετε πολύ καλά, επίσης, ότι ο ΕΛΓΑ δεν χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Είναι ανταποδοτικός. Οι αγρότες δίνουν 4 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο όσον αφορά τα τέλη εκτίμησης, δηλαδή τις δηλώσεις που κάνουν για να τους εκτιμήσουν. Οι εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ είναι 140 εκατομμύρια ευρώ. Τι δώσατε απ’ αυτά; Περνά ο καιρός. Ποια αντικειμενική εκτίμηση των καταστροφών θα κάνουνοι εκτιμητές, όποτε πάνε, για καταστροφές που έγιναν τον Μάρτη, τον Φλεβάρη, τον Μάη;

Δεύτερον, ξέρετε πολύ καλά ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός έχει αποθεματικό για να αντιμετωπίζει έκτακτες καταστάσεις. Τι θα δώσετε απ’ αυτό για οικοσκευές και όλα τα υπόλοιπα;

Τρίτον, σοβαρά η Κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη για τις καταστροφές; Σε ποιον τα λέτε αυτά; Πήρε μέτρα για να προστατεύσει; Ποιος είναι ο σχεδιασμός για αντιπλημμυρική προστασία στην Ελλάδα; Ποιος είναι ο σχεδιασμός για αντιπυρική προστασία ή για αντισεισμική προστασία; Υπάρχει κανένα σχέδιο; Τίνος είναι αυτή η ευθύνη, του Θεούλη που θα το ρίξει από πάνω; Δεν είναι ευθύνη των κυβερνήσεων;

Μετά κλαίγεστε και λυπάστε και συμπονάτε τον κόσμο που καταστράφηκε από τους σεισμούς, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες; Πολιτική τσίπα δεν έχετε, όταν δίνετε δισεκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους, σε εξοπλιστικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ και τους υπόλοιπους; Και λέτε πού θα βρείτε τα χρήματα; Πόσα δίνει η ΔΕΗ από το τέλος του λιγνίτη στη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή; Πού πάνε αυτά τα χρήματα; Σε πεζοδρόμια και σε πλατείες, σε έργα φιέστας και ομορφιάς και όχι στις πραγματικές ανάγκες που πρέπει να καλύψουν.

Άρα, τα χρήματα υπάρχουν. Με ευθύνη των κυβερνήσεων, των περιφερειών και των δημοτικών αρχών κατασπαταλούνται δεξιά και αριστερά για έργα βιτρίνας και όχι για έργα ουσίας. Και έχετε τεράστια και εσείς ευθύνη που έχετε αποδεχθεί την ίδια λογική των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το GAP, για τα ΠΣΕΑ, για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που δεν χρηματοδοτούν αυτά τα έργα και δεν διεκδικείτε να βρεθούν πόροι για να χρηματοδοτηθούν ανάγκες αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας.

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):Ορίστε, κύριε Αποστόλου, έχετε τον λόγο.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, απάντησα στη δική σας θεωρητική τοποθέτηση. Οπωσδήποτε έγιναν ζημιές στις 25 Ιουνίου του 2016. Ζημιές, όμως, υπήρχαν και πιο μπροστά και τον Ιούνιο και τον Μάιο. Για όλα αυτά έχουν αρχίσει ήδη οι απαραίτητες επισημάνσεις. Βρισκόμαστε αυτή την ώρα όντως σε μια κατάσταση όπου οι εκτιμητές απέχουν από τα καθήκοντά τους. Τους είπαμε προχθές -και το επαναλαμβάνω και αυτή την ώρα- ότι αρχές της εβδομάδας κατατίθεται σχετική τροπολογία που καλύπτει τις επιπλέον δαπάνες των οδοιπορικών που έχουν.

Άρα, οφείλουν άμεσα -για το καλό κυρίως του αγροτικού χώρου που υπηρετούν- να πάνε στις σχετικές περιοχές και να κάνουν τις εκτιμήσεις. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι εκτιμήσεις θα γίνουν κανονικά. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, μέσα από μια διαδικασία που προβλέπεται, θα εξατομικευτούν οι ζημιές και όσες –επαναλαμβάνω- καλύπτει από πλευράς του ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, θα αποζημιωθούν. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν τις διαδικασίες που σας είπα, τις οποίες δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Είναι μονόδρομος.

Ως προς το ότι γίνονται ζημιές σε αυτές τις περιοχές, εγώ σας λέω ότι όσον αφορά στις ζημιές του 2015 ήδη έχει πληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος. Πιστεύουμε ότι μέσα στους επόμενους δυο, τρεις μήνες ένα υπόλοιπο που υπάρχει θα πληρωθεί. Πάντα η διαδικασία πληρωμών των αποζημιώσεων έχει μια καθυστέρηση εξαιτίας των διαδικασιών που γίνονται για την εκτίμηση, την εξατομίκευση, όλα αυτά. Πληρώνουμε κανονικά τον αγροτικό χώρο.

Από εκεί και πέρα, επειδή διαρκώς αναφέρεστε σε σπατάλες, στο ότι λεφτά υπάρχουν για πλατείες κ.λπ., να ξέρετε πως όταν υπάρχει κάποια κανονιστική διαδικασία μέσα στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δεν μπορούμε εμείς τα χρήματα να τα χρησιμοποιούμε όπως θέλουμε. Υπάρχει συγκεκριμένος κανονισμός πώς θα χρησιμοποιούνται. Διότι όσες φορές έχουμε επιχειρήσει να κάνουμε τέτοιες διαδικασίες, τα πληρώνουμε τρεις και πέντε φορές περισσότερο, με τα πρόστιμα και τις ανακτήσεις που ζητούνται.

Άρα, εγώ δεν έχω καμμία αντίρρηση. Μπορεί να λέτε εσείς τις απόψεις σας, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.

Εμείς, λοιπόν, σχεδιάζουμε να δούμε το οργανόγραμμα και τον κανονισμό του ΕΛΓΑ σε μια καινούργια βάση, διότι όντως υπάρχουν πάρα πολλές ζημιές που δεν καλύπτονται σήμερα από τον ΕΛΓΑ. Χρειάζονται, όμως, αναλογιστικές μελέτες για κάθε είδος ζημιάς, για κάθε είδος προϊόντος που καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ. Αυτά οπωσδήποτε τα εξετάζουμε. Και επειδή ιδιαίτερα αυτή την ώρα οι καιρικές συνθήκες εξαιτίας τις κλιματικής αλλαγής που υπάρχει, έχουν επιπτώσεις και στον αγροτικό χώρο, είναι σε εξέλιξη μια ολόκληρη διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μήπως τυχόν δούμε και αυτό το κομμάτι, δηλαδή της κάλυψης με αποζημιώσεις, ενισχύσεις ιδιαίτερα των επιπτώσεων που υπάρχουν από την κλιματική αλλαγή στην αγροτική παραγωγή. Όμως, δεν μπορούμε να σας πούμε αυτή την ώρα ότι είναι σίγουρο πως θα καλυφθούν.

Facebook Comments

21 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Που ειναι οι Συριζαίοι της Μεγαλοπολης ,και ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ , να ζητήσουν χρήματα απο το ταξίδι του Τσίπρα και του θιάσου του στο Πεκίνο ,τόσα χρήματα που σπατάλησαν έκει φτάνουν να αποζημιωθούν οι συντοπίτες μας !!

 2. Βεβαίως και δεν ειναι δουλεια της κυβέρνησης !Ο κόσμος τους ψήφισε για να πηγαίνει ο υπουργός παιδείας να τρώει με ιμαμηδες ,να κάνουν τον στρατό φιλιπινεζες στους λαθρομετανάστες ,να τρέχουν για το σύμφωνο συμβίωσης να μην γενιουνται τα παιδιά των γκει εκτος γάμου και δεν τα παίζουν τα αλλα παιδιά στο σχολειο ,να κυνηγάνε τους ντόπιους νταβατζηδες για να φέρουν Γερμανούς και κινέζους νταβατζηδες ,για να σκίσουν τα μνημόνια και μετα να ζούμε σαν βασιλιάδες !Αχαριστε Αρκά ποιος σου είπε να εχεις υπόγειο για να σου πλυμηρισει, και καλλιέργειες για να σου χαλάσουν ;

  • Είδες αριθμούς ΕΣΥ πόσοι ειναι η πραγματικοί πρόσφυγες και μιλάς .απο 90 πρόσφυγες 10λάθρο Που έλεγαν οι άπλυτοι σαν εσενα τωρα λενε 30 πρόσφυγες 70 λάθρο !αντε τρεξε σε καμια μκο να παρεις κανένα ψίχουλο ,που θα με πεις και φασίστα ! Προοδευτικέ του κ….:

 3. Φασίστα δε σε λέω εγώ, αλλά τα ίδια τα λεγόμενά σου. Δε γουστάρεις όσους έχουν άλλη θρησκεία, άλλη χώρα προέλευσης, άλλη σεξουαλική επιλογή. Γουστάρεις μόνο τους γνήσιους, “πλυμένους” και κατά φαντασία καθαρόαιμους ελληναράδες σαν και την αφεντομουτσουνάρα σου. Και τα λαμόγια που τους έκανες επικύψεις για να σε διορίσουνε. Και θα ξανασκύψεις για καμιά αυξησούλα, κανένα ρουσφετάκι, κανένα διορισματάκι, κανένα κοκαλάκι, άμα ξανάρθουνε (που δε θα ξανάρθουνε) τα αφεντικά σου. Άνθρωπε του κ…

  • Πες το βρε χριστιανέ οτι εισαι απο το παλιό ΠΑΣΟΚ και μετα πηγές στον σφυριζα ! Δηλαδή σύμφωνα με εσενα οποίος ειναι ενάντια σε κατι που μπορει να ειναι και σωστό ειναι φασίστας !τι να κάνουμε; ειμαστε γηγενείς στον τόπο αυτο και δεν συμφωνούμε να μας κανει η κυβέρνηση να νιώθουμε ξένοι .ισως αν ειμουν στην Χίο και είχες φάει ξύλο απο τα Ματι μαζι με τους άλλους Ελληνες που απλα διαμαρτυρήθηκαν για το hot spot ,η αν πήγαινες να ανάψεις ένα κεράκι στην Μητροπολη και απο έξω φιλιονταν δυο κιναιδοι ντυμένοι παπάδες ίσως θα είχες άλλες απόψεις !και μην τρέξεις να με πεις χρυσάβγουλο γιατι τον φασισμό δεν τον ψηφίζεις τον τσακίζεις ,και ούτε διορισμένος ειμαι !μεροδουλι μεροφαι ,απλα δεν μου αρεσει να μου κάνουν το μαύρο άσπρο και την αναπηρία να μου την λενε υγεια !

 4. Ο κόσμος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ για να τον βοηθήσει στα προβλήματα και αδιέξοδα που του δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις !αυτοι ομως ασχολήθηκαν και ασχολούνται με τα παραπάνω που γράφω !Αν ΕΣΥ φίλε μου θέλεις να σου κανει κουμάντο η μειοψηφία δικαίωμα σου .σκεψου οτι η μειοψηφία το 2011 επαναστάτησε στην Συρία και να τωρα τα αποτελέσματα !Το πανεπιστήμιο της Πίζας σε έρευνα γενετική έβγαλε συμπέρασμα οτι το 90 τοις εκατο των νεοΕλλήνων ειναι απόγονοι των αρχαίων Ελληνων !σιγουρα η δουλοπρέπεια η μιζέρια και η Πο…ία οφείλεται στην Τουρκοκρατία .εσυ που εισαι open mind σίγουρα θα καμαρώνες αν τα παιδιά σου ηταν γκει !οσο για την θεσούλα μου ,δεν ειναι μόνιμη και ποτε δεν πηγα έρποντας και γλείφοντας !αλλα εχεις δίκιο ειμαι άνθρωπος του κ….ου οταν γράφω εδω μεσα και πάω να γεμίσω το μυαλό στον κάθε δυστυχή μεγάλοπολιτη που κανει μονο για να βγάζει φωτο με τον Γιωργακη στην πλατεία !συνεχισε στην θολοκουλτούρα σου και φασίζουσα νοοτροπία οτι οποίος δεν συμφωνεί μαζι σου ειναι εχθρός και τι να πω ,Αντε και Ιμάμης σου εύχομαι στο yunanistan

 5. Τελείως αλαντάλα είσαστε και οι δύο ρε φουκαράδες. Παραμυθοφάγοι, ανιστόρητοι, ανοητολόγοι, κλειστόμυαλοι ελληναράδες. Έρμαια της πλουτοκρατίας που σας θέλει και σας κρατάει αγράμματους και μισαλλόδοξους. Ότι σανό σας ταΐζει η φασιστολιγαρχία τον καταπίνετε αμάσητο. Σίγουρα, κατευθείαν απόγονοι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, τρομάρα σας…

  • Ευτυχώς που είσαστε εσείς το 5 τοις εκατό και θα μας σώσετε !δεν είδες πήγαμε για αλληλεγγύη στον Μαρινόπουλο για να μην τον κυνηγάνε οι εργαζόμενοι του,εγω έτρεξα έξω απο την φυλακή για συμπαράσταση στον Λαυρεντιάδη και τον Ρεστη τον Τσοχατζόπουλο ,μην πειράξει κανεις τους πλούσιους φώναζα !βεβαιως και δεν με άφησαν οι αγράμματοι πασοκοι να αποκτήσω παιδεία αφου την διαλυςαν και να βαδίσω στα χνάρια του αριστοτελη ξερω ομως να τιμώ τον κάθε Έλληνα που θυσιάστηκε για την πατριδα μας ,και συνήθως οταν βρίσκεις κατι εχεις υποχρέωση να το κρατάς για τις επόμενες γενιές !Τωρα ΕΣΥ που εισαι επαναστάτης της πο….ης και πολεμάς την Πλουτοκρατία σιγουρα θα γουστάρεις με χίλια να σε βάλουν τα μπομπολακια για δουλεια στο εργοστάσιο σκουπιδιών η στα διόδια !πολυ ασχολήθηκα αφου γράφω αλλα ντάλα οπως λες φίλε ουτοπιστή που έβγαλες τον Alex να σε σώσει και τηρεί μέχρι τέλους την ιδεολογία του !φανταζομαι και εσενα αν πιάσεις 10 φράγκα τι θα λες !γιατι οπως λεει ο λαός αριστερός μέχρι να κονομησεις ,δεξιός μέχρι να απολυθείς ,και άθεος μέχρι να αρχίσει να πέφτει το αεροπλάνο !!ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ Μεγαλοπολη

  • Εκτος απο το να κατηγορείς μπορείς να μας πεις ένα πλάνο πως να μην ειμαστε ολα αυτα ;ειδικά το ανιστόρητοι που τους αποκαλείς μου αρεσει !Πρεπει να εισαι απο αυτούς που έβγαλαν το Γυμνάσιο στο Μουλατσι δεν εξηγητε αλλιώς !

  • Καλα τα λεει ο ποιητής !ανιστόρητοι Ελληναράδες ,και αχάριστοι για τον αγώνα του παιδιού εναντίον της Πλουτοκρατίας ,ποιος ξερεις πόσους παρακαλάει για να παει σε βάρδια της αρεσκείας του μολις μπαίνει 8μηνο στην μαμά ΔΕΗ έμαθε και τον Πλατωνα ο λάτρης του φιλη και των λοιπών επαναστατών αγραμμάτων υπουργών της συντροφικής συριζοδημοκρατιας που πολεμάει την φασιστοολιγαρχια !!

 6. Έτσι. Όλος ο θίασος των νεαντερταλελληναράδων επί σκηνής. Απ’ όλα έχει ο μπαξές: χρυσάβγουλα, μητσοτακοέλληνες, μανωλαδοέλληνες, αρχαιοελληνοβαρεμένοι… Άλλοι κουτοπόνηροι συμφεροντάκηδες, άλλοι βλάκες με περικεφαλαία-αρχαιοελληνική ή κολοκοτρωνέικη, συνήθως και τα δυο- και άλλοι ανυποψίαστοι παραμυθιασμένοι, με κοινή συνισταμένη όλων τη στενότητα πνεύματος και βλέμματος…

 7. Θελω να ξεχάσουμε οτι σας είπα σας ζήτω ταπεινά συγνώμη και θα ήθελα να παραβρέθητε στο σύμφωνο συμβίωσης που θα υπογράψω με τον σύντροφο μου !!

 8. Κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν πρόκειται να μπερδευτεί επειδή χρησιμοποιείς το δικό μου όνομα. Βρωμάς από μακριά χρυσαβγουλίλα και βλακεία ρε φασιστοπίθηκα. Αλλά επειδή εδώ μέσα συχνάζουν και πολλά ανθρωπόμορφα ορκ, καφετζή νομίζω ότι πρέπει να ασκείς έλεγχο και να παρεμβαίνεις σε τέτοιες περιπτώσεις πλαστοπροσωπίας. Εκτός κι αν γουστάρεις να σταματήσουμε να σχολιάζουμε εδώ μέσα και να μείνεις μόνος με τα χρυσάβγουλα…

  • Από ότι βλέπετε όλοι σας τα σχόλια σας δημοσιεύονται μετά από ένα τυπικό έλεγχο , στην συγκεκριμένη περίπτωση τα σχόλια από αναγνώστες που δεν είναι πιστοποιημένα μέλη και ο καθένας γράφει όποιο όνομα θελήσει. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν κάποιος χρησιμοποιήσει ένα ψευδώνυμο που πριν το είχε γράψει κάποιος άλλος.Αν κάποιος δεν μπορεί να διαχειριστεί το βήμα και τους σχολιασμούς της σελίδας , δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός η δυνατότητα να το βλέπουμε.
   Όσον αφορά το τελευταίο σκέλος του σχόλιου σου, μάλλον πήρες λίγο παραπάνω φόρα και προβαίνεις σε εύκολους χαρακτηρισμούς, δεν έχω δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να νομίζει αν γουστάρω να σταματήσετε να σχολιάζετε η αν θέλω να μείνω μόνος με δεξιούς η με αριστερούς. Ειδικά εσύ έχεις αφήσει πολλά σχόλια και πάντα είναι καλοδεχούμενα και δεν θα έπρεπε να κάνεις τέτοιες ερωτήσεις με ελαφρά την καρδία!!
   Η σελίδα του Καφενείου προσφέρει ένα χώρο στο διαδίκτυο και για τους σχολιασμούς σας, το πως τον χρησιμοποιεί ο καθένας είναι δική σας ευθύνη.!!!
   Σας ευχαριστώ.

 9. Για τι πλαστοπροσωπία μιλάει ο άνθρωπος λες και του έβγαλαν κανένα δάνειο στο ονομα του η του πήραν την περιουσία ,άσε που νομίζω οτι μόνος του τα κανει γιατι θελει προσοχή οπως τα μικρά παιδιά !τρολλαρει τον εαυτό του με λίγα λόγια ,αφου μας έδωσε σε ολους χαρακτηρισμούς χρυσαβγουλων,μητσοτακοελληνες και οτι άλλων προσωπικών εμμονών εχει , ΕΣΥ αγαπητό καφενείο μπαίνεις στον διάλογο μαζι του χωρίς να υπαρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος !θα προτιμούσα να σβήσεις τα ανώνυμα σχόλια ,και να σχολιάζουμε μονο μέσω του Facebook αλλα δεν νομίζω ο κύριος ZETAS Fritezas να σχολιάζει γιατι θα τον βρουν οι μητσοτακοελληνες χρυσαβγουλα και μανωλαδοελληνες που κράζει και θα τον χορτάσουν καρπαζιά !Πολυ ασχολήθηκα το παιδι δεν ειναι καλα και πρέπει να το δει κανένας γιατρός !σημειωση:όχι δεν ειμαι Χρυσαυγίτης ,ούτε ψηφοφόρος του μητσοτακη ,ούτε αρχαίοελληνοβαρεμενος,ούτε μανωλαδοελληνας !

 10. Πολυ ασχοληθήκαμε !τζαμπα ανάσες χαλάσαμε ,τσιμπήσαμε όλοι στο τρολαρισμα του zenta τέζα μπαλαντέζα !!!μεχρι και το καφενείο τσίμπησε και πήγε να απολογηθεί σε ένα τρολλ !

 11. Μάλλον σας χαλάει το κάρβουνο, δεν εξηγείται αλλιώς. Και το αστείο είναι ότι γλείψατε γαλαζοπράσινες κατουρημένες ποδιές για να βολευτείτε εκεί μέσα. Υπάρχει λύση όμως, μην ανησυχείτε. Φτιάχτε ένα σωματείο όλοι εσείς οι βολεμένοι ελληναράδες και διεκδικείστε το δικαίωμα να δουλεύετε δι’ αντιπροσώπου. Μετά θα βρείτε κανά φουκαρά πρόσφυγα -αυτούς τους λαθρομετανάστες που λέτε κι εσείς οι αρχαιοελληνοαίματοι- και με μεροκάματο μανωλάδας θα τον βάλετε να δουλεύει στη θέση σας. Βέβαια για να γίνει αυτό πρέπει να ξανάρθει το νδπασοκ, γι’ αυτό όλοι στον αγώνα για ένα καλύτερο βόλεμα για τους βολεμένους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here