ΚΚΕ: Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες, να γίνουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

0
162

Κλιμάκια της Τομεακής Επιτροπής Αρκαδίας του ΚΚΕ περιόδευαν σήμερα στη Μεγαλόπολη και στα γύρω χωριά, στη Μαντινεία, στο Ζευγολατιό, στο Νιοχώρι, στη Μαγούλα, στις Ρίζες κ.α. Παντού πλημμύρες και καταστροφές. Εκατοντάδες τα μαγαζιά, τα σπίτια και τα υπόγεια που πλημμύρισαν καταστρέφοντας νοικοκυριά, οικοσκευές, ακόμη και αυτοκίνητα. Όπου πέρασε το χαλάζι αποτελείωσε τις ζημίες που έγιναν από τους ορμητικούς χείμαρρους που ξεχείλισαν. Δρόμοι αποκλείστηκαν (Τρίπολη – Άστρος, παλιά εθνική οδό Τρίπολης – Άργους, νέα εθνική οδό Τρίπολη – Καλαμάτας). Γεφύρια γκρεμίστηκαν στη Θωκνία, στη Μεγαλόπολη ή υπερχείλισαν σε Στενό και Μαγούλα.

Απόγνωση και οργή κυριαρχούν στους αγρότες και στους κατοίκους που είδαν την παραγωγή τους και τα υπάρχοντά τους να καταστρέφονται. Δεν φταίει η κακιά ώρα και οι καιρικές συνθήκες. Γιατί τα καιρικά φαινόμενα λόγω των κλιματικών αλλαγών όλο και πιο συχνά γίνονται ακραία. Φταίει ότι δεν υπάρχει αντιπλημμυρική προστασία. Είναι πρόκληση δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το λιγνιτηόσημο στη Μεγαλόπολη και στα γύρω χωριά να τα διαθέτουν για μαντρούλες και βρυσούλες σε έρημα χωριά, για ‘ράβε ξήλωνε’ με τις αναπλάσεις πλατειών και πεζοδρομίων και άλλα τέτοια και ταυτόχρονα πόλεις και χωριά να είναι ανοχύρωτα από τις πλημμύρες. Δεν μπορεί να έχουν τσιμέντοποιηθεί τα πάντα, να έχουν μπαζωθεί και χτιστεί ρέματα και χείμαρροι. Να είναι βουλωμένα τα φρεάτια και κανείς να μην έχει ευθύνες.

Είναι ανάγκη οι αγρότες, οι κάτοικοι των χωριών να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση υπεράσπισης του βιός τους, των νοικοκυριών τους, της παραγωγής τους. Γιατί γίναμε όλοι μάρτυρες της φιέστας που διοργάνωσε πριν δυο μέρες στην Τρίπολη η κυβέρνηση με τον Υπουργό Γεωργίας. Ούτε για αυτόν, ούτε για τους συμβιβασμένους εργατοπατέρες της Ένωσης και της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ που πάνε να στήσουν, δεν υπήρχαν στα λεγόμενά τους οι λέξεις αντιπλημμυρική προστασία, κάλυψη από τον ΕΛΓΑ και τον κρατικό προϋπολογισμό από τέτοιες καταστροφές. Είναι συνένοχοι όλοι τους, κυβερνήσεις – Περιφέρεια – Δήμοι- συμβιβασμένες ηγεσίες, γιατί χρόνια τώρα αρνούνται τις προτάσεις του ΚΚΕ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης.

Τώρα να αποζημιωθούν οι πληγέντες με έκτατα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, τους προϋπολογισμούς των Δήμων και της Περιφέρειας. Τώρα να δεσμευτούν κονδύλια και πόροι, να θεσπιστούν χρονοδιαγράμματα για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής και αντιπυρικής θωράκισης.

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here