ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΚΚΕ Μεγαλόπολης: Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε...

ΚΚΕ Μεγαλόπολης: Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε…

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, συνολικά οι κάτοικοι του Δήμου Μεγαλόπολης γνωρίζουν ότι η προώθηση της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας έφερε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος – ανατροπές στις σχέσεις εργασίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ, έφερε την απολιγνιτοποίηση και τα πάνω – κάτω στην περιοχή. Το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη  είναι  στρατηγική επιλογή της ΕΕ που είχε την στήριξη και τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ—ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) με τη συναίνεση ή ακόμη και την απροκάλυπτη στήριξη των δυνάμεών τους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στο Δήμο Μεγαλόπολης.

     Η πολιτική αυτή προωθείται  προκειμένου να βρουν διέξοδο τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια ομίλων. Για αυτό εφαρμόζουν  τη νέα  «πράσινη» συμφωνία γνωστή και ως green new deal. Το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων γίνεται ακριβώς για να εξυπηρετηθούν τέτοιου είδους συμφέροντα. Η πολιτική αυτή με την μορφή της «απολιγνιτοποίησης» και του «σχεδίου δίκαιης μετάβασης», καταδικάζει το λαό μας στην ενεργειακή φτώχεια, την ανεργία, καθιερώνει άθλιους όρους εργασίας, βάζει σε κίνδυνο λόγω ανταγωνισμών την ενεργειακή επάρκεια της χώρας με τον εξοστρακισμό του εγχώριου λιγνίτη και την αύξηση του βαθμού εξάρτησης από άλλες μορφές ενέργειας. Στις χιλιάδες θέσεις μόνιμης και σταθερής δουλειάς που έχουν χαθεί μέχρι τώρα, θα προστεθούν άλλες 1600 και θα επηρεαστούν πολλές ακόμη που συνδέονται με λιγνιτικές δραστηριότητες με τη λειτουργία του ενεργειακού κέντρου της πρώην ΔΕΗ.  Είναι γνωστό ότι όσες θέσεις εργασίας αναπληρωθούν θα είναι στο πλαίσιο της ειδικής οικονομικής Ζώνης, δηλαδή κακοπληρωμένες με ωράρια λάστιχο, μερικής και προσωρινής απασχόλησης.

     Αυτά τα γνώριζαν όλοι τους και η Δημοτική Αρχή και οι άλλες παρατάξεις στο Δήμο. Με πρωτεργάτη τον ίδιο τον Δήμαρχο που έφτασε ακόμη να κάνει και το «λαγό» σε κυβερνητικές εξαγγελίες (π.χ. το κλείσιμο της τηλεθέρμανσης) αποδέχθηκαν όλες αυτές τις εξελίξεις (ακόμη και με αδιαφανείς από το λαό κρυφές συνεννοήσεις). Τώρα σηκώνουν «αντάρα» και θεωρούν ως μείζον οι παροχές για το κεφάλαιο να μείνουν αποκλειστικά στα όρια του Δήμου Μεγαλόπολης. Κανένας δεν αμφιβάλει ότι κάθε οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσονταν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας είναι συνδεδεμένη με το ενεργειακό κέντρο. Το πλήγμα το δέχεται κύρια η Μεγαλόπολη. Όμως δεν θα αλλάξει η ουσία εάν οι παροχές στο κεφάλαιο γίνουν αποκλειστικά στα όρια του Δήμου Μεγαλόπολης και όχι ευρύτερα όπως προβλέπει το εδαφικό σχέδιο που μέχρι χθες έκρυβε ο Δήμαρχος.

     Είναι γνωστό πως κατανέμονται και για ποιους, αυτές οι χρηματοδοτήσεις και σε τι αφορούν; Το μεγαλύτερο μέρος τους θα πάει για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» (τουλάχιστον 37%) και της προώθησης ψηφιακών λύσεων (τουλάχιστον 20%). Αλήθεια πόσες θέσεις εργασίας θα κερδίσει η Μεγαλόπολη αν φτιαχτεί ακόμη ένα φωτοβολταϊκό ή ένα αιολικό πάρκο; Αλήθεια, η εγκατάσταση σε κάθε κορυφή των γύρω υψωμάτων μεγάλων συγκροτημάτων Ανεμογεννητριών και Φωτοβολταϊκών στις πλαγιές δεν θα αλλοιώσει το περιβάλλον και την ιστορική και οικολογική φυσιογνωμία της περιοχής; Δεν θα έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους,  τις μονάδες εστίασης και διαμονής, συνολικά τουριστικές δραστηριότητες;

     Συμπολίτευση και αντιπολίτευση στο Δήμο Μεγαλόπολης και με αφορμή τον «θόρυβο» που σηκώνουν για τη διαχείριση του εδαφικού, προσπαθούν να βρουν ένα φύλλο συκής για να  κρύψουν την συνενοχή τους για αυτές τις εξελίξεις. Το γνωρίζουν για αυτό έπαψαν να παριστάνουν τους διαφορετικούς, πιασμένοι χέρι- χέρι τώρα κάνουν αυτό που κάνουν χρόνια, να υπηρετούν την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική και να καλούν το λαό να στρατευτεί και να παλέψει για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

       Ακόμη δεν τα έχουμε δει όλα. Μας προορίζουν για μια ειδική οικονομική ζώνη για κάθε τέτοιου είδους «πράσινες» επενδύσεις και ταυτόχρονα για χώρους καύσης απορριμμάτων και καλλιέργειας «βιομηχανικής κάνναβης» (διότι το ακούσαμε και αυτό!).

     Κανένα συμφέρον δεν έχουν οι Μεγαλοπολίτες να εμπλακούν σε διαδικασίες μοιρασιάς ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Απορρίπτουμε τα σχέδια αυτά. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ. Θα είμαστε όμως στην πρώτη γραμμή με όλους αυτούς που πλήττονται για να διεκδικήσουμε αγωνιστικά:

  • Να μην κλείσουν οι Μονάδες και τα Ορυχεία. Να εκσυγχρονιστούν και να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό.
  • Ενέργεια που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
  • Προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.
  • Ρεύμα φθηνό για το λαό, μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Να μην γίνει η Μεγαλόπολη χώρος καύσης και διαχείρισης κάθε είδους απορριμμάτων.
  • Να μην παραδοθούν οι ορεινοί όγκοι και οι εκτάσεις των ορυχείων στους μονοπωλιακούς ομίλους (πρέπει να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία)  για δημιουργία ΑΠΕ (Φωτοβολταϊκά – Ανεμογεννήτριες).
  • Για  ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Δελτίο τύπου

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι ΧριστοΤσιριγΜιχόπουλοι τι εν κατακλείδι τι λένε; Με όσο πιο πολύ χρήμα στουμπώσουμε τους λεγόμενους “επενδυτές” τόσα περισσότερα ψίχουλα θα πέσουν κάτω από το τραπέζι…

  2. Πάντως η Γορτυνία προσφέρεται για Ανεμογεννήτριες και η Οιχαλία για Ανεμογεννήτριες (Λύκαιο — Δυτική πλευρά) Αιολικά πάρκα για αυτό και η επιμονή τους να τους εντάξουν στο φαγοπότι.. Κατά τα άλλα οι κοτζαμπάσηδες και οι προύχοντες της Μεγαλόπολης μέρα που είναι περί άλλων τυρβάζουν και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα ίδια συμφέροντα εξυπηρετούν, πάντως όχι των Μεγαλοπολιτών… Η αλήθεια θα φανεί για όλους σύντομα..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ