xabilomati9-2-23
spot_img
ΑρχικήΑΓΡΟΤΕΣΚαταστροφή της Γεωκτηνοτροφίας με μνημόνια ή ανάπτυξη του γεωργικού πρωτογενή...

Καταστροφή της Γεωκτηνοτροφίας με μνημόνια ή ανάπτυξη του γεωργικού πρωτογενή τομέα με ανατρεπτικες πολιτικές;

Αγαπητοί Συμπατριώτες,
Οι ολέθριες συνέπειες της εφαρμογής των μνημονίων σε πολλούς τομείς της Ελληνικής Οικονομίας, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία όταν αναφερόμαστε ίσως στον σπουδαιότερο τομέα ανάπτυξης μίας κυρίως γεωκτηνοτροφικής χώρας, που είναι αυτός της ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.

Ακούγοντας από τη σημερινή κυβέρνηση μεγάλα λόγια «περί ανάπτυξης», είναι να απορεί κανείς διότι στην πράξη δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα στον βασικό αυτό τομέα της οικονομίας μας.
Και όμως με πολύ μικρά απλά και επίμονα βήματα, μακριά από δανειστές και επιτηρητές υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες ανάπτυξης του, με άμεσα μέτρα τα οποία έχει εθνικό καθήκον να νομοθετήσει και να εφαρμόσει η ΝΕΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, έτσι ώστε στο ξεκίνημα της διακυβέρνησής της να συμβάλλει άμεσα και καθοριστικά τόσο στο σταμάτημα του κατήφορου που έχει πάρει η γεωργία μας, όσο και στη στήριξη και την αξιοπρέπεια των εξαθλιωμένων από τα μνημόνια αγροτών και κτηνοτρόφων μας.

Επειδή με την ιδιότητά μου ως γεωπόνος – οικονομολόγος βρίσκομαι σε καθημερινή βάση με δεκάδες αγρότες – κτηνοτρόφους καθώς και μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτροφικών επιχειρήσεων, γίνομαι μάρτυρας της απόλυτης εξαθλίωσής τους και προσπαθώ με κάθε τρόπο να συμβάλλω στον τιτάνιο αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή της Κυβέρνησης των μνημονίων και κατ’ επέκταση για την απελευθέρωση της γεωργίας μας από τα δεσμά που χάλκευσαν οι Κυβερνώντες σε συνέργεια με τους ξένους δανειστές.

Ενόψει της Συνδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα του Νομού μας στις 14 Δεκεμβρίου 2014 (ημέρα Κυριακή) και ώρα 11:00 π.μ. με θέμα «Περιφερειακή Συνδιάσκεψη με στόχο την εξειδίκευση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης παραθέτω από την εμπειρία μου επιγραμματικά ορισμένες προτάσεις που μπορούν να συζητηθούν – επεξεργαστούν για την τελική και ολοκληρωμένη διαμόρφωση του αγροτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που θα εφαρμόσει η αυριανή Κυβέρνηση της Αριστεράς.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ – ΕΡΓΑΣΙΑ
– Δημιουργία Τράπεζας ειδικού σκοπού σε κάθε πρωτεύουσα Νομού η οποία θα στελεχωθεί με επιστημονικό προσωπικό, που θα αποτελείται από γεωπόνους, γεωλόγους, κτηνιάτρους, οικονομολόγους και εξειδικευμένα στελέχη με εμπειρία στο marketing και τις εξαγωγές των γεωργικών μας προϊόντων, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την επεξεργασία του business plan των μικρομεσαίων γεωκτηνοτροφικών επιχειρήσεων προκειμένου για τη χρηματοδότησή τους.
– Συγκρότηση τριμελούς επιτελικής ομάδας ανάπτυξης του γεωργικού πρωτογενούς τομέα σε κάθε Δήμο του Νομού μας με κύρια αποστολή την ανάληψη πρωτοβουλιών για εξεύρεση χρηματοδοτικών προγραμμάτων ανάπτυξης και στήριξης καθώς επίσης και συγκρότηση επιτροπών ανάπτυξης με αξιοποίηση των στελεχών των Δήμων και του επιστημονικού δυναμικού των πόλεων του Νομού μας στους τομείς:
1. Των υποδομών πρωτογενούς παραγωγής (π.χ. ενοικίαση αγροτικού εξοπλισμού από φορέα που θα αναλάβει συγκεκριμένες δραστηριότητες)
2. Της πρωτογενούς παραγωγής
3. Της συνεταιριστικής κατανάλωσης
4. Της νεανικής της μικρής και της μεσαίας επιχειρηματικότητας
5. Τον αγροτουρισμό
6. Την κοινωνική επιχειρηματικότητα με τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών αγροτών
– Κατάρτιση και επιμόρφωση των γεωκτηνοτρόφων από εξειδικευμένα στελέχη καθώς επίσης και από τεχνικούς γεωπόνους και κτηνιάτρους που θα στελεχώσουν τους Δήμους του Νομού μας
– Τη δημιουργία κέντρου εργασίας και επιμόρφωσης ανέργων οι οποίοι θα ενταχθούν στις δραστηριότητες που θα προκύπτουν από τις γεωργοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις καθώς επίσης και την ίδρυση <γραφείου αναφοράς> για την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων εργασίας στις γεωκτηνοτροφικές επιχειρήσεις ή για τις αγροτικές ασχολίες του κάθε Δήμου.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ

– Ίδρυση σε συνεργασία με τους γεωκτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς του Νομού μας γραφείου τοπικής αγροτικής – κτηνοτροφικής ανάπτυξης
– Σχεδιασμός ενεργειών και προγραμμάτων για την τοπική αγροτική ανάπτυξη των περιοχών του Νομού που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά (οροπέδια, κάμποι, ορεινοί όγκοι, ποτάμια, λίμνες και θάλασσα), λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών εξειδικεύοντας τις αναλογούσες δράσεις με στόχο την ανάπτυξη της κάθε περιοχής ξεχωριστά.
– Στήριξη της ανάπτυξης με σκοπό τη δημιουργία συνεταιριστικής μορφής επιχειρήσεων με τη συμμετοχή αγροτών – κτηνοτρόφων για τη βελτίωση της ποιότητας και για την προβολή και ανάπτυξη εξειδικευμένων προϊόντων καθώς επίσης και την προβολή ανάπτυξης βιολογικών πιστοποιημένων προϊόντων με τη δημιουργία εξαγωγικού marketing από εξειδικευμένα στελέχη.
– Στήριξη της επιστημονικά τεκμηριωμένης αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και στήριξη της αλλαγής καλλιεργειών όπου χρειάζεται (και όχι άκριτη υιοθέτηση νέων καλλιεργειών) που θα λαμβάνει υπόψη τα πλεονεκτήματα, τις ιδιαιτερότητες και τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής του Νομού
– Στήριξη της ανάπτυξης μέσω πραγματικού αγροτουρισμού (τουριστικές υπηρεσίες από αγρότες μέσα ή γύρω από την αγροτική τους εκμετάλλευση με ταυτόχρονη και άμεση προώθηση των προϊόντων που παράγονται).
– Την ίδρυση από την Περιφέρεια μίας υπηρεσίας για τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα που θα επεξεργάζονται σε σπίτια ανέργων κυρίως οικοτεχνικά ή συνεταιριστικά (ειδικές άδειες για οικοτεχνική παραγωγή). Οι δράσεις αυτές θα περιορίσουν την ανεργία με νέες θέσεις εργασίας καθότι στα εγκεκριμένα και πιστοποιημένα συσκευαστήρια που θα ιδρυθούν στο Νομό, τα προϊόντα θα συσκευάζονται και θα προωθούνται στην εγχώρια και στη Διεθνή αγορά.
– Προώθηση βιολογικών τρόπων καλλιέργειας για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος που θα αποκλείει τα μεταλλαγμένα (γενετικά τροποποιημένα φυτά).
– Προώθηση μορφών αναδασμού με άμεση εμπλοκή των συνεταιριστικών οργανώσεων (κύρια των πρωτοβάθμιων) με τη βοήθεια και τη στήριξη των Δήμων
– Στήριξη της αναδιοργάνωσης σε νέα βάση των αγροτικών συνεταιρισμών με κύρια κατεύθυνση την καθετοποίησή τους. (Ο συνεταιρισμός πρέπει να παράγει να μεταποιεί και να εμπορεύεται τα προϊόντα του)
– Αξιοποίηση και προσαρμογή του νόμου του αυτοπαραγωγού ενέργειας (φωτοβολταΐκά) με επιστημονική και συμβουλευτική υποστήριξη της Νομαρχίας ώστε οι αγρότες να παράγουν δική τους ηλεκτρική ενέργεια
– Μέτρα ανασυγκρότησης, δημιουργίας, προώθησης και υποστήριξης συνεταιρισμών και άλλων δημοκρατικών συλλογικών οικονομικών μοντέλων (κοινωνικές γεωκτηνοτροφικές επιχειρήσεις) σε όλα τα στάδια παραγωγής και εμπορίας
– Ανάπτυξη αγοράς παραγωγών και εκθετηρίων τοπικών προϊόντων ανά περιοχή του Νομού όπως και των συνεταιρισμών καταναλωτών που θα διευκολύνει αγρότες και καταναλωτές να αναπτύξουν άμεση επαφή με αποφυγή των μεσαζόντων
– Την προστασία των γεωτρήσεων και του λοιπού αγροτικού εξοπλισμού από την κλοπή και τον βανδαλισμό
– Προστασία από τη λαθροϋλοτομία των δενδροκαλλιεργειών και των δασών
– Τον ορθολογισμό της ανεξέλεγκτης βόσκησης με τη σωστή αξιοποίηση των ορεινών όγκων και την προστασία των παραγωγικών χωραφιών (παροχή ειδικών αδειών για ελεγχόμενη υλοτόμηση προκειμένου στα στρέμματα αυτά να εγκατασταθούν κτηνοτροφικές μονάδες με ειδικούς σταθμούς αντιπυρικής προστασίας που θα μπορούν να λειτουργήσουν σε συνεργασία της Περιφέρειας με τις επιχειρήσεις – ειδικές άδειες νομοθετικά κατοχυρωμένες – ).
– Την αξιοποίηση των κλαδιών από τα δέντρα για την παραγωγή pellets με κινητά μηχανήματα παραγωγής τελευταίας τεχνολογίας τα οποία θα διατίθενται δωρεάν από τους Δήμους ή τους συνεταιρισμούς που ανήκει ο κάθε γεωκτηνοτρόφος προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του με ενέργεια τόσο της κατοικίας του όσο και της επιχείρησής του έχοντας ως στόχο τη σταδιακή απεξάρτηση από τις άλλες ασύμφορες μορφές ενέργειας και την απαλλαγή από την άδικη φορολογία του.

Οι παραπάνω προτάσεις είναι ένα μέρος βασικών σημείων που πρέπει να αναλυθούν – επεξεργασθούν προκειμένου να ενταχθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Γεωργίου Κωνσταντίνος
Γεωπόνος – Οικονομολόγος
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τρόπαια Γορτυνίας – Αρκαδίας
Κινητό: 6995651763 – Email: georgiouk@windowslive.com

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,580ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,301ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ