Kafeneio.gr- Banner 728x180
ΑρχικήΑΡΘΡΑΚατασκευή αγωγού διασύνδεσης με την νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 και ηλεκτρικοί λέβητες...

Κατασκευή αγωγού διασύνδεσης με την νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 και ηλεκτρικοί λέβητες 80 MW για την Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας

Δυο πολύ μεγάλα έργα είναι σε εξέλιξη στην Δυτική Μακεδονία και αφορούν την λειτουργία της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας.

Κατασκευή του αγωγού διασύνδεσης της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με την νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ

Δημοσιεύτηκε η διακήρυξη διαγωνισμού ανοικτής για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου: «ΑΓΩΓΟΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V ΤΗΣ ΔΕΗ».

Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση δικτύου μεταφοράς θερμότητας, για την διασύνδεση της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με την νέα μονάδα ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ V της ΔΕΗ. Αποτελείται από δίδυμους (προσαγωγή και επιστροφή), υπόγειους, προμονωμένους, χαλύβδινους αγωγούς με διάμετρο DN 700mm, μήκους 11 χιλιομέτρων περίπου.

Οι αγωγοί θα μεταφέρουν θερμική ισχύ 140 MWth προς την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας και μελλοντικά προς το διασυνδεδεμένο σύστημα τηλεθερμάνσεων Αμυνταίου , Πτολεμαΐδας και Κοζάνης.

Ο προϋπολογισμός μελέτης του έργου είναι  19.970.000 Ευρώ . Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με επιχορήγηση 15.962.389 Ευρώ και ίδια κεφάλαια της ΔΕΤΗΠ 4.007.611 Ευρώ.

4 εκατ. για την Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας – Ηλεκτρικοί λέβητες 80 MW στον ΑΗΣ Καρδιάς

Στην προμήθεια και εγκατάσταση δύο λεβήτων θέρμανσης νερού με ηλεκτρόδια υψηλής τάσης, συνολικής θερμικής ισχύος 80MW, για τις ανάγκες της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Οι δύο ηλεκτρικοί λέβητες είναι συνολικού προϋπολογισμού 4.000.000 ευρώ και θα τοποθετηθούν στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Καρδιάς, απ’ όπου τροφοδοτείται με θερμό ατμό η τηλεθέρμανση της πόλης.

Όπως είναι γνωστό, εντός του 2021 θα διακοπεί η λειτουργία των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς που μέχρι σήμερα τροφοδοτεί με θερμό ατμό την τηλεθέρμανση εξαιτίας της εξάντλησης των 32.000 ωρών λειτουργίας που είχαν δοθεί κατά παρέκκλιση από την Κομισιόν.

Ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς σημειώνει πως με τη γρήγορη υλοποίηση του έργου «θα καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου Τηλεθέρμανσης της πόλης για την περίοδο 2021-22 μέχρι την οριστική λύση που θα δοθεί με την ολοκλήρωση της κατασκευής και λειτουργίας της νέας μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαΐδας 5».

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε με την υπογραφή του «Μνημονίου κατανόησης και Στρατηγικής Συνεργασίας» για την αντιμετώπιση των αναγκών των Τηλεθερμάνσεων, μετά την απόσυρση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων που υπογράφηκε από τους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, και με εταίρους τη ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ και τη Συντονιστική Επιτροπή Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη, το μνημόνιο προβλέπει εκτός των άλλων «τη δημιουργία κοινού δικτύου διασυνδέσεων των τηλεθερμάνσεων των τριών πόλεων με δύο βασικά σημεία παραγωγής και εφεδρειών θερμικής ενέργειας που θα βρίσκονται στον ΑΗΣ Καρδιάς και στην Πτολεμαΐδα 5».

Οι ηλεκτρικοί λέβητες στη συνέχεια θα αποτελέσουν ενεργειακή εφεδρεία για το διασυνδεδεμένο σύστημα τηλεθερμάνσεων, που σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των μεγάλων σταθμών ΑΠΕ της ΔΕΗ και ιδιωτών στο Λεκανοπέδιο, εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής θερμότητας.

Ο κ. Τσιούμαρης διευκρίνισε ότι η εγκατάσταση, αν και αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, θα παραχωρηθεί δωρεάν στη Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθερμάνσεων Δ. Μακεδονίας, που αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στάδιο της συγκρότησής της, ενώ το έργο που χρηματοδοτείται από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης έχει αναλάβει να εκτελέσει η ΔΕΗ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,835ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,363ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια