ΑρχικήΑΡΘΡΑΚαταλυτική η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας , μπορεί να χαλάσει την συμφωνία...

Καταλυτική η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας , μπορεί να χαλάσει την συμφωνία πώλησης μονάδων

Το πραγματικό ΜΑΡΚΕΤ ΤΕΣΤ θα γίνει στην Μεγαλόπολη στην συγκέντρωση της 6ης Δεκεμβρίου

Κλείδωσε λοιπόν η περιβόητη συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Στην τελική λίστα οι μονάδες της Μελίτης στην Φλώρινα και οι μονάδες της Μεγαλόπολης μαζί με το Ορυχείο.

Απομένει μόνο η διαδικασία του Market Test και οι εσωτερικές διαδικασίες στην ΔΕΗ για την απόσχιση των περιουσιακών στοιχείων, όλα δείχνουν ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί το ξεπούλημα.
Στην κοινωνία της Μεγαλόπολης η είδηση έχει δημιουργήσει σοκ. Το καφενείο της Μεγαλόπολης από το καλοκαίρι όμως είχε επισημάνει ότι η Μεγαλόπολη μπαίνει στο στόχαστρο.

Τώρα η πιο συχνή ερώτηση που ακούω είναι : τι μπορούμε να κάνουμε; υπάρχει περιθώριο αντίδρασης; και αμέσως μετά σε πολύ μεγάλο ποσοστό , διακρίνω ότι δεν υπάρχει ελπίδα, σε ελάχιστους υπάρχει η πεποίθηση ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Είναι γεγονός ότι η μεγαλύτερη επιτυχία της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι έχει καταφέρει να ξεπουλήσει τα πάντα και να κάνει όσα δεν μπορούσε καμία άλλη. Και αυτό το καταφέρνει χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις. Αφού πλέον όλοι οι πολίτες έχουν σιχαθεί τα πάντα και έχουν πάρει σαν δεδομένα τα πάντα. Η μεγαλύτερη ζημιά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ανακολουθίες του και τις κολωτούμπες του ήταν να αποτελειώσει το ηθικό και την ελπίδα των Ελλήνων, μετά από όσα τους έκαναν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Αφού λοιπόν οι πολίτες έχουν βιώσει πολύ μεγάλα σοκ στην καθημερινότητα τους και αφού έχουν πλέον χάσει κάθε ελπίδα, είναι αυτονόητο και δικαιολογημένο να παρατηρούνται φαινόμενα ηττοπάθειας η φαινόμενα που υπάρχουν ακραίες απόψεις. Ακόμα πιο συχνά ακούμε την άποψη να πουληθεί η ΔΕΗ γιατί οι συνδικαλιστές δεν μας αρέσουν , γιατί η ΔΕΗ λειτουργεί με τα εκάστοτε κυβερνητικά και κομματικά κριτήρια, και για να έρθει ο ιδιώτης να προσλάβει τα νέα παιδιά που είναι άνεργα.

Δεν θα κρίνω καμία άποψη , δεν είναι αυτό θέμα. Ο καθένας έχει τους λόγους του και μπορεί να πιστεύει ότι θέλει. Δουλεύω και εγώ στην ΔΕΗ και σας διαβεβαιώνω ότι έχω χειρότερη γνώμη και άποψη για όλα αυτά. Κάθε μέρα όλοι οι εργαζόμενοι βιώνουμε τα προβλήματα της ΔΕΗ και πως οδηγείται στην καταστροφή. Όμως δεν βλέπω το θέμα επιφανειακά.
Πρέπει κατ αρχήν να όλοι μας πάρουμε μια απόφαση. Να πουληθούν η να μην πουληθούν οι μονάδες της ΔΕΗ; Την απόφαση αυτή όμως δεν θα την πάρουμε με κριτήριο τους κακούς και πουλημένους συνδικαλιστές, τα στελέχη που οι αποφάσεις τους ήταν υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, τις διαδικασίες προσλήψεων, τους 8μηνίτες και όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται έντονα. Και σας το λέω αυτό γιατί με το ξεπούλημα των μονάδων δεν μπορεί να σας εγγυηθεί κανείς ότι δεν θα συνεχίσουν αυτά τα φαινόμενα και θα λυθούν τα προβλήματα. Ακόμα όμως και αν πιστεύει κάποιος πως έτσι θα λύσει τα θέματα αυτά , θα πρέπει την απόφαση μας να βαρύνουν και άλλα πράγματα.

Γνωρίζουμε όλοι την κακή κατάσταση της ΔΕΗ , πως συμπεριφέρεται στις τοπικές κοινωνίες , στο περιβάλλον και πολλά άλλα. Αν πουληθούν οι μονάδες τι πιστεύουμε ότι θα αλλάξει; Θα έρθουν δηλαδή οι ιδιώτες και θα κάνουν αποκατάσταση στα εδάφη; θα τα παραχωρήσουν όλα όσα απέκτησαν τσάμπα η θα τα εκμεταλλευτούν; θα είναι τόσο ευάλωτοι σε θέματα ρύπανσης όσο η ΔΕΗ η θα έχουν μεγαλύτερα συμφέροντα να τους υπηρετούν; θα κάνουν νομίζετε οι ιδιώτες προσλήψεις και θα πληρώνουν έστω και αυτά τα χαμηλά μεροκάματα και ασφάλιστρα που ορίσουν οι νόμοι η μήπως δεν έχουμε ακούσει τι όργιο παρανομίας και εκφοβισμού ισχύει παντού; θα βοηθούν οι ιδιώτες επενδυτές τις τοπικές κοινωνίες όπως το έκανε καθημερινά η ΔΕΗ με μηχανήματα και προσωπικό; θα σταματήσουν οι νέοι επενδυτές να μεταφέρουν εργαζόμενους από Τρίπολη και Καλαμάτα η θα φέρνουν πλέον εργαζόμενους ακόμα και από άλλες χώρες, καταργώντας εντελώς ακόμα και τα 8μηνα; Είναι αλήθεια η όχι ότι οι ιδιώτες θα καταργήσουν εντελώς τις θέσεις εργασίας βοηθητικού προσωπικού και συντήρησης, αφήνοντας σε βάθος 3 η 4 χρόνων ελάχιστες θέσεις εργασίας ( μόνο την λειτουργία) στις μονάδες και τα ορυχεία; Από 1.100 άτομα σήμερα δεν καταλαβαίνουμε ότι σε 3 χρόνια θα φτάσουμε πολύ γρήγορα στους 300 εργαζομένους σε όλο το λεκανοπέδιο; Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι υπόλοιπες εργασίες συντήρησης θα γίνονται με συμβόλαια με άλλες εταιρίες που θα φέρνουν προσωπικό από αλλού; Τέλος πόσο μυαλό χρειάζεται για να δούμε ότι οι ιδιώτες θα φέρουν με μεγαλύτερη ευκαιρία τα απόβλητα και τα σκουπίδια στα ορυχεία;

Θα μπορούσα να σας γράφω ακόμα περισσότερους λόγους που πρέπει να υπολογίσουμε πριν καταλήξουμε στην απόφαση αν πρέπει να πουληθούν οι μονάδες η όχι και ειδικά στην Μεγαλόπολη. Μπορώ επίσης να σας πω με απόλυτη σιγουριά ότι αν πουληθούν οι μονάδες η Μεγαλόπολη σε ελάχιστα χρόνια θα γίνει χειρότερα και από χωριό. Ξαναλέω για να μην παρεξηγηθώ , αυτό δεν σημαίνει ότι αποδέχομαι την σημερινή κατάσταση. Είναι όμως άλλο πράγμα το ένα και άλλο το άλλο. Το ένα διορθώνεται, αν πουληθούν οι μονάδες όμως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Θα πρέπει επίσης να μπορούμε να δούμε τις παγίδες και τα “τυράκια” που ήδη ξεκίνησαν να βάζουν. Εγγυήσεις για τις θέσεις εργασίας, αναφορές ότι με τον ιδιώτη θα μπορούν οι δεητζήδες να ξαναπάρουν τους μισθούς που είχαν και πολλά άλλα. Όλα αυτά δείχνουν μόνο την δύσκολα θέση και τον φόβο της Κυβέρνησης πως θα περάσει το ξεπούλημα.

Στην συνέχεια θέλω να απαντήσω και στο ερώτημα αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για να προχωρήσει η πώληση.
Αν συνεχίσουμε να καθόμαστε στους καναπέδες μας και να περιμένουμε από τους άλλους , δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα. Προχθές στο συλλαλητήριο στην Αθήνα , πήγαν σχετικά ελάχιστοι. Που ήταν οι 1.100 εργαζόμενοι με τις οικογένειες τους; Που ήταν οι νέοι και οι άνεργοι, οι έμποροι; οι σύλλογοι; Οι καφετέριες ήταν γεμάτες, τα μαγαζιά ανοιχτά και οι καταστηματάρχες μαζί με τον σύλλογο τους έκαναν βόλτες στην πλατεία. Τα μέλη των συλλόγων και οι Μεγαλοπολίτες στην Αθήνα προτίμησαν την καθημερινότητα τους. Οι πολίτες λοιπόν δείχνουν να μην έχουν διάθεση η για πολλούς άλλους λόγους δεν συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες.

Αυτή την στιγμή μόνο ένα πράγμα μπορεί να αποτρέψει την πώληση των μονάδων. Επίσης για λόγους που θα σας περιγράψω σε άλλο άρθρο , μόνο η Μεγαλόπολη μπορεί αυτή την στιγμή να αντιδράσει πολύ δυναμικά. Και ο Υπουργός , και η Κυβέρνηση και όλοι οι παράγοντες , όλοι φοβούνται μόνο την Μεγαλόπολη. Και με μια μικρή πρώτη αντίδραση προχθές στο Υπουργείο , βλέπουμε αμέσως να υπάρχει ανησυχία. Τώρα θυμήθηκε ο κ. Σταθάκης να έρθει για διάλογο, αφού πρώτα φρόντισε να πάρει τις αποφάσεις του. Τώρα θέλει να έρθει για διάλογο για να μοιράσει πάλι υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις Συριζαίεικες. Όλους αυτούς που επέλεξαν να τελειώσουν την Μεγαλόπολη , ένα πράγμα μόνο τους φοβίζει. Να υπάρχει ενότητα και συμμετοχή στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Να υπάρχει ισχύ στο ότι είναι ανεπιθύμητοι και δεν μπορούν να πατήσουν το πόδι τους μετά τα παιχνίδια που έπαιξαν. Αν μεθαύριο στην συγκέντρωση του Αγίου Νικολάου βγούμε όλοι έξω να είστε σίγουροι ότι τα πράγματα θα αλλάξουν.

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤ ΤΕΣΤ , ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ

Αν στις 4 Δεκεμβρίου γεμίζει η πλατεία της Φλώρινας, αν στις 6 Δεκεμβρίου γεμίσει η πλατεία της Μεγαλόπολης και είναι όλοι έξω , μα όλοι, τότε να είστε σίγουροι ότι κανένας ιδιώτης δεν θα θελήσει να συμμετέχει σε μια διαδικασία που θα ξέρει ότι έχει απέναντι του την τοπική κοινωνία. Μόνο αυτό το στοιχείο , είναι ικανό να αποτρέψει το ξεπούλημα. Μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση και τα συμφέροντα ξέρουν ότι εδώ στην Μεγαλόπολη η κοινωνία δεν αντιδρά και βλέπουν εύκολο το ξεπούλημα, γι αυτό έβαλαν τις μονάδες μέσα στην λίστα. Αν αυτό αλλάξει , να είστε βέβαιοι ότι αλλάζουν όλα. Για όσο διαρκεί η διαδικασία των MARKET TEST , οι αντιδράσεις μας μπορούν να ακυρώσουν τα πάντα! Δεν πρέπει αυτή την στιγμή να φανεί ότι υπάρχει διάθεση συζήτησης η διαπραγμάτευσης, ειδικά με αυτούς που ξεγέλασαν τους πολίτες . Και να θέλαμε δεν μπορούμε να συζητήσουμε με αναξιόπιστους και αφερέγγυους. Με αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν παίξει παιχνίδια εναντίον ολόκληρης της κοινωνίας. Ας ερχόταν ο κ. Σταθάκης να συζητήσει πριν πάρει τις αποφάσεις του, ας φρόντιζε να αλλάξει τα κακώς κείμενα της ΔΕΗ η Κυβέρνηση τόσο καιρό που είναι στην εξουσία.

Όλες οι κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις θα πρέπει να οργανώνονται και να σχεδιάζονται εδώ στην Μεγαλόπολη. Δεν υπάρχει πλέον καμία απολύτως εμπιστοσύνη σε παράγοντες εκτός Μεγαλόπολης και υπάρχει και μεγάλη επιφύλαξη για τους τοπικούς, όμως έτσι πρέπει να προχωρήσουμε. Δήμος -Εκκλησία- Εργαζόμενοι και όλοι οι φορείς πρέπει να πάρουν το φορτίο όλοι μαζί. Και την ευθύνη. Είναι πολύ σημαντική η συγκέντρωση της 6ης Δεκεμβρίου , εκεί θα κριθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό η τύχη της Μεγαλόπολης. Εκεί θα κριθούμε όλοι μας.

Αν πετύχει η συγκέντρωση , μπορεί ακόμα και να χαλάσει η συμφωνία πώλησης μονάδων , αφού οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα ρισκάρουν με τίποτα να έρθουν σε εχθρικό έδαφος. Κυριολεκτικά , όλες οι πληροφορίες μιλούν ότι άπαντες που επιθυμούν να προχωρήσει το ξεπούλημα, φοβούνται μόνο την Μεγαλόπολη.

Αλεβίζος Παναγιώτης

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο τρόπος λειτουργίας των δημόσιων επιχειρήσεων στην Ελλάδα απείχε & απέχει έτη φωτός από τον τρόπο λειτουργίας αντίστοιχων επιχειρήσεων σε χώρες που εδώ και δεκαετίες έχουν υιοθετήσει το λεγόμενο σοσιαλιστικό μοντέλο οικονομίας, όπως είναι οι σκανδιναβικές χώρες.
  Με βάση το παραπάνω δεδομένο αναρωτιέστε στα σοβαρά κύριε Αλεβίζο γιατί η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας αδιαφορεί για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ; Θέλετε να σας πω εγώ γιατί; Γιατί η ΔΕΗ όπως και τόσες άλλες ΔΕΚΟ και δημόσιοι οργανισμοί στην Ελλάδα δεν λειτουργούσαν με γνώμονα το όφελος του κοινωνικού συνόλου αλλά την εξασφάλιση (ορισμένες φορές σκανδαλωδών) προνομίων για όσους δραστηριοποιούνταν σε αυτές, χωρίς κανενός είδους αξιολόγηση και καμία αρνητική συνέπεια, είτε εργαζόταν κι απέδιδε κάποιος σε αυτές, είτε απλά υπήρχε ως όνομα σε κάποια κατάσταση χωρίς να προσφέρει το παραμικρό, ενίοτε χωρίς να πατάει και στον χώρο εργασίας. Αποτέλεσμα αυτού ήταν άλλωστε και το παγκόσμιο φαινόμενο κρατικές μονοπωλιακές επιχειρήσεις να καταλήγουν με υπέρογκα χρέη.
  Το θέμα της πώλησης ή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ δεν είναι καινούργιο. Κρατάει από τις αρχές της δεκαετίας του 90. Παρά αυτού του γεγονότος όμως και κάθε φορά που ερχόταν το ζήτημα εκ νέου στην επικαιρότητα, στο εσωτερικό της ΔΕΗ όχι μόνο δεν άλλαζε τίποτα αλλά δεν γινόταν και η παραμικρή ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση. Το 2010 έτος κατά το οποίο άνοιγε εκ νέου το κεφάλαιο ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ βρισκόμενος στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης παρέα με άλλους 2 συνεργάτες εκπροσωπώντας εταιρεία κατασκευής και προμήθειας εξεζητημένου εξοπλισμού με έδρα την Αττική, ακολούθησε το εξής σκηνικό. Προϊστάμενος μηχανικός ζητάει από μόνιμο εργαζόμενο να με πάει σε κάποιον χώρο για να δω ένα χ εξάρτημα, πρώτο δείγμα απόλυτης κατάντιας, ο εργαζόμενος γυρίζει κι απευθυνόμενος στον προϊστάμενο του με ειρωνικό ύφος και χωρίς ίχνος ντροπής από την παρουσία μας και μόνο του λέει το εξής “με τί να τον πάω ΡΕ Βαγγέλη (το όνομα το αλλάζω εγώ για ευνόητους λόγους) να τον φορτωθώ στην πλάτη;”. Ο Βαγγέλης βγάζει από την τσέπη το κλειδί του υπηρεσιακού ISUZU Dmax και λέει “ορίστε πάρε το δικό μας”. Με το που μπαίνουμε στο αυτοκίνητο αρχίζει ο τύπος την πάρλα “ρε τον Βαγγελάκι πώς τον κόβεις πρέπει να πηγαίνει η παντόφλα σύννεφο στο σπίτι” κι αρχίζει να μου εξιστορεί στην συνέχεια τα επιτεύγματά του για το πως ψώνισε το 20χρονο Βουλγαράκι σε σχετικό μπαράκι την προηγούμενη βραδιά στην Καλαμάτα. Στον δρόμο της επιστροφής σε μία ευθεία πατάει μια 95αρα με το Isuzu λέγοντάς μου “α πάει καλά!” για να του πω εγώ με την σειρά μου ότι δεν έχει νόημα να τρέχει έτσι και να εισπράξω την απάντηση “έλα μωρέ σιγά, γιατί, δικό μου είναι;” Σε συζήτηση στην συνέχεια με τον Βαγγέλη στο γραφείο του γι’ αυτές τις καταστάσεις μας εξιστορεί μια παλαιότερη προσπάθεια όταν είχε στείλει έγγραφη αναφορά στα ανώτερα κλιμάκια για εργαζόμενο πέρα βρέχει και την ίδια ημέρα έλαβε εσωτερικό τηλεφώνημα από προϊστάμενο που του έλεγε τα εξής “Βαγγέλη τί είναι αυτό που μας έστειλες, πάς καλά, θέλεις να μας κάψεις;”
  Την ίδια ώρα το έτος 2010 στην δική μας εταιρεία εργοδοσία κι εργαζόμενοι δίναμε στην κυριολεξία μάχη για να αποφευχθούν περικοπές σε προσωπικό εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης του κύκλου εργασιών. Ναι σωστά κύριε Αλεβίζο είναι να απορεί κανείς που ο άνεργος πτυχιούχος ή ο αμειβόμενος πιτσιρικάς των 400€ για 10ωρο δεν βγαίνει να διαμαρτυρηθεί για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και για την βόλεψη του κάθε ρουσφετοδιορισμένου ανάγωγου στούρνου σε αυτή, που χαίρει της απόλυτης κάλυψης της κομματικής ληστοσυμμορίας των συνδικάλων της. Εάν είχατε δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα ή στην ΔΕΗ Μεγαλόπολης στις πρώτες φουρνιές, τότε που περνούσες την πύλη 7:01 και πήγαινες απευθείας αναφερόμενος, θα ξέρατε εάν με την ιδιωτικοποίηση λύνονται ή δεν λύνονται κάποια ζητήματα κι αν μπαίνει τάξη σε χρόνο dt. Μην περιμένετε την συμπαράσταση κανενός όσο οι ίδιοι δεν βγάζετε στην σέντρα τους άχρηστους και την σαπίλα στο εσωτερικό της ΔΕΗ.
  Ναι φυσικά τι να λέμε τώρα τρέμουν τις 5.000 ψήφους της Μεγαλόπολης στην κυβέρνηση, γελάνε και τα πλακάκια. Τέλος καλό θα ήταν να μην αναπαράγετε τις αρλούμπες των συνδικάλων της ΔΕΗ και του κάθε ψευτοεπαναστάτη της φακής. Ο μόνος τρόπος για να κάνεις στην Ελλάδα ότι εσύ γουστάρεις (το εσύ δεν απευθύνεται επί προσωπικού στην προκειμένη περίπτωση) και να υποστείς και τις ανάλογες συνέπειες φυσικά, είναι με έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια για χαχόλους. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αποτρέψει την μείωση της λιγνιτικής παραγωγής ή την απελευθέρωση του κλάδου της ενέργειας για τον απλούστατο λόγο ότι και τα δύο αποτελούν μέρος της γενικότερης Ευρωπαϊκής πολιτικής με την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να συμβαδίζουμε, τελεία και παύλα.

  • Αγαπητέ φίλε ευχαριστώ για το σχόλιο, στο παράδειγμα που αναφέρεις θα συμφωνήσω και έχω να σου πω και εγώ περισσότερα. Επίσης θα σου πω ότι υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που περνάνε την πύλη στις 06.40 και σχολάνε στις 15.15, που δουλεύουν νύχτα , αργίες και υπάρχουν και κάποιοι που περνάνε την πύλη στις 09.00 και σε 10 λεπτά είναι πάλι έξω. Ξαναλέω , δεν κρύβομαι και δεν φοβάμαι να πω την γνώμη μου και αυτά που ξέρω. Από αυτό το παράδειγμα όμως δεν θα αποφασίσω να πω ότι ναι να πουληθούν όλα, μόνο οι ιδιώτες θα μας σώσουν. Και το λέω αυτό γιατί η ενέργεια είναι ένα διαφορετικό πράγμα, δεν είναι ένα απλό προϊόν. Είναι αγαθό και σας παρακαλώ μην με υποτιμάτε λέγοντας μου ότι αναπαράγω συνδικαλιστικές κορώνες η ατάκες, είναι η άποψη μου. Επίσης στο κείμενο μου βάζω προς προβληματισμό πόσα πράγματα επηρεάζονται από τις πωλήσεις των μονάδων και αλλού αλλά ειδικότερα και στην περιοχή μας, μάλιστα αν προσέξατε κάνω αναφορά ακόμα και στο γεγονός ότι μπορεί αύριο να έκλειναν οι μονάδες. Θέλω να πω ότι οι πωλήσεις είναι ένα πρόβλημα αλλά και η έλλειψη σχεδιασμού για το μέλλον της περιοχής και πως δεν θα εξαρτάται από την κάθε ΔΕΗ είναι επίσης μεγάλο. Τα ερωτήματα μου και οι προβληματισμοί ξεπερνούν ένα – δυο παραδείγματα και κάνουν αναφορές σε γενικότερα θέματα της περιοχής μας.
   Αλεβίζος Παναγιώτης

   • Κύριε Αλεβίζο σχολίασα αναφερόμενος στα σκέλη εκείνα του άρθρου σας με τα οποία διαφωνώ περισσότερο. Σαφέστατα υπήρχαν και υπάρχουν κι αυτοί οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ (άλλωστε δεν μίλησα ποτέ για το σύνολο των εργαζομένων στην ΔΕΗ) οι οποίοι διαχρονικά τραβούσαν κουπί και οι οποίοι όμως στο πέρασμα του χρόνου κατέληξαν να αποτελούν μια ισχνή μειοψηφία, κι όλοι ξέρουμε πως τους αποκαλούν πίσω από την πλάτη τους (κι οι ίδιοι το ξέρουν άλλωστε) οι υπόλοιποι.
    Εάν ήμασταν Σουηδία ή Νορβηγία κι εγώ μαζί σας, πρώτος θα έβγαινα και θα έλεγα ότι η ιδιωτικοποίηση – πώληση δεν αποτελεί λύση, είμαστε Ελλάδα όμως και κανένας δεν έχει δώσει ως τώρα την παραμικρή πειστική απάντηση στα κρίσιμα ερωτήματα. Δεν πωλούνται οι μονάδες της ΔΕΗ κτλ., αύριο πώς θα εξακολουθεί να λειτουργεί η επιχείρηση, με το ίδιο καθεστώς που λειτουργούσε ως σήμερα; Με τους ατσαλάκωτους κι ασκόνιστους συνδικάλες να εξακολουθούν να απολαμβάνουν προνόμια και μισθούς ανώτερα αυτών που ξεσκίζονται στην δουλειά χειμώνα καλοκαίρι μέσα στο ορυχείο; Με το ίδιο σύστημα των μηδενικών κυρώσεων που έχει αποδειχθεί ότι κοστίζει τόσο σε ζωές όσο και σε χρήμα (ορυχεία καταρρέουν, φορτηγά πέφτουν ξεφορτώνοντας το φορτίο τους στο χείλος των παταριών, υπεύθυνος στο τέλος ανακηρύσσεται ο κανένας);
    Απάντηση καμία κι από κανέναν, λευκή επιταγή, αγωνίσου εσύ κοινωνία για την μη πώληση και μη σε μέλει τι θα γίνει με τα κακώς κείμενα που τα πληρώνεις χρυσάφι.
    Ναι είδα και τα υπόλοιπα που αναφέρετε και κάποια από αυτά φαντάζουν κάπως παράταιρα στα δικά μου μάτια, όπως για παράδειγμα το πλήθος των εργαζομένων σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης γεγονός που ειπώθηκε προ ημερών και στην συνέντευξη τύπου του συντονιστικού. Ερώτημα, δεν κατανοείτε ότι ούτε λίγο ούτε πολύ με αυτούς τους ισχυρισμούς μας λέτε στην ουσία ότι η ΔΕΗ έως σήμερα λειτουργεί με πλεονάζον προσωπικό; Επίσης πάνω σε αυτό
    “Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι υπόλοιπες εργασίες συντήρησης θα γίνονται με συμβόλαια με άλλες εταιρίες που θα φέρνουν προσωπικό από αλλού;”
    Γιατί σήμερα οι Μεγαλοπολίτες είναι αυτοί που εργάζονται στην ΔΕΗ Μεγαλόπολης ή έχουν καταντήσει οι ζητιάνοι των έκτακτων θέσεων; Μήπως θέλετε να σας αναφέρω πόσες φορές μου έχει ζητηθεί να συνδράμω για την εξεύρεση εργασίας παιδιών από την Μεγαλόπολη γιατί όπως χαρακτηριστικά μου λένε τα τελευταία χρόνια ούτε 8μηνο δεν μπορούν να μπουν γιατί καλύπτονται οι θέσεις από μεσσήνιους που “βαπτίζονται” Μεγαλοπολίτες; Οι εργολάβοι που δραστηριοποιούνται σήμερα στην ΔΕΗ Μεγαλόπολης απασχολούν προσωπικό προερχόμενο αμιγώς από την Μεγαλόπολη; Γιατί κάτι Ρουμάνους έχω δει εγώ, κάτι Πακιστανούς, κάτι μηχανικούς εκ Μεσσηνίας βεβαίως βεβαίως κτλ. Οι διάφορες εταιρίες που αναλαμβάνουν διάφορα έργα για λογαριασμό της ΔΕΗ είναι όλες από την Μεγαλόπολη; Αυτός που έβαψε για παράδειγμα την καμινάδα της 4ης ήταν Μεγαλοπολίτης; Εδώ ακόμη και οι εταιρείες που αναλαμβάνουν επί σειρά ετών την λειτουργία της τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης κατοικοεδρεύουν στην Κοζάνη, κοροϊδευόμαστε εντελώς;
    “Τέλος πόσο μυαλό χρειάζεται για να δούμε ότι οι ιδιώτες θα φέρουν με μεγαλύτερη ευκαιρία τα απόβλητα και τα σκουπίδια στα ορυχεία;”
    Τον επίσημο χορό των αποβλήτων για την περιοχή της Μεγαλόπολης πάντως τον ξεκίνησε η κρατική- δημόσια ΔΕΗ με τα αιτήματά της (τα οποία έλαβαν κι έγκριση το 2011) για την δημιουργία ΧΔΒΑ κι όχι κάποιος ιδιώτης. Το ακόμη μεγαλύτερο βήμα το έκανε το ίδιο το κράτος αργότερα με το πρόσφατο ΕΣΔΕΑ και τους ΧΥΤΕΑ όπου συμπεριέλαβε την Μεγαλόπολη στους πρώτους υποψήφιους κι όχι κάποιος ιδιώτης και τέλος την ακόμη μεγαλύτερη συμβολή στο όλο ζήτημα την έδωσε η ίδια η δημοτική αρχή της Μεγαλόπολης που έδωσε προσφάτως την έγκριση της στο να αναλάβουν την διαχείριση των απορριμμάτων οι ιδιώτες και υποστήριξε με θέρμη κιόλας αυτή την απόφαση σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο αργότερα. Οι ιδιώτες για την διαχείριση των απορριμμάτων είναι οι καλοί και οι άλλοι για την πώληση της ΔΕΗ είναι οι κακοί… Θα είχε μεγάλη πλάκα πάντως να κτυπούσε την αγορά των μονάδων της Μεγαλόπολης καμία ΤΕΡΝΑ για να δούμε τι θα έκαναν αυτοί που της έδωσαν τα απορρίμματα και δηλώνουν σήμερα ότι δεν θα δεχθούν ιδιώτες για την ΔΕΗ.
    Η δημόσια ΔΕΗ με την ανοχή πάντα της τοπικής αυτοδιοίκησης (ας είναι καλά τα ρουσφέτια) δεν έκανε και πολλά πράγματα πάντως έως σήμερα για την αποκατάσταση των εδαφών. Αλλά ξέρουμε στην Ελλάδα οι ιδιώτες φταίνε και γι ‘ αυτό.
    Και στην Χαλκιδική κύριε Αλεβίζο οι υποψήφιοι “επενδυτές” δεν είχαν την τοπική κοινωνία με το μέρος τους (αντιθέτως έγιναν επικές μάχες) ωστόσο αυτό δεν τους πτόησε από το να προχωρήσουν, φτάνει που είχαν πολιτική κάλυψη και μιντιακό κατεστημένο με το μέρος τους κι αργότερα που έριξαν και μαρούλι είχαν κι εργαζόμενους να κάνουν διαδηλώσεις υπέρ τους. Εάν τάξουν θέσεις για βόλεμα ημετέρων θα έχουν και στην Μεγαλόπολη την εύνοια των τοπικών αρχών, ρωτήστε για παράδειγμα την δημοτική αρχή να σας πει γιατί έδωσε με χαρακτηριστική ευκολία την έγκρισή της στο να αναλάβει την διαχείριση των απορριμμάτων η ΤΕΡΝΑ άσχετα εάν λάβει ποτέ αυτά που νομίζει μιας και οι όμοροι Δήμοι είναι ισχυρότεροι σε όλα τα επίπεδα (τόσο που μέχρι και τις θέσεις στην ΔΕΗ Μεγαλόπολης καπαρώνουν εδώ και χρόνια).

    • Θα γράψω ότι έγραψα και στο facebook : Δεν μιλάω μόνο για εργασιακές κατακτήσεις των δεητζήδων. Η κατεύθυνση που θέλω να δώσω στο άρθρο μου είναι και τα υπόλοιπα θέματα, ποιος μπορεί να μας πείσει ότι οι ιδιώτες θα κάνουν όσα δεν έκανε μέχρι σήμερα η ΔΕΗ; Πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι πρέπει να πουληθούν – και με αυτό τον τρόπο- τα πάντα στην Μεγαλόπολη και το μέλλον θα είναι καλύτερο; Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι τα λαμόγια πολιτικοί και εργατοπατέρες δεν θα κάνουν πλάτες και στους ιδιώτες ; Δεν μπορώ να βρω κάτι να με πείσει ότι θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο

     Η κατάληξη λοιπόν έχει ως εξής: Συμφωνώ μαζί σας σε όσα αναφέρεστε για την κατάσταση της ΔΕΗ σήμερα, όντως κανείς δεν μας εγγυάται αν θα μπορέσει να αλλάξει κάτι αύριο. Επίσης από τις αναφορές σας για τον τρόπο αντιμετώπισης της εργατικής νομοθεσίας από τους ιδιώτες με καλύπτετε απόλυτα και είναι ακριβώς αυτά που αναφέρω και στο άρθρο. Μεγάλο το δίλημμα όντως , μην νομίζετε ότι με ελαφρά την καρδία και την σκέψη λέω αυτά που λέω. Επιλέγω ανάμεσα σε 2 κακές λύσεις την λιγότερο χειρότερη. Και κλείνοντας εξηγούμαι. Υπάρχουν ιδιώτες επιχειρηματίες που τιμούν τους εργαζομένους , είναι όμως λίγοι. Μαύρη εργασία, αδήλωτη είναι ο κανόνας. Το κέρδος ευαγγέλιο. Χωρίς λοιπόν να παραβλέπω τα στραβά και ανάποδα , επιλέγω να μην δέχομαι το ξεπούλημα , ειλικρινά σας λέω όχι για τα εργασιακά θέματα. Κυρίως για τα υπόλοιπα που σας ανέλυσα. Αυτή την στιγμή δεν έχει βρεθεί κάποιος να μου εμφανίσει ένα επιχείρημα η ένα στοιχείο που να μου δείξει ότι οι ιδιώτες που θα έρθουν αποτελούν καλύτερη λύση για την περιοχή, για το περιβάλλον , για όλα τα γενικότερα θέματα. ΑΝ δεν ήταν αυτά και είχα να αποφασίσω μόνο για τα εργασιακά θα είχα βγει στα κάγκελα να πουληθούν οι μονάδες!!!

     Συγνώμη που δεν φαίνεται το όνομα μου αλλά λόγω διαχείρισης φαίνεται το λογότυπο.
     Αλεβίζος Παναγιώτης

 2. Αληθευει οτι συνδικαλιστες μετατεθηκαν στην 5η Μοναδα η οποια απο οσο γνωριζω, δεν πωλειται; Αλλα μαλλον το κανανε για το καλο των συναδελφων! Γνωριζεται αν αληθευει κατι τετοιο; Αν αληθευει, παρακαλω σχολιαστε!!!

  • Κύριε Γεωργακόπουλε με αφορμή την ερώτηση σας , είναι ευκαιρία να ξεκαθαρίσει αυτό το ζήτημα , επειδή ακούγονται όντως πολλά.
   Οι μετακινήσεις εργαζομένων στην 5η μονάδα έγιναν σε 2 φάσεις, η πρώτη πριν 3 χρόνια που μετακινήθηκαν 13 εργαζόμενοι από τις μονάδες 1-2 που έκλεισαν και η δεύτερη πριν 2 περίπου χρόνια από την 4 μονάδα. Συνολικά όλες οι μετακινήσεις των 20 εργαζομένων έχουν γίνει τουλάχιστον πριν 2 χρόνια. Μάλιστα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι την περίοδο εκείνη ήταν στόχος η μονάδα 5 και υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα. Η υπόθεση της πώλησης μονάδων ( είτε της Φλώρινας , είτε της Μεγαλόπολης ) ξεκίνησε σαν πληροφορία τον Δεκέμβριο του 2016 , όταν έγινε γνωστή η απόφαση του Ευρωπαικού δικαστηρίου.Το 2014 με την υπόθεση της μικρής ΔΕΗ δεν υπήρχαν οι μονάδες της Μεγαλόπολης στην λίστα προς πώληση. Αυτά που σας αναφέρω εννοείται ότι μπορεί να τα ελέγξει πολύ εύκολα ο καθένας.
   Το θέμα το γνωρίζω πολύ καλά γιατί είμαι ένας από τους 13 που μετακινηθήκαμε πριν 3 χρόνια από τις παλιές μονάδες.

   Αλεβίζος Παναγιώτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ