ΑρχικήΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑΚαταγγελία Χουντή ότι το ΥΠΕΚΑ θέλει να ματαιώσει επίσκεψη ευρωβουλευτών στη Μεγαλόπολη...

Καταγγελία Χουντή ότι το ΥΠΕΚΑ θέλει να ματαιώσει επίσκεψη ευρωβουλευτών στη Μεγαλόπολη για περιβαλλοντικά ζητήματα

To ΥΠΕΚΑ προσπαθεί να ματαιώσει επίσκεψη Ευρωβουλευτών- Επιθεωρητών για περιβαλλοντικά εγκλήματα στο ΧΥΤΑ Γραμματικού, στην Κέρκυρα και την Μεγαλόπολη
Επιστολή καταγγελία του Ν. Χουντή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. M. Schulz

Μετά από  πιέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) να ματαιώσει τη διερευνητική επίσκεψη στην Ελλάδα Ευρωβουλευτών- Επιθεωρητών  που θα εξέταζαν περιβαλλοντικά εγκλήματα στο ΧΥΤΑ Γραμματικού, στην Κέρκυρα και την Μεγαλόπολη, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να αναβάλλει την προγραμματισμένη αποστολή της για τον Σεπτέμβριο.

Αυτά κατήγγειλε, με επιστολή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. M. Schulz.

Το πλήρες κείμενο  της Επιστολής προς τον κ. Σούλτς έχει ως εξής:

«Στρασβούργο, 22-5-2013

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Ανακοινώθηκε χθες ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για τις 28-31 Μάιου 2013 Διερευνητική Αποστολή (Fact Finding Mission) της Επιτροπής Αναφορών στην Ελλάδα, η οποία θα διερευνούσε καταγγελίες για κραυγαλέες παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας και πρόδηλα σφάλματα σε έργα «διαχείρισης» απορριμμάτων στην Ελλάδα, όπως έκανε στο παρελθόν και για την Ιταλία. Το αίτημα για την πραγματοποίηση της αποστολής αυτής είχε τεθεί από Αναφορά που υπέγραφαν 2250 περίπου κάτοικοι της περιοχής του Γραμματικού από το 2011. Ταυτόχρονα η Επιτροπή είχε προγραμματίσει, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε ήδη καταρτίσει, να επισκεφτεί εκτός από το Γραμματικό την Μεγαλόπολη και την Κέρκυρα, περιοχές για τις οποίες είχε επίσης δεχτεί σχετικές καταγγελίες.

Προχθές (20/5/2013) με πληροφόρησαν από την Αθήνα, ότι το θέμα της Διερευνητικής Αποστολής και ειδικά η παρουσία της στο Γραμματικό απασχόλησε το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος σε υπουργικό επίπεδο κι ότι αναζητείτο τρόπος προκειμένου να πειστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ματαιώσει την προγραμματισμένη επίσκεψη. Για τον λόγο αυτό τηλεφώνησα σε εκπρόσωπο της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και στη γραμματεία της Επιτροπής Αναφορών στις 20/5 ώρα 7 μ.μ., οι οποίοι βρίσκονταν σε μεταξύ τους σύσκεψη για την οργάνωση της Αποστολής κι έλαβα καθησυχαστικές απαντήσεις.

Την επόμενη μέρα, 21/5/2013, μου ανακοινώθηκε προφορικά η αναβολή, για τον Σεπτέμβρη, της προγραμματισμένης Διερευνητικής Αποστολής, λόγω αδυναμίας κάποιων μελών να συμμετάσχουν. Σήμερα 22/5/2013 μου στάλθηκε και σχετική επιστολή από την Επιτροπή Αναφορών.

Σημειώνω ότι, Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές αλλά και χιλιάδες κάτοικοι, προετοιμάζονταν και ανέμεναν την επίσκεψη η οποία έχει απασχολήσει και το  Ελληνικό Κοινοβούλιο σε σχετική συζήτηση και έχει παρουσιαστεί εκτενώς από τον Τύπο. Σας ενημερώνω επίσης ότι η αναβολή συμπίπτει με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής αναδόχου για τον ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων)  Γραμματικού, είναι έτοιμο να ανακοινώσει τον τελικό μειοδότη εντός των προσεχών ημερών, γεγονός που θα δημιουργήσει νέα τετελεσμένα.

Αντιλαμβάνεστε κ. Πρόεδρε, ότι οι εν λόγω χειρισμοί πλήττουν καίρια όχι μόνο το κύρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εμφανίζεται στη συνείδηση των πολιτών να υποκύπτει στις πιέσεις κυβερνητικών παραγόντων οι οποίοι έχουν ταυτιστεί με συγκεκριμένα «επενδυτικά» σχέδια (κατασκευαστικά και διαχείρισης απορριμμάτων) αδιαφορώντας πλήρως για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και το δημόσιο συμφέρον.

Είμαι βέβαιος κ. Πρόεδρε  ότι θα περιφρουρήσετε το κύρος του  Κοινοβουλίου μας και θα διερευνήσετε σε βάθος αυτή την υπόθεση.

Με εκτίμηση,

Νικόλαος Χουντής

Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, GUE/NGL, μέλος της Επιτροπής Αναφορών»

Από το Arcadia Portal

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ