Τι μπορεί να πει και να κάνει κάποιος, όταν δημόσιοι λειτουργοί εμποδίζουν με κάθε τρόπο την ανάπτυξη ενός τόπου, παρά να ζητήσει την παρέμβαση υπουργού; Γιατί αυτός ίσως είναι ο μόνος τρόπος, προκειμένου να περισωθεί η διοργάνωση μιας έκθεσης για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Και πού: Στην ιστορική Καρύταινα, το ορμητήριο του Κολοκοτρώνη….
Αυτό το νόημα έχει και αυτό το σημείωμα: Να ζητήσει την παρέμβαση της κυρίας Λίνας Μενδώνη, της υπουργού που έχει αποδείξει με τη δράση της και την αποφασιστικότητά της ότι ξεπερνά κάθε εμπόδιο, για να ασχοληθεί με ένα θέμα που δημιουργούν καρεκλοκένταυροι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού.
Εδώ και ένα χρόνο έχει αρχίσει από τον σύλλογο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» η προετοιμασία για την έκθεση με υλικό από τον Αγώνα του 1821 με όπλα, έγγραφα και έργα τέχνης, προκειμένου να παρουσιαστούν σε ένα πυργόσπιτο, τον Πύργο της Λεβένταινας. Γι΄αυτό το λόγο, υποβλήθηκε και η σχετική αίτηση στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.
Αξίζει να επισημανθεί άλλωστε, ότι στο ίδιο κτίριο ο σύλλογος έχει οργανώσει με επιτυχία στο παρελθόν και άλλες εκθέσεις. Κι ήταν από τις λίγες φορές που ο Πύργος της Λεβένταινας άνοιξε για το κοινό, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και τα άλλα μνημεία της Καρύταινας είναι κλειστά, ελλείψει φύλακα, στερώντας από τους επισκέπτες τη χαρά να τα γνωρίσουν.
Ο σύλλογος «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» ακολούθησε κατά γράμμα τις οδηγίες της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και τήρησε όλες τις διαδικασίες για την λήψη σχετικής άδειας. Με την αποχώρηση όμως, της έως τότε προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που μάλιστα θα ήταν και συνδιοργανώτρια της έκθεσης, άρχισαν τα προβλήματα και η κωλυσιεργία….
Ο νέος προϊστάμενος, αν και στην αρχή εμφανίστηκε πρόθυμος να προωθήσει το αίτημα και να διεκπεραιώσει την έκδοση της άδειας, στην πορεία άρχισε να εμφανίζει προσκόμματα.
Κατ΄αρχάς δήλωσε απροθυμία για συμμετοχή της Εφορείας στη διοργάνωση και ζήτησε σχέδια και μελέτη για την έκθεση, τα οποία ωστόσο, του υποβλήθηκαν. Εν συνεχεία, ένα μήνα μετά, κι ενώ ο χρόνος πλέον πιέζει, σε ερώτηση του συλλόγου για την εξέλιξη της υπόθεσης, απάντησε, ότι το αίτημα θα έπρεπε να παραπεμφθεί στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Νέα καθυστέρηση, καθώς είναι άγνωστο τι έχει πράξει η Εφορεία επ΄ αυτού. Αντίθετα από πλευράς του προϊσταμένου της υπήρξε προς τον σύλλογο γραπτή απάντηση δηκτική, προσβλητική και, κυρίως, παραπέμποντας και εκθέτοντας τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου. Παράλληλα μάλιστα αμφισβητήθηκε και η …γνησιότητα της μελέτης της έκθεσης, αφού στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Δευτερον, η μελετη δεν ειναι δικη σας, αφου δεν την εκπονησατε εσεις! Εκτος και εαν εχετε πια και αυτο το ρολο» αναφέρει επιτιμητικά ο κ. Προϊστάμενος (πιστή αντιγραφή, χωρίς τόνους). Δηλαδή τι υπονοεί ο κ. Εφορος. Οτι είναι c(l)opy paste δικής του μελέτης;
Είναι αδύνατον να κατανοήσει κανείς την αδιαφορία έως και εχθρότητα της Εφορείας προς την προσπάθεια τέλεσης μιας εκδήλωσης, που εκτός από την σημασία της για τον τόπο και τους ανθρώπους, αφού ανακαλεί τις ιστορικές μνήμες της περιοχής, συμβάλλει και στην ένταξη ενός μνημείου στη σύγχρονη κοινωνία.
Όπως επίσης είναι αδύνατον να κατανοηθεί αυτή τη στάση απαξίωσης προς έναν ιστορικό σύλλογο, που έχει αποδείξει πολλαπλώς την ποιότητα και τη σημασία των εκδηλώσεων που αναλαμβάνει, πόσο μάλλον, που η φετινή αφορά στην απότιση φόρου τιμής στους αγωνιστές του ΄21 και δη τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, η αύρα του οποίου υπάρχει ακόμη πάνω από την Καρύταινα.
Με ελάχιστο χρόνο να απομένει ως τα εγκαίνια της έκθεσης, που όλοι περιμένουν, μόνον η υπουργός θα μπορούσε λοιπόν να δώσει μια λύση, ώστε όλα να πάνε κατ΄ευχήν και να μην οδηγηθεί μία τέτοια εκδήλωση σε ματαίωση.
Ηλίας Μάτσικας από το protothema.gr