ΑρχικήΑΡΘΡΑΚαλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Ίσιωμα Καρυών 2018

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Ίσιωμα Καρυών 2018

Ολοκληρώθηκαν και φέτος με μεγάλη επιτυχία οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις της Ένωσης στο χωριό Ίσιωμα Καρυών. Για άλλη μια φορά στήθηκε μια γιορτή πολιτισμού στις 24 και 25 Αυγούστου και συσπείρωσε συγχωριανούς και φίλους στην πλατεία του χωριού μας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μοιραστούν στιγμές χαράς, συγκίνησης, αναμνήσεις και κοινά βιώματα. Είμαστε όλοι μαζί, γιατί το «μαζί» κρύβει δύναμη, κρύβει αγάπη! Γιατί θέλουμε όλοι μαζί να ονειρευτούμε και να κάνουμε το αδύνατο δυνατό! Θέλουμε να ξαναζωντανέψουμε τον τόπο μας, διατηρώντας την πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς αυτή αποτελεί πιστοποίηση της ταυτότητάς μας!

Αναλυτικότερα, την Παρασκευή, 24 Αυγούστου, απολαύσαμε στην πλατεία του χωριού «τις γεύσεις της γιαγιάς». Η εκδήλωση άρχισε με την εισήγηση του Διαιτολόγου Διατροφολόγου, κ. Μπερτζελέτου. Ο κ. Μπερτζελέτος έθεσε, αρχικά, το εξής ερώτημα στο κοινό που τον παρακολουθούσε: «Υπάρχει τοπική κουζίνα;» Στη συνέχεια, αφού έκανε κάποιες αναδρομές στις διατροφικές συνήθειες της Αρχαίας Ελλάδας και του Βυζαντίου, κατέληξε στη διατύπωση ότι το φαγητό έχει μνήμη και ταυτότητα. Διατηρώντας τη μνήμη και την παράδοση, η μεσογειακή διατροφή αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερτζελέτος. Σύνδεσε, επίσης, την παραδοσιακή διατροφή με την καλή υγεία, την ανάπτυξη της οικονομίας και τη θετική συμβολή στο περιβάλλον. Κλείνοντας την ομιλία του συνέστησε, ωστόσο, να τρώμε παστό λίγες φορές το χρόνο, κατσίκι λίγες φορές το μήνα, ενώ τραχανά, σχεδόν κάθε μέρα.

Στη συνέχεια, η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής της παραδοσιακής αρκαδικής κουζίνας, με τίτλο «Οι συνταγές της νοικοκυράς», κ. Λάγκα, μοιράστηκε μαζί μας αναμνήσεις γεύσεων από την παιδική της ηλικία, με την παρασκευή του γιαουρτιού και το ζύμωμα του ψωμιού. Τόνισε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να τρεφόμαστε με φρέσκα προϊόντα του τόπου μας της εποχής τους, αλλά και εκτός εποχής, σε άλλες μορφές, όπως μαρμελάδες, τουρσιά, πελτέ κ.ά. Για την κ. Λάγκα η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική δεν έχουν μόνο πρακτική χρησιμότητα, αλλά διαμορφώνουν την κουλτούρα μας, ενώ, παράλληλα, αποτελούν ένα τρόπο να έρθουμε πιο κοντά στους δικούς μας ανθρώπους και να τους δείξουμε την αγάπη μας. Η κ. Λάγκα παρουσίασε, τέλος, την τέχνη της μαγειρεύοντας «Περιβολίσια», τα οποία και απολαύσαμε.

Από νωρίς, οι κυρίες από το Κ.Α.Π.Η έφτιαχναν, ωστόσο, τηγανίτες, με ξεχωριστό μεράκι τις οποίες και γεύτηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Όλο το χωριό μοσχοβόλησε και ξύπνησε παιδικές αναμνήσεις σε πολλούς από εμάς. Σημαντική ήταν η προσφορά των γυναικών του Πολιτιστικού Συλλόγου Θωκνίας, οι οποίες με περισσή δεξιότητα ετοίμασαν για την εκδήλωση δίπλες, κολοκυθοκεφτέδες, τραχανά κ.ά. παραδοσιακά εδέσματα. Ανεκτίμητη ήταν, επίσης, η συμβολή γυναικών και ανδρών από το Ίσιωμα, τις Καρυές κ.α., οι οποίοι με τις γαστρονομικές δημιουργίες τους μας ταξίδεψαν στις γεύσεις της γιαγιάς μας. Ο καγιανάς, το φρικασέ, το κουνέλι στιφάδο, τα στριφτά μακαρόνια, ο μπακαλιάρος στο φούρνο, ο χαλβάς, η καρυδόπιτα, η μπουγάτσα κ.ά. ανέσυραν μνήμες από το παρελθόν και θύμισαν σε πολλούς γεύσεις που είχαν, ίσως, ατονήσει μέσα τους.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, στρώθηκε ένα μεγάλο τραπέζι στο κέντρο της πλατείας, το οποίο και φιλοξένησε τα πιάτα με τις παραδοσιακές γεύσεις. Τις γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα μετέφερε ο αέρας σε κάθε σημείο του χωριού, ενώ το τριζόνι της βραδιάς τραγουδούσε για τις γεύσεις του τόπου μας. Όπως και τότε! Παλιά! Έτσι, το έφτιαχνε και η γιαγιά μου, μονολογούσαν κάποιοι, καθώς δοκίμαζαν και θυμούνταν……!

Το Σάββατο 25 Αυγούστου απολαύσαμε και ψυχαγωγηθήκαμε με μια παράσταση θεάτρου σκιών από το μικρό μας φίλο καραγκιοζοπαίχτη Δημήτρη Χατζημιχαήλ, μαθητή της Τετάρτης Τάξης του Δημοτικού. Η παράσταση, την οποία επιμελήθηκε και παρουσίασε ο ίδιος ο Δημήτρης, είχε τίτλο: «Ο Καραγκιόζης Παλαιοντολόγος». Πρόκειται για μια απολαυστική παράσταση με άφθονο γέλιο και εξαιρετικά μηνύματα για τη διάσωση και διαφύλαξη της πολιτισμικής παράδοσης, καθώς και τις αξίες της ζωής. Μέσα από τη φωνή του Δημήτρη ζωντάνεψαν ο Καραγκιόζης, αυτός ο αγαπημένος μας λαϊκός ήρωας με την τετραπέρατη σκέψη, τα Κολλητήρια, ο Μπαρμπαγιώργης, ο Βεζύρης κ.ά. Ο Καραγκιόζης με όλο το επιτελείο του προσπαθεί να βοηθήσει τον καθηγητή, κ. Θεοδώρου, να αυξήσει τη συλλογή των ευρημάτων, αναζητώντας απολιθώματα σε περιοχές του χωριού, όπως στον Αγιάννη. Ο Βεζύρης θέλει, όμως, να τα πάρει και να τα κρατήσει, γι’ αυτό και ο Καραγκιόζης ζητάει βοήθεια από τους ανθρώπους του χωριού. Το πρόβλημα λύνεται, τελικά, όταν όλοι μαζί μ’ ένα στόμα λέμε ότι τα ευρήματα δεν ανήκουν σε κανένα, αλλά σε όλους μας. Λέμε, ακόμα, ότι είναι χρέος όλων να διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και για το λόγο αυτό θα φυλαχτούν στο Παλαιοντολογικό Μουσείο που χτίζεται στο χωριό, για να μπορούν να τα βλέπουν όλοι οι άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο. Το κοινό καταχειροκρότησε το Δημήτρη και του ευχήθηκε να γίνει μεγάλος και τρανός καραγκιοζοπαίχτης δίνοντας πάντα στους ανθρώπους μηνύματα υψηλά και πανανθρώπινα. Ευχαριστούμε πολύ Δημήτρη!

Η βραδιά μας συνεχίστηκε με παραδοσιακούς χορούς που μας χάρισε ο Χορευτικός Σύλλογος Καλαμάτας «Ξενία». Η χορευτική ομάδα παρουσίασε επί σκηνής χορούς της Πελοποννήσου και Νησιώτικους, σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε τη μουσικοχορευτική μας παράδοση και τις παραδοσιακές ενδυμασίες των τόπων. Μεγαλύτερο είναι το χρέος μας, κυρίως, προς τους νέους. Αυτούς θέλουμε να ενθαρρύνουμε να ενστερνιστούν την πολιτιστική μας κληρονομιά και να ενισχύσουμε την αίσθησή τους ότι ανήκουν σ’ ένα κόσμο, στον οποίο το παρελθόν συναντά και ενώνεται με το μέλλον.

Οι καλοκαιρινές μας εκδηλώσεις έκλεισαν με το παραδοσιακό μας γλέντι. Οι συγχωριανοί και οι φίλοι τραγούδησαν και χόρεψαν υπό τους ήχους της δημοτικής μουσικής αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη διαχρονική αξία της παράδοσης, καθώς και την ενωτική δύναμη του χορού.

Και του χρόνου!

Ένωση Ισιωματαίων

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ