ΑρχικήΔΡΑΣΕΙΣΚΑΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΣ

ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΣ

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ύστερα από την θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε την απόφαση ένταξης για χρηματοδότηση του έργου «Ανάδειξη κάστρου Καρύταινας (Διαμόρφωση μονοπατιού, συντήρηση – στερέωση Ιερού Ναού Παναγίας, στερέωση οικίας Κολοκοτρώνη και αποκατάσταση Βυζαντινού πύργου Ματζουρανόγιαννη, αποκατάσταση πύργου Λεβένταινας)» στο ΔΕΠΙΝ – Πελοποννήσου 2007 – 2013 συνολικού προϋπολογισμού 1.300.000,00  €
Το Κάστρο της Καρύταινας είναι κηρυγμένο ως προέχων βυζαντινό μνημείο της χώρας (ΒΔ 25-2-1922, ΦΕΚ 28/τ.Α’/26-2-1922), κτίσθηκε γύρω στα μέσα του 13ου αιώνα από τους Φράγκους για τον έλεγχο της βορειοανατολικής Αρκαδίας, ίσως στα ερείπια της Αρχαίας Βρένθης.
Η αποκατάσταση της διαδρομής και των σημαντικών κτισμάτων στις πλαγιές του λόφου και η μελλοντική σύνδεσή του με σημαντικά κτίσματα εντός του οικισμού θα συμβάλλουν στην ενσωμάτωση του αρχαιολογικού χώρου στη σύγχρονη ζωή του οικισμού.
Το έργο που θα υλοποιηθεί περιλαμβάνει:
1.      Διαμόρφωση του μονοπατιού Κάστρου Καρύταινας
Στο έργο προβλέπεται η διατήρηση της σημερινής χάραξης της διαδρομής, η βελτίωση τοπικά των κλίσεων και η ομοιογενής επίστρωσή της με τοπικούς πλακοειδείς σχιστόλιθους ακανόνιστου σχήματος. Για την αποφυγή εκσκαφών και εκβραχισμών προβλέπεται τοπικά σε δύο σημεία η κάλυψη της υψομετρικής διαφοράς και γενικά η ομαλοποίηση των κλίσεων να γίνει με αναστρέψιμη μεταλλική κατασκευή επενδεδυμένη με ξύλινα πατήματα. Προβλέπεται επίσης η αποκατάσταση και διαμόρφωση του μονοπατιού από το Ναό της Παναγίας προς την πύλη του Κάστρου. Σε επικίνδυνο σημείο του τμήματος αυτού προβλέπεται η διαπλάτυνση του μονοπατιού με μεταλλική κατασκευή πακτωμένη στο βράχο.
Στην αρχή της διαδρομής θα κατασκευαστεί λιθόκτιστο κτίσμα με κεραμοσκεπή το οποίο θα περιλαμβάνει φυλάκιο και χώρους W.C. κοινού, εμβαδού 50τ.μ.
Τέλος στην διαδρομή θα τοποθετηθούν καθιστικά, ενημερωτικές πινακίδες και θέσεις θέασης σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης.

2.      Συντήρηση και στερέωση Ι.Ν. Παναγίας του Κάστρου Καρύταινας
Στο έργο προβλέπονται εργασίες αποκατάστασης των οικοδομικών προβλημάτων και παρεμβάσεις για την αισθητική αναβάθμιση της εικόνας του μνημείου.
Συγκεκριμένα:
·         Για την αντιμετώπιση της υγρασίας προτείνεται η κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου στην βόρεια και στην ανατολική πλευρά του ναού.
·         Καθαίρεση των νεότερων τσιμεντοκονιαμάτων από την εξωτερική επιφάνεια της λιθοδομής και από την στέγη.
·         Βαθύ αρμολόγημα της λιθοδομής στην εξωτερική της πλευρά, μετά την απομάκρυνση του διαβρωμένου και σαθρού παλιού κονιάματος. Περιοχές με παλιό κονίαμα σε καλή κατάσταση θα διατηρηθούν ως έχουν.
·         Επισκευή εσωτερικών επιχρισμάτων μετά από έρευνα του υποστρώματος και με τις υποδείξεις από ειδικευμένο συντηρητή αρχαιοτήτων.
·         Καθαρισμός και συντήρηση του πλακόστρωτου δαπέδου του ναού και του εξωνάρθηκα.
·         Αντικατάσταση των ξύλινων θυρών και συντήρηση του ξύλινου τέμπλου.
·         Απομάκρυνση της βλάστησης από το άμεσο περιβάλλον του μνημείου και καθαρισμού των τοίχων από βιολογικές επικαθίσεις.
·         Στο νάρθηκα θα γίνει στερέωση της σωζόμενης λιθοδομής με αρμολόγημα, μικρές συμπληρώσεις, λίθινα κλειδιά και επικάλυψη στην απόληξή τους με στεγανό κονίαμα για την αποτροπή της περαιτέρω αποσάθρωσης από τα όμβρια ύδατα.

3.      Στερέωση οικίας Κολοκοτρώνη στο Κάστρο Καρύταινας
Στο έργο προβλέπονται:
·         Εργασίες στερέωσης των δομικών στοιχείων για την αποφυγή περαιτέρω απώλειας υλικού όπως:
·         Βαθύ αρμολόγημα των σωζόμενων τοιχοποιιών,
·         Έμφραξη και συρραφή με επιμήκη λίθινα «κλειδιά» των ρωγμών, και
·         Τοπικές συμπληρώσεις λιθοδομής στην παρειά του τοίχου κυρίως εξωτερική.
·         Αποτροπή της κατερχόμενης υγρασίας με επίστρωση στεγανής τσιμεντοκονίας στην στέψη των τοίχων (σαμαράκι) με ενσωματωμένο δομικό πλέγμα.
·         Οικοδομικές αποκαταστάσεις για την κατανόηση των επιμέρους στοιχείων όπως:
·         Αποκατάσταση δύο τυφεκιοθυρίδων,
·         Συμπληρώσεις λιθοδομών στους τρεις πυργίσκους μέχρι το ύψος συγκρότησης των μπάζων
·         Καθαρισμός από λιθοσωρούς και χώματα στο εσωτερικό του κτηρίου γι
α την αποκάλυψη στοιχείων που αφορο

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια