ΑρχικήΑΡΘΡΑΚάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα στην κινητοποίηση για την μονάδα ζωοτροφών στο Αθήναιο

Κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα στην κινητοποίηση για την μονάδα ζωοτροφών στο Αθήναιο

Οι μακροχρόνιοι σχεδιασμοί για την εξασφάλιση των επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιοχή μας, είναι σε πλήρη εξέλιξη. Στη Μεγαλόπολη με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος κλείνουν τις λιγνιτικές μονάδες με βαριές συνέπειες και δρομολογούν την καύση απορριμμάτων και τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ).

Στην Παλαιόχουνη ξεκίνησε η κατασκευή της κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και  του ΧΥΤΥ της ΤΕΡΝΑ με εγγυημένη μακροχρόνια κερδοφορία για την εταιρεία και βαρύ περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος για τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου.

Ο ιδιώτης επιχειρηματίας δεν νοιάζεται για την υγεία των κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις στις μικρές οικογενειακές δραστηριότητες, στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τη μεταποίηση. Νοιάζεται για τη μεγιστοποίηση των κερδών του.

Μόνο η διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικά των επικίνδυνων από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα μπορεί να γίνει με το λιγότερο οικονομικό – κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος. Μόνο τότε οι χωροθετήσεις τέτοιων μονάδων θα γίνονται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, που δεν θα επιβαρύνουν ήδη επιβαρυμένες περιοχές.

Η μετατροπή της ευρύτερης περιοχής της Ασέας σε ζώνη άσκησης κάθε είδους ρυπογόνων δραστηριοτήτων ξεκίνησε με την απόπειρα μεταφοράς και εγκατάστασης στο Αθήναιο της γνωστής μονάδας επεξεργασίας σάπιων και ψόφιων. Προβλέπουν να επεξεργάζονται 300 τόνους την ημέρα όταν στα Λεχαινά επεξεργάζονταν 90 τόνους. Προβλέπουν επεξεργασία κατάλοιπων από σφάγια-τυροκομεία (τυρόγαλα) – πτηνοτροφία (κοτσιλιές). Με 90 τόνους βρώμαγε η περιοχή σε ακτίνα 8 και 10 χιλιομέτρων. Με τριπλάσια ποσότητα μέχρι που θα φτάσει η βρώμα; Η κατάσταση αυτή αφορά όλο το Δήμο Τρίπολης.

Για αυτό το έγκλημα στην περιοχή μας με τη μεταφορά του εργοστασίου από τα Λεχαινά ήταν πολλοί που γνώριζαν αλλά σιωπούσαν ένοχα και συγκάλυπταν όλες τις μεθοδεύσεις μέχρι να πάρει έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων. Η αποκάλυψη του εγκλήματος την τελευταία στιγμή και ο γενικός ξεσηκωμός των κατοίκων ανάγκασε όλους αυτούς ακόμη και εκείνους που έβλεπαν οφέλη στη βρόμα και τη δυσοσμία να πούνε όχι.

Η ομόφωνη απόρριψη της ΜΠΕ από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης και στη συνέχεια από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, η κάλυψη από το Δήμο και την Περιφέρεια των νομικών και διαχειριστικών εξόδων για ένσταση στον υπουργό, ασφαλιστικά μέτρα κλπ. η εντολή Περιφερειάρχη για να σταματήσει κάθε ενέργεια για την έκδοση άδειας, είναι οι πρώτες μικρές νίκες των κατοίκων που ξεσηκώθηκαν.  

Ξέρουμε ότι οι σχεδιασμοί που διασφαλίζουν μακροχρόνια τα συμφέροντα του κεφαλαίου δεν εγκαταλείπονται και δεν αλλάζουν εύκολα και είμαστε βέβαιοι ότι οι μεθοδεύσεις δεν θα σταματήσουν.

Με διαδικασίες εξπρές πριν ακόμα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου που αποφάσισε ομόφωνα ΚΑΤΑ μεθόδευσαν την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων για τη μεταφορά και λειτουργία στο Αθήναιο της μονάδας που σφραγίστηκε στα Λεχαινά Ηλείας με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Ξέρουμε ότι όλοι αυτοί που συγκάλυπταν και στήριζαν το έγκλημα αλλά αναγκάστηκαν να πουν ΟΧΙ δεν θα είναι μαζί μας και στη συνέχεια.

Μόνο με την οργανωμένη δράση μας οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής μπορούμε να εμποδίσουμε την εγκατάσταση της συγκεκριμένης μονάδας στο Αθήναιο και να ακυρώσουμε τους σχεδιασμούς και την εγκατάσταση και άλλων ρυπογόνων δραστηριοτήτων, στην ευρύτερη περιοχή.

Παλεύουμε για:

Να μην εγκατασταθεί στο Αθήναιο η μονάδα επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων.
Να ξηλωθούν τώρα και να απομακρυνθούν όσα μηχανήματα τοποθετήθηκαν στο εργοστάσιο.
Να μην εγκατασταθούν στην περιοχή μας άλλες ρυπογόνες μονάδες, όπως  επεξεργασίας αποβλήτων τυροκομείου, πτηνοτροφικών μονάδων, βιοαέριο, καύση απορριμμάτων, πυρινελαιουργείων, Α.Π.Ε., κλπ.
Μέτρα στήριξης στη γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, έργα βελτίωσης της δυνατότητας ύδρευσης – άρδευσης και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να επιδεινωθούν οι ήδη δύσκολες συνθήκες από τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων νερού από της ρυπογόνες δραστηριότητες.
Απόκρουση των συνεπειών από τη λειτουργία της ΜΕΑ και του ΧΥΤΥ στην Παλαιόχουνη.
Απαιτούμε από το Δήμο Τρίπολης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να γίνουν τώρα μετρήσεις και να καταγραφούν σε βάση δεδομένων όλα τα περιβαλλοντικά στοιχεία και ειδικότερα αυτά για τα νερά για να μπορούν στην πορεία να γίνονται συγκρίσεις.

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ

Δευτέρα 5 Ιούλη στις 7:30μμ στη Κεντρική Πλατεία της Τρίπολης για να μην γίνει η ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Βαλτετσίου ΧΑΒΟΥΖΑ όλης της Πελοποννήσου.

Επιτροπή Αγώνα

από το ArcadiaPortal.gr

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ