xabilomati9-2-23
spot_img
ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΙδιώτης ζητάει την κατασκευή και διαχείριση δικτύων φυσικού αερίου στην Μεγαλόπολη με...

Ιδιώτης ζητάει την κατασκευή και διαχείριση δικτύων φυσικού αερίου στην Μεγαλόπολη με μνημόνια, και διαδικασίες που ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο

Ξεκινάω το κείμενο μου με μερικά γρήγορα συμπεράσματα από το κείμενο του μνημονίου που βγήκε στην δημοσιότητα χθες. (Δείτε ΕΔΩ). Η σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Μεγαλόπολης πάρθηκε χθες Τετάρτη 1η Ιουλίου.

Μια ιδιωτική εταιρία έχει καταθέσει από τον Απρίλιο αίτηση στην ΡΑΕ και ζητάει άδεια κατασκευής και διαχείρισης δικτύων φυσικού αερίου στην Μεγαλόπολη. Η ΔΕΔΑ που για λίγο ακόμα διάστημα είναι δημόσια και πολύ σύντομα θα ιδιωτικοποιηθεί δεν ενδιαφέρεται για την Μεγαλόπολη. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια ο Δήμος Μεγαλόπολης αφού ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης και οι 8 σύμβουλοι του που έχουν την ευθύνη του Δήμου έχουν αποφασίσει ότι αυτή είναι η μόνη λύση. Tο βασικό μας θέμα δε είναι ποιος θα πάρει την κατασκευή , μια καθαρά ιδιωτική εταιρία η μια υπό ιδιωτικοποίηση εταιρία αλλά με ποιες διαδικασίες.

Αυτή λοιπόν η ιδιωτική εταιρία Η EDIL ΤΕΧΝΙΚΗ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με το διακριτικό τίτλο «HELLAS EDIL S.A.» έχει καταθέσει αίτηση στην ΡΑΕ στις 14 Απριλίου 2020 , η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) ανακοίνωσε την άιτηση αυτή μόλις σήμερα Πέμπτη 2 Ιουλίου μια ημέρα μετά την εμφάνιση του μνημονίου. Δείτε την σχετική ανακοίνωση ΕΔΩ

Με την επιλογή του Δημάρχου να περάσει το μνημόνιο από την Οικονομική Επιτροπή και όχι από το συμβούλιο, καταργείται στην ουσία το δημοτικό συμβούλιο Μεγαλόπολης,  δεν  χρειάζεται  πλέον, δεν είναι απαραίτητο για σημαντικά θέματα, παρά μόνο για να συνεδριάζει επί ώρες και να υπάρχουν αποφάσεις επί απλών καθημερινών θεμάτων. Άκουσα με μεγάλη έκπληξη τον Δήμαρχο να λέει δεν είναι απαραίτητο να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο για την κατασκευή των δικτύων !!

Το Δ.Σ της Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης έχει συνεδριάσει προφανώς και έχει αποφασίσει θετικά για να υπογράψει το μνημόνιο ο πρόεδρος της Τηλεθέρμανσης. Αναρωτιέμαι βέβαια αν τα μέλη του Δ.Σ. της Τηλεθέρμανσης έχουν λάβει κάποια νομική γνωμοδότηση για το αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες εναντίον τους για την απόφαση τους αυτή.

Ένας Δήμαρχος, ένας πρόεδρος Τηλεθέρμανσης, ένας ιδιοκτήτης ιδιωτικής εταιρίας, ένας εκπρόσωπος της ΔΕΗ και της ΔΕΣΦΑ αποφασίζουν ότι θα συνεργαστούν προκειμένου:

Να προβούν σε ενέργειες για την τροποποίηση , αναθεώρηση και νέα ένταξη προγράμματος χρηματοδότησης του έργου κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου , αρχικά στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, μετά στο ΕΣΠΑ και στο Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη. Και προκύπτει το εύλογο ερώτημα  τι ακριβώς ενέργειες θα κάνουν; Έχουν την δυνατότητα να παρεμβαίνουν σε τέτοια θέματα;  Έχουν την δέσμευση ή την έγκριση της Κυβέρνησης; Και όλα αυτά βεβαίως για να κάνει τα δίκτυα η Ιδιωτική Εταιρία. Και όλα αυτά πρέπει να βιαστούν να τα κάνουν γιατί από το 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί πλέον έργα Φυσικού Αερίου !

Όλοι μαζί δεσμεύονται και υπόσχονται ότι η σύνδεση των πολιτών θα είναι χωρίς επιβάρυνση και ότι όλα τα ποσά που χρειάζονται για συνδέσεις , μελέτες και μηχανήματα θα καλυφθούν από διάφορες πηγές χρηματοδότησης που ακόμα δεν είναι γνωστές και δεν έχουν καθοριστεί, απλά  μέσω του μνημονίου αναφέρεται ότι θα γίνει από το ΕΣΠΑ και από Εθνικούς Πόρους. Το μνημόνιο όμως δεν το υπογράφει κανένας Υπουργός και καμία Κυβέρνηση και είναι σαφέστατο ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για αυτό. Οι αναφορές αυτές του μνημονίου  έρχονται  σε πλήρη αντίθεση  από τις πρόσφατες δηλώσεις του  Υπουργού κ. Χατζηδάκη ότι δεν θα πληρώσουν τέλη μόνο οι υπάρχοντες καταναλωτές Τηλεθέρμανσης.

 Υπάρχει μήπως κάποια δέσμευση από πλευράς Κυβέρνησης ότι όλα θα είναι δωρεάν; Ή ξεκινάμε μια διαδικασία και θα δούμε μετά τι θα καταφέρουμε; Ισχύει ακόμα η δήλωση του Δημάρχου Μεγαλόπολης ότι χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις δεν υπάρχει συμφωνία; Επειδή εγώ δεν βλέπω να υπάρχουν, μπορεί ο κ. Δήμαρχος να μας ενημερώσει ποιες είναι οι διαβεβαιώσεις και από ποιον; Υπάρχει τελικά συμφωνία η μόνο το μνημόνιο;

Η υπογραφή του συγκεκριμένου μνημονίου είναι το πρώτο βήμα σε μια συγκεκριμένη αλληλουχία συμβάντων. Με υπογεγραμμένο πλέον αυτό το μνημόνιο , η εταιρία θα λάβει την άδεια από την ΡΑΕ και αμέσως μετά τα 3 από τα 5 μέρη θα επιλέξουν και θα προσδιορίσουν τις δαπάνες που χρειάζονται και θα τις υποβάλλουν στην Επιτελική Δομή για το ΕΣΠΑ στο Υπουργείο Ενέργειας για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Αποτελεί μεγάλη έκπληξη  ότι όλες αυτές τις ενέργειες θα τις κάνει Ο Δήμος, η Τηλεθέρμανση και η εταιρία (σύμφωνα με σαφή αναφορά στο μνημόνιο η ΔΕΗ και η ΔΕΣΦΑ εξαιρούνται). Δηλαδή ο κ. Δήμαρχος, ο πρόεδρος της Τηλεθέρμανσης και ο εκπρόσωπος της Εταιρίας θα προβούν σε όλες τις αυτές τις ενέργειες από κοινού. Άραγε με ποιες διαδικασίες; Βάσει ποιων νόμων και κανόνων;

Τέλος θα ήταν καλό να μας ενημερώσει κάποιος από τα πέντε μέρη που υπογράφουν, από ποιον νομικό σύμβουλο , ποιανού μέρους έχει γραφεί και συνταχθεί το κείμενο του μνημονίου και με ποιες διαδικασίες , συναντήσεις, επαφές, προέκυψε;

Ένα τόσο σημαντικό θέμα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να έρθει για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Μεγαλόπολης και εκεί με μελέτες και στοιχεία επίσημα να γίνει συζήτηση και να ληφθούν αποφάσεις.

Είναι εντελώς άδικο και άτοπο να συγκρίνουμε τα δίκτυα φυσικού αερίου με την Τηλεθέρμανση, είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Άρα αφού φτάσαμε εδώ και αναγκαζόμαστε να επιλέξουμε μεταξύ τους χρειάζονται συγκεκριμένα στοιχεία και μελέτες, χρόνος για αυτό υπήρχε όμως δεν έγινε τίποτα. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο επιλέχθηκαν άλλες διαδικασίες οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα τσακωμούς και κόντρες.

Είναι επίσης εντελώς λάθος να ασχολούμαστε σαν κοινωνία μόνο με αυτό το ζήτημα , το θέμα αυτό είναι μόνο το 10% από τα όσα προκαλούνται στην περιοχή,  την στιγμή που όλο αυτό το διάστημα υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα με τον ξαφνικό θάνατο και την ερήμωση της Μεγαλόπολης. Και πάλι σε αυτό το κομμάτι οι αντιδράσεις των αιρετών μας ήταν λάθος. Το μόνο που κάναμε σαν πόλη είναι να στείλουμε ένα μάτσο χαρτιά με προτάσεις και να περιμένουμε να τις αξιολογήσουν άλλοι. Αυτό δεν είναι δικά μου λόγια , ειπώθηκε από τον Δήμαρχο στο συμβούλιο.

Είναι μεγάλο πρόβλημα τόσων χρόνων ήταν η ανισότητα που υπήρχε τόσα χρόνια και είχε χωρίσει τους πολίτες σε δυο κατηγορίες, όσους έχουν Τηλεθέρμανση και όσους δεν έχουν. Αλήθεια ποιος νοιάστηκε τόσα χρόνια που οι μισοί κάτοικοι πλήρωναν ακριβότερα για θέρμανση; Αν σήμερα υπήρχαν δίκτυα σε όλη την πόλη δεν θα υπήρχε καν θέμα. Επίσης κανείς τόσο καιρό δεν ασχολήθηκε με τα χωριά, τώρα πάλι κοιτάμε να δώσουμε λύση μόνο στην πόλη και δεν ενδιαφερόμαστε καθόλου για τα χωριά. Κανείς δεν κοίταξε να βρει κίνητρα να υπάρχει λόγος να μείνει κάποιος εδώ. Από αυτά τα λάθη μας άραγε έχουμε μάθει τίποτα; Θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάτι; Το μόνο μέτρο που πάρθηκε για όλους ήταν η μείωση 30% στο ρεύμα για τους καταναλωτές όλου του δήμου.

Η ΔΕΗ κοιτάει τα δικά της συμφέροντα και χαίρεται γιατί με όσα γίνονται διώχνει από πάνω της κάθε δέσμευση και υποχρέωση προς την τοπική κοινωνία. Εμείς τους κάνουμε την χάρη και μεθαύριο θα κάνει τα χειρότερα όταν έρθει η ώρα για αποκαταστάσεις εδαφών.

Η Κυβέρνηση κάνει την δουλειά της αφού κερδίζει χρόνο σε βάρος της περιοχής μας μη έχοντας τίποτα να κάνει σαν λύση  εφαρμόσιμη , οι μονάδες έχουν ήδη κλείσει, τα προβλήματα είναι ήδη εδώ και εμείς παίρνουμε μόνο υποσχέσεις. Α! ξέχασα θα διαβουλευόμαστε τα μαστεπλαν.

Αφήνουμε τις σημαντικές αποφάσεις να τις πάρουν άλλοι για εμάς, τώρα μπορεί να μας αρέσουν , μεθαύριο όμως ενδεχομένως να το κάνουν και για πράματα που δεν θέλουμε και τότε θα μας φανεί παράξενο.

Σαν κοινωνία είμαστε μια ζωή διχασμένοι, εξακολουθούμε και πάλι το ίδιο, πάντα αυτοί που έχουν την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου θεωρούν ότι είναι οι μόνοι σωστοί , αλάνθαστοι και αμόλυντοι και ότι όλοι οι άλλοι είναι λάθος και αποτυχημένοι. Το ζούμε τόσα χρόνια , το βλέπουμε και σήμερα. Κανείς δεν έχει διάθεση να συνεργαστεί με κανέναν και όλοι έχουν μπει στα χαρακώματα. Στην μέση όμως βρίσκονται οι πολίτες οι οποίοι με την σειρά τους προσπαθούν να κατανοήσουν τι ακριβώς γίνεται, οι σφαίρες γύρω τους πέφτουν βροχή και κάθε μέρα πετυχαίνουν και από έναν.

Στο τέλος ότι και αν γίνει είναι δεδομένο ότι όλοι θα έχουμε βγει χαμένοι. Γιατί θα έχουμε φαγωθεί μεταξύ μας , θα έχουν φύγει όλοι  και δεν θα έχει μείνει κανένας να συνδεθεί με το δωρεάν φυσικό αέριο ή την προβληματική Τηλεθέρμανση ή οτιδήποτε τελικά γίνει.

Δεν ξέρω να υπάρχει ακόμα χρόνος και ευκαιρίες, να επικρατήσει η λογική και να έχουμε συνεννόηση. Ήταν στραβό το κλίμα… Νομίζω η κίνηση του Δημάρχου να περάσει το μνημόνιο μόνο από την οικονομική επιτροπή θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι και πλέον η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Δυστυχώς η τακτική που ακολουθείται θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα. Εύχομαι να μην είναι έτσι. Μακάρι! Ποτέ όμως κάποιο μνημόνιο σε όποια μορφή και ήταν δεν ωφέλησε το λαό!!

Για όλα αυτά που συμβαίνουν , μερίδιο ευθύνης έχουμε όλοι αναλογικά με τις  πράξεις μας.  Σκέφτομαι μόνο τι θα λένε σε 30-50 χρόνια οι εναπομείναντες για τα όσα διαδραματίζονται τώρα. Είναι σίγουρο ότι θα μας ρίχνουν πολύ βρίσιμο…

Αλεβίζος Παναγιώτης

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τώρα φαίνεται ξεκάθαρα για ποιο λόγο μας φόρτωσαν μνημόνια πριν 10 χρόνια !Ειμαστε αποικία όπως και κάποιες αφρικανικές χώρες ,σε λίγο καιρό θα μετατρέψουν περιοχές στα βόρεια σύνορα μας σε ΕΟΖ (ειδική οικονομική ζώνη )με ημερομίσθια Σκοπίων και Αλβανίας μέσα στο ελληνικό έδαφος ,θα εργάζονται προσφυγες και μετανάστες για αυτό άλλωστε πήγαν εκεί και τις κλειστές δομές .Θα θησαυρίζουν οι πολυεθνικές και στην Ελλάδα δεν θα μένει τίποτα !Ας ελπίσουμε ότι θα μπει φρένο σε όλο αυτό από κάποιον άλλο ξένο παράγοντα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,572ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,298ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ