Ένα πλωτό μουσείο βρίσκεται στον βυθό των Αντικυθήρων, όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα πραγματοποιούνται υποθαλάσσιες έρευνες με υπερσύγχρονα υποβρύχια μέσα.
Με μεγάλη αγωνία αναμένονται οι καταδύσεις που θα γίνουν με τη χρήση των στόλων «διαστημικού τύπου» Exosuit Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση του σχήματος του πλοίου με τους αρχαιολόγους της Διεύθυνσης Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων να κάνουν λόγο για πολύ σημαντικό εύρημα, το οποίο αναμένεται να έχει διεθνή απήχηση.
Οι υποθαλάσσιες ανασκαφές (σε βάθος 55 μέτρων) ξεκίνησαν με εντατικούς ρυθμούς στις 15 Σεπτεμβρίου του 2014 με τη συνδρομή διεθνούς ομάδας εξερευνητών. Στόχος είναι να ανακαλύψουν τον «κρυμμένο θησαυρό» του ναυαγίου (σ.σ. ανακαλύφθηκε το 1900 μ.Χ.) και -εάν καταστεί δυνατό- να εντοπίσουν το «θρυλικό» δεύτερο κομμάτι του Μηχανισμού των Αντικυθήρων που απεικονίζει τις κινήσεις των πλανητών!
Όλα συνηγορούν στο ότι η θάλασσα των Αντικυθήρων κρύβει πολλές… εκπλήξεις και αντικείμενα, όπως αμφορείς-αγάλματα, που κεντρίζουν σε μείζονα βαθμό το επιστημονικό -και όχι μόνο- ενδιαφέρον.
Την ώρα που τηρείται σιγή ιχθύος για τα αποτελέσματα των ερευνών, σίγουρο θεωρείται ότι έως τις 15 Οκτωβρίου που θα διαρκέσουν οι έρευνες, θα ολοκληρωθεί ένα τεράστιο έργο, πρωτοστάτες του οποίου υπήρξαν ερευνητές – θρύλοι όπως ο Γάλλος Ζακ Υβ Κουστώ.
[blockquote style=”1″]Με μεγάλη αγωνία αναμένονται οι καταδύσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, με τη χρήση των υπερσύγχρονων στόλων «διαστημικού τύπου» Exosuit, εκεί όπου βρίσκεται το διασημότερο αρχαίο ναυάγιο του κόσμου.[/blockquote]
Δυστυχώς όμως, όσοι ενδιαφέρονται για την εξέλιξη των εν λόγω ερευνών θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, καθώς η πρώτη επίσημη ενημέρωση για τα ευρήματα θα γίνει εντός των επομένων ημερών από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Κώστα Τασούλα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αγάλματα και σιδερένια αντικείμενα που εντοπίστηκαν από τις πρώτες μελέτες εικάζεται πως είναι ανάμεσα στα πρώτα ευρήματα που όμως φέρονται να μην σχετίζονται με τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Να σημειωθεί ότι την ελληνική ερευνητική ομάδα πλαισιώνουν Αμερικανοί δύτες και επιστήμονες από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασαχουσέτης.
από τους : Μυρτώ Τσάβαλου, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Διαβάστε όλο το άρθρο και δείτε φωτογραφίες στο zougla.gr