Θέλει να έχει λόγο στο χωροταξικό η περιφέρεια Πελοποννήσου

0
36

“Ζητάμε να μην αποφασιστεί από το ΥΠΕΚΑ το Ειδικό Χωροταξικό Περιφερειακό Πλαίσιο χωρίς να έχουμε εμείς λόγο για την διαδικασία” σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην εισήγηση του για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού που συζητήθηκε στο 11ο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27 Ιουνίου στην Τρίπολη.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι η ευθύνη βάση του Καλλικράτη ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία οφείλει να αναπτύξει το στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο στην πέμπτη προγραμματική περίοδο των επιχορηγήσεων. “Αποτελεί υποχρέωση της Περιφέρειας να συγκροτήσει το δικό της 5ετές Αναπτυξιακό Σχεδιασμό για να είναι έτοιμη κατά την 5η Προγραμματική Περίοδο” σημείωσε ο κος Τατούλης. “Το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία και άμεση πολιτική ευθύνη της νέας αιρετής αρχής που πρέπει να συγκροτήσει επιτροπή αναθεώρησης ταυτόχρονα με τη συγκρότηση της επιτροπής αναπτυξιακού σχεδιασμού” προσέθεσε ο Περιφερειάρχης καταλήγοντας “Οι δύο αυτές επιτροπές και η πολιτική πρωτοβουλία αποτελεί το μέλλον του θεσμού”. Ο κος Τατούλης πρότεινε ακόμα να διευρυνθεί η συμμετοχή σε αυτές τις επιτροπές με Περιφερειακούς Συμβούλους για περισσότερη δημοκρατικότητα στη λειτουργία τους, αλλά και ευθύνη.

“Χρέος του Συμβουλίου είναι να καταδείξει στην Κυβέρνηση ότι πρέπει να εμπιστεύεται περισσότερο τις νέες αιρετές Περιφέρειες” σημείωσε στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει καμία πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ αναφορικά με Εθνικό ή Ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο να ληφθεί χωρίς την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Άλλωστε σημείωσε ο κος Τατούλης “μπορεί το ΥΠΕΚΑ να δίνει το πλαίσιο, η ευθύνη της υλοποίησης ωστόσο ανήκει στην Περιφερειακή διοίκηση. Καμία ενέργεια δεν μπορεί να γίνει ερήμην της τοπικής διοίκησης και των πολιτών. Δεν πρόκειται τίποτα να γίνει ερήμην των συμπολιτών μας. Η ασφαλιστική δικλείδα είναι η ευθύνη της Περιφέρειας”

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου πρόσθεσε ότι καμία αδειοδότηση για αλιεία δεν θα γίνει χωρίς την έγκριση της Περιφέρειας, ανεξάρτητα από τις προβλέψεις του χωροταξικού. Επιπρόσθετα ο κ. Τατούλης έκρινε ως αναγκαία πριν την οποιαδήποτε ενέργεια την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και για το λόγο αυτό η Περιφέρεια θα προβεί σε σχετική μελέτη και θα ζητήσει την αρμόδια γνώμη των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος. Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι το Χωροταξικό θα πρέπει να είναι σαφές ως προς τον αριθμό των αδειών, την παραγόμενη ποσότητα των υδατοκαλλιεργειών και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Το σχέδιο δράσης της Περιφέρειας προβλέπει μεταξύ άλλων και το σχεδιασμό για την αποσυμφόρηση της περιοχής. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου διευκρίνισε ότι μιλά για ολοκληρωμένη μεθοδολογία και ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν ψηφίζει την ΚΥΑ, αλλά παίρνει θέση απέναντί της. Ο κ. Τατούλης ξεκαθάρισε ότι η στάση της Περιφέρειας είναι βαθιά πολιτική. Δεν αποτελεί συλλογικό όργανο, αλλά έχει δική της θέση και άποψη και κανείς δεν μπορεί να της επιβάλλει τίποτα που δεν έχει ψηφίσει.

Από την ιστοσελίδα www.moriasnews.gr

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here