ΑρχικήΔΕΗΗ ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΤΙΜΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΕΦΤΕΙ - ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ !

Η ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΤΙΜΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΕΦΤΕΙ – ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ !

Διαβάζουμε δημοσιεύματα σε έγκυρες σελίδες σχετικά με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας…

Για 13 ώρες την ημέρα σήμερα θα είναι εκ νέου μηδενική η οριακή τιμή του συστήματος, οδηγώντας σε ένα ακόμη παράδοξο την αγορά ηλεκτρισμού και καταδεικνύοντας ότι το μοντέλο έχει φτάσει πλέον στα όριά του και καθίσταται μη βιώσιμο.
Σε αυτήν την κατεύθυνση συνηγορεί και το γεγονός ότι σταθερά τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον τρείς – ορισμένες ημέρες και τέσσερις – μονάδες φυσικού αερίου τίθενται εκτός λειτουργίας: για σήμερα ο … κλήρος έχει πέσει στο Λαύριο της ΔΕΗ, τη Θίσβη της Elpedison και τη MotorOil. Χθες ήταν η ΕΝΘΕΣ, ο Ήρων και η Protergia και με τα δεδομένα της αγοράς η κατάσταση αυτή δε φαίνεται να έχει ένα χρονικό ορίζοντα λήξης.
Το πρόβλημα ακουμπά και τους λιγνίτες οι οποίοι επιπρόσθετα δεν έχουν τη δυνατότητα να αναβοσβήνουν σε καθημερινή βάση με αποτέλεσμα οι αποσύρσεις από την αγορά που συνήθως βαφτίζονται συντηρήσεις, να είναι ολιγοήμερες. Έτσι για σήμερα εκτός βρίσκεται ο Άγιος Δημήτριος 1, η Καρδιά 1, 3,4, η Πτολεμαΐδα 2, η Μεγαλόπολη 3, το Αμύνταιο 1 και η Μελίτη, δηλαδή σχεδόν τα μισά λιγνιτικά της ΔΕΗ, ενώ είναι ευνόητο ότι δε λειτουργεί ούτε μία πετρελαϊκή.
Λογική η εξέλιξη και για τους λιγνίτες εάν συνυπολογίσει κανείς ότι το ελάχιστο της ημερήσιας ζήτησης βρίσκεται αυτήν την περίοδο κοντά στις 4000MW όταν μόνο οι λιγνίτες της ΔΕΗ έχουν εγκατεστημένη ισχύ πάνω από 5000MW (είναι ακόμη να απορεί κανείς με τους συμβούλους της διοίκησης που έγραψαν την περίφημη επιστολή για το πόσο θα ωφελούσε η ΔΕΗ εάν έχανε από πελάτες της τη βιομηχανική υψηλή τάση και καλό θα ήταν να μας ενημερώσει κάποιος πόσο κοστίζει σήμερα η αδράνεια τόσων λιγνιτικών μονάδων εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης).
Σε αυτό το κάδρο της αγοράς θα πρέπει να προστεθεί και η υπερπροσφορά από τα υδροηλεκτρικά που σε ορισμένες ώρες ξεπερνά τα 2200MW αλλά και τις ΑΠΕ που ξεπερνούν  τα 1200MW κάποιες ώρες (χωρίς να υπολογίζεται η συνεισφορά των μικρών φωτοβολταϊκών το πρωί).
Με αυτό το σκηνικό αγοράς που αποτελεί τη σημερινή «φωτογραφία» της χονδρεμπορικής αγοράς καταλήγουμε σε μέση οριακή τιμή στα 18,535 ευρώ η μεγαβατώρα, τιμή που σε καμία περίπτωση δεν είναι βιώσιμη για την αγορά και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση αλά Καλιφόρνια.
Και αυτό γιατί πρακτικά, η χαμηλή ΟΤΣ μεταφράζεται σε αδυναμία του συστήματος να πληρώσει το κόστος λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Σε μια αγορά που λειτουργεί με ανταγωνιστικούς όρους και χωρίς στρεβλώσεις, οι μηδενικές τιμές θα μεταφράζονταν σε αδράνεια για το παραγωγικό δυναμικό της ηλεκτροπαραγωγής με απρόβλεπτες συνέπειες γα την ευστάθεια και την ισορροπία του συστήματος.
Θυμίζουμε ότι και πριν από λίγες ημέρες η προημερήσια αγορά έδειξε μέση ΟΤΣ στα 10 ευρώ και για 17 ώρες μηδενική τιμή, ενώ όλες τις τελευταίες ημέρες η οριακή κυμαίνεται σε ιστορικά χαμηλά.
Πηγή: energypress 

Τα όσα αναφέρει ο συντάκτης για τις τιμές είναι αληθή. Έτσι όπως έχουν ψηφίσει τους νόμους και με την κρίση που μαστίζει την χώρα , φτάσαμε στο σημείο να λειτουργούν οι μονάδες τσάμπα και αν μην πληρώνονται ούτε για τα λειτουργικά τους έξοδα.
Βλέπουμε τις μονάδες αερίου των ιδιωτών αλλά και της ΔΕΗ να παραμένουν εκτός λειτουργίας.
Βλέπουμε όμως και πόσο ζημιά μας κάνουν οι ΑΠΕ ( φωτοβολταικά – ανεμογεννήτριες) αφού τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει όλοι αυτοί οι κύριοι είναι πανάκριβα και στην ουσία καλούνται όλοι  οι καταναλωτές να πληρώνουν το μάρμαρο. Υπενθυμίζω  σε όσους δεν το ξέρουν ότι οι ιδιοκτήτες ΑΠΕ λαμβάνουν μεγάλα  ποσά .

Οι ιδιώτες με τις κλειστές μονάδες πιέζουν να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ η να να μπούν επιβαρύνσεις που να ανεβάσουν την τιμή τους.

Και ενώ όλα αυτά θα έπρεπε να έχουν αντίκρυσμα και στα τιμολόγια που εμείς πληρώνουμε , τα τιμολόγια όλα και αυξάνονται!!!

Το απόλυτο μπάχαλο δηλαδή !!

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,819ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,350ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια