ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ συντονιστική επιτροπή Μεγαλόπολης πήγε στο Υπουργείο Ενέργειας - Τι ειπώθηκε στην...

Η συντονιστική επιτροπή Μεγαλόπολης πήγε στο Υπουργείο Ενέργειας – Τι ειπώθηκε στην σύντομη συνάντηση

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 15 Νοεμβρίου το απόγευμα στο Υπουργείο Ενέργειας , μια σύντομη συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής από την Μεγαλόπολη με τον υπουργό κ. Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό κ. Θωμά και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Στάση.

Στην συνάντηση από την Μεγαλόπολη πήγαν ο Δήμαρχος κ. Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος, ο Κώστας Μιχόπουλος, ο Σπύρος Τσιριγώτης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεμιστοκλής Σακελλαριάδης,ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αριστείδης Μπρουμάς και από πλευράς εκκλησίας ο Μητροπολίτης Ιερεμίας και ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης. Στην συνάντηση ήταν να πάει και ο Γεώργιος Κατσιρούμπας αλλά κάποιο πρόβλημα της τελευταίας στιγμής δεν του το επέτρεψε.

Στην συνάντηση αυτή εμφανίστηκε και ο Βουλευτής Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βλάσης.

Με βάση την απόφαση που είχε παρθεί χθες Πέμπτη στην Μεγαλόπολη , στην συνάντηση δεν έγινε συζήτηση. Οι εκπρόσωποι της Μεγαλόπολης παρέδωσαν στον υπουργό το τελευταίο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου και κάλεσαν τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης να έρθουν στην Μεγαλόπολη και να ενημερώσουν όλους τους πολίτες για τις αποφάσεις τους. Ταυτόχρονα όλοι τόνισαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας στο ενδεχόμενο να γίνουν επεισόδια. Οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης δέχτηκαν αυτή την παρέμβαση και αναμένεται επίσκεψη τους στην Μεγαλόπολη την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση παρουσία όλων , με όλα τα θέματα που έχουν ανοίξει από την απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες.

Από τον Δήμο Μεγαλόπολης εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Μεγαλόπολη, Παρασκευή, 15/11/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το απόγευμα της Παρασκευής 15 Νοεμβρίου 2019, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θεμιστοκλής Σακελλαριάδης, οι επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου κ.κ. Κωνσταντίνος Μιχόπουλος και Σπυρίδων Τσιριγώτης, με τη συμμετοχή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμία, του Πρωτοσύγκελου της Ι.Μ. Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Κανάκη και του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας κ. Αριστείδη Μπρουμά, είχαν κοινή συνάντηση με τους κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γεράσιμο Θωμά, Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Γεώργιο Στάσση, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Δ.Ε.Η. Α.Ε., στο Γραφείο του κ. Υπουργού, προκειμένου να συζητήσουν για το μείζον θέμα που έχει προκύψει με το ενδεχόμενο της παύσης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της Δ.Ε.Η. Α.Ε. στη Μεγαλόπολη. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, Βουλευτής Ν. Αρκαδίας.
Με την έναρξη της συζήτησης ο κ. Δήμαρχος επέδωσε στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το ψήφισμα που εκδόθηκε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης που έγινε τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019, στην οποία μετείχαν εργαζόμενοι και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης.
Τόνισε, για άλλη μια φορά, ότι το ενδεχόμενο της πρόωρης παύσης λειτουργίας της λιγνιτικών μονάδων δε μπορεί να συμβαδίσει με τη δίκαιη μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή, καθώς δημιουργεί σοβαρότατες άμεσες και έμμεσες συνέπειες στην τοπική οικονομία και κοινωνία, που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν άμεσα. Σημείωσε επισταμένως ότι η παύση λειτουργίας της Μονάδας ΙΙΙ του ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α΄ τον Ιούνιο του 2020, συνιστά βίαιη μετάβαση που οδηγεί σε θολό τοπίο το λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης.
Προς τούτο, κάλεσε τον κ. Υπουργό να μεταθέσει την παύση λειτουργίας της Μονάδας ΙΙΙ για όσο χρόνο απαιτηθεί για την προετοιμασία της περιοχής στις νέες συνθήκες, με τη συνδρομή της Πολιτείας.
Για το λόγο αυτό, ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου να επισκεφθεί το Δήμο Μεγαλόπολης, προκειμένου να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος με την κοινωνία, η οποία αγωνιά για το μέλλον της, με τη δέσμευση ότι θα διασφαλισθεί στο ακέραιο η διατήρηση καλού κλίματος συνεννόησης.
Σε ίδιο πνεύμα τοποθετήθηκαν και οι λοιποί συμμετέχοντες, επισημαίνοντας αντίστοιχα τις επιπτώσεις από την πρόωρη παύση λειτουργίας της Μονάδας ΙΙΙ, καλώντας με τη σειρά τους τους εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας να μεταβούν στη Μεγαλόπολη, με την εγγύηση ότι η επίσκεψή τους θα λάβει χώρα σε καλή ατμόσφαιρα.
Κατά τη διαλογική συζήτηση, τόσο οι κ.κ. Κ. Χατζηδάκης και Γ. Θωμάς όσο και ο κ. Γ. Στάσσης, εξέφρασαν τις δικές τους θέσεις, υποστηρίζοντας την πολιτική της απολιγνιτοποίησης, όπως έχει εξαγγελθεί από τον κ. Πρωθυπουργό. Από την πλευρά του, ο κ. Κ. Βλάσης υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι θέσεις της κοινωνίας του λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης. Άπαντες αναγνώρισαν βεβαίως τις ανησυχίες μας για τις νέες εξελίξεις, καθώς και την ανάγκη της υποστήριξής μας, στο πλαίσιο μιας δίκαιης μετάβασης, με στοχευμένες πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν.
Ενδεικτική τέτοιων πολιτικών, όπως αναγνώρισε και ο Πρόεδρος & Διευθύνοντας Σύμβουλος της Δ.Ε.Η. Α.Ε., κατόπιν αντίστοιχης υπόμνησης του κ. Δημάρχου, είναι η αποκατάσταση και απόδοση των εδαφών των λιγνιτωρυχείων της Δ.Ε.Η. Α.Ε. Μεγαλόπολης, στην κοινωνία της περιοχής, ένα πάγιο και δίκαιο αίτημά μας.
Με το πέρας της συζήτησης ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί μαζί με τον κ. Υφυπουργό και τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Δ.Ε.Η. Α.Ε., το Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης και το Δήμο Μεγαλόπολης, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Η Δημοτική Αρχή, και αυτή τη φορά, λειτουύργησε με διαφάνεια, πιστεύοντας ότι οι όποιες τελικές αποφάσεις για το μέλλον μας, πρέπει να γίνουν ενώπιον της τοπικής κοινωνίας. Η παρούσα συνάντηση έγινε με μοναδικό σκοπό τη διασφάλιση της επίσκεψης της επίσημης Πολιτείας στο Δήμο μας. Τίποτε δε συμφωνήθηκε «κάτω από το τραπέζι», ούτε υπήρξε κατ’ ανάγκη σύμπτωση απόψεων των δύο πλευρών. Αναμένουμε την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε, με τη δέσμευση ότι άπαντες θα σεβαστούμε τους επισκέπτες μας, ανεξάρτητα εάν επιτευχθεί ή όχι η επιθυμητή για εμάς συμφωνία.

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ