xabilomati9-2-23
spot_img
ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ συνέντευξη του Κώστα Μιχόπουλου, υποψηφίου δημάρχου Δήμου Μεγαλόπολης στα «Νέα της...

Η συνέντευξη του Κώστα Μιχόπουλου, υποψηφίου δημάρχου Δήμου Μεγαλόπολης στα «Νέα της Μεγαλοπόλεως»

ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ υποψήφιος δήμαρχος Δήμου Μεγαλόπολης:
Στόχος μας η αντιστροφή της φθίνουσας πορείας και η δημιουργία θέσεων εργασίας!

“Στόχος μας είναι η αντιστροφή της φθίνουσας πορείας και η δημιουργία θέσεων εργασίας στον Δήμο Μεγαλόπολης”, τονίζει ο Κώστας Μιχόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Μεγαλόπολης, σε μια συνέντευξή του στα «Ν.τ.Μ.».
Προς τούτο, θα διεκδικήσει το σύνολο των πόρων της Δίκαιης Μετάβασης καθώς μόνον η Μεγαλόπολη πλήττεται από την απολιγνιτοποίηση. Θα προωθήσει την επιχειρηματικότητα με τη δημιουργία της ΒΙΠΕ στο Ψαθί και την επέκτασή της στη γειτονική περιοχή 700 στρ. που έχει παραχωρηθεί στο Υπουργείο Γεωργίας. Θα διεκδικήσει ένα τοπικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» που θα δημιουργήσει άμεσα πολλές νέες θέσεις εργασίας και θα στηρίξει την τοπική επιχειρηματικότητα. Επίσης, θα απαιτήσει σοβαρές δημόσιες επενδύσεις. Προτεραιότητα ο οδικός άξονας Μεγαλόπολη-Καρύταινα-Ολυμπία παραπλεύρως του Αλφειού, η δημιουργία τουριστικής διαδρομής με τρένο, Μεγαλόπολη-Χράνοι-Αγία Θεοδώρα και η αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου.
“Θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την εικόνα του Δήμου μας. Δεν θα είμαστε μόνο ενεργειακό ή βιομηχανικό κέντρο. Θα δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα, της κτηνοτροφίας, του τουρισμού…” τονίζει ο κ. Μιχόπουλος. Απευθύνει δε κάλεσμα προς όλους για δημιουργία μιας νέας πλειοψηφικής παράταξης. “Ελάτε να κάνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ «ΝΕΑ ΑΡΧΗ». Δώστε μας τη δύναμη να υλοποιήσουμε αυτά που όλοι ονειρευόμαστε”, καταλήγει ο κ. Μιχόπουλος.

Η συνέντευξη του Κώστα Μιχόπουλου

Ποιός είναι ο Κώστας Μιχόπουλος; Ποια η σχέση του με τα κοινά;
Ο τόπος μας είναι μικρός. Δεν έχω να πω περισσότερα, απ’ όσα όλοι γνωρίζουν. Είμαι ένας καθημερινός άνθρωπος, γέννημα θρέμμα μιας πολυμελούς φτωχής αγροτικής οικογένειας από το Κοτύλιο. Στη Μεγαλόπολη μόχθησα από παιδί. Με κόπο έστησα την επιχείρησή μου, το σπίτι μου, την οικογένειά μου. Εδώ ονειρεύτηκα καλύτερες μέρες για το μέλλον. Όμως όταν έχουμε όνειρα για το μέλλον, πρέπει να αγωνιζόμαστε να τα κάνουμε πράξη. Με αυτή τη σκέψη ασχολήθηκα πολύ νωρίς με τα κοινά. Από το 1994 υπηρετώ ανυστερόβουλα την αυτοδιοίκηση, από τη θέση του Δημάρχου, του Αντιδημάρχου, αλλά και από τη θέση του απλού Δημοτικού Συμβούλου.

Για δεύτερη φορά διεκδικείτε τον Δήμο Μεγαλόπολης…
Ναι… Στις εκλογές του 2019 η παράταξή μας αναδείχτηκε πρώτη δύναμη την πρώτη Κυριακή και εκλέξαμε τους περισσότερους Δημοτικούς Συμβούλους με το σύστημα της απλής αναλογικής. Όμως, Δήμαρχος αναδείχτηκε τη δεύτερη Κυριακή ο κ. Χριστογιαννόπουλος.

Το ότι δεν είχε ο Δήμαρχος πλειοψηφία στο Δ.Σ. πως το αντιμετωπίσατε;
Εμείς εξ αρχής, εκτιμώντας το «τσουνάμι» που ερχόταν λόγω απολιγνιτοποίησης, κατ’ επανάληψη προτείναμε συνεργασία και στήριξη, από όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις, σε ένα κοινά επεξεργασμένο και αποδεκτό σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης. Όμως, ο κ. Δήμαρχος, απέρριπτε κάθε συνεργασία, προτάσσοντας το «Δήμαρχος είμαι Εγώ». Διαχειρίστηκε μόνος του τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν, ερήμην της τοπικής κοινωνίας και του Δημοτικού Συμβουλίου, με εγωισμό, αλαζονεία και αδιαφάνεια, συζητώντας πίσω από κλειστές πόρτες. Τα αποτελέσματα της τακτικής του τα ζούμε και είναι τραγικά. Η Μεγαλόπολη κινδυνεύει να γίνει ένα μεγάλο χωριό…

Ποιές οι πρώτες επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης;
Με το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ, ξεκίνησε ένα ντόμινο δυσάρεστων εξελίξεων. Οι εργολάβοι σε έργα της ΔΕΗ έφυγαν. Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατακόρυφα. Η ανεργία εκτοξεύθηκε. Μόνη λύση, η φυγή. Αυτό είχε σαν άμεση εξέλιξη την καθίζηση της τοπικής αγοράς και την περεταίρω αύξηση της ανεργίας. Με λίγα λόγια φαύλος κύκλος. Σε όλα αυτά η Δημοτική Αρχή ήταν απλός θεατής.

Θεωρείτε πως η Δημοτική Αρχή έκανε λάθος στο θέμα της απολιγνιτοποίησης;
Φυσικά. Έγινε τραγικό λάθος στη διαχείριση του σχεδιασμού του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης. Η Μεγαλόπολη έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης στο βωμό εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων. Με πολιτικάντικους ακροβατισμούς, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και κυβερνητικοί παράγοντες, επέβαλαν ως πληττόμενες περιοχές τους Δήμους Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας. Έτσι το 50% των πόρων του Προγράμματος, έφυγε. Η Δημοτική Αρχή Μεγαλόπολης, ανίκανη να διεκδικήσει τα δίκαια του Δήμου ή πειθόμενη σε κάποιες υπουργικές υποσχέσεις, το δέχτηκε αδιαμαρτύρητα. Εμείς ως Παράταξη καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Επίσης προτείναμε την άμεση λειτουργία τοπικού γραφείου με εξειδικευμένο προσωπικό, για τη διαχείριση του Προγράμματος, που δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτό.

Πως περιγράφετε τη σημερινή εικόνα του Δήμου Μεγαλόπολης;
Ο Δήμος βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της νεότερης ιστορίας του. Εδώ και τριάμισι χρόνια μπήκε βίαια στη μεταλιγνιτική εποχή. Αυτό, σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική κρίση, δημιούργησε μια δύσκολη κατάσταση, με δυσοίωνες και απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον. Η πόλη παρακμάζει, τα χωριά ερήμωσαν. Ο Δήμος αντί για «βήμα στο αύριο» έχει κάνει ήδη «βήμα στο χάος». Μέσα σ’ όλα αυτά, η απραξία, ο πολιτικός βοναπαρτισμός, η έλλειψη οράματος και στρατηγικού σχεδιασμού από την Δημοτική Αρχή, ίσως τη χειρότερη των τελευταίων 30 χρόνων, δημιούργησαν στο Δήμο μια εικόνα που δεν προοιωνίζει τίποτε καλό.

Ήρθε το Φυσικό Αέριο στην πόλη. Αυτό δεν είναι θετικό;
Έτσι όπως έγινε, όχι! Γιατί, για να έρθει το Φ/Α, η Δημοτική Αρχή απαξίωσε και έκλεισε την τηλεθέρμανση, χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά μόνο επειδή είναι ανταγωνιστική σ’ αυτό. Η Τηλεθέρμανση είναι μια επιχείρηση που κόστισε πάνω από είκοσι εκατομμύρια και ακόμα πληρώνουμε τα δάνειά της. Μάλιστα, τη στιγμή που αποφασίστηκε η απαξίωσή της, υπήρχαν δέκα εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα για την ολοκλήρωσή της. Αντίθετα, όχι μόνο διατηρήθηκαν οι τηλεθερμάνσεις Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου, αλλά διατέθηκαν και 110 εκατ. ευρώ για την ενοποίηση – εκσυγχρονισμό των δικτύων και την επέκτασή των και στις δημοτικές κοινότητες της περιοχής. Με καύσιμο, βέβαια, το φυσικό αέριο.

Θέλετε να μας δώσετε μερικά στοιχεία από το όραμά σας;
Φυσικά. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει το πρόγραμμά μας και είμαστε έτοιμοι να αντιπαρατεθούμε με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, επάνω σε ιδέες και προγράμματα. Έχουμε να προτείνουμε όραμα και όχι να μοιράσουμε προσωπικά ρουσφέτια. Το καλό του κάθε δημότη θα προκύψει μέσα από το κοινό καλό. Θα σας παραπέμψω στο δήμο Γόρτυνος. Τα έργα στο κάστρο, και όχι μόνο, που μεταγενέστεροι δήμαρχοι έκοψαν κορδέλες, τα οραματίστηκε η παράταξή μας όταν ήμουν δήμαρχος Γόρτυνος. Βάλαμε τα θεμέλια, εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις και στο τέλος τα έργα ολοκληρώθηκαν.

Μπορείτε να μας αποκαλύψετε κάποιες ιδέες σας;
Επειδή η δύναμη της Δημοτικής Αρχής είναι οι δημότες, θα κινητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία ώστε να την έχουμε πλάι μας. Έτσι θα διεκδικήσουμε με κάθε ενδεδειγμένο τρόπο αυτά που δικαιούται ο Δήμος μας. Θα απαιτήσουμε το σύνολο του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τη Μεγαλόπολη, αφού μόνο αυτή επλήγη από την απολιγνιτοποίηση. Εμείς, ως αυριανή Δημοτική Αρχή, δεν θα δεχτούμε ούτε ένα ευρώ να φύγει από τον τόπο μας. Επίσης θα απαιτήσουμε σοβαρές δημόσιες επενδύσεις. Ο οδικός άξονας Μεγαλόπολη – Καρύταινα – Ολυμπία παραπλεύρως του Αλφειού, είναι προτεραιότητά μας. Επίσης, η δημιουργία τουριστικής διαδρομής με τρένο, Μεγαλόπολη – Χράνοι – Αγία Θεοδώρα. Ακόμη, θα δημιουργήσουμε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, από Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου, που θα μειώσει δραστικά τις δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας στον οδοφωτισμό, στα αντλιοστάσια, στα δημοτικά κτίρια… αλλά και να βοηθήσουμε ευπαθείς ομάδες δημοτών μας, με μειωμένο ή και δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα.

Είναι φανερό πως τα προβλήματα της Μεγαλόπολης θα λυθούν με νέες επενδύσεις. Στον τομέα της ανάπτυξης τι προτείνετε;
Θα δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, στη βάση επιστημονικής μελέτης, εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Θα στηριχθεί η υφιστάμενη τοπική επιχειρηματικότητα, θα ενισχυθεί από το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης και το λιγνιτόσημο και θα εμπλουτισθεί με την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων. Θα ολοκληρώσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται την ίδρυση της ΒΙΠΕ στο Ψαθί και θα διεκδικήσουμε να επεκταθεί στη γειτνιάζουσα περιοχή 700 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί από τη ΔΕΗ στο Υπουργείο Γεωργίας. Θα διεκδικήσουμε ένα τοπικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω», ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα δημιουργήσει άμεσα πολλές νέες θέσεις εργασίας και θα στηρίξει την τοπική επιχειρηματικότητα… Άμεσος στόχος μας, η αντιστροφή της φθίνουσας πορείας του Δήμου μας και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Και βέβαια θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την εικόνα του Δήμου μας. Δεν θα είμαστε μόνο ενεργειακό ή βιομηχανικό κέντρο. Θα δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα, της κτηνοτροφίας, του τουρισμού…

Στον τομέα της διοίκησης;
Δεν μπορεί ο Δήμος να συνεχίσει να πορεύεται με δημαρχοκεντρικές και προσωπικές στρατηγικές. Θα αλλάξει ύφος και ήθος η διοίκηση του Δήμου, με μια διαφανή, συναινετική και συμμετοχική διοίκηση, μακριά από αλαζονικές συμπεριφορές. Θα υπάρξει διαφάνεια και δημοκρατία, σε όλο το εύρος της. Η απερχόμενη δημοτική αρχή μετέτρεψε το Δημοτικό Συμβούλιο σε άβουλο όργανο και τις αποφάσεις τις έπαιρνε ο Δήμαρχος με τρία μέλη της Οικονομικής Επιτροπής. Πράγμα απαράδεκτο. Θα αξιοποιηθούν οι εργαζόμενοι του Δήμου, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών του και την άριστη εξυπηρέτηση των πολιτών. Θα προσδοθεί στη λειτουργία του Δήμου κοινωνική ευαισθησία ώστε να είναι αλληλέγγυος στους ανέργους, στους αναξιοπαθούντες και στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες…

Στον τομέα του πολιτισμού τι προτείνετε;
Η περιοχή μας είναι γεμάτη μνημεία πολιτισμού που ακολουθούν την ιστορική διαδρομή της Ελλάδας από την εποχή του λίθου. Θα αναδείξουμε, με στόχο να αξιοποιήσουμε, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, τα μνημεία φυσικού κάλους, ιστορίας και πολιτισμού (Καρύταινα, Λύκαιο όρος Λυκόσουρα, Λεοντάρι, Αγία Θεοδώρα, φαράγγια, ποτάμια, ιστορικά, βυζαντινά και αρχαιολογικά μνημεία, μοναστήρια κ.λπ.). Θα ολοκληρώσουμε το Παλαιοντολογικό Μουσείο στο Ίσιωμα Καρυών. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη δημιουργίας αρχαιολογικού Μουσείου. Αλλά το σοβαρότερο το άφησα για το τέλος. Δεσμεύομαι προσωπικά, να κινήσω γη και ουρανό, και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους «Φίλους του Αρχαίου Θεάτρου», να αναστηλώσουμε επιτέλους το μνημείο. Να κάνουμε πράξη το όνειρο δεκαετιών των Μεγαλοπολιτών.

Κλείνοντας, κ. Μιχόπουλε, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους δημότες της Μεγαλόπολης;
Εδώ θέλω να διευκρινίσω πως, όταν μιλάω για Μεγαλόπολη, εννοώ όλες τις δημοτικές κοινότητες με τους οικισμούς που ρημάζουν εγκαταλελειμμένοι. Για μας, τα χωριά μας έχουν την ίδια βαρύτητα που έχει και η πόλη και έχουμε σχέδια και για αυτά. Εδώ που φτάσαμε, τα προβλήματα δεν έχουν κόμμα ή χρώμα, πόλη ή χωριό. Θα πρέπει να σηκώσουμε πάλι τον τόπο μας όρθιο. Από αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να λείψει κανένας. Δεν στεκόμαστε ρατσιστικά απέναντι στο νέο ή στο παλιό, στους νέους ή στους μεγαλύτερους. Για μας, χρειάζεται η γνώση και η εμπειρία του παλιού, όμως είναι απαραίτητα οι φρέσκες ιδέες και ο δυναμισμός του νέου.
Απευθύνω κάλεσμα προς όλες και όλους, είτε είστε μόνιμοι κάτοικοι είτε όχι. Ελάτε να δημιουργήσουμε -και να εμπλουτίσετε με τις ιδέες σας- μια νέα πλειοψηφική παράταξη. Τούτη τη χρονική στιγμή που κλείνει ο κύκλος του λιγνίτη, πρέπει να ανοίξει για τη Μεγαλόπολη ένας νέος κύκλος που θα την οδηγήσει στο μέλλον. Τούτη τη στιγμή δεν δικαιούται κανείς να είναι απών. Ελάτε να κάνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ «ΝΕΑ ΑΡΧΗ». Δώστε μας τη δύναμη να υλοποιήσουμε αυτά που όλοι ονειρευόμαστε.

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΜΕ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΊΚΗΣΗ, ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ.
    Η ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.

  2. Ο ενας χειροτερος απο τον αλλο σε αυτες τις εκλογες.
    Οπως και σε πολλες προηγούμενες εκλογες.
    Οι σοβαροι άνθρωποι δυστυχώς δεν ασχολουνται με τα κοινα.
    Διοτι δεν ειναι κοινα, ειναι παραμαγαζα της κεντρικης εξουσιας και του καθεστώτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,580ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,301ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ