xabilomati9-2-23
spot_img
ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΗ συνάντηση των Ενεργειακών Δημάρχων Δυτ. Μακεδονίας με την ηγεσία του Υπουργείου...

Η συνάντηση των Ενεργειακών Δημάρχων Δυτ. Μακεδονίας με την ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας και τον Κώστα Μουσουρούλη έγινε χωρίς οριστικές απαντήσεις για το μέλλον των τηλεθερμάνσεων

Η συνάντηση των Ενεργειακών Δημάρχων Δυτικής Μακεδονίας με την ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας και τον Κώστα Μουσουρούλη έγινε χωρίς οριστικές απαντήσεις για το μέλλον των τηλεθερμάνσεων. Στο «κενό» και το αίτημα για συμμετοχή τους στη Συντονιστική Επιτροπή Δίκαιης Μετάβασης

Χωρίς ξεκάθαρες απαντήσεις και χειροπιαστά χρονοδιαγράμματα έφυγαν από τη σημερινή συνάντηση από το Υπουργείο Ενέργειας, οι 4 Δήμαρχοι των ενεργειακών δήμων της Δυτικής Μακεδονίας στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Κασαπίδη.

Στο τραπέζι βρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς, καθώς και ο Συντονιστής της Επιτροπής για τη Δίκαιη Μετάβαση, Κώστας Μουσουρούλης.

Η συζήτηση σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» δεν άνοιξε σε περισσότερα θέματα πλην των τηλεθερμάνσεων, με τα βασικά αιτήματα κατά τόπους να παραμένουν.

Οι Δήμαρχοι ζήτησαν ξεκάθαρες απαντήσεις για θέματα που έχουν θέσει στη ΔΕΗ και το Υπουργείο, όπως το πώς θα τροφοδοτείται η Κοζάνη με τηλεθέρμανση μετά το 2023, το αν η Πτολεμαΐδα 5 θα μπορεί να τροφοδοτεί την Τηλεθέρμανση του Δήμου Εορδαίας, το αν η σύνδεση του Αμυνταίου με τον αγωγό της Πτολεμαΐδας είναι έργο που πρέπει να προχωρήσει και φυσικά το  τι θα συμβεί με την περίπτωση της Φλώρινας, στην οποία έχει προβλεφθεί η ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου.

Στη συνάντηση που διήρκησε περίπου 3 ώρες, οι Δήμαρχοι των Ενεργειακών Δήμων, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά για πρώτη φορά τον Κώστα Μουσουρούλη, με τον οποίο έγινε και το μεγαλύτερο μέρος της κουβέντας μιας και οι 2 Υπουργοί συμμετείχαν για λιγότερο χρονικό διάστημα στη συζήτηση.

Την κουβέντα απασχολήσε και το θέμα του μεταβατικού σταδίου όπως πλέον περιγράφεται για τη μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή, καθώς όπως φαίνεται δύσκολα θα τρέξουν χρήματα από το ευρωπαϊκό ταμείο δίκαιης μετάβασης για τα επόμενα 3 χρόνια.

Όλο το βάρος θα πέσει στην άντληση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ που θα χρηματοδοτήσει έργα και δράσεις βάση των 7 αξόνων που παρουσιάστηκαν στην Συντονιστική Επιτροπή την Παρασκευή, με τον Κώστα Μουσουρούλη να ρίχνει ιδιαίτερο βάρος προς αυτή την κατεύθυνση.

Από πλευράς Δημάρχων μπήκε για πολλοστή φορά το ζήτημα της εκπροσώπησής τους στη Συντονιστική Επιτροπή, με το αίτημα να μη δείχνει πως έχει θετική αποδοχή και την άλλη πλευρά να αντιπροτείνει τη δημιουργία ενός τοπικού συντονιστικού οργάνου στο οποίο θα συμμετέχει ο Κώστας Μουσουρούλης και ο Γ.Γ. ΕΣΠΑ, όπως σας είχε παρουσιάσει ο «Π» το προηγούμενο διάστημα.

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό κ. Γεράσιμο Θωμά και τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Κωστή Μουσουρούλη είχαν σήμερα στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης και οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς και Αμύνταιου Άνθιμος Μπιτάκης.

«Η απολιγνιτοποίηση αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, όχι απλώς του υπουργείου μας. Ο κορωνοϊός επηρέασε λίγο τις διαδικασίες, αλλά τα πράγματα προχωράνε», σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων την συμφωνία των ΕΛΠΕ-Juwi για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, το Μνημόνιο συνεργασίας ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, την εκταμίευση του λιγνιτικού πόρου αλλά και την χρηματοδότηση δράσεων από το Πράσινο Ταμείο, που θα προκηρύξει άμεσα έξι προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 31,4 εκατ. ευρώ (με τα περισσότερα εκ των οποίων να «στοχεύουν» στους ενεργειακούς δήμους), για δράσεις αειφόρου ενέργειας και κλίματος, προώθησης κυκλικής οικονομίας, ενεργειακές κοινότητες, καθώς και ένα πιλοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων με υψηλή εξάρτηση από την «αλυσίδα του λιγνίτη».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε επίσης στα 12 μέτρα που είχε εξαγγείλει κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία στις αρχές Φεβρουαρίου, κάνοντας ειδική μνεία στην δέσμευση για ειδικά φορολογικά/αναπτυξιακά κίνητρα που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις στην περιοχή. «Η βιώσιμη ανάπτυξη και η ενίσχυση της απασχόλησης είναι βασικό μας μέλημα», κατέληξε.

Ο κ. Θωμάς επισήμανε ότι το masterplan της απολιγνιτοποίησης εκπονείται και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του καλοκαιριού, θα ακολουθήσει θεσμική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα.

Στην πρώτη του δια ζώσης συνάντηση με τους δημάρχους των λιγνιτικών δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Μουσουρούλης υπογράμμισε τη σημασία του εγχειρήματος. Επεσήμανε ότι η επιλογή των κατάλληλων χρήσεων γης θα γίνει με δεδομένα ουσιαστικά και όχι οραματικά για να εξυπηρετηθεί ο στόχος του μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής. Αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία του Μεταβατικού Προγράμματος που μπορεί να επεκταθεί έως το 2023 (με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ 2021-2027, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και η αρχιτεκτονική των Ταμείων Συνοχής παραμένουν ανοιχτά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Συνοχής. Ανέλυσε δε τις πηγές χρηματοδότησης που είναι ο λιγνιτικός πόρος, οι πόροι του Πράσινου Ταμείου, οι επενδύσεις της ΔΕΗ για τις αποκαταστάσεις των ορυχείων, το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 και ενδεχομένως το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης. Βασικό ζητούμενο, όπως σημείωσε, είναι να υπάρχουν το ταχύτερο δυνατό ώριμα έργα, ενώ και στην εξειδίκευση της «Ρήτρας Μετάβασης», στη βάση της οποίας οι λιγνιτικές περιοχές θα έχουν πιο ευνοϊκή μεταχείριση για κάποια θέματα.

Ακολούθησε συζήτηση με τους δημάρχους των λιγνιτικών δήμων για σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων ήταν και ο σχεδιασμός των τηλεθερμάνσεων. Από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και του Συντονιστή ΣΔΑΜ κ. Μουσουρούλη επιβεβαιώθηκε ότι για τις ήδη λειτουργούσες τηλεθερμάνσεις (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο) προβλέπεται η τροφοδότησή τους με φυσικό αέριο, ενώ στην Φλώρινα θα κατασκευαστεί δίκτυο διανομής φυσικού αερίου που θα καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες θέρμανσης, αλλά και οικιακής χρήσης των κατοίκων της περιοχής.

Όπως επισημάνθηκε, ο ΔΕΣΦΑ δεσμεύθηκε στο νέο Δεκαετές Σχέδιο Ανάπτυξής του να επιταχύνει τις διαδικασίες για την κατασκευή σταθμού εξόδου του αγωγού TAP στον Περδίκκα Εορδαίας και η ΔΕΔΑ ανακοίνωσε την ένταξη των έργων κατασκευής δικτύων διανομής στους ενεργειακούς δήμους. Μέριμνα έχει ληφθεί και για τη χρηματοδότηση των έργων αυτών. Τέλος, επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ) που έχει αναλάβει την τεχνική και οικονομική επίβλεψη των τηλεθερμάνσεων.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,572ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,298ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ