Συνεδρίασε την Δευτέρα 15 Απριλίου η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου και ένα από τα θέματα της ήταν και η Υπουργική Απόφαση για την Διάθεση και Κατανομή του Λιγνιτόσημου.
Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Μπούρας Παναγιώτης, ο εισηγητής τους θέματος, ανέφερε ότι με τη νέα Υπουργική Απόφαση Δ5-ΗΛ/Β /Φ.5.179/οικ. 2284/22-2-2013 του Υπουργού ΠΕΚΑ, η οποία αφορά στον τρόπο διαχείρισης του Ειδικού Αναπτυξιακού Πόρου, γνωστού ως «λιγνιτόσημο», τείνει να παγιωθεί η αδικία που υφίσταται ο Δήμος Μεγαλόπολης, όπως και οι λοιποί δικαιούχοι Δήμοι των Νομών Κοζάνης και Φλώρινας, στην επικράτεια των οποίων λειτουργούν θερμικοί λιγνιτικοί σταθμοί.
Με καταφανή καταστρατήγηση του άρθρου 20 του Ν. 2446/1996, ένας αποκλειστικά τοπικός ανταποδοτικός πόρος, ο οποίος επιβάλλεται για ειδικούς σκοπούς (κυρίως τοπικής ανάπτυξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος), αποδίδεται σε διευρυμένες διοικητικές οντότητες (Περιφέρειες), αποκλείοντας την τοπική κοινωνία να το διαχειρίζεται μέσα από τους θεσμοθετημένους φορείς αντιπροσώπευσής τους (Δήμοι).
Η υπόθεση της διαχείρισης του Ειδικού Αναπτυξιακού Πόρου αποτελεί ίσως μοναδική περίπτωση στην κείμενη νομοθεσία που διέπει τα οικονομικά του πρώτου και δεύτερου βαθμού, όπου υπάρχει ειδικός πόρος που αποδίδεται και στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης.
Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται μια «κηδεμόνευση» του πρώτου βαθμού από το δεύτερο, μέσα από το έωλο «επιχείρημα» ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαχειριστεί αυτόν τον Πόρο αρτιότερα και αποτελεσματικότερα, σε σχέση με τους ενεργειακούς Δήμους, για το καλό του Δήμου Μεγαλόπολης και των λοιπών δικαιούχων Δήμων των Νομών Κοζάνης και Φλώρινας.
Το Δ.Σ. της ΠΕΔ ομόφωνα αποφάσισε:
Την υιοθέτηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης καθώς και την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου Ενεργειακών Δήμων και ζητεί η διαχείριση του Ειδικού Αναπτυξιακού Πόρου (Ε.Α.Π.) να γίνεται από τους ενεργειακούς Δήμους,
Την υποβολή αιτήματος στην ΚΕΔΕ για συζήτηση αυτού του θέματος στο Διοικητικό της Συμβούλιο.