ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ πυρκαγιά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας βάζει φωτιά στην αγορά ηλεκτρισμού

Η πυρκαγιά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας βάζει φωτιά στην αγορά ηλεκτρισμού

Υπάρχει επάρκεια ισχύος ; υπάρχει μεγάλη προσφορά σε MW και πολύ λίγη ζήτηση από την κατανάλωση ; Η μήπως το σύστημα της ηλεκτρικής ενέργειας τελικά κρέμεται από μια κλωστή;

Τα παραπάνω ερωτήματα ίσως  φαντάζουν εκτός πραγματικότητας για πολλούς αφού όλοι μας ακούμε τους αρμόδιους να μας διαβεβαιώνουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη προσφορά ενέργειας και πολύ μικρή ζήτηση.

Όμως με αφορμή την φωτιά στην Πτολεμαΐδα και την έξοδο από το σύστημα των 2 μονάδων της ΔΕΗ , σε συνδυασμό με το ρεπορτάζ που θα διαβάσετε παρακάτω για την οριακή τιμή συστήματος και κάποιες αναφορές για την διαθεσιμότητα που έχουν οι μονάδες της ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα, προκύπτουν σοβαρές ανησυχίες και προβληματισμοί μήπως τελικά το όλο σύστημα ενέργειας  είναι στα όρια του.

Διαβάζουμε λοιπόν το σχετικό ρεπορτάζ από το kozan.gr  και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του…..

Η πυρκαγιά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας βάζει φωτιά στην αγορά ηλεκτρισμού

Την περασμένη Παρασκευή όταν και η Οριακή Τιμή του Συστήματος βρισκόταν στα επίπεδα των 60,385 ευρώ η μεγαβατώρα οι δύο μονάδες της Πτολεμαΐδας 3 και 4 συνεισέφεραν στο σύστημα συνολικά 267 MW ισχύος για όλο το 24ωρο.

Το Σαββατοκύριακο ακολούθησε η καταστροφική πυρκαγιά, που κατά τα φαινόμενα οδηγεί σε οριστικό κλείσιμο τις δύο μονάδες, με αποτέλεσμα τη Δευτέρα η εικόνα της αγοράς να έχει επηρεαστεί καθοριστικά: η ΟΤΣ εκτινάχθηκε στα 67,593, φτάνοντας από τις 4 το απόγεμα μέχρι και τις 10 το βράδυ σε επίπεδα άνω των 80 ευρώ, με αποκορύφωμα στις 7 το απόγευμα όταν και η ΟΤΣ έφτασε στα 145 ευρώ η μεγαβατώρα

Έφταιγε μόνο το γεγονός ότι βγήκαν εκτός οι δύο μονάδες; Όχι. Εκτός από τις Πτολεμαΐδες, εκτός συστήματος βρίσκονταν και παραμένουν και δύο ακόμη μεγάλες μονάδες ο Άγιος Δημήτριος 1 και η Καρδιά 1 που «αφαιρούν» από κοινού από το σύστημα πάνω από 500MW ισχύος. Επίσης με βλάβη βρίσκονται εκτός συστήματος και τα δύοΛαύρια 4,5 ενώ λόγω υδραυλικότητας υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί στη λειτουργία των υδροηλεκτρικών, τα οποία την περασμένη Δευτέρα μπήκαν στο σύστημα σε πλήρη ισχύ μόνο το απόγευμα και μάλιστα συγκεκριμένες μονάδες (Κρεμαστά, Καστράκι, Στράτος, Ιλαρίωνας, Θησαυρός 1,2,3, Πλατανόβρυση, Αώος) συνεισφέροντας στο μέγιστοκοντά στο 1 GW.

Επίσης σύμφωνα με τις δηλώσεις διαθεσιμότητας, μια σειρά από λιγνιτικές μονάδες αντιμετωπίζουν βλάβες ή προβλήματα ποιότητας λιγνίτη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν στο μάξιμουμ. Πρόκειται για τις μονάδες Άγιος Δημήτριος 2,3,4,5, Καρδιά 2,3,4 και Μεγαλόπολη 3, αφήνοντας να λειτουργούν σε πλήρη ισχύ και απρόσκοπτα μόνο οι μονάδες Μεγαλόπολη 4, τα Αμύνταια και η Μελίτη.

Η εικόνα πάντως βελτιώθηκε σταδιακά τις επόμενες ημέρες και η ΟΤΣ φαίνεται να σταθεροποιείται αφού την Τρίτη έπεσε 63,522,  χθες ήταν στα 61,77 ενώ για σήμερα προβλέπεται ΟΤΣ 60,7 ευρώ η μεγαβατώρα.

Παραμένει πάντως πάνω από τα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής δηλαδή τα 60,385 ενώ η διαφορά μεγαλώνει εάν συγκριθεί με τα επίπεδα κάτω των 60 ευρώ που υπήρχαν πριν από μία εβδομάδα.

Σε αυτό έχουν συνεισφέρει κυρίως τα υδροηλεκτρικά τα οποία κατά τις απογευματινές ώρες αιχμής του συστήματος, έχουν αυξήσει την παραγωγή τους σε σχέση  με τη Δευτέρα φτάνοντας το 1,5GW σε ισχύ. Επίσης τις απογευματινές και βραδυνές ώρες έχουν αυξήσει τη συμμετοχή τους χωρίς να υπάρχει εκτίναξη της ΟΤΣ οι ιδιωτικές μονάδες. Για παράδειγμα σήμερα έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσουν σε πλήρη ισχύ για αρκετές ώρες κυρίως από τις έξι και μετά δύο μονάδες από την Elpedison και την Protergia.

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,819ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,350ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια