ΑρχικήΑΓΡΟΤΕΣΗ πρώτη νέα καλλιέργεια «χρυσών μήλων» στο Δάρα Αρκαδίας
spot_img

Η πρώτη νέα καλλιέργεια «χρυσών μήλων» στο Δάρα Αρκαδίας

Μια φθινοπωρινή βόλτα στο κάμπο του Δάρα αποκτά ξεχωριστή αξία
όταν, εκτός από χρώματα, αρώματα ώριμων φρούτων της εποχής, ήχους γάργαρων νερών, συναντάς απλούς αυθεντικούς ανθρώπους, που επένδυσαν στα όνειρα τους και σύνδεσαν το μέλλον τους με τη γη, που τους γέννησε και τους ανάθρεψε.

Ο κ. Κώστας Σκόνδρας, ένας «νέος συνταξιούχος», από τους πολλούς που διαθέτει πλέον η χώρα μας, αποφάσισε να αποτελέσει το παράδειγμα και επέστρεψε στο χωριό του βάζοντας ως στόχο να δημιουργήσει την πρώτη καλλιέργεια «χρυσών μήλων» δηλ. άγριας κυδωνιάς στο Δάρα.
Μας μίλησε λοιπόν για το νέο εγχείρημα του και για τη ζωή στο χωριό ως «επιστρέφων στη φύση».

Dara.gr: Με ποιό κριτήριο άφησες την Αθήνα για να επιστρέψεις εδώ στο Δάρα και να ασχοληθείς με τη γη ?
Κώστας: Ποτέ δε ξέχασα τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα και η πρώτη σκέψη μετά τη συνταξιοδότηση μου μόλις στα 44 ήταν να επιστρέψω στο χωριό και να φτιάξω ένα μικρό κτήμα με διάφορα δέντρα, αξιοποιώντας ένα μικρό οικογενειακό περιουσιακό στοιχείο εδώ στον Παλιόπυργο, στο κάμπο του Δάρα. Ο πρώτος λόγος λοιπόν ήταν η αγάπη και η νοσταλγία για τον τόπο μας, ο δεύτερος η αποκέντρωση & ο τρίτος να δημιουργήσω ένα κίνητρο σύνδεσης του γιου μου με τον τόπο καταγωγής του…με το χωριό.

Dara.gr: Το κτήμα σήμερα βλέπουμε ότι περιλαμβάνει πολλά είδη δέντρων αλλά εκείνο που ξεχωρίζει είναι οι κυδωνιές και μάλιστα με αρκετή ποσότητα παραγωγής για φέτος..
Κώστας: Πράγματι το κτήμα μετά από 8 χρόνια περίπου ασχολίας έχει αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις ποικιλίες μήλων που ευδοκιμούν στον κάμπο μας όπως στάρκιν ρετζίφ, ντελίσια πιλαφά, γκόλντεν, δύο ειδών ροδάκινα ,τρία είδη αχλάδια, κερασιές αλλά κυρίως έχω επικεντρωθεί στην καλλιέργεια της άγριας κυδωνιάς.

Dara.gr: Πως επέλεξες να καλλιεργήσεις κυδώνια, τα λεγόμενα «χρυσά μήλα» στο κάμπο του Δάρα, δεν το έχει κάνει κανένας άλλος έως σήμερα..εδώ στην περιοχή μας μόνο λίγες αυτοφυείς κυδωνιές υπήρχαν..ήταν μια πρόκληση αυτή η καλλιέργεια για σένα ?
Κώστας: Στην Αθήνα περνούσα τον ελεύθερο χρόνο μου μελετώντας εκτός από ..ιστορία κ γεωγραφία, που μου αρέσουν πάρα πολύ..κυρίως μέσω διαδικτύου πληροφορίες για νέες καλλιέργειες και γενικά θέματα πάνω στην αγροτική παραγωγή. Η ιδέα της καλλιέργειας κυδωνιών με είχε εντυπωσιάσει και άρχισα να μελετώ αν μπορούσα να προσαρμόσω αυτή την καλλιέργεια στα δικά μας χώματα. Μετά από έρευνα και πληροφόρηση διαπίστωσα πως το όνειρο μου θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Έτσι ήρθα και φύτεψα αρχικά 2 στρέμματα άγριες κυδωνιές.

Dara.gr : Επισκέφτηκες προς ενημέρωση άλλες περιοχές συστηματικής καλλιέργειας κυδωνιάς και από πού προμηθεύτηκες το φυτώριο ?
Κώστας: Στα πλαίσια της αρχικής έρευνας επισκέφτηκα περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου καλλιεργούν χρόνια κυδώνια και έχουν αναπτύξει και μεγάλες μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, όπως το Βελβεντό Κοζάνης. Εκεί απέκτησα και γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Διαπίστωσα δε, πως δεν απαιτείται σπουδαία τεχνογνωσία και αυτό ήταν πολύ ενθαρρυντικό.
Το φυτώριο το προμηθεύτηκα από επαγγελματία του χωριού μας εδώ στο Δάρα όχι μόνο για να ενισχύσω την τοπική οικονομία αλλά και γιατί διαθέτει ποικιλίες φυτωρίων προσαρμοσμένες στις δικές μας κλιματολογικές συνθήκες και στο δικό μας έδαφος.

Dara.gr : Πότε είναι ακριβώς η εποχή συγκομιδής των «χρυσών μήλων», μετά από πόσο χρονικό διάστημα παίρνεις παραγωγή από τις κυδωνιές και πόση ποσότητα κατά μέσο όρο μπορεί να δώσει ένα δέντρο?
Κώστας : Αρχικά μετά τα δυο χρόνια μια κυδωνιά μπορεί να δώσει έως και 100 κιλά κυδώνια .Σημειωτέον ότι ένα κυδώνι μπορεί να ζυγίζει από 300-500 γραμ.
Aργότερα, όταν το δέντρο μεστώσει περίπου στα 4 χρόνια μπορεί να φτάσει και τα 500 κιλά παραγωγής. Η εποχή συγκομιδής είναι τα τέλη Οκτωβρίου.

Dara.gr: Σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, ποια είναι η διαφορά ως προς το καλλιεργητικό κόστος και ως προς τη μέθοδο καλλιέργειας ?
Κώστας: Το καλλιεργητικό κόστος είναι σαφώς πολύ μικρότερο σε σχέση με όλες τις άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής μας και όχι μόνο. Σκεφτείτε ότι η κυδωνιά χρειάζεται μόλις 3-5 ραντίσματα και μάλιστα με οικονομικό τρόπο, γιατί τα περισσότερα είναι προληπτικού χαρακτήρα, λίγα ποτίσματα κυρίως τους 2-3 μήνες του καλοκαιριού και ένα περιοριστικό κλάδεμα. Γενικά είναι ένα είδος καλλιέργειας εύκολο, μη κοστοβόρο που σου εξασφαλίζει ένα εισόδημα ενώ παράλληλα σου αφήνει και αρκετό ελεύθερο χρόνο. Δηλ. δεν είναι μια απολύτως δεσμευτική καλλιέργεια.

Dara.gr: Σήμερα στην εποχή της κρίσης και του επαναπροσδιορισμού των αξιών θα συνιστούσες σε έναν νέο άνεργο να ασχοληθεί με την καλλιέργεια κυδωνιών εδώ στο Δάρα ? Αν ναι τι θα του έλεγες να προσέξει ?
Κώστας: Ανεπιφύλακτα θα συνιστούσα σε κάθε νέο να επιχειρήσει σ αυτό τον τομέα. Το κυδώνι έχει υψηλή διατροφική αξία, δε χρησιμοποιείται μόνο στη ζαχαροπλαστική ή ως γλυκό του κουταλιού αλλά έχει και θεραπευτικές ιδιότητες . Μη ξεχνάμε ότι η ποσότητα κυδωνιών που παράγουμε στην Ελλάδα δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας ζήτησης. Υπάρχει λοιπόν μερίδιο στην αγορά. Επίσης μια καλή ιδέα είναι η καλλιέργεια του προϊόντος σε συνδυασμό με ένα μικρό κέντρο μεταποίησης όπου ο ίδιος ο παραγωγός θα μπορεί να το επεξεργάζεται. Σήμερα υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες χρηματοδότησης τέτοιων επιχειρηματικών σχεδίων και μάλιστα όταν περιέχουν το στοιχείο της καινοτομίας. Εκείνο που θα τον συμβούλευα είναι πρωτίστως να δώσει έμφαση στην έρευνα σχετικά με την διάθεση της παραγωγής του στην αγορά ή να μεταποιήσει ο ίδιος το προϊόν του .
Για μένα αυτή η δραστηριότητα είναι χόμπυ αλλά κάποιος άλλος και μάλιστα νέος θα μπορούσε να το σκεφτεί και να το δει ως μια καλή επαγγελματική επιλογή που θα μπορούσε να ακολουθήσει.
Dara.gr: Τελικά είσαι ευχαριστημένος με την επιλογή σου ?
Κώστας: Είμαι ευχαριστημένος από πολλές απόψεις. Αρχικά γιατί ζω ποιοτικά στον τόπο μου, όπως εγώ επέλεξα. Αξιοποιώ δημιουργικά το χρόνο μου. Η καλλιέργεια των κυδωνιών τελικά ήταν μια σωστή επιλογή και μια ενδιαφέρουσα ενασχόληση.
Dara.gr: Κώστα ευχόμαστε καλή σοδειά και καλή επιτυχία στα σχέδια σου. Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και για τα μυρωδάτα «χρυσά μήλα»
Εις το επανιδειν.

Για το Dara.gr
Αντωνία Κορδοπάτη-Φιλόλογος
Γραμματέας του Συνδέσμου Δαραίων

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια