Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας έδωσε οδηγίες στην Εθνική Τράπεζα να φέρει 90.000 τόνους αμιάντου στην Μεγαλόπολη!

Το εγκατελειμένο εργοστάσιο αμιάντου στην Πάτρα και οι 90.000 τόνοι που ψάχνουν χώρο διαχείρισης αποβλήτων. Πρέπει άμεσα να να ζητηθούν διευκρινίσεις για την απάντηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

0
1112

Οι 90.000 τόνοι αμίαντου που η Εθνική Τράπεζα ζήτησε να φέρει στην Μεγαλόπολη, προέρχονται από το εγκαταλειμμένο εδώ και χρόνια εργοστάσιο της εταιρείας «Αμιαντίτ» στο Δρέπανο, το οποίο συνορεύει με εκείνο της «Τιτάν»,  ανάμεσα σε τρία χωριά της περιοχής τα  Αραχοβίτικα, τον Ψαθόπυργο και το Δρέπανο. Οι εγκαταστάσεις αποτελούν σοβαρότατο πρόβλημα στην περιοχή αφού εκεί υπάρχουν παρατημένα απόβλητα, κυρίως  αμίαντος στο κύριο μενού και δευτερευόντως άλλα επικίνδυνα υλικά και απειλούν εδώ και χρόνια την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας και ουδείς φαίνεται να συγκινείται.

Το εργοστάσιο έκλεισε το 2000 και λειτούργησε λίγο καιρό αργότερα ξανά για να κηρύξει τελικά πτώχευση λόγω οικονομικών προβλημάτων. Από το 2006 έχει γίνει επίσημα άρση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου. Τώρα συνιδιοκτήτες του ακινήτου είναι Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Κτηματική Α.Κ.Ε.

Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής όλα αυτά τα χρόνια διαμαρτύρονται για την μόλυνση της περιοχής, η Εθνική Τράπεζα έχει κάνει πολλές προσπάθειες να βρει λύση και το θέμα έχει φτάσει μέχρι και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τελική απόφαση πάρθηκε τον Νοέμβριο του 2017 και υποχρεώνει την Εθνική Τράπεζα να μεταφέρει τις ποσότητες αμιάντου σε αδειοδοτημένο χώρο. H απόφαση πάρθηκε αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή της Εθνικής Τράπεζας κατά της  απόφασης του Γενικού Γραμματέα της ΑΔΠΕ&Ι για την «Έγκριση εργασιών συλλογής, απομάκρυνσης επικινδύνων αποβλήτων και εξυγίανσης – αποκατάστασης του ακινήτου των πρώην βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Αμιαντίτ».

Πάντως, οι ιδιοκτήτες του χώρου όφειλαν να έχουν εκτελέσει συγκεκριμένες εργασίες, τις οποίες όμως δεν πραγματοποίησαν και για αυτό τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα που ανέρχονται περίπου στις 280.000 ευρώ, χρήματα που θα πρέπει να είχαν πληρωθεί εντός του 2017.
Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας οι ιδιοκτήτες της πρώην Αμιαντίτ υποχρεούνται, όχι μόνο να καθαρίσουν τον χώρο, αλλά και να παρέμβουν άμεσα για να αποκατασταθεί το περιβάλλον.

Η Εθνική τράπεζα λοιπόν προτίμησε να αναζητήσει αδειοδοτημένο χώρο στην Ελλάδα αφού η οποιαδήποτε μεταφορά των αποβλήτων εκτός χώρας έχει πολύ μεγάλο κόστος. Έτσι  απευθύνθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και εκεί οι αρμόδιες υπηρεσίες την ενημέρωσαν ότι ΥΠΑΡΧΕΙ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ο ΧΥΤΕΑ στα ορυχεία της Μεγαλόπολης και θα πρέπει άμεσα να γίνει η μεταφορά των 90.000 τόνων αμιάντου στα ορυχεία της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη. Αλήθεια μπορεί κάποιος να μας πει γιατί οι υπηρεσίες απάντησαν έτσι; Υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε;

Αποτελέσμα όλων αυτών είναι το έγγραφο που έφερε στην δημοσιότητα ο Μεγαλόπολη ΦΜ με ημερομηνία 16-1-2018 και με το οποίο η Εθνική Τράπεζα ζητάει οδηγίες από τον διευθυντή του Ορυχείου Μεγαλόπολης για να κανονιστεί η μεταφορά των αποβλήτων.

Ο Διευθυντής του Ορυχείου έχει προωθήσει το έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ στην Γενική Διεύθυνση Ορυχείων. Σας θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ έχει ζητήσει και έχει λάβει άδεια για την κατασκευή ΧΔΒΑ στο συγκεκριμένο χώρο των ορυχείων από το 2008 αλλά δεν έχει γίνει κανένα απολύτως βήμα για την κατασκευή του. Και αυτό γιατί έχουν κατατεθεί προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στην Ευρωπαική Ένωση από τον πρώην Δήμαρχο Μεγαλόπολη κ. Παναγιώτη Μπούρα. Προσφυγές που ακόμα και μετά από τόσα χρόνια δεν έχουν βγάλει αποφάσεις.

Να σας θυμίσουμε εδώ ότι ο συγκεκριμένος χώρος στα ορυχεία , έχει πάρει αδειοδότηση για συγκεκριμένη ποσότητα  ΑΜΙΑΝΤΟΥ  από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και από κτίρια της Μεγαλόπολης. Επίσης στην προηγούμενη ΜΠΕ – μελέτη περιβαλοντικών επιπτώσεων του ορυχείου υπάρχει μέσα ο ΧΔΒΑ, στην νέα μελέτη δεν υπάρχει αλλά επειδή δεν έχει εγκριθεί ακόμα έχουμε σε ισχύ την παλιά. Επειδή λοιπόν υπάρχει αυτή η αδειοδότηση από το 2008 , η Μεγαλόπολη εμφανίζεται συνεχώς σε όλα τα σχέδια διαχείρισης αποβλήτων και πρόσφατα έχει γραφεί και στο ΕΣΔΕΑ και γίνεται αναφορά για κατασκευή ΧΥΤΕΑ. Είναι αυτό που φωνάζουν άπαντες στην περιοχή, ότι όλοι οι πολιτικοί τελικά βλέπουν την Μεγαλόπολη σαν την χαβούζα της Πελοποννήσου.

Πώληση μονάδων της ΔΕΗ – στην Μεγαλόπολη.

Σχεδιασμός για μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων – στην Μεγαλόπολη.

Τώρα και πιθανή εμπλοκή της κατασκευής του σκουπιδοεργοστασίου στην Παλιόχουνη θα σημάνει  και τα σκουπίδια στην Μεγαλόπολη.

Τελικά η Μεγαλόπολη έχει μέλλον , για απόβλητα όμως , όχι για τους πολίτες της. Με όλα όσα έχουν γίνει, η Μεγαλόπολη πάντα θα κινδυνεύει  ανα πάσα ώρα και στιγμή να μετατραπεί στην χαβούζα της Πελοποννήσου, στην πράξη λέμε,  γιατί στα χαρτιά την έχουν κάνει ήδη!!!

_____________________________________

Ο κ. Τάσος Αποστολόπουλος, πρώην Αποκεντρωμένος Γενικός Γραμματέας, με ανάρτηση του στο facebook , σχολιάζει:

_____________________________________

δείτε φωτογραφίες  και βίντεο από το εγκατελειμμένο εργοστάσιο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ και το έγγραφο της Εθνικής Τράπεζας

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here