Η παρουσίαση της Tripolis-Arcadia 2021 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

1
340

Κρύβει μαθήματα πολλά, η Αρκαδία», απήγγειλε με τη ζεστή φωνή της η ηθοποιός Μαρίνα Καλογήρου, ανοίγοντας την εκδήλωση για την υποψηφιότητα της Τρίπολης για το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021 στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια, η εκπαιδευτικός κυρία Ανεζίνη Λυμπέρη – Λουκά καλωσόρισε τους επίσημους προσκεκλημένους και όλος τους παρευρισκομένους και, ακολούθως, προβλήθηκε ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάστηκε η ιστορία της Αρκαδίας αλλά και η επιρροή του αρκαδικού ιδεώδους στην ευρωπαϊκή διανόηση.

Ο ελληνιστής Πέδρο Ολάγια στο βίντεο μίλησε για την «Ευδαίμονα Αρκαδία», για τη Ρώμη, που είχε στις απαρχές της έντονες αρκαδικές ρίζες. Η Αρκαδία είναι η γη των απαρχών, των ποιμένων, των λάτρεων της μουσικής, των ταπεινών ανθρώπων. Έγινε αναφορά στους Ησίοδο, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Θερβάντες, Βιργίλιο, Σίλερ, Σέλεϊ, Γκογκέν, Μπετόβεν και σε τόσους άλλους που την τίμησαν ως κόσμημα ταπεινό και ανεπιτήδευτο.

«Η ποιητική εικόνα της Αρκαδίας έχει άμεση σχέση με την ιστορική Αρκαδία». Η κυρία Καραπαναγιώτου, στο βίντεο, αναφέρθηκε στον Αριστοτέλη, λέγοντας: «Ο ίδιος ο Αριστοτέλης λέει ότι η Αρκαδία είναι η πατρίδα της δημοκρατίας, αναφερόμενος στη Μαντίνεια, όπου έχουμε την πρώτη μορφή του πολιτεύματος που προέρχεται από τον λαό. Το θέατρο της Μεγαλόπολης, τα θέατρα της Αρκαδίας, δεν ήταν μόνο χώροι θέασης αλλά και χώροι συζήτησης των πολιτών. Οι πόλεις που δημιουργήθηκαν και χτίστηκαν είχαν υψηλό επίπεδο ρυμοτομικού σχεδιασμού, διότι έτσι εξασφάλιζαν την ισονομία: ίσα μέρη γης διανέμονταν στους πολίτες», επεσήμανε.

[blockquote style=”1″]Η υποψηφιότητα της Τρίπολης φιλοδοξεί να φέρει κοντά τις δύο Αρκαδίες: την ποιητική και την ιστορική[/blockquote]

Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές του Νομού Αρκαδίας.

Γ. Παπαηλιού, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Η προμετωπίδα της υποψηφιότητας της Τρίπολης αναφέρεται στο αρκαδικό ιδεώδες. Ο Αρκαδισμός ως ιδέα είναι πολιτισμός που συνδέεται άρρηκτα με τον ανθρωπισμό. Το πνεύμα της ελευθερίας, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η αλληλεγγύη ενυπάρχουν στους ανθρώπους της Αρκαδίας. Ταυτόχρονα, η φύση, το περιβάλλον, η ιστορία, η παράδοση είναι ζωντανές ψηφίδες. Είμαι βέβαιος ότι η Τρίπολη μπορεί να εκπέμψει το μήνυμα του ανθρωπισμού, που στην Ευρώπη αποτελεί είδος εν ανεπαρκεία. Η Τρίπολη αξίζει να δώσει την απάντηση στον ζόφο της εποχής μας με το φως του αρκαδικού ιδεώδους».

Κ. Βλάσης, βουλευτής ΝΔ: «Χαρά, συγκίνηση, ικανοποίηση, περηφάνια πλημμυρίζουν όλες και όλους τους παρευρισκομένους. Μια σύναξη παντριπολιτσιώτικη, τυπικά, παναρκαδική, ουσιαστικά. Το ερειπωμένο κάστρο που έκανε την εμφάνισή του με το όνομα Ντρομπόλιτσα, έγινε καρδιά του Μοριά και καρδιά της καρδιάς μας. Η Τρίπολη της Αρκαδίας, η Αρκαδία διά της Τρίπολης φιλοδοξεί ότι θα γίνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στη διεκδίκηση αυτή είμαστε όλοι οι Αρκάδες συμμαχητές. Ναι στην Τρίπολη, ναι στην Αρκαδία!».

Οδ. Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ): «Όλους μας ενώνει η Τρίπολη και η Αρκαδία. Η ιστορία του τόπου μας, το πνεύμα και ο πολιτισμός, αυτό έρχεται να αναδείξει η υποψηφιότητα της Τρίπολης. Η Αρκαδία, η Τρίπολη, θα ταξιδέψει εκτός της Ελλάδας. Η εξωστρέφεια είναι επικοινωνία, είναι πολιτισμός. Η Τρίπολη θα γίνει ο μεγάλος διαβάτης για όλους εμάς στην Ευρώπη, θα μιλήσει και θα τους πει ότι δεν θέλουμε να μείνουμε στη στασιμότητα, αλλά να μπούμε σε μια Ευρώπη ανοιχτή. Κύριε δήμαρχε, με όλη τη δύναμη της φωνής μας και της ψυχής μας, είμαστε εκεί».

Ακολούθως, στο βήμα ανέβηκε ο αντιπεριφερειάρχης Β. Γιαννακούρας:
«Είμαστε όλοι ενωμένοι στη μεγάλη προσπάθεια, στην αίθουσα του Δημήτρη Μητρόπολου, του μεγάλου μουσουργού από τη Γορτυνία. Έχουμε δύο τρανταχτά στοιχεία: ο Αρκαδισμός, που αποτέλεσε ολόκληρο κίνημα, και, δεύτερο στοιχείο, το 2021, τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση του έθνους. Τα φτερά της Τρίπολης θα πετάξουν σε όλη την Ευρώπη. Καλή επιτυχία στην προσπάθειά μας!».

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Τρίπολης Δ. Παυλής είπε:
«Αγαπητοί συμπατριώτες, φίλες και φίλοι. Η Τρίπολη είναι το αστικό κέντρο μιας ορεινής περιοχής, με έντονο αγροτικό και ποιμενικό βίο, που φημίζεται για το φυσικό της κάλλος. Ταυτόχρονα, είναι το διοικητικό κέντρο της Πελοποννήσου.

Οι οικισμοί και ο Δήμος αποτελούν ένα αδιάσπαστο σύνολο. Το 2021 είναι η επέτειος 200 χρόνων της απελευθέρωσης της πόλης μας. Είναι ένα έτος-τομή. Η Τρίπολη και η Αρκαδία ταυτίζονται με την Επανάσταση. Έχοντας ως εφόδια αυτές τις βαθιές ρίζες της λαϊκής παράδοσης, οι Αρκάδες συναντήθηκαν με την Ευρώπη και σμίλεψαν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και ταυτότητα. Η πόλη της Τρίπολης υπήρξε ένας κόμβος, ένας σταθμός αναμέτρησης της παράδοσης με τη νεωτερικότητα. Επανοικοδομήθηκε τον 19ο αιώνα και έχει έρθει στον 21ο αιώνα με δυναμισμό και θα αναπτύξει ένα πρόγραμμα που θα ανοίξει προοπτικές βιωσιμότητας για το μέλλον. Η Τρίπολη έχει επίγνωση των ελλειμμάτων στην πολιτιστική ζωή και στις υποδομές της και αυτό την ωθεί να διεκδικήσει τον θεσμό. Ο φάκελος της υποψηφιότητας είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και εκφράζει τη συλλογική πίστη των Αρκάδων πως έχουν τον δικό τους λόγο.

Η Τρίπολη μπορεί να αναπτύξει μια πολιτιστική αφήγηση με έναν οικουμενικό διάλογο. Αποτελεί μεγάλη ευκαιρία να αναδείξει η Τρίπολη τον πλούτο της Αρκαδίας. Η Αρκαδία έχει ευρωπαϊκό χαρακτήρα και την ίδια στιγμή η Ευρώπη έχει ως σταθερό σημείο της ταυτότητάς της την Αρκαδία. Εύχομαι καλή μας επιτυχία».
Ακόμη, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος δεν μπορούσε να παρευρεθεί, έστειλε το μήνυμα: «Βρίσκομαι νοερά κοντά σας», ενώ βιντεοσκοπημένο μήνυμα απέστειλε και ο φημισμένος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς από τη Γαλλία.

tripoli-21-athina_16

Δηλώσεις:

Εύη Τατούλη, πολιτευτής της ΝΔ στην Αρκαδία: «Πολύ σημαντική μέρα, ασφαλώς έχει τις καλύτερες ευχές και την ενεργό μας συμμετοχή, προκειμένου να κερδηθεί ο τίτλος. Τα συγχαρητήριά μου, η Τρίπολη και η Αρκαδία έχει όλες τις περγαμηνές, να διεκδικήσει και να κερδίσει».

Γιώργος Παπαηλιού, βουλευτής Αρκαδίας: «Η Τρίπολη αξίζει να αναλάβει γιατί μπορεί να εκπέμψει πολιτισμό που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον ανθρωπισμό».

Κώστας Μασσέλος, πρύτανης ΠαΠελ: «Καλή επιτυχία, εξαιρετική εκδήλωση, το Παν/μιο είναι δίπλα σε αυτή την προσπάθεια».

Γιώργος Μπακούρης (περιφερειακός σύμβουλος): «Η Αρκαδία το δικαιούται, για τον πολιτισμό της, για το περιβάλλον της, για την επιρροή της στο εξωτερικό. Εύχομαι από καρδιάς η Τρίπολη Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης».

Έλενα Μπουζαλά (δημοσιογράφος ΕΡΤ, με καταγωγή από το Περθώρι): «Εύχομαι κάθε επιτυχία, πιστεύω ότι έχουμε όλες τις πολιτιστικές, επιστημονικές και περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για να κερδίσουμε αυτό το μίνι πρωτάθλημα».

Γιαννόπουλος, δήμαρχος Γορτυνίας:«Μια βραδιά που ενδιαφέρει όλους μας, η Τρίπολη έχει πολλά περισσότερα να δείξει. Η παράδοση που εκφράζει, είναι η ώρα να βγει μπροστά».

Κώστας Καλύβας, εκδότης της εφημερίδας «Γορτυνία»: «Είναι μία από τις σημαντικότερες βραδιές για την Αρκαδία. Όλοι οι Αρκάδες ευχόμαστε να κερδίσει, από την Αρκαδία ξεπήδησε η ελευθερία, εύχομαι οι προσπάθειες να ευοδωθούν».

Δ. Παπαδόπουλος, δήμαρχος Μεγαλόπολης: «Είναι μια σπουδαία μέρα για όλη την Αρκαδία. Πολύ σωστά έχει προκριθεί να είναι μια υποψηφιότητα για όλη την Αρκαδία, που αφορά άμεσα όλους τους Δήμους της Αρκαδίας. Είναι χρέος όλων να στηρίξουν την προσπάθεια και να βοηθήσουμε ώστε με πολύ μεγάλες αξιώσεις να διεκδικήσει αυτόν τον πολύ σπουδαίο θεσμό».

Δ. Καραμήτζος, γραμματέας ΣΑΟΟ: «Είμαι πολύ χαρούμενος ο Σύλλογός μας με τη δράση του και το έργο του στηρίζει την υποψηφιότητα. Θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά της οργανωτικής επιτροπής, έχουμε μια καλή συνεργασία, θα συνεχιστεί και στο μέλλον».

Δ. Ταλαγάνης, εικαστικός: «Σημαντική βραδιά, σημαντικότερη η Αρκαδία ως οικουμενικό μήνυμα. Εύχομαι η επιτυχία να έρθει σύντομα. Να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Είναι μια ευκαιρία να γίνουν σημαντικά πράγματα στην Αρκαδία».

από το ArcadiaPortal.gr

δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ

 

Facebook Comments

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here